Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Κεφαλονιά - Ιθάκη: Κινητοποίηση φορέων στα υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας (VIDEO)


Απαιτούν μέτρα για σεισμόπληκτους μαθητές και σχολεία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας έκαναν, χτες, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι από τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά

Να μπει τέλος στη ζοφερή κατάσταση που εδώ και ένα χρόνο συνεχίζεται και οξύνεται στα σχολεία της Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ζήτησαν, χτες το πρωί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι που μετέβησαν στην Αθήνα και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Κάλεσαν την ηγεσία του να τοποθετηθεί στο τρίπτυχο των αιτημάτων που ανέδειξαν οι παραπάνω και μια σειρά άλλοι φορείς μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, για
  • σύγχρονες σχολικές υποδομές,
  • αντισεισμική θωράκιση και
  • μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές.

Με συνθήματα
  • «Τέρμα πια η κοροϊδία, ασφαλή δημόσια θέλουμε σχολεία»
  • «Θωράκιση ασφάλεια για όλα τα σχολεία, δώστε λεφτά για την Παιδεία»
  • «Κατάρα είναι ο σεισμός και όχι σωτηρία, ποσόστωση ζητάμε με τούτη την πορεία»
  • «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», κ.ά.
ζήτησαν να μπει τέλος στην κοροϊδία και στις θυσίες των πραγματικών αναγκών των παιδιών στο όνομα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

  • Στην κινητοποίηση εκπροσωπήθηκαν η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μαθητές από Λύκεια και ΕΠΑΛ, η Ενωση και Σύλλογοι Γονέων, το Εργατικό Κέντρο, κεφαλονίτικα σωματεία, ενώ στο πλευρό τους ήταν εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Τους συγκεντρωμένους δέχτηκαν ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, και ο αναπληρωτής υπουργός, Τ. Κουράκης. 

Στις τοποθετήσεις των φορέων αποτυπώθηκε η οξύτητα με την οποία βιώνουν οι μαθητές τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός.

Παιδιά ανέφεραν ότι κάθε μέρα προκειμένου να μορφωθούν πηγαίνουν μέσα από ένα επικίνδυνο, διαλυμένο οδικό δίκτυο σε ακατάλληλα σχολεία, επιστρέφουν για να διαβάσουν σε σεισμόπληκτα σπίτια, ενώ, επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της σχολικής χρονιάς πέρασε με ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Τονίστηκε από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ότι 10 σχολεία βρίσκονται σε αχρηστία, ότι τα κοντέινερ είναι καθεστώς με όσα συνεπάγεται αυτό για την παιδαγωγική διαδικασία και την υγεία των μαθητών αφού, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, φέτος είχε φουντώσει η γρίπη.

Σημειώθηκε δε ότι εκκρεμεί η κατασκευή πέντε σχολείων και ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο για τη σχολική στέγη -με τους φορείς να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών- και για ουσιαστικούς ελέγχους.

Ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι αδιαμφισβήτητες δυσκολίες και επειδή πολλά παιδιά βιώνουν και στα σπίτια τους τις συνέπειες του σεισμού, οι φορείς ζήτησαν να ισχύσει το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή των σεισμόπληκτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Όπως είπε στους εκπροσώπους των φορέων ο υπουργός,
«το υπουργείο θα δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις», ενώ δεσμεύθηκε ότι όλα τα αιτήματα θα εξεταστούν με σκοπό την άμεση επίλυση των ζητημάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Τ. Κουράκης, από την πλευρά του δήλωσε πως, ενόψει της ανακοίνωσης των όσων θα ισχύσουν για τις μετεγγραφές και ποσοστώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο ίδιος βλέπει θετικά την ύπαρξη ποσόστωσης στους σεισμόπληκτους μαθητές, δηλώνοντας ωστόσο ότι δε θέλει να προκαταβάλει την τελική απόφαση του υπουργείου. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποδομών δήλωσε πως θα υπάρξει συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για τις ανάγκες σε προσωπικό επανέλαβε ότι το υπουργείο καλείται να κινηθεί σε ένα πλαίσιο αξιολόγησης προτεραιοτήτων.

Από την πλευρά τους, όπως έχουν ήδη δείξει, οι φορείς της Κεφαλονιάς δηλώνουν πως δεν υποχωρούν ως προς τις ανάγκες τους. 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24/3/2015
Αντιπροσωπεία των φορέων πήγε επίσης στο υπουργείο Ναυτιλίας.


O υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με τους φορείς επικαλούμενος φόρτο εργασίας, παρότι οι φορείς είχαν στείλει αρκετές ημέρες πριν υπόμνημα για συνάντηση. 

Συναντήθηκαν με το σύμβουλο του υπουργού, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους.

Οι φορείς των νησιών διεκδικούν:

  • Κανένας σεισμόπληκτος μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.
  • Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Το μέτρο αυτό, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κεφαλονιά, το ζητάμε τώρα με ταυτόχρονη δρομολόγηση της εφαρμογή του από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.
  •  Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ για τις μεταφορές. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά. Αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου που αφορά τις σχολικές μεταφορές και αντιμετώπιση των κινδύνων από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
  • Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία.
  • Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί.
  •  Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
  • Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ' αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου - δωρεάν χαρακτήρα τους.
  • Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (πχ κλειστό γυμναστήριο).
  • Να επαναλειτουργήσει η μαθητική εστία στην Ιθάκη.
  • Να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό - πολιτισμό, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών σε όλη την Κεφαλονιά.
  • Ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης.
  • Δεκαπέντε (15) νήπια - προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Λειτουργία των κατευθύνσεων και των τμημάτων επιλογών, δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

Διεκδικούν ακόμη:

  • Κατάργηση των μνημονίων, του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ και του νόμου 2932/2001 για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και γενικότερα των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών της χώρας.
  • Καθημερινά δρομολόγια από Ιθάκη και Κεφαλονιά προς Πάτρα και Κυλλήνη, χειμώνα - καλοκαίρι.
  • Τακτική καθημερινή σύνδεση των δύο νησιών.
  • Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. Να υπάρχει γιατρός και εξοπλισμός για τις πρώτες βοήθειες.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων. Δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, ΑμΕΑ, φαντάροι, αναπληρωτές και νέοι εκπαιδευτικοί).
  • Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με δημιουργία και εκσυγχρονισμό των αναγκαίων υποδομών των λιμενικών εγκαταστάσεων.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς.
  • Ουσιαστικοί έλεγχοι αξιοπλοΐας, από δημόσιο φορέα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα.
  • Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όπου οι θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.