Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Καζάνι που βράζει η Ανατολική Ιερουσαλήμ ‒ Επίθεση Παλαιστίνιου οδηγού μετά και από προκλήσεις ακροδεξιών εποίκων ‒ Στα σκαριά γαλλικό σχέδιο για αναγνώριση της Παλαιστίνης


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Καζάνι που βράζει η Ανατολική Ιερουσαλήμ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--
Εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οι συνεχείς προκλήσεις των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε καθημερινή πλέον βάση εντός και πέριξ της Πλατείας των Τζαμιών, με επίκεντρο το τζαμί Αλ Άκσα στον τομέα της παλιάς πόλης, με απώτερο στόχο την αλλαγή του στάτους κβο στην περιοχή, που απαγορεύει την προσευχή σε μη μουσουλμάνους.
Από νωρίς το πρωί, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις «πολιόρκησαν» το τζαμί Αλ Άκσα με δακρυγόνα, σφαίρες καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, επιδιώκοντας να διαλύσουν πλήθος νεαρών Παλαιστίνιων που, με τη σειρά του, απάντησε με πέτρες και πυροτεχνήματα.
Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, ξέσπασε περιορισμένη φωτιά από χειροβομβίδα λάμψης στο εσωτερικό του τζαμιού Αλ Άκσα προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 30 άτομα και πολλά άλλα υπέφεραν από δύσπνοια λόγω των αποπνικτικών δακρυγόνων.
Έξω από το τζαμί Αλ Άκσα είχε προηγουμένως «παρελάσει» με κουστωδία αστυνομικών και σωματοφυλάκων η Ισραηλινή υφυπουργός Μεταφορών (βουλευτής από το κόμμα Λικούντ) Τζίπι Χολόβελι, προκαλώντας την αντίδραση του διευθυντή του τεμένους, σεΐχη Ομάρα αλ Κισουάνι, που δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Ma'an» πως «η ισραηλινή κατοχή συνεχίζεται με την επιβολή πολιορκίας στο τζαμί από την πρωινή προσευχή ως το απόγευμα».
Αργότερα χτες βράδυ φανατικοί Εβραίοι είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση στην περιοχή για να «θυμίσουν» την προ μίας βδομάδας δολοφονική απόπειρα κατά του φανατικού Αμερικανο-εβραίου Γεχούντα Γκλικ.
Ανάκληση Ιορδανού πρέσβη και τουρκική αντίδραση
Οι συνεχείς ισραηλινές προκλήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ιορδανίας, που ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ διαμαρτυρόμενη έντονα για την κλιμάκωση της έντασης στην Πλατεία των Τζαμιών και στο τέμενος Αλ Άκσα.
Ιορδανοί αξιωματούχοι σημείωσαν μάλιστα πως θα προβούν σύντομα σε επίσημη διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ιδιότητα του συμβαλλόμενου μέρους που έχει ρόλο «φρουρού» των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Αργότερα χτες βράδυ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε «με σφοδρότητα» τα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, μιλώντας για «αληθινή πράξη βαρβαρότητας» εκ μέρους του Ισραήλ και καλώντας το μουσουλμανικό κόσμο να αντιδράσει. Κατέληξε λέγοντας ότι «το να εισέρχονται Ισραηλινοί στρατιώτες στην Πλατεία των Τζαμιών αποτελεί αληθινή πράξη βαρβαρότητας».
Νεαροί Παλαιστίνιοι αντιδρούν στις νέες προκλήσεις του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Επίθεση Παλαιστίνιου οδηγού
Το εκρηκτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από νωρίς στην Ανατ. Ιερουσαλήμ δεν άργησε να προκαλέσει και αντίδραση άλλου είδους. Ο 38χρονος Παλαιστίνιος Ιμπραχίμ αλ Ακάρι (ή Αλ Ακρι, σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ) από τον προσφυγικό καταυλισμό Σουάφατ, επιβαίνοντας σε ένα μικρό φορτηγάκι σε δρόμο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έπεσε με ορμή σε πλήθος διερχόμενων διαβατών. Προκάλεσε το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 13. Λίγα λεπτά αργότερα έπεσε και ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες Ισραηλινού αστυνομικού.
Όπως ανακοινώθηκε, ο ίδιος δήλωνε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μέλος της Χαμάς, ενώ ο αδελφός του είχε αποφυλακιστεί προ μηνών στη διάρκεια ανταλλαγής Παλαιστίνιων κρατουμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ.
Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ με ανακοίνωσή τους χαιρέτισαν την ενέργεια του 38χρονου σαν «φυσική αντίσταση» στην ισραηλινή κατοχή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σημείωσε από το Παρίσι ότι η ενέργεια «δεν ήταν τρομοκρατική, αλλά μια πράξη που επιδεινώνει τα ήδη άσχημα πράγματα»...
Ήταν η τρίτη επίθεση Παλαιστινίου με ΙΧ αυτοκίνητο κατά διερχόμενου πλήθους στην Ανατ. Ιερουσαλήμ μέσα στο τελευταίο δίμηνο.
Δεν ήταν όμως και η μόνη που σημειώθηκε χτες. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης Εβραίος έποικος στην Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Οχθης όρμησε με το αυτοκίνητό του πάνω σε έναν Παλαιστίνιο, τραυματίζοντάς τον σοβαρά.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως ο οδηγός του ΙΧ κινήθηκε εσκεμμένα με ορμή κατά του Παλαιστινίου, όπως ακριβώς είχε κάνει στις 19 Οκτώβρη άλλος ένας ακροδεξιός έποικος, σκοτώνοντας ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από παρακείμενο παλαιστινιακό καταυλισμό...
Στα σκαριά γαλλικό σχέδιο για αναγνώριση της Παλαιστίνης
Νωρίτερα, βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία προωθούσαν σχέδιο για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από το Παρίσι, στο πλαίσιο προσπαθειών «να επιτευχθεί η οριστική διευθέτηση της διένεξης» με το Ισραήλ.
Γάλλοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρθηκαν στην πρόταση ψηφίσματος σημειώνοντας ότι με αυτό θα καλέσουν τις επόμενες βδομάδες την κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.
Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι μια ενδεχόμενη έγκριση του ψηφίσματος από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση ή τη Γερουσία δε θα δέσμευε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση, αλλά θα είχε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, ανάλογο με αυτή που έγινε τον Οκτώβρη στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Την Παλαιστίνη αναγνωρίζουν 134 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Σουηδίας, που ανακοίνωσε αυτήν την απόφαση στις 30 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα την ανάκληση του Ισραηλινού πρεσβευτή από τη Στοκχόλμη.
Διαμόρφωση κειμένου, επιλογή φωτό, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.