Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού ‒ ΠΑΜΕ: Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι δηλητήριο για την εργατική τάξη και το κίνημά της ‒ ΚΚΕ: Η κοινωνική βάση του ρατσισμού βρίσκεται στην ίδια την καπιταλιστική σχέση ιδιοκτησίας (VIDEO)

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι δηλητήριο για την εργατική τάξη και το κίνημά της
Ανακοίνωση της Γραμματείας Μεταναστών με αφορμή την «Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων»
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Μέρας κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων» απευθύνεται σ' όλους τους εργαζόμενους Ελληνες και Μετανάστες.
Στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν τις χώρες τους σπρωγμένοι από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, από τη φτώχεια, ψάχνοντας για καλύτερη ζωή στη χώρα μας ή σε άλλες χώρες της ΕΕ.


Η δήλωση του Β. Σταμούλη (Πρόεδρος Ομοσπ. Εργαζ. Κλωστουφαντοργίας - Ιματισμού - Δέρματος) μετά την παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους μετανάστες και τους λέμε ότι ξέρουμε τα βάσανά σας, ξέρουμε ότι οι περισσότεροι ρισκάρατε ακόμη και τη ζωή σας για να φτάσετε εδώ, ξέρουμε ότι οι εργοδότες σας αντιμετωπίζουν βάρβαρα, σας απασχολούν πολλές ώρες ακόμη και απλήρωτες, δεν σας ασφαλίζουν, δεν εξοφλούν τα μεροκάματά σας.
Εκμεταλλεύονται το ότι δεν έχετε «χαρτιά» ή ότι έληξαν οι άδειες παραμονής και δεν μπορείτε να τις ανανεώσετε.

Ξέρουμε το βάσανο για να πάρετε ένα χαρτί, για να μην είστε «παράνομοι». 

Ξέρουμε ότι πολλοί από σας αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα παιδιά σας στο σχολείο.

Ξέρουμε ότι πολλοί είστε άνεργοι. 

Ξέρουμε για τα διάφορα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται αδίστακτα και απάνθρωπα τα προβλήματά σας, τις δυσκολίες επιβίωσής σας.
Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις.

Το κεφάλαιο δεν κάνει διακρίσεις, τα κέρδη του θέλει να εξασφαλίσει και να πολλαπλασιάσει.

Γι' αυτό ο δρόμος είναι ένας:
 • Οργάνωση στο σωματείο στον τόπο δουλειάς, στο Σύλλογο του σχολείου, στη Λαϊκή Επιτροπή της γειτονιάς.
 • Στήριξη στο εργατικό κίνημα, αναζήτηση σε αυτό αλληλεγγύης και κοινή πάλη.
 • Μαζί Ελληνες και ξένοι εργάτες.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Συνάδελφε,
Είτε μείνεις στην Ελλάδα, είτε γυρίσεις στην πατρίδα σου, είτε πας σε άλλη χώρα, να ξέρεις ότι ο εκμεταλλευτής είναι ο ίδιος: 
 • Oι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τράπεζες, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοεργολάβοι. Αυτοί μας πίνουν το αίμα για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι και νέες,
Η 21η Μάρτη είναι αφιερωμένη κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. 

Είναι μέρα βαμμένη με αίμα 70 και πλέον φοιτητών που δολοφονήθηκαν αυτή τη μέρα, το 1966, από την αστυνομία της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής, γιατί διαδήλωναν ενάντια στο απαρτχάιντ.
Σήμερα, ο ρατσισμός παίρνει νέες διαστάσεις. Σε περίοδο κρίσης και ανεργίας όπως τώρα, οι δυνάμεις που θέλουν τους εργάτες διασπασμένους αξιοποιούν το ρατσισμό για να κρύψουν ότι για τη φτώχεια και την ανεργία φταίει το σύστημα και όχι οι μετανάστες που, τάχα, παίρνουν τη δουλειά από τους Ελληνες.
Οι αντιδραστικές δυνάμεις καλλιεργούν το ρατσισμό όταν λένε ότι αν προσφέρουμε φαΐ και στέγη στους μετανάστες θα πλακώσουν καραβάνια στην Ελλάδα.
Αποκρύπτουν ότι οι μετανάστες είναι θύματα των πολέμων, είναι θύματα των καπιταλιστών που τους κλέβουν τη γη και το πλούτο τους. Ξενιτεύονται από ανάγκη επιβίωσης, όπως ξενιτεύονται και Eλληνες εργαζόμενοι. Θέλουν να ζήσουν σαν άνθρωποι, έχουν όνειρα. Γι' αυτό και η καταστολή ή η φυλάκισή τους, εκτός από απάνθρωπη, είναι και αδιέξοδη.
Συνάδελφοι,

Η προηγούμενη κυβέρνηση με το σύνθημα «ανακατάληψη των πόλεων», με τις επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς» προχώρησε σε χιλιάδες συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών. Δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως στην Αμυγδαλέζα στην Κόρινθο, τη Δράμα και αλλού, όπου οι μετανάστες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.
Η σημερινή κυβέρνηση απελευθερώνει όσους μετανάστες αποτελούν ακραίες περιπτώσεις άδικης φυλάκισης. 
 • Αρνείται όμως να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ, που είναι και οι περισσότεροι.
 • Δεν διανοείται να συγκρουστεί με την ΕΕ, τη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
 • Δεν παίρνει μέτρα να δημιουργήσει ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας για να δεχτούν όσους απελευθερώνονται και είναι άστεγοι, αλλά περιμένει τη δήθεν «αλληλεγγύη» της ΕΕ.
Αυτή η τακτική είναι βούτυρο στο ψωμί των αντιδραστικών δυνάμεων για να οξύνουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία για να καλλιεργούν ρήγμα ανάμεσα στους ντόπιους και ξένους εργάτες.
 • Είναι βούτυρο στο ψωμί και των εργοδοτών που θέλουν φοβισμένους μετανάστες εργάτες, για να έχουν φτηνή και χειραγωγήσιμη εργατική δύναμη.
Συνάδελφοι μετανάστες - πρόσφυγες
Το ΠΑΜΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα πάλεψε και παλεύει το ρατσισμό και την ξενοφοβία γιατί είναι δηλητήριο για την εργατική τάξη και το κίνημά της. 

Αντιπαλεύει τις αντιδραστικές θεωρίες και δυνάμεις που θέλουν τους εργάτες διασπασμένους, ανάλογα με τη θρησκεία, τη φυλή, τη γλώσσα.
Σας θεωρούμε ταξικά αδέρφια μας.

Ζήσατε στις πατρίδες σας και ζείτε κι εδώ τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, του ιμπεριαλισμού, όπως και οι Eλληνες εργαζόμενοι.

 • Μας ενώνουν κοινά προβλήματα έχουμε κοινό αντίπαλο, γι' αυτό ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός.
Σας καλούμε στα συνδικάτα 
 • Να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία,
 • Να διεκδικήσουμε μαζί τη ζωή που μας ανήκει και μας τη στερούν βίαια.
 • Να δείξουμε τι σημαίνει ταξική αλληλεγγύη.
 • Μαζί να αντιπαλέψουμε το φασισμό που τρέφει και οξύνει το ρατσισμό, που τρομοκρατεί και ποδοπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, που στοχοποιεί τους μετανάστες γιατί μισεί τους εργάτες και το κίνημά τους.
Να διεκδικήσουμε:
- Απομόνωση των ρατσιστικών και φασιστικών οργανώσεων και φαινομένων. Εργατικό κίνημα - ασπίδα απέναντι στο ρατσισμό και το φασισμό. Μέτρα κατά των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται μετανάστες.
- Ανθρώπινους και αξιοπρεπείς ανοιχτούς και δημόσιους προσωρινούς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων στη θέση των κέντρων κράτησης. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
- Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, ενάντια στη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.
- Ασυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, με γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες.
- Νομιμοποίηση των μεταναστών που έχουν δημιουργήσει βιοτικούς δεσμούς στην Ελλάδα, με πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας, κατάργηση κάθε οικονομικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας. Γρήγορες διαδικασίες για την επανένωση των οικογενειών.
- Ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, ανεξάρτητα από νομιμοποιητικά έγγραφα.
- Ισα δικαιώματα στα παιδιά των μεταναστών, εγγραφή τους στα ειδικά δημοτολόγια, αυτοδίκαιη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας με την ενηλικίωσή τους, εφόσον το επιθυμούν.
- Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, που να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη φοίτηση των παιδιών των μεταναστών. Ειδική μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και την ιστορία της πρώτης πατρίδας τους.
- Πολύγλωσσα δημόσια κέντρα στήριξης των μεταναστών που θα συμβάλλουν στη δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας
- Ισα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματασε όλους τους μετανάστες και δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από και προς τις χώρες προέλευσης με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών.
Μάρτης 2015

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Δημοσίευση: Παρ, 20/03/2015 - 10:44
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την 21η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Το ΚΚΕ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους Έλληνες εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, που η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ανάγκασε να πάρουν ξανά το δρόμο της ξενιτιάς, αντιμετωπίζοντας και στις χώρες υποδοχής σοβαρά προβλήματα και διακρίσεις, σε όλα τα θύματα της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Ιδιαίτερα απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους μετανάστες εργάτες που βιώνουν τη στυγνή εργοδοτική εκμετάλλευση, στους πρόσφυγες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που ζουν ξεριζωμένοι στη χώρα μας σε άθλιες συνθήκες.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των φοιτητών στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού από το καθεστώς του απαρτχάιντ, η ρατσιστική βία εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο.

Στην ίδια τη μητρόπολή του, τις ΗΠΑ, πληθαίνουν οι δολοφονίες Αφροαμερικανών από την Αστυνομία, που μένουν μάλιστα ατιμώρητες από τη Δικαιοσύνη, αναβιώνει η δράση εγκληματικών ρατσιστικών οργανώσεων, όπως της γνωστής Κου-Κλουξ-Κλαν και άλλων.
Αλλά και στην ΕΕ, που υποκριτικά και στα λόγια καταδικάζει το ρατσισμό, ο ρατσισμός δηλώνει "παρών", με το κυνηγητό ή τη στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών και προσφύγων, τις γειτονιές-γκέτο των μεγαλουπόλεων, όπου ζουν απομονωμένοι ακόμη και οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Τα φαινόμενα αυτά συνοδεύονται με την ενίσχυση εθνικιστικών, φασιστικών και ναζιστικών κομμάτων και οργανώσεων, με τη στήριξη, από κοινού με τις ΗΠΑ, κυβερνήσεων στις οποίες συμμετέχουν ναζιστές, όπως στην Ουκρανία, με την ένταση του αντικομμουνισμού και της "θεωρίας των δύο άκρων".

Για τη δημιουργία αντιμεταναστευτικού και ξενοφοβικού κλίματος, αξιοποιείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις του συστήματος και η δολοφονική δράση των λεγόμενων τζιχαντιστών, τις οργανώσεις των οποίων οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο στήριξαν, ενίσχυσαν και εξόπλισαν για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους στη Μ. Ανατολή και την Αφρική πρόσφατα, στο Αφγανιστάν παλαιότερα.

Στη χώρα μας, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς δικαιώματα, όχι μόνο στα χωράφια-γκέτο της Μανωλάδας και άλλων περιοχών, αλλά και στα φασονάδικα, στα σπίτια, στις πιο σκληρές και κακοπληρωμένες εργασίες. Είναι τα πρώτα θύματα των ρατσιστικών δολοφονικών επιθέσεων από ναζιστικές και εθνικιστικές οργανώσεις, της κρατικής καταστολής, αλλά και εγκληματικών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους.

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, εξαιτίας της Συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού Δουβλίνου της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει να εξωραΐζει και να δηλώνει την πίστη της στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, να περιμένει λύση του μεταναστευτικού ζητήματος από την "αλληλεγγύη" της ΕΕ, να δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

Η αποσυμφόρηση των άθλιων κέντρων κράτησης, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με την απελευθέρωση μέρους των άδικα φυλακισμένων μεταναστών, χωρίς καμία μέριμνα για την παραπέρα τύχη τους, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις πιστής τήρησης των Οδηγιών, Κανονισμών και αποφάσεων της ΕΕ, δεν αποτελεί λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Απλώς το ανακυκλώνει.

Δεν αρκεί η δικαστική διερεύνηση των εγκλημάτων της ναζιστικής -ρατσιστικής Χρυσής Αυγής και το γεγονός ότι τα περισσότερα στελέχη της είναι υπόδικα, ούτε και η ψήφιση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου που δεν οδήγησε και δεν θα μπορούσε να οδηγήσει, μέσα στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος, στο να σταματήσει η ρατσιστική ρητορική και οι επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί και ιστορικά, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός αποτελούν πάντοτε την "πρώτη ύλη" για την προώθηση του φασισμού και του ναζισμού, δηλαδή ό,τι πιο αντιδραστικού και βάρβαρου έχει γεννήσει το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Η κοινωνική τους βάση βρίσκεται στην ίδια την καπιταλιστική σχέση ιδιοκτησίας.
Είναι πολιτικό ρεύμα που εντάσσεται και εξυπηρετεί την κυρίαρχη ιδεολογία. 
Καλλιεργείται και αξιοποιείται για τη διάσπαση της εργατικής τάξης, το χτύπημα του εργατικού κινήματος και κυρίως της πρωτοπορίας του, των κομμουνιστών, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εγχώριων αστικών τάξεων στον ανταγωνισμό τους με τις υπόλοιπες.
Αποτελεί την άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, συνυπάρχει και εναλλάσσεται με αυτόν. Γι’ αυτό και είναι επικίνδυνα αποπροσανατολιστική και αναποτελεσματική η αταξική και επιφανειακή προσέγγιση και αντιμετώπιση του ρατσιστικού φαινομένου, η απόδοσή του απλώς σε θέμα εκπαίδευσης, κουλτούρας κλπ., η διοργάνωση θολών αντιρατσιστικών μετώπων.
Μόνο μέσα από την πάλη για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, που θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα περιορίζονται δραστικά μέχρι να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά κάθε είδους ρατσιστικές, εθνικιστικές, φασιστικές και ναζιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, Έλληνες και ξένους,
 • Να αγωνιστούν ενωμένοι, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, γλώσσα και θρησκεία, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, που το σύστημα της εκμετάλλευσης τους στερεί.
 • Να διεκδικήσουν ανοιχτά και ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας για τους μετανάστες, χορήγηση ασύλου και διεθνούς προστασίας στα θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ.
 • Νομιμοποίηση των μεταναστών που έχουν δημιουργήσει βιοτικούς δεσμούς στη χώρα μας.
 • Να καταδικάσουν και να απομονώσουν αποφασιστικά κάθε ρατσιστική προπαγάνδα και συμπεριφορά, να υψώσουν τείχος απέναντι στην ύπουλη και εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αξιοποιώντας και τη δίκη των στελεχών της που ξεκινάει στις 20 Απρίλη.
 • Να βάλουν φραγμό σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού, του αντικομμουνισμού και της θεωρίας "των δύο άκρων", που ο ελληνικός, όπως και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν πληρώσει με εκατόμβες θυμάτων.
Κάθε ανοχή είναι συνενοχή!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.