Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης − Κάρλος Πουέμπλα: Ως τη νίκη Κομαντάντε
*
Κάρλος Πουέμπλα: Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ − Μετάφραση προσαρμοσμένη στη μελωδία − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (53)

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

Αυξήσεις ΔΕΗ: Η «αριστερή» ενέργεια του Λαφαζάνη και η αντιλαϊκή Ενέργεια της ΕΕ


Τι μας λέει ο υπουργός!...

Με αφορμή τη νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Στις 4/3/2015 δημοσιοποιήθηκε η απόφαση (30/12/2014) της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενεργείας (ΛΑΓΗΕ) πληρώνει τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ειδικά για τα οικιακά τιμολόγια, η αύξηση φτάνει στο 4,4%, ενώ στα αγροτικά τιμολόγια χαμηλής τάσης η αύξηση ξεπερνά το 13%.
Οι αυξήσεις έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη 2015. Στο άκουσμά τους, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
  • Με «συστάσεις» και «προειδοποιήσεις» προς τη ΡΑΕ, ζήτησε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, διαφορετικά «η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες με όλους τους δυνατούς τρόπους, για να ακυρωθούν».
Ο ίδιος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παραδέχτηκε ότι η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος «δεν είναι εύκολη και δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη», εξαιτίας κυρίως των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, που έχουν «εκτιναχθεί στα ύψη».
Κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εξετάσει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη ΡΑΕ, με στόχο η τιμολογιακή πολιτική να καθορίζεται από το υπουργείο.
***
Και τι δεν μας λέει
Μέχρι εδώ, όλα καλά. Τι δεν είπε, όμως, ο Π. Λαφαζάνης;
Όπως αποκαλύφθηκε χτες στον Τύπο, η απόφαση της ΡΑΕ να αυξήσει το συγκεκριμένο τέλος εντάσσεται στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν φθηνότερο ρεύμα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως τους είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε τα έσοδα από την πώληση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και τα διέθεσε για να μειωθεί το κόστος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Το συγκεκριμένο κονδύλι προοριζόταν κανονικά για να ενισχυθεί ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ.
Η «τρύπα» που προκλήθηκε καλύπτεται τώρα από τις αυξήσεις που αποφάσισε η ΡΑΕ στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.
Με τον τρόπο αυτό, το κόστος που συνεπάγονται οι απαλλαγές προς τους βιομήχανους, φορτώνεται «αντισταθμιστικά» στα λαϊκά νοικοκυριά!
Γιατί, όμως, δεν λέει τίποτα η σημερινή κυβέρνηση γι' αυτό;
  • Επειδή ως αντιπολίτευση στήριξε και η ίδια τη μείωση του κόστους της Ενέργειας για τις βιομηχανίες, που ήταν άλλωστε και μια από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ προς το κεφάλαιο.
***
Και τα τρία δεν γίνεται…
Τώρα, ο αρμόδιος υπουργός σκαρφαλώνει στα κάγκελα για να καταγγείλει τη ΡΑΕ, αλλά δε λέει κουβέντα για το ποιον πραγματικά εξυπηρετούν αυτές οι αυξήσεις, καθώς επιβεβαιώνεται ότι δεν μπορεί και οι βιομήχανοι να έχουν φτηνό ρεύμα, και η ΔΕΗ να είναι ανταγωνιστική και κερδοφόρα, και ο λαός να απολαμβάνει φτηνή Ενέργεια.
Δεν ξέρουμε αν τελικά η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να ακυρώσει ή να αναστείλει προσωρινά αυτές τις αυξήσεις.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι με διάφορες αφορμές, η τιμή του ρεύματος τραβάει την ανηφόρα για τα λαϊκά νοικοκυριά και αυτή η τάση δεν πρόκειται να αντιστραφεί, όσα... ευχέλαια κι αν κάνει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.
Σημειώνουμε ότι μόνο το χαράτσι του ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται διαρκώς την τελευταία πενταετία για τους οικιακούς καταναλωτές:
  • Από 0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχει εκτοξευθεί στα 27,46 ευρώ μετά την τελευταία αύξηση.
Μια ακόμα πλευρά προσθέτει ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό Τύπο και φιλοξενεί δηλώσεις του εκπροσώπου του επιτρόπου Ενέργειας της Κομισιόν για τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική.
***
…προς τας υποδείξεις
Τι λέει ο τεχνοκράτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
«Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, πρέπει να σεβαστεί πλήρως και στο σύνολό της την ευρωπαϊκή νομοθεσία (που) προβλέπει ρητά πως όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να έχουν μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή με εξουσίες και καθήκοντα τα οποία καθορίζονται με σαφήνεια από τις σχετικές οδηγίες (...) Οι αποτελεσματικές και ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία του τομέα της Ενέργειας και για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και ως εκ τούτου αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής (...) Οι ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αποτελούν μέρος μιας αναγκαίας διαδικασίας, για την ευρύτερη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό των οικονομικών δομών (...) Για τον τομέα της Ενέργειας, αυτό συνεπάγεται τόσο τη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, που θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες ανταγωνισμού, αλλά και την πώληση του ΑΔΜΗΕ (...) Πρέπει να διασφαλιστεί πλήρης συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ: Η ύπαρξη της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά προμήθειας έχει επανειλημμένα υπάρξει αντικείμενο ελέγχου της Επιτροπής, η οποία υποστηρίχθηκε στην προσέγγισή της και από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
***
Σύγκρουση με την ΕΕ ή...
Να, λοιπόν, πώς η Κομισιόν ανοίγει όλη τη «βεντάλια»!
Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΡΑΕ για τις αυξήσεις, αλλά κρύβει ότι οι λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές» είναι «σάρκα από τη σάρκα» της ΕΕ με στόχο τη διευθέτηση πλευρών που σχετίζονται με τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Η κυβέρνηση λέει ότι θα βάλει χέρι στη ΡΑΕ, αλλά η Κομισιόν της θυμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Της θυμίζει, επίσης, ότι:
  • ανεξάρτητα από προθέσεις και τυχόν «εναλλακτικές» λύσεις, θα πρέπει να προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συνολικά η απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας, στη βάση των κατευθύνσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ και τις οποίες δεν αμφισβητεί η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι φιλολαϊκή πολιτική με αποδοχή του αντιλαϊκού πλαισίου της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει.
Ακόμα και το ελάχιστο μέτρο ανακούφισης απαιτεί σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, αλλιώς ο δρόμος οδηγεί το λαό από το κακό στο χειρότερο.
Π. Κ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 18/3/2015

Επισημάνσεις, φωτό, τίτλοι: Μποτίλια Στο Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.