Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος: Νέες διώρυγες για το Κεφάλαιο, αιώνια φράγματα για τους λαούς

Πλοίο της γραμμής φορτωμένο με τρακτέρ

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τρίγωνο κερδοφορίας για τα μονοπώλια στο έδαφος οξυμένων ανταγωνισμών
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής σήμερα στο Κάιρο, με τη συμμετοχή Σαμαρά - Αναστασιάδη - Σίσι
Στο Κάιρο βρίσκονται σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, με τη συμμετοχή και του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Αντικείμενο των συζητήσεων, μεταξύ άλλων,
  • Η χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των τριών κρατών και
  • Η συνεργασία επιχειρηματικών ομίλων τους στην Ενέργεια,
ζητήματα γύρω από τα οποία εντείνονται οι κόντρες με την τουρκική αστική τάξη, για τον έλεγχο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.
Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των σχέσεων των αστικών τάξεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αφορά συνολικά στη διάνοιξη σειράς πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Ήδη από προχτές το βράδυ, ο Αντ. Σαμαράς, από την Κύπρο όπου βρισκόταν, μιλούσε για «συνεννόηση» και «συνεργασία» με την Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντάς την «ηγέτιδα δύναμη του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου».
Είχε προηγηθεί, πριν από μερικές βδομάδες, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία, όπου με «Κοινό Ανακοινωθέν»,
«επαναδιατύπωσαν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο».
Παρακάτω, στο Κοινό Ανακοινωθέν υπήρχε επίσης σαφής αναφορά στη «συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας» και την «εντατικοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον, «συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και της ενίσχυσης της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών».
«Η πιο πολλά υποσχόμενη αγορά»
Οι κινήσεις αυτές της πολιτικής ηγεσίας τρέχουν παράλληλα με αντίστοιχες ενέργειες των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Χαρακτηριστικά, στις 17/10, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΣΕΒ, σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδος - Αιγύπτου και την «Egyptian Businessmen Association», με θέμα «Doing Business with Egypt» («Κάνοντας μπίζνες με την Αίγυπτο»). Συμμετείχαν επιχειρηματίες των δύο χωρών, κυβερνητικοί παράγοντες, διπλωμάτες κ.ά. Συζητήθηκαν τρόποι προώθησης επιχειρηματικών συμφωνιών με την Αίγυπτο, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τα υπό προώθηση εκεί επενδυτικά σχέδια, η ανάπτυξη και οι προοπτικές των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα κ.ά.
Mε τον ίδιο ακριβώς τίτλο, «Doing business in Egypt», στις 26/10, δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο (Τα ΟΕΥ αποτελούν τμήματα των διπλωματικών ή έμμισθων προξενικών αρχών, και έχουν ως κύρια αρμοδιότητα «τη διασφάλιση, υποστήριξη και προώθηση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων στο εξωτερικό»).
Στην έκθεση, η Αίγυπτος χαρακτηρίζεται ως
«η πιο πολλά υποσχόμενη αγορά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, πύλη εισόδου για τα ελληνικά προϊόντα στις περιοχές αυτές, με στρατηγική θέση στην ευρύτερη περιοχή, η μεγαλύτερη αγορά στον αραβικό κόσμο και η πιο σταθερή χώρα σε μια ευμετάβλητη περιοχή».
Πολυεπίπεδη κρίση με την Τουρκία
Προσθέτει ότι υπάρχουν
«σημαντικές ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα», λόγω των «αναβαθμισμένων πολιτικών σχέσεων της Αιγύπτου με την Ελλάδα», των «προοπτικών για αυξημένη συνεργασία στους τομείς ναυτιλίας και λιμένων», του «εμφύλιου πολέμου στη Συρία που επηρέασε κυρίως την αγορά των φρούτων και στη Λιβύη που επηρέασε το εμπόριο μέσω Αιγύπτου», «της κρίσης στις σχέσεις με την Τουρκία που συρρικνώνει το μερίδιό της στην αιγυπτιακή αγορά».
Σημειωτέον, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα Αιγύπτιοι αξιωματούχοι το Κάιρο αποφάσισε να μην ανανεώσει την τριετή συμφωνία διαμετακομιστικού εμπορίου με την Τουρκία, η οποία λήγει το Μάρτη του 2015.
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη το 2012 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μόρσι,
  • Παρείχε διευκολύνσεις στην εξαγωγή των τουρκικών προϊόντων στις χώρες του Κόλπου και της Αφρικής μέσω της ενδοχώρας και των λιμένων της Αιγύπτου.
  • Επέτρεπε στην Τουρκία να αποφεύγει τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ και την καταβολή υψηλών τελών, χρησιμοποιώντας συνδυασμό θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών στην αιγυπτιακή επικράτεια (ιδίως σε μικρά λιμάνια στη Μεσόγειο όπως αυτό της Δαμιέττας), δεδομένου ότι πλέον δεν ήταν εφικτή η διά ξηράς μεταφορά προς τον Περσικό Κόλπο μέσω συριακών λιμένων.
Σε αντάλλαγμα, η συμφωνία είχε ως στόχο να διευκολύνει τις αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Ευρώπη μέσω τουρκικών λιμένων.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν:
«Είναι εμφανές ότι η απόφαση να μην ανανεώσει τη συμφωνία, δεν είναι μόνο οικονομική, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί μετά την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία τον Ιούλιο του 2013 και τη διαρκή καταδίκη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν της επέμβασης του στρατού ως "πραξικόπημα"».
Αύξηση εξαγωγών και νέα «χρυσοφόρα» πεδία για το κεφάλαιο
Σε κάθε περίπτωση, καταγράφοντας τις ελληνικές εξαγωγές στην Αίγυπτο για το 2013, το ΟΕΥ Καΐρου σημειώνει ότι το 68,6% αφορούσε ορυκτά καύσιμα και πετρελαιοειδή.
Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου το 1ο εξάμηνο 2014,
«οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, κατέγραψαν αύξηση 41,3% (...) Την εξεταζόμενη περίοδο του 2014, η Αίγυπτος ήταν ο 6ος σημαντικότερος πελάτης μας, μετά Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο και Βουλγαρία (9ος το 1ο εξάμηνο 2013), όπου κατευθύνθηκε το 3,8% των ελληνικών εξαγωγών έναντι 2,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου οφείλεται κυρίως στα πετρελαιοειδή».
Περιγράφοντας, εξάλλου, το ΟΕΥ Καΐρου τις «προτεραιότητες» της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αναφέρει τα εξής:
«Επανεκκίνηση της οικονομίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος, με 15 μεγάλα έργα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας (νέος Διάδρομος στη Διώρυγα του Σουέζ, νέα γη για γεωργική χρήση, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο), υποδομές, εκπαίδευση, στέγαση, υγεία, ενέργεια, γεωργία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». 
Όλα «χρυσοφόρα» πεδία δραστηριοποίησης για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Όλος ο καλός ο κόσμος!
Μερίδιο από τα μεγάλα έργα, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προωθούνται στην Αίγυπτο (όπως η νέα Διώρυγα του Σουέζ), διεκδικούν, μεταξύ άλλων, τα ελληνικά μονοπώλια
Δεκάδες ελληνικά μονοπώλια
Το ΟΕΥ Καΐρου καταμετρά 227 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις προϊόντων και υπηρεσιών που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.
Ανάμεσά τους:
  • Ο όμιλος Βαρδινογιάννη με τη θυγατρική του VEGAS OIL AND GAS, αλλά και
  • Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με αντικείμενο τις γεωτρήσεις πετρελαίου.
  • Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.
  • Η TITAN CEMENT με τις θυγατρικές TITAN EGYPT και BENI SUEF CEMENT με αντικείμενο την παραγωγή τσιμέντου.
  • Η ALUMIL στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου.
Καταγράφονται, επίσης, κατασκευαστικοί όμιλοι, εταιρείες παροχής ιατρικών υπηρεσιών, δίκτυα εκπαίδευσης ξένων γλωσσών και άλλες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, το ΟΕΥ χαρακτηρίζει ως τομείς με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους ακόλουθους:
«Ενέργεια (ανανεώσιμη), υποδομές, τηλεπικοινωνίες - νέες τεχνολογίες, μεταφορές, υγεία, εκπαίδευση, γεωργία».
Το κεφάλαιο της έκθεσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εστιάζει στον κυβερνητικό στόχο για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά 20% από τις λεγόμενες ΑΠΕ μέχρι το 2010. Αναφέρει ως «προοπτικές» για τις ελληνικές επιχειρήσεις τη χρήση της ηλιακής ενέργειας για ηλιακά πάρκα και νοικοκυριά, για βιομηχανική και τουριστική χρήση.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει π.χ. αναφορά του γραφείου ΟΕΥ Καΐρου (30/9/2014), ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση
«σχεδιάζει να επενδύσει 14,5 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία στους τομείς της διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αντιμετώπιση της σοβαρής ενεργειακής κρίσης που διέρχεται η χώρα(...) Το σύνολο των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι περίπου 14,5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 12,5 δισ. αφορούν τον τομέα της διύλισης και 1,9 δισ. εν εξελίξει έργο κατασκευής μεγάλου συγκρότημα παραγωγής αιθυλενίου και άλλων πετροχημικών ("ETHYDCO"), το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2015. Η Αίγυπτος προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή της διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου κατά 5-10% κάθε χρόνο, ελπίζοντας να μειώσει την εξάρτησή της από δαπανηρές εισαγωγές».
Επιβεβαιώνοντας τη... δίψα της Αιγύπτου για πετρέλαιο, το γραφείο ΟΕΥ επικαλείται και τις προβλέψεις έρευνας του «British Petroleum Statistical Energy Survey» ότι
«έως το 2021, το έλλειμμα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου θα διευρυνθεί, ενώ προβλέπει, επίσης, μεγάλη άνοδο των εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου λόγω έλλειψης σχετικής υποδομής».
Άλλη πρόσφατη αναφορά του ΟΕΥ Καΐρου σημειώνει ότι
«η αύξηση της τιμής πώλησης προς το κράτος φυσικού αερίου από την γερμανική RWE, δημιουργεί θετικό προηγούμενογια ανάλογες κινήσεις και με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα,γεγονός που αναμένεται ότι θα επιφέρει αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγής». Προσθέτει ότι ιστορικά, η μερίδα του λέοντος των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αίγυπτο, κατευθύνεται στην Ενέργεια.
Η νέα Διώρυγα
Ταυτόχρονα, το ΟΕΥ Καΐρου χαρακτηρίζει ως «φιλόδοξο» το «Σχέδιο Ανάπτυξης της Διώρυγας του Σουέζ» που, όπως αναφέρει, θα περιλαμβάνει μεγάλα κατασκευαστικά έργα όπως λιμάνια, βιομηχανικές ζώνες, οδικούς άξονες, σήραγγες, περιοχές κατοικίας, τουριστικές ζώνες, ιχθυοτροφεία και κέντρα logistics.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια νέα διώρυγα μήκους 72 χλμ., η οποία θα δημιουργηθεί στο μεγαλύτερο μέρος παράλληλα με την υπάρχουσα.
Αναμένεται να κοστίσει 4 δισ. δολάρια, η δε εκσκαφή των 35 χιλιομέτρων παράλληλα με την υπάρχουσα Διώρυγα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2015. Κατά μήκος των υπόλοιπων 37 χλμ. πρόκειται να γίνει διαπλάτυνση, ώστε να είναι εφικτός ο ταυτόχρονος διάπλους και στις δύο κατευθύνσεις.
Εξάλλου, στο Συνέδριο EUROMONEY, για την αιγυπτιακή οικονομία, που έγινε στο Κάιρο (16-17/9), τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι το συνολικό έργο
«φιλοδοξεί να μετατρέψει την περιοχή της Διώρυγας σε παγκόσμια οικονομική ζώνη και διεθνές οικονομικό κέντρο».
Επιχειρηματική αποστολή
Σε αυτό το φόντο, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζουν τώρα «επίσημη επίσκεψη» του υφυπουργού Δ. Κούρκουλα, 4/12 στο Κάιρο, στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, το ΥΠΕΞ διοργανώνει και επιχειρηματική αποστολή εστιασμένη σε τομείς και κλάδους, όπως: Τρόφιμα, Αγροτικός εξοπλισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Περιβαλλοντικές τεχνολογίες (διαχείριση υδάτινων πόρων, υγρών και στερεών αποβλήτων), Ιχθυοκαλλιέργειες, Κατασκευές, Δημόσια έργα, Δομικά υλικά, Χημικά, Φάρμακα, Καλλυντικά, Ιατρικός εξοπλισμός, Αλυσίδες εστίασης (franchising).
«Στο πλαίσιο της ως άνω αποστολής θα πραγματοποιηθεί οικονομικό / επιχειρηματικό συνέδριο και θα ακολουθήσουν διμερείς στοχευμένες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών», σημειώνεται από τη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ΥΠΕΞ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 8/11/2014

Διαμόρφωση κειμένου, επιλογή φωτό, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.