Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΜΕΠ 2014/6: Ευρω-αμερικανικός ιμπεριαλισμός, καπιταλιστικοί σχεδιασμοί και αστικές κυβερνήσεις ‒ Με 8 πίνακες από τα «Παράθυρα ROSTA»

«Σύντροφοι, αγκαθωτός ο δρόμος προς τον κομμουνισμό», αφίσα από το ΡΟΣΤΑ, 1920
ΚΟΜΕΠ, τεύχος 6, 2014
(Νοέμβρης - Δεκέμβρης)

Περιεχόμενα
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • Γιώργου Μαρίνου: ΝΑΤΟ: Το οπλισμένο χέρι του ευρω-αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά των λαών
20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • Φωτογραφικό αφιέρωμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τμήμα Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ: Ο καπιταλιστικός σχεδιασμός για την περιφέρεια Αττικής. Το νέο ΡυθμιστικόΣχέδιο Αθήνας
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΑ ΚΚ, ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
  • Εισαγωγικό σημείωμα
  • Ρόζας Λούξεμπουργκ: Η υπόθεση Ντρέιφους και η περίπτωση του Μιλεράν
  • Απόφαση του 2ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς: Τα Κομμουνιστικά Κόμματα και ο Κοινοβουλευτισμός
  • Β. Ι. Λένιν: Για τον κοινοβουλευτισμό
ΙΣΤΟΡΙΑ
  • Εισαγωγικό σημείωμα
  • Χάιντς Κέσλερ: Οι τελευταίες μέρες του ΕΣΚΓ και της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας
  • Στρατή Δουνιά: Το διεθνές εργατικό κίνημα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Σοβιετική Ρωσία

    ROSTA: РOCсийское Tелеграфное Aгентство - ROSsiyskoye Telegrafnoye Agentstvo
    το κατοπινό TASS: Телеграфное Aгентство Советского Союза - Tyelyegrafnoye Agyentstvo Sovyetskogo Soyuza 
     ΡΟΣΤΑ: Πρακτορείο ειδήσεων των μπολσεβίκων, λίγο μρετά την Οκτωβριανή  Επανάσταση. Ιδέα του σκιτσογράφου Μιχαήλ Τσερέμνικ (1890-1962) και του δημοσιογράφου Νικολάι Ιβάνοφ, οι οποίοι ξεκίνησαν καλλιτεχνική εκστρατεία στη βιτρίνα ενός άδειου ζαχαροπλαστείου, παρουσιάζοντας εικονογραφημένες ειδήσεις. Ο Μαγιακόφσκι είναι από τους πρώτους προσχωρήσαντες στο κίνημα, το οποίο συνδέθηκε μαζί του και φέρει εν τέλει τη σφραγίδα του. (Πηγή)
    ___________________________________________________________
    Υπότιτλοι, υπογραμμίσεις, τίτλοι, επιλογή πινάκων, φωτό, σύνδεσμοι, λοιπά: Μποτίλια Στον Άνεμο
    ______________________________________________


    Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ

    Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε για άλλη μία φορά μάρτυρες μιας εκκωφαντικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους σημερινούς και τους επίδοξους διαχειριστές του ελληνικού καπιταλισμού.
    Η αντιπαράθεση των μονομάχων και το ΚΚΕ

    Όσο πλησιάζουμε χρονικά σε ενδεχόμενη κήρυξη εκλογών, όσο πιο πολύ συγκλίνουν οι θέσεις των μνηστήρων της αστικής διακυβέρνησης, τόσο πιο μανιασμένος είναι ο καβγάς τους, τόσο πιο πολύ κουρνιαχτός σηκώνεται, τόσο πιο πολύ μετατοπίζεται η αντιπαράθεση σε ζητήματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, σε ζητήματα ηθικής και διαφθοράς, σαν αυτά που κυριάρχησαν κατά την τελευταία τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
    Για ακόμα μία φορά αναδεικνύεται ότι η λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα οι αστικές εκλογές ως δημοκρατικός «μανδύας» της δικτατορίας του κεφαλαίου αποτελούν πολύ χρήσιμα εργαλεία για την αστική τάξη. Λειτουργούν ως απαραίτητα μέσα για τον περιορισμό της αντιπαράθεσης εντός των ορίων που θέτει αυτή η επιδίωξη.
    Αντίθετα, η παρέμβαση του ΚΚΕ
    • Εστιάζει στα θεμελιώδη εκείνα ζητήματα από τα οποία καθορίζεται πραγματικά η ζωή των εργαζομένων.
    • Αναδεικνύει την αναγκαιότητα σφυρηλάτησης του αντικαπιταλιστικού-αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού της Λαϊκής Συμμαχίας. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση της μοιρολατρίας, των μειωμένων απαιτήσεων, του αφοπλισμού της εργατικής - λαϊκής πάλης.
    • Το ΚΚΕ προβάλλει ότι η αναγκαιότητα της πάλης για την ανάκτηση των εργατικών - λαϊκών απωλειών δεν υποτάσσεται στη συναίνεση της εργατικής - λαϊκής πάλης απέναντι σε κάποια από τις μορφές της αστικής διαχείρισης.
    • Έχει πολιτική αυτοτέλεια και συνδέεται με την πάλη για ν' αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, ν' ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
    Συστατικό στοιχείο της παρέμβασης του ΚΚΕ αποτελεί και η ανάδειξη της ουσίας των πολιτικών εξελίξεων και αντιπαραθέσεων υπό το πρίσμα των οικονομικών εξελίξεων που αποτελούν το γενικό υπέδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται.
    Η ανάδειξη αυτής της ουσίας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πολιτικής ανεξαρτησίας του εργατικού κινήματος σε συνθήκες κατά τις οποίες αυξάνεται αντικειμενικά η πίεση πολιτικού ευνουχισμού του μέσω της στοίχισης πίσω από τον έναν ή τον άλλο πόλο της αστικής πολιτικής.
    Θέλετε; Προσχωρείστε! Θέλετε να νικήσετε ττο κρύο; το λιμό; να φάτε; να πιείτε; Γίνετε γρήγορα μέλος στην ομάδα υποδειγματικής εργασίας.
    (Αφίσα σχεδιασμένη από τον Μαγιακόφσκι)
    Κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ και «το κράτος έχει συνέχεια»
    Ας σταθούμε, για παράδειγμα, στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, η οποία σημάδεψε και την επόμενη περίοδο. Εκεί αποδείχτηκε με τρανταχτό τρόπο ότι και οι δύο πόλοι αποδέχονται ως αναγκαία τα μέτρα απαξίωσης της εργατικής δύναμης που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια.
    Αυτή η αποδοχή κρύβεται τόσο πίσω από τις κυβερνητικές θριαμβολογίες περί «σωτηρίας της πατρίδας», όσο και πίσω από την απουσία κάθε υπόσχεσης άρσης του πυρήνα των μέτρων αυτών από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλλον ανακουφισμένος δείχνει που αυτά τα μέτρα πέρασαν από κυβερνήσεις άλλων κομμάτων.
    Οι δύο πόλοι διεκδίκησης της αστικής διακυβέρνησης «μεταφράζουν» σε πολιτικές τους θέσεις τις αναγκαιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας.
    Και οι δύο αποδέχονται την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, οι οποίοι θα γίνονται αποδεχτοί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ,
    Και οι δύο αποδέχονται τη γενναιόδωρη στήριξη της κερδοφορίας των «υγιών επιχειρηματιών» από τον κρατικό κορβανά και οι δύο προβάλουν ως λύση των λαϊκών προβλημάτων τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, είτε με το ελάχιστο εισόδημα που εγγυάται η κυβέρνηση είτε με τον αυξημένο κατώτατο μισθό που εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο τρόπος διαχείρισης της ακραίας φτώχειας επιχειρείται να προβληθεί ως το βασικό επίδικο της όλης αντιπαράθεσης την περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία διαφαίνονται κάποια σημάδια μετάβασης της ελληνικής οικονομίας προς μία αναιμική και ασταθή ανάκαμψη.
    Βασική επιδίωξη και των δύο πόλων είναι η αξιοποίηση των ίδιων των θυμάτων της ακραίας φτώχειας ως όχημα συνέχισης της επίθεσης στον κύριο όγκο των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν αξιοποιηθεί άλλωστε και οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες.
    Σε επίπεδο νομοθετικής δραστηριότητας η παραπάνω σύγκλιση ‒πέρα από τις σχετικές κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες‒ επιβεβαιώνεται και από τα πρώτα δύο νομοσχέδια που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως εφαρμογή του περιβόητου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».
    Σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ‒δρώντας ακόμα από θέσεις αντιπολίτευσης‒ το σύνολο των... «μνημονιακών» χαρατσιών και «οφειλών» που φόρτωσε στο λαό η κυβέρνηση και εγγυάται την αποπληρωμή τους, αφήνοντας άθικτο όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
    Αφίσα του Μαγιακόφσκι αφιερωμένη στον εξηλεκτρισμό της Ρωσίας (Πηγή)
    Το ίδιο συμπέρασμα απορρέει άλλωστε και από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ εκεί που είναι ήδη στην «κυβέρνηση», στην Περιφέρεια της Αττικής, όπου τόσο οι ομοιότητες του προϋπολογισμού που εισηγήθηκε η Ρ. Δούρου με τον αντίστοιχο του προκατόχου της Γ. Σγουρού, όσο και η γενικότερη στάση της Περιφέρειας δίνουν ένα «άρωμα» του «κυβερνητικού» ΣΥΡΙΖΑ.
    Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πράξη αυτό που επανειλημμένα έχουν δηλώσει και επανέλαβε πρόσφατα και ο Α. Τσίπρας, ότι δηλαδή «το κράτος έχει συνέχεια».
    Αυτή την πίστη του ΣΥΡΙΖΑ στη... «συνέχεια» του αστικού κράτους διαφημίζει άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας στην αστική τάξη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα προβάλλει όλο και πιο έντονα αυτό που θεωρεί ως συγκριτικό του πλεονέκτημα σε σχέση με την κυβέρνηση: Τη μεγαλύτερή του ικανότητα να συμβάλει στην επίτευξη της «κοινωνικής ειρήνης», στην υποταγή δηλαδή των εργαζομένων στα συμφέροντα των αφεντικών τους.
    Η εναγώνια αυτή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε το τελευταίο δίμηνο
    • Την παρουσία του ‒κεκλεισμένων των θυρών‒ στη λεγόμενη «ιταλική Λέσχη Μπίλντερμπεργκ»,
    • Την επίσκεψή του στον Πάπα,
    • Την παρουσία του επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον,
    • Τις υποσχέσεις του Α. Τσίπρα προς το κεφάλαιο στα πλαίσια της ετήσιας διάσκεψης της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών κλπ.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει καταλάβει «για τα καλά» ποιες είναι οι επιταγές της διεκδίκησης της αστικής διακυβέρνησης.
    Οι πράξεις του δείχνουν ότι έχει συνειδητοποιηθεί πως η «πρωτιά» στις αστικές εκλογές κρίνεται σε μεγάλο βαθμό στα σαλόνια των καπιταλιστών. Εκεί παίζεται το μεγάλο «παιχνίδι», εκεί δίνει εξετάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Και απ' ό,τι φαίνεται καθόλου μάταια δεν είναι αυτή η προσπάθεια, αφού όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα εισπράττει τη θετική ανταπόκριση κάποιων πυλώνων του καπιταλισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως με μεγάλη ευχαρίστηση σημείωνε σε έναν τίτλο της η «Αυγή»: «Μόντι - Πρόντι στηρίζουν Τσίπρα».
    • Η ίδια εφημερίδα διαφήμιζε μάλιστα ως απόδειξη της αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό το ενδιαφέρον του γερμανικού «Spiegel» για τη Ρ. Δούρου και των αμερικανικών «New York Times» για τον Μανώλη Γλέζο.
    Κάποιοι πρέπει να εργαστούν, αλλά δεν έχουν το τουφέκι τους - Vladimir Lebedev (1891-1967), Vladimir Majakovskij (1893-1930)
    (Πηγή)
    ΣΥΡΙΖΑ και καπιταλιστικά εύσημα
    Θετική όμως είναι και η ανταπόκριση των άμεσων εκπροσώπων των καπιταλιστών.
    ‒‒>Στα περιθώρια του «Οδοιπορικού Παρουσιάσεων» (Roadshow) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της «Lamda Development» του Ομίλου Λάτση, σχολίασε ως εξής το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ:
    «Οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν έχουμε στην Ελλάδα, μετά από τόσα χρόνια κρίση, θα δράσει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων».
    ‒‒>Για το ίδιο θέμα ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, επικεφαλής της «Ιntralot», σημείωσε ότι
    «από την επιχειρηματική σκοπιά, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση».
    ‒‒>Ιδιαίτερα φιλικές προς το ΣΥΡΙΖΑ ήταν και οι δηλώσεις της Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.
    Εκτός όμως από τους παραπάνω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν την προοπτική ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική διακυβέρνηση και κάποια στελέχη του οπορτουνισμού.
    ‒‒>Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διευθυντή της εφημερίδας του ΝΑΡ (συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) Γ. Δελαστίκ για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ (εφημερίδα «Εθνος», 15 Σεπτέμβρη 2014):
    «Η σύγκριση των δεσμευτικών εξαγγελιών Τσίπρα με την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου λειτουργεί καταλυτικά εις βάρος των ηγετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι δεσμεύσεις αν υλοποιηθούν θα σηματοδοτήσουν μια τεράστια οικονομική ανακούφιση του λαού μας. Αρκούν οι αυτοβούλως αναληφθείσες εκ μέρους του δεσμεύσεις, για να διαμορφώσουμε σοβαρή άποψη για την ειλικρίνεια των προθέσεών του».
    Είναι ηλίου φαεινότερο ότι στην τοποθέτηση αυτή του διευθυντή της εφημερίδας του ΝΑΡ αντανακλάται η... «κρυστάλλινη» θέση του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πως δεν πρόκειται να στηρίξουν μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Ίσως ν' αρκούνται απλώς στην... ανάδειξή της, την οποία ουσιαστικά υπηρετεί όλη η παρέμβασή τους (αρθρογραφία στελεχών τους, συνθηματολογία, στάση τους στα συνδικάτα, στις τοπικές εκλογές κλπ.).
    ΣΥΡΙΖΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ
    Vladimir Kozlinskij 1891–1969: Παρά τον τρίχρονο πόλεμο από τους εχθρούς μας σε όλο τον κόσμο, η επανάσταση προχωρεί με γιγαντιαία βήματα! [Petrograd, Petersburg ROSTA, 1920 (Οκτώβριος-Νοέμβριος). 71,5 x 49,5 cm (Πηγή)
    Την ίδια στιγμή, η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα επηρεάζεται και από τις οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη νέα ύφεση για μια σειρά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Χαρακτηριστική είναι η θετική αντίδραση της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των αστικών ΜΜΕ στη διαφαινόμενη ενίσχυση της επιλογής πιο επεκτατικών οικονομικών πολιτικών, όπως εκφράστηκε τόσο από τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, όσο και από τη σχετική χαλάρωση των γερμανικών απαιτήσεων για δημοσιονομική πειθαρχία της Γαλλίας και τον αντίστοιχο συμβιβασμό μεταξύ των δύο κρατών.
    Η αναζήτηση της κατάλληλης προσαρμογής της αστικής οικονομικής διαχείρισης στα παραπάνω δεδομένα προβάλλεται κατά το δοκούν από τους δύο αντιμαχόμενους πόλους στην Ελλάδα.
    • Από τη μία η κυβέρνηση προβάλλει ότι υπάρχουν ευνοϊκοί όροι απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο,
    • Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τις θέσεις αυτές της ΕΚΤ με την ίδια θέρμη που πανηγύριζε και αξιοποιούσε προπαγανδιστικά και τις θέσεις του ΔΝΤ πριν από κάποιους μήνες.
    Και από τους δύο πόλους οι εξελίξεις αυτές προβάλλονται ως ελπιδοφόρες για το λαό.
    Αποκρύβεται ότι η στροφή σε πιο επεκτατικές πολιτικές συμβαδίζει με την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
    Πέρα από την Ελλάδα, αυτό φάνηκε το τελευταίο διάστημα πολύ καθαρά στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπου τα πανηγύρια για την προσαρμογή αυτή συνοδεύονταν από επιτάχυνση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αυτές οι δύο χώρες προβάλλονταν μέχρι πριν από λίγο καιρό από το ΣΥΡΙΖΑ ως ραχοκοκαλιά της «αντιμερκελικής Συμμαχίας του Νότου».
      Η επιδίωξη όμως καλύτερων όρων κερδοφορίας του κεφαλαίου δε συνεπάγεται μόνο συμβιβασμούς αλλά και ανοιχτή πολεμική σύγκρουση, όπου αυτό επιβάλλεται.
        • Αυτό το χαρακτήρα έχει η συνέχιση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε την επέκταση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη και την αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας.
        • Αυτό το χαρακτήρα έχουν και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αλλά και η επικίνδυνη όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελληνική, κυπριακή και την τουρκική αστική τάξη, με αφορμή την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός», με επίδικο την εύρεση και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής.
        Στο πολωνικό Μέτωπο. ROSTA. Αφίσα από τον Ιβάν Μαλιούτιν (1891-1932), σε κείμενο με έμπειρα Μαγιακόφσκι. Μόσχα, 1920. 70 x 50 εκ. «Η Κομμούνα γίνεται όλο και ισχυρότερη κάτω από το χαλάζι των σφαιρών / Σύντροφοι, ας τριπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας».
        Μέλος της προεπαναστατικής αβανγκάρντ ομάδας Bubnovy Valet [Βαλές Καρό], ο σκηνογράφος και γελοιογράφος Ιβάν Μαλιούτιν ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που εγάστηκαν για το ROSTA. Η συνεργασία Μαγιακόφσκι-Μαλιούτιν στον τομέα της παραγωγής αφίσας μπορεί να εντοπιστεί ακόμη πιο πίσω, στα 1914 με αφίσες και καρτ-ποστάλ του εκδοτικού οίκου Segodnyashny Lubok. Το 1920, ο Μαλιούτιν ήταν ο σκηνογράφος στην παραγωγή του Μαγιακόβσκι του Α yesli chto (Και Τι Γίνεται αν) στο Θέατρο Σάτιρας. (Πηγή)
        [Σημ. Μποτίλιας: Segodnyashny Lubok - Εκδοτικός οίκος. Ιδρύθηκε από Bλαντιμίρ Γκοροντέτσκι λίγο μετά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914). Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών μηνών, παρήγαγε μια σειρά από προπαγανδιστικές αφίσες και καρτ-ποστάλ με πατριωτικά θέματα. Αρκετοί από τους avant-garde καλλιτέχνες στήριξαν την προσπάθεια, δουλεύοντας για τον εκδοτικό οίκο, μεταξύ των οποίων οι ζωγράφοι Καζιμίρ Μαλέβιτς, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ο Ντέιβιντ Μπουρλιούκ, Βασίλι Τσεκρύγκιν κ.α. Η τεχνική τους ανάγεται στις παραδόσεις της ρωσικής λαϊκής ξυλογραφίας και λιθογραφίας, σε τετράχρωμες κατά κανόναεκτυπώσεις με εσκεμμένα απλοϊκά σχέδιο - περίγραμμα - επιγραφές, και κείμενο γραμμένο από τον Μαγιακόφσκι].
        Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα εξελίξεων η ελληνική αστική τάξη προσπαθεί να παίξει ενεργό ρόλο, έχοντας πάντα ως στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της θέσης της.
        • Γι' αυτό εμπλέκεται ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή,
        • Γι' αυτό προσπαθεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με χώρες που οι σχέσεις τους με την Τουρκία παρουσιάζονται αρκετά εύθραυστες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
        Χαρακτηριστική της σύγκλισης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό τον τομέα είναι
        • τόσο η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ότι δεν παίζει αρκετά ενεργό ρόλο στις «διεθνείς εξελίξεις»,
        • όσο και η θεώρηση ως αδιαμφισβήτητης της συμμετοχής της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
        Η κινητικότητα στο μέτωπο της διαμόρφωσης νέων συσχετισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα παρατηρείται και στις υπόλοιπες ηπείρους.
        ‒‒>Στην Ασία, για παράδειγμα, η ινδική αστική τάξη φαίνεται να στρέφεται σε κάποιο βαθμό προς τη συνεργασία με την ιαπωνική, προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας και της Ρωσίας.
        ‒‒>Η Αφρική αντίστοιχα έχει μετατραπεί σε θέρετρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να ενισχύουν τη στρατιωτική και την Κίνα την οικονομική της παρουσία.
        Η παρέμβαση της εργατικής τάξης
        Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον που «μυρίζει μπαρούτι» οι λαοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν από τώρα τόσο το χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όσο και τη στάση τους σε περίπτωση εμπλοκής της χώρας τους σε αυτόν.
        Η εργατική τάξη πρέπει ν' αξιοποιήσει την εμπλοκή της χώρας της σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την επιδίωξη των δικών της σκοπών, του χτυπήματος της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας ως πηγών της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και του ίδιου του πολέμου.
        Οι λαοί δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των καπιταλιστών της χώρας τους, αλλά να οργανώσουν τη δική τους αυτοτελή παρέμβαση.
        Βλαντιμίρ Λεμπέτεφ. ROSTA, 1920 (Πηγή)
        Θεματολογία
        Η θεματολογία του τρέχοντας τεύχους της ΚΟΜΕΠ προσπαθεί να φωτίσει σε μεγαλύτερο βάθος την ουσία των παραπάνω ζητημάτων.
        Γιώργου Μαρίνου: ΝΑΤΟ: Το οπλισμένο χέρι του ευρω-αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά των λαών
        Το άρθρο «ΝΑΤΟ: Το οπλισμένο χέρι του ευρω-αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά των λαών» παραθέτει τόσο τις συνθήκες ίδρυσης, όσο και τη μετέπειτα δράση του ΝΑΤΟ ως ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού συνασπισμού.
        Βασικό στοιχείο αυτής της πορείας είναι η προσαρμογή της στρατηγικής και του κυρίαρχου δόγματος του ΝΑΤΟ στα διαφορετικά κάθε φορά δεδομένα. Έτσι, ενώ μέχρι τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών, βασικός στόχος ήταν η -ανατρεπτική και προληπτική- αντιμετώπιση του σοσιαλισμού, μετά τις ανατροπές της περιόδου 1989-1991, η στρατηγική του ΝΑΤΟ προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
        Πέρα από τις σχετικές συγκλήσεις, το άρθρο αναδεικνύει και τις αντιθέσεις τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όσο και ανάμεσα στα κράτη αυτά και τα κράτη που δεν ανήκουν σε αυτό.
        Αυτές οι αντιθέσεις κρύβονται πίσω και από την κατά καιρούς όξυνση των σχέσεων ακόμα και κάποιων κρατών-μελών με το ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας και ο ελιγμός της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή για έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, το 1974, ως απάντηση στη στάση του ΝΑΤΟ στα γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
        Τμήμα Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ:
        Ο καπιταλιστικός σχεδιασμός για την περιφέρεια Αττικής. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας
        Το άρθρο με τίτλο «Ο καπιταλιστικός σχεδιασμός της άρχουσας τάξης για την Περιφέρεια Αττικής και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας» παρουσιάζει το συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται η αστική πολιτική στο χώρο, επικεντρώνοντας στην Περιφέρεια της Αττικής. Αυτοί οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου και του κράτους του σχετίζονται άμεσα με μεταβολές στην ιεράρχηση κλάδων οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα.
        Η καλή γνώση των εξελίξεων αυτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οργανωτική και πολιτική προετοιμασία της παρέμβασης του Κόμματος, ιδιαίτερα στην Αττική.
        ΑΦΙΕΡΩΜΑ
        Τα ΚΚ, το αστικό κοινοβούλιο και οι αστικές κυβερνήσεις
        Μέσα από τα τρία κείμενα του αφιερώματος, αναδεικνύεται η βασανιστική προσπάθεια διαχωρισμού του πολιτικού εργατικού κινήματος ‒του σοσιαλδημοκρατικού μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο και του κομμουνιστικού στη συνέχεια‒ από τις αντιλήψεις για δυνατότητα αξιοποίησης της κατάκτησης της πλειοψηφίας στο αστικό κοινοβούλιο και του σχηματισμού αντίστοιχης κυβέρνησης προς όφελος της πάλης για την οικοδόμηση της αταξικής κοινωνίας.
        Τα κείμενα αυτά αναδεικνύουν τόσο την αντιφατικότητα όσο και τη δυσκολία αντιμετώπισης αυτών των αντιλήψεων. Η μελέτη αυτής της πορείας είναι απαραίτητη λόγω της ανθεκτικότητας των διάφορων «μεταβατικών» στρατηγικών επιλογών του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
        Μαγιακόφσκι: 4 πόστερ του 1920. 38 x 46 cm το καθένα
        1- Οι καπιταλιστές της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχουν σχηματίσει τη Μικρή Αντάντ. 2- Η μια είναι μικρότερη. 3- Η άλλη είναι μεγαλύτερη. 4- Αλλά κι οι δυο μαζί θα ταφούν στον ίδιο τάφο" (Rosta) 
        Αν και τα μέλη της "Μικρής Αντάντ" κατονομάζονται στο πρώτο πόστερ, η "Μεγαλύτερη Αντάντ" του τρίτου πιθανόν να αναφέρεται "στη συμμαχία Βρετανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας, οι οποίες βοηθούσαν τους Λευκούς στην καταπολέμηση των Μπολσεβίκων". Το σχέδιο στο 4ο πόστερ γράφει "Παγκόσμια Επανάσταση" (Πηγή)
        ΙΣΤΟΡΙΑ
        Η ενότητα Ιστορία έχει ως αφορμή τόσο τη μαύρη επέτειο της ανατροπής της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας όσο και την 7η Νοέμβρη 1917, μέρα νίκης της Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία.
        Περιλαμβάνονται δύο κείμενα.
        Χάιντς Κέσλερ: Οι τελευταίες μέρες του ΕΣΚΓ και της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας
        Αφιερωμένο στα 25 χρόνια από την ανατροπή της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας και μεταφέρει -όπως λέει και ο τίτλος του- το κλίμα που επικρατούσε κατά τις «Τελευταίες μέρες».
        Το κείμενο αποτελεί εξιστόρηση των γεγονότων των ημερών από τον Χάιντς Κέσλερ, μέλος του ΠΓ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας.
        Μέσα από αυτή την εξιστόρηση ‒η οποία δεν έχει το χαρακτήρα θεωρητικής μελέτης‒, αναδεικνύεται
        • τόσο η αρνητική κατάσταση σε ένα κόμμα που καθοδηγούσε την οικοδόμηση του σοσιαλισμού
        • όσο και η επίδραση αυτής της κατάστασης στα γεγονότα που οδήγησαν στην παλινόρθωση του καπιταλισμού στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας.
        Μέσα και από αυτό το άρθρο, φαίνεται ο καθοριστικός ρόλος του υποκειμενικού παράγοντα, του κόμματος της εργατικής τάξης, κατά την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής οικονομίας και κοινωνίας.
        Στρατή Δουνιά: Το διεθνές εργατικό κίνημα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Σοβιετική Ρωσία
        Προβάλλει την πάλη του εργατικού κινήματος σε μία σειρά χώρες ενάντια στις προσπάθειες στρατιωτικής ανατροπής της νικηφόρας Οκτωβριανής Επανάστασης από τα καπιταλιστικά κράτη.
        Μέσα από αυτή την παρουσίαση, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι τεράστιες διαφορές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιόδου εκείνης με τη σημερινή, γεγονός που αντανακλά και την τεράστια επίδραση της τότε πρόσφατης Οκτωβριανής Επανάστασης στο εργατικό κίνημα των καπιταλιστικών κρατών. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να κρύψει τις δυσκολίες που έθετε στην επαναστατική πολιτική η επίδραση της αστικής πολιτικής στις γραμμές του εργατικού κινήματος, ακόμα κι εκείνη την περίοδο.
        Ιστορικό του Αρχείο – Φωτογραφικό αφιέρωμα
        Τέλος, το ΚΚΕ τίμησε πρόσφατα τα 20 χρόνια από τη διάσωση του Ιστορικού του Αρχείου μετά τις πλημμύρες του 1994. Προς τιμήν της τιτάνιας αυτής προσπάθειας που στέφθηκε με επιτυχία, αλλά και προς ανάδειξη της σημασίας της, αυτό το τεύχος της ΚΟΜΕΠ περιλαμβάνει ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα με επιλεγμένο, σπάνιο κομματικό υλικό από τη δράση του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ στο στρατό, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930.
        Στο παρόν τεύχος της ΚΟΜΕΠ δημοσιεύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 29.8.2014 έως 29.10.2014 και τα περιεχόμενα όλων των τευχών του 2014.

        Μαγιακόφσκι: «Σύντροφοι, αγκαθωτός ο δρόμος προς τον κομμουνισμό» 
        4 πόστερ του 1920 (Πηγή)

        Δεν υπάρχουν σχόλια:

        Δημοσίευση σχολίου

        Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.