Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ασφαλιστικό: Ο αφανισμός των επικουρικών, οι βόμβες τριών... πυλώνων του λαγού Σπυρόπουλου, ο διασκεδαστής Βούτσης και η νέα περίοδος ιδιωτικής πρωτοβουλίας ‒ Δεν έχεις ένσημα; Περαστικά σου!

Νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις κατά 10% αναμένεται το 2015
Αφορά 1.000.000 συνταξιούχους του ΕΤΕΑ
Δημοσίευση: Τετ, 12/11/2014 - 09:42

Νέα μείωση κατά 10% στις επικουρικές συντάξεις για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συνταξιούχων (ΕΤΕΑ) αναμένεται το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που φιλοξενούν δημοσιεύματα του Τύπου την Τετάρτη 12 Νοέμβρη.
Η επερχόμενη αυτή μείωση θα προστεθεί στη μείωση του 5,2% που έγινε από 17 - 1 - 2014, που μπήκε ως «ανάσχεση» του ελλείμματος του ΕΤΕΑ, που έφτασε στα 305 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 θα φτάσει στα 350 εκατομμύρια ευρώ.
Με δεδομένα τα ελλείμματα και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η μείωση των επικουρικών συντάξεων αναμένεται να κινηθεί πάνω από 10% για το 2015.
Το ΕΤΕΑ πλέον λειτουργεί ως φορέας καθορισμένων εισφορών και όχι παροχών, δηλαδή ο ασφαλισμένος ξέρει μόνο πόσα θα πληρώνει αλλά όχι τι θα πάρει. Στο ΕΤΕΑ υπάγονται οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, του ΤΕΑΥΕΚ, του ΤΑΔΚΥ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της πρώην ΕΡΤ.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGΑ την Τετάρτη 12 Νοέμβρη, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παραδέχτηκε τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί μέσα από την εσωτερική αναδιανομή του συστήματος να προκύψουν προσαρμογές και προς τα κάτω και προς τα πάνω, ενώ το θέμα της μείωσης θα το αποφασίσει το ΔΣ του Ταμείου, καθώς το ζήτημα αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.
Σε ερώτημα που του τέθηκε για τη σύνδεση του Ασφαλιστικού με την εκταμίευση της επόμενη δόσης, σε σχέση και με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα,
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το θέμα νέων παρεμβάσεων, λέγοντας ότι το Ασφαλιστικό έχει μπει σε μια νέα περίοδο, εκθειάζοντας τις δραματικές περικοπές που έχουν επιβληθεί, βαφτίζοντάς τες «νοικοκύρεμα», «στέρεες και υγιείς βάσεις», προαναγγέλλοντας ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί.
Τέλος, ο Γιάννης Βρούτσης θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εκτονώσει τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Διοικητή του ΙΚΑ την Τρίτη 11 Νοέμβρη, για εξάρτηση των παροχών υγείας από τον αριθμό των ενσήμων, έκανε λόγο «για προσωπικές απόψεις» του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, και ότι δεν υπάρχει ούτε τίθεται κανένα τέτοιο θέμα ή σκέψη σε κανένα επίπεδο του υπουργείου, ενώ θέλοντας να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο θριαμβολόγησε ότι η κυβέρνηση κάλυψε όλους τους ανασφάλιστους.

«Βόμβα» για παροχές Υγείας ανάλογα με τα ένσημα
Φωτό Αρχείου από το μπλόκ της ΣΕΑ Συνταξιούχων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο
Αποκαλυπτικός ο διοικητής του ΙΚΑ σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, που αποτέλεσε βήμα για την προώθηση των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης
Σε βήμα προπαγάνδισης και προώθησης της ιδιωτικής Ασφάλισης και του συστήματος των «τριών πυλώνων», που πρόσφατα αξίωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εξελίχθηκε το 4ο ετήσιο συνέδριο για την «απασχόληση και την ασφάλιση» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας και με την παρουσία δύο υφυπουργών του.
Τις «βόμβες» στην Κοινωνική Ασφάλιση ανέλαβε να ρίξει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, διαχρονικός υποστηριχτής των Επαγγελματικών Ταμείων. Αν και διατύπωσε τις απόψεις του με την μορφή «κεφαλαιωδών ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν», αυτό καθόλου δε μειώνει την επικινδυνότητα όσων είπε για την ύπαρξη και το μέλλον της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, με την παρέμβασή του, ο διοικητής του ΙΚΑ έθεσε το εξής ζήτημα:
«Ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών Υγείας;».
Καθόλου αθώα, αναρωτήθηκε στη συνέχεια, αν θα πρέπει να έχει τις ίδιες παροχές Υγείας ο ασφαλισμένος που ασφαλίζεται με 50 ένσημα το χρόνο και ο ασφαλισμένος με 300 ένσημα το χρόνο.
Με τον τρόπο αυτό, και ενώ η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση των παροχών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία προς όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, ανοίγει ζήτημα για διαφοροποίηση των παροχών Υγείας ανάλογα με τον αριθμό ημερών ασφάλισης του κάθε ασφαλισμένου.
Δηλαδή, η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους - ασθενείς, θα γίνεται με διαβάθμιση και ανάλογα με τα ένσημα.
Τίθεται έτσι υπό αμφισβήτηση η καθολικότητα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και για όλους ανεξαίρετα τους ασφαλισμένους ασθενείς, ενώ βαθαίνει και η διάκριση με τους ανασφάλιστους.
Στην πραγματικότητα, πίσω από τέτοιες «ιδέες» - και πέρα από τις περικοπές που έχουν ήδη επιβληθεί στον ΕΟΠΥΥ - ελλοχεύουν τα λεγόμενα «ιδιωτικοοικονομικά» κριτήρια στην κάλυψη των ασφαλισμένων από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Δηλαδή, ο ασφαλισμένος θα «αγοράζει» υπηρεσίες Υγείας από το Ταμείο του ανάλογα με τις εισφορές (ένσημα) που θα έχει καταβάλει σε ετήσια βάση.
Με την πρόταση αυτή, στο δημόσιο σύστημα Ασφάλισης - Υγείας μπαίνει η «λογική» των ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων Υγείας, αφού σ' αυτά κάθε ένας κάτοχος συμβολαίου έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανάλογα με το «πακέτο» που πληρώνει στην ασφαλιστική εταιρεία.
Η δεύτερη «βόμβα»
Η δεύτερα «βόμβα» του διοικητή του ΙΚΑ αφορά στο ΕΤΑΑ, στο Ταμείο Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), δικηγόρων (ΤΑΝ) και γιατρών (ΤΣΑΥ), για τα οποία θέτει ζήτημα μετατροπής τους σε Επαγγελματικά Ταμεία. Δηλαδή, σε Ταμεία με τα βασικά χαρακτηριστικά της ιδιωτικής Ασφάλισης.
Αφήνοντας ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Ρ. Σπυρόπουλος αναρωτήθηκε:
«Θα υιοθετηθεί η πλήρης ένταξη του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου Νομικών στον ΟΑΕΕ, ή ενδεχομένως γι' αυτούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα μετεξέλιξής τους σε επαγγελματικά Ταμεία ειδικού σκοπού;».
Βέβαια, ο μόνος «ειδικός σκοπός» που εξυπηρετεί η μετατροπή των Ταμείων αυτών - και μάλιστα κύριας Ασφάλισης - σε Επαγγελματικά, είναι ο διακαής πόθος για την ανάπτυξη του «2ου πυλώνα», που κατά την άποψη των υποστηρικτών του και κυρίως των επιχειρηματικών συμφερόντων που τα προωθούν, έχει καθυστερήσει να αναπτυχθεί, παρά το γεγονός ότι έχει θεσμοθετηθεί εδώ και 12 χρόνια.
Αυτή είναι και η μοναδική αναγκαιότητα που υπηρετεί η εν λόγω πρόταση, η οποία θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.
Παράλληλα, ο Ρ. Σπυρόπουλος έθεσε το «ερώτημα» για το ενδεχόμενο μετατροπής όλων των Επικουρικών Ταμείων και των εφάπαξ σε Επαγγελματικά, αντί της ενοποίησής τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που μέχρι τώρα - τουλάχιστον - προωθεί η κυβέρνηση.
Από τα «ερωτήματα» που προφανώς καθορίζουν το «πλαίσιο» του νέου συστήματος, δε θα μπορούσε να λείψει και το ζήτημα το εργοδοτικών εισφορών, για τις οποίες ο διοικητής του ΙΚΑ αναρωτήθηκε ρητορικά αν θα πρέπει «να υποβοηθούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».
Επιπλέον, με το πρόσχημα ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η έννοια της «αναπηρίας», ο διοικητής του ΙΚΑ έθεσε ως άμεση προτεραιότητα το ξεχώρισμά της από την προνοιακή πολιτική. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για τη συρρίκνωση των αναπηρικών επιδομάτων.
Πήραν την «πάσα»
Τους παραπάνω «προβληματισμούς» (!) ήρθαν να αποσαφηνίσουν οι ίδιοι οι διοργανωτές, που δεν έκρυψαν την κατεύθυνση που επιδιώκουν να πάρουν τα πράγματα.
Έτσι, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι
«(...) με δεδομένη τη διαφαινόμενη δραματική μείωση των συντάξεων του πρώτου πυλώνα, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος φτώχειας των ηλικιωμένων και για να υπάρχουν επαρκείς συνταξιοδοτικές παροχές, είναι η ουσιαστική ενεργοποίηση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης».
Όσον αφορά το ενδιαφέρον για τη φτώχεια των συνταξιούχων ‒που πράγματι στο συνέδριο εκφράστηκε με ανέξοδη γαλαντομία‒ δε θα μπούμε στον κόπο να το σχολιάσουμε.
Θα μείνουμε μόνο στο γεγονός των επιδιώξεων των εκπροσώπων του «επιχειρηματικού κόσμου», για την ανάπτυξη των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης, που καθόλου δεν περιορίζεται στη χώρα μας, αλλά αποτελεί πανευρωπαϊκό μοντέλο.
Έτσι, η γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Μ. Αντωνάκη επεσήμανε
«την ανάγκη αύξησης συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, το ότι κοινή συνισταμένη όλων των ευρωπαϊκών λύσεων είναι η εκτεταμένη στροφή προς τα ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά σχήματα συντάξεων, ώστε να ανταποκρίνεται στον αυξημένο χρόνο ζωής μετά την συνταξιοδότηση και την καθιέρωση συστήματος 3 Πυλώνων - Συνταξιοδοτικό εισόδημα από διάφορες πηγές».
Από Μποτίλια επίσης:
Επισημάνσεις, τίτλοι Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.