Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τανκς, F-16 και... κλαρίνα: Η Επανάσταση απότυχε… ή Μια βροχή μας σώζει!


Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει κανείς να γεννηθεί είναι η λευτεριά και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύουν τα συμφέροντα, τι άλλο του απομένει αν όχι η επανάσταση;
*
Με το να κάμεις μιαν επανάσταση κι αποτινάξεις το ζυγό, δεν έκαμες τίποτα. Το 21 αυτό έκαμε. Το να μην ξαναπέσεις σε ζυγό
αυτό είναι επανάσταση.
*
 Ο κατά μόνον το γένος και το θρήσκευμα διαφέρων είναι ένας άγιος, μπρος στον κατά μόνο το «κατεστημένο» του διαφέροντα.
‒ Οι Τούρκοι δεν ήσαν οι χειρότεροι… Ο ελληνικός λαός δεν θα ‘κανε την επανάσταση για ν’ αποκαταστήσει και πολιτικά τους κοντζαμπάσηδες. Οι λέγοντες ότι η Επανάσταση ήταν μόνον Εθνική, ή είναι αδιάβαστοι, ή δεν μας λένε την αλήθεια. Σκοτώνοντας τους Τούρκους ήξερε ότι σκοτώνει το  σ ύ μ μ α χ ο  των κοντζαμπάσηδων. Χωρίς τον αφανισμό πρώτα αυτουνού, δεν μπόραε να ξεπάτωνε τους άλλους. Το ότι η Επανάσταση γελάστηκε, δεν παειναπεί διόλου ότι τους εφείσθη. Θα τους πέρναε εν στόματι μαχαίρας. Το ότι νόμισε ότι για τούτο είχε καιρό, αυτό την έφαγε… Η Επανάσταση απότυχε…
Γιάννης Σκαρίμπας (1893-1984) 
Το 21 και η αλήθεια (Κείμενα, Αθήνα 1971, σσ. 5, 7)
*
Τα δύο Εικοσιένα
Το Εικοσιένα, όπως το ξέρουμε μέσα από την επίσημη ιστορική παράδοση, μοιάζει με τα’ αναστραμμένο είδωλο που βλέπουμε να καθρεφτίζεται στα θαμπά νερά μιας λίμνης. Είναι βέβαια η ίδια εικόνα, μα δοσμένη από την ανάποδη. Για να γνωρίσει κανείς τ’ αληθινό Εικοσιένα, πρέπει να σκύψει πάνω σ’ άλλα κείμενα, σ’ εκείνα που προετοίμασαν το σηκωμό, σ’ αυτά που γράφτηκαν όσο βρόνταγε το καριοφίλι κι άστραφτε το γιαταγάνι και στ’ απομνημονεύματα των αγωνιστών ‒του Μακρυγιάννη, του Κασομούλη, του Κολοκοτρώνη, τον Φωτάκου, του Σπυρομίλιου, του Περραιβού, του Σπηλιάδη και τόσων άλλων.
Δύο είναι τα Εικοσιένα: Το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου τον καιρού, το άλλο των κοντζαμπάσηδων και των πολιτικάντηδων. Του πρώτου οι ρίζες αντλούνε τους χυμούς τους από τα «Δίκαια του ανθρώπου» του Ρήγα Βελεστινλή, πάνω στ’ άλλο πέφτει βαρύς ο ίσκιος της «Πατρικής Διδασκαλίας» του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ Κύρ - Ανθίμου ‒ή πιο σωστά του Γρηγορίου.
Δημήτρης Φωτιάδης (1898 - 1988)
(ό.π.π., σελ. 11)

***
Τανκς, F-16 και... κλαρίνα στο Σύνταγμα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
«Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά»: με αυτό το παραδοσιακό τσάμικο θα  αντιλαλήσει η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι στο λαϊκό γλέντι  που στήνεται μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνεργασία με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου έχουν επιμεληθεί ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και όπως φαίνεται μόνο ένα πράγμα φοβούνται: μήπως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της ΕΜΥ και τους τα χαλάσει η βροχή.
Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου οι συμπολίτες μας να μην φύγουν απογοητευμένοι.
Το πρόγραμμα θα συμπτυχθεί σε τρείς χορούς (Συρτό, Τσάμικο και Σούστα Δωδεκανήσου) με την συνοδεία της μεικτής μπάντας των Ενόπλων Δυνάμεων (μετέχουν 30 μουσικοί από κάθε στρατιωτικό σώμα) με επικεφαλής τον αρχιμουσικό της Αεροπορίας σμηναγό Αλέξανδρο Λιτσαρδόπουλο
Αν αντίθετα οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα έχουμε χορούς και πανηγύρια που θα διαρκέσουν πάνω από μια ώρα.
Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε:
  • Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την Παγκαλαβρυτινή Ένωση που θα την συνοδέψει το μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Δαλιάνη. Θα χορέψουν το «λάμπουν τα χιόνια στα βουνά» (τσάμικος) και την «Αρκαδιανή» (Συρτός).
  • Θα ακολουθήσει η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής με το χορευτικό όμιλο Καρδίτσας το Σεργιάνι που θα χορέψει με συνοδεία της μπάντας, τον «Αητό» (τσάμικο) και την «Καραγκούνα» (συρτό).
  • Αμέσως μετά το κοινό θα αναλάβει να διασκεδάσει η Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας που με δικούς της μουσικούς και χορευτές θα σύρει το χορό με την «Βασιλακούδα» και το «Εγώ στα ξένα» (συρτό).
  • Το χορευτικό συγκρότημα Δερόπολης Βορείου Ηπείρου θα χορέψει τον συρτό Κωστιλάτα με συνοδεία μπάντας.
  • Το χορευτικό των Δωδεκανησιακών Σωματείων θα χορέψει την Σούστα Δωδεκανήσου με συνοδεία μπάντας.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων καθώς και η Παγκρήτια Ένωση με τους ομίλους Ερωτόκριτος Κρήτες και Φραγκάκη συνοδευόμενη από το μουσικό σύνολο του Διονύση Κοδυλάκη θα χορέψουν «πεντοζάλι» και τον Καστρινό χορό.
  • Το πρόγραμμα θα κλείσουν τα Ποντιακά Σωματεία με τη συνοδεία ποντιακής λύρας και νταουλιού που θα χορέψουν «Πυρρίχιο-Σέρρα».
Τα μουσικά συγκροτήματα και οι χορευτές θα αναπτυχθούν πάνω στο οδόστρωμα απέναντι από την Πλατεία Συντάγματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή τους είναι αφιλοκερδώς.
Τανκς αεροπλάνα και...ευρώ
Η περυσινή στρατιωτική παρέλαση κόστισε  500.000 ευρώ καθώς παρέλασαν λίγα μηχανοκίνητα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και πέταξαν μόνο δύο πολεμικά αεροπλάνα.
Φέτος ο Π.Καμμένος έχει μεγαλεπήβολα σχέδια με μεταφορά τμημάτων και από τη μεθόριο προς.... τιμήν τους.
Το μόνο που δεν έχει προβλεφθεί από τους διοργανωτές εκτός από το «θέαμα» είναι ο «άρτος».

Δυστυχώς οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους για τον παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.