Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

56 χρόνια Κουβανική Επανάσταση - Μισός αιώνας Διεθνιστική Αλληλεγγύη

Κινηματογράφος Αλκυονίς:
Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου για την προσφορά της Κουβανικής Επανάστασης
Η μεγάλη προσφορά της διεθνιστικής αλληλεγγύης που η Κούβα εκφράζει έμπρακτα προς τους λαούς όλου του κόσμου αναδείχτηκε στη φετινή εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή το πρωί στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, τιμώντας τα 56 χρόνια από το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ο Φαρίντ Φερνάντες, πρέσβης της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα. Ο Κώστας Πατέρας και ο Ηλίας Νασίρ από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
 
Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες,
αναφέρθηκε στις προσπάθειες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ, να καταστρέψουν την Επανάσταση, χρησιμοποιώντας κάθε είδους επιθετική ενέργεια, προπαντός το εμπάργκο, αλλά και μια εκστρατεία παραπληροφόρησης.
Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες
Όμως, συνέχισε, η Επανάσταση έχει κρατηθεί γερά, αταλάντευτη στις αρχές της, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα του κουβανικού λαού στην αυτοδιάθεση.
«Είμαστε περήφανοι που είμαστε σοσιαλιστές και που έχουμε υπερασπιστεί το σοσιαλισμό σε περίπλοκες συνθήκες», συμπλήρωσε ο Ο. Μαρτίνες, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία «επικαιροποίησης της οικονομίας», με στόχο να γίνει «ο σοσιαλισμός πιο δυνατός».
Τέλος, αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που οι κυβερνήσεις Κούβας και ΗΠΑ έκαναν στα μέσα του Δεκέμβρη και -όπως υπογράμμισε είχαν απήχηση γενικά στις διεθνείς σχέσεις- ξεχωρίζοντας στα όσα ακολούθησαν την απελευθέρωση και των υπόλοιπων τριών από τους Πέντε Κουβανούς, ως αποτέλεσμα και του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε διεθνώς.
Είπε ακόμα ότι η Κούβα πάει στο διάλογο με ανοιχτό πνεύμα, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της.
Εξηγώντας ότι ο δρόμος που υπάρχει για να διανυθεί είναι μακρύς, επισήμανε ότι θα μπορέσουν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών αν δεν αρθεί το πολύχρονο εμπάργκο και μεταξύ άλλων κατέληξε ότι η Κούβα θα συνεχίσει αταλάντευτα την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.
Δήμος Κουμπούρης
Πριν δώσει το λόγο στους ομιλητές που παρουσίασαν την διεθνιστική προσφορά της Κούβας σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία κτλ,
ο γγ του Συνδέσμου, Δήμος Κουμπούρης, σημείωσε ότι τίποτα από όσα έχει προσφέρει η Κούβα δεν θα γινόταν, αν η ίδια δεν είχε ιδιαίτερα επιτεύγματα στους αντίστοιχους τομείς, αλλά και ότι το παράδειγμα του λαού της Κούβας και της προσφοράς του δείχνει ότι μπορεί να δοθεί απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, όταν οι λαοί πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Νίκος Καρανδρέας
Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του προέδρου του Συνδέσμου Νίκου Καρανδρέα, που
συσχέτισε την διεθνιστική προσφορά της Κούβας στην Υγεία με τον ίδιο τον τρόπο που είναι δομημένο το σύστημα Υγείας στη χώρα, δίνοντας πχ. μεγάλο βάρος στην πρόληψη, σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό ατομικισμό που «διδάσκει» στους εργαζόμενους να απεμπολούν οι ίδιοι το δικαίωμά τους στην Υγεία.
Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά στοιχεία που παρατέθηκαν είναι ότι σήμερα στην Κούβα για κάθε 100.000 πληθυσμού αντιστοιχούν 591 γιατροί, όταν στις ΗΠΑ είναι 256, στην Αυστραλία 247, στο Μεξικό 198, στην Παπούα Νέα Γουινέα… 5.
Μόνο το 2014, 50.000 Κουβανοί γιατροί και υγειονομικοί πρόσφεραν τις εργασίες τους σε 65 χώρες όλου του πλανήτη.
Στην προσφορά αυτή, υπάρχουν «σελίδες» που ξεχώρισαν περισσότερο, όπως η στήριξη στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 και την επιδημία χολέρας που ακολούθησε: Κουβανοί γιατροί εξέτασαν 18 εκατομμύρια αρρώστους και έσωσαν 300.000 ζωές.
Ακόμα, η λεγόμενη επιχείρηση «Θαύμα» που ξεκίνησε το 2003, ως το 2011 είχε οδηγήσει στην αποκατάσταση ή βελτίωση της όρασης πάνω από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 34 χώρες της Λ. Αμερικής, της Αφρικής και της Καραϊβικής, στηρίζοντας ανθρώπους που δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες επεμβάσεις αλλά μόνο στοχευμένες και έγκαιρες παρεμβάσεις.
Άνεκε Ιωαννάτου
Δανάη Χέλμη
Υ.Γ.
Σε δύο ακόμα ομιλίες, παρουσιάστηκε η διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας και η τεράστια προσφορά του λαού της στα απελευθερωτικά κινήματα  (Άνεκε Ιωαννάτου) και στα εκπαιδευτικά προγράμματα (Δανάη Χέλμη) της Αφρικής.

1 Ιανουαρίου 2015. Ο Ραούλ Κάστρο αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες και μάρτυρες της Κουβανικής Επανάστασης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.