Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Γιάννης Ρίτσος: Πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο ‒ / όρκο της νιότης, της ζωής, της λευτεριάς, όρκο του ονείρου και της πράξης. Αθήνα, 3.XI.74 ‒ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα 41 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο το 1973


Το ποίημα του τίτλου
Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
(Αντί, τ. 6, Νοέ. 1974, στο εξώφυλλο)
Γιάννης Ρίτσος
Συντροφικα Τραγουδια
Αφιέρωμα στα 40χρονα του ΕΑΜ
(Σύγχρονη Εποχή, 1988)


Πολυτεχνείο: Με την πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις (ΦΩΤΟ)
Δημοσίευση: Δευ, 17/11/2014 - 08:12
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 17/11/2014 - 10:06
Με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία ολοκληρώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 41η επέτειο του ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973.
Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου και θα κλείσουν σήμερα το μεσημέρι για να ακολουθήσει η πορεία. Στις 5 μ.μ., έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις. (Δείτε στο τέλος)
To Σάββατο, πλήθος κόσμου προσήλθε από το πρωί στους χώρους του ιστορικού ιδρύματος για να επισκεφθεί το χώρο και να καταθέσει ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών και να τιμήσει τον ηρωικό αγώνα. Οικογένειες με μικρά παιδιά, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας απόθεσαν ένα λουλούδι στο μνημείο, αλλά και στην ιστορική πύλη που έριξε το άρμα μάχης τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη 1973. 
Από τα μεγάφωνα που έχουν στηθεί στο χώρο, μεταδίδονται οι ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πορεία, τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, καθώς επίσης και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 27 Νοέμβρη. Ακόμα, μεταδίδονται ανακοινώσεις φορέων και σωματείων, μαζί με τα τραγούδια που σηματοδότησαν τις μέρες του Νοέμβρη.
Κατάθεση στεφάνων από ΚΚΕ και ΚΝΕ

Στη Θεσσαλονίκη η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνων στις 12 το μεσημέρι στην Πολυτεχνική Σχολή.
Το πρωί της Κυριακής, αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ και του «Ριζοσπάστη» κατέθεσαν στεφάνι, τιμώντας την ηρωική εξέγερση των φοιτητών και του λαού τον Νοέμβρη του 1973. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Εκ μέρους του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος στη δήλωσή του σημείωσε ότι «τα συνθήματα της εξέγερσης επίκαιρα και ζωντανά, δε βολεύονται στα μέτρα των διαχειριστών της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το σύνθημα "έξω το ΝΑΤΟ", στη γκρεμισμένη πύλη του Πολυτεχνείου, ούτε διορθώνεται ούτε ξεχνιέται. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να γίνει ο λαός μας κυρίαρχος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει». Στεφάνι εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας κατέθεσε ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. 
Στεφάνι κατέθεσαν επίσης οι αντιστασιακές οργανώσεις.



Πλήθος κόσμου από την Κοινωνική Συμμαχία

Με συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντιά» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» να δονούν την ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Οι συγκεντρώσεις για το φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη
Δημοσίευση: Κυρ, 16/11/2014 - 23:00
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 17/11/2014 - 08:52
Με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη κορυφώνεται ο αγωνιστικός εορτασμός της 41ης επετείου του Πολυτεχνείου.
Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την πορεία, έχουν οριστεί για τις 5 το απόγευμα, στα εξής σημεία:
Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου: Οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών, Χρηματοπιστωτικού, Επισιτισμού, Εμπορίου, ΕΒΕ, ΟΤΑ/Δημόσιας Διοίκησης, Καλλιτεχών, Δικηγόρων, ΜΜΕ, Υγείας, Εκπαιδευτικών.
Σταδίου και Σανταρόζα: Οι Οργανώσεις ΑΕΙ -ΤΕΙ.
Χαυτεία: οι Οργανώσεις Α' Αθήνας, Ανατολικού Τομέα, Δυτικού Τομέα, Νότιου Τομέα, Μεσογείων, Θριασίου, Πειραιά, Βόρειου Τομέα.
Σε άλλες πόλεις τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη:
Στη Θεσσαλονίκη: Η συγκέντρωση θα γίνει στις 5 μ.μ, στο Πολυτεχνείο. 
Στην Αλεξανδρούπολη: Η κινητοποίηση θα γίνει στις 5 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο.
Στο Αγρίνιο: Στις 7 μ.μ. κεντρική πλατεία
Στο Βόλο: Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου.
Στα Γιάννενα: Συγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στο Δημαρχείο και κατάθεση στεφάνων στις 12 το μεσημέρι στο μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου στη Δόμπολη.
Στα Γιαννιτσά: Συγκέντρωση στις 7.00 μ.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ  (πεζόδρομος).
Στη Δράμα: Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Στη Ζάκυνθο: Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο στις 7.30 μ.μ., στην πρώην Νομαρχία
Στo Ηράκλειο: Στις 6.30 μ.μ. στα Λιοντάρια
Στην Καβάλα: Στις 6 μ.μ, στο Δημοτικό Κήπο.
Στην Καλαμάτα: Στις 7 μ.μ, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Στην Καρδίτσα: Στις 6:30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Στην Κατερίνη: Στις 6.30 μ.μ. στο Συντριβάνι
Στην Κεφαλονιά: Στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.
Στο Κιλκίς: Στις 6 μ.μ, στην πλατεία Ειρήνης.
Στην Κοζάνη: Στις 7 μ.μ, στην κεντρική πλατεία.
Στην Κομοτηνή: Στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Στη Λαμία: Στις 6.30 μ.μ, στην πλατεία Πάρκου.
Στη Λάρισα: Στις 7 μ.μ, στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Στο Μεσολόγγι: Στις 7 μ.μ στην κεντρική πλατεία
Στη Μυτιλήνη: Στις 6.30 μ.μ, στην πλατεία Σαπφούς.
Στην Ξάνθη: Στις 5 μ.μ, στην κεντρική πλατεία.
Στην Πάτρα: Στις 6 μ.μ, στην πλατεία Γεωργίου.
Στην Πτολεμαΐδα: Στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Στον Πύργο: Στις 7 μ.μ, στην πλατεία ΟΤΕ.
Στο Ρέθυμνο: Στις 6 μ.μ. στους 4 μάρτυρες.
Στη Ρόδο: Στις 3 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Στη Σάμο: Στις 6 μ.μ, στην πλατεία Καρλοβάσου.
Στις Σέρρες: Στις 7 μ.μ, στην πλατεία Ελευθερίας.
Στα Τρίκαλα: Στις 5.30 μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Κεντρική Πλατεία).
Στη Χαλκίδα: Στις 6 μ.μ., στα φανάρια Νεάπολης.

902
Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα 41 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο το 1973
Δημοσίευση: Σάβ, 15/11/2014 - 09:00
Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 41 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο το 1973 αναφέρει:
«Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, όλο το λαό να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης και να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις γιορτασμού και στην πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.
Οι νέες και οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για το λαϊκό ξεσηκωμό το Νοέμβρη του '73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν. Να μάθουν για το ρόλο που έπαιξε η στρατιωτική δικτατορία για την προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Να απομονώσουν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που ρίχνει λάσπη και συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας. Να αποκρούσουν και όσους διαστρεβλώνουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του ’73, τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, στη σκληρή πάλη, καθ’ όλη την 7ετία, για να αναπτυχθεί η αντίσταση του λαού και της νεολαίας, για να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία ενάντια στον αντικομμουνισμό που ήταν η επίσημη ιδεολογία της στρατιωτικής δικτατορίας, του κράτους και των αστικών κομμάτων που έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της.
Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τους φίλους και οπαδούς του, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δεν λύγισαν από τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, στη Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, τις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου.
Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου το 1973 και τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία. Να δυναμώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματα, το δίκιο και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, του λαού, της χώρας από τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο δρόμος για να επιβάλουμε σήμερα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας που πληρώνει τα βάρη της κρίσης, να εμποδίσουμε νέα μέτρα που προωθεί το κεφάλαιο και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.
Σήμερα, ο ελληνικός λαός χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα και το λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, στο όνομα της γεωστρατηγικής «αναβάθμισης» της χώρας, στην πραγματικότητα για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή συγκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των «συμμάχων» της χώρας, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε βάρος του λαού. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εμπλοκής του λαού σε επικίνδυνες περιπέτειες. Γι’ αυτό έχουν μεγάλες ευθύνες τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», που όχι μόνο δεν αμφισβητούν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά καλλιεργούν αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή και το ΝΑΤΟ να αυτοδιαλυθεί.
Η μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική δημοκρατία δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διαρκούς υπονόμευσης των κατεκτημένων λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες ούτε να εξασφαλίσει ειρήνη για τους λαούς. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών.
Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν με τη δική τους συμμαχία να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο δρόμο της οργάνωσης και της πάλης για τη ριζική ανατροπή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική - λαϊκή εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.