Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΗΠΑ εναντίον Βενεζουέλας: Πραγματικότητα, Όχι Φαντασία


Η Επιθετικότητα Των ΗΠΑ Κατά Της Βενεζουέλας: Πραγματικότητα, Όχι Φαντασία
Eva Golinger ‒ 

The Marxist-Leninist Weekly (11/3/2015)
Newspaper of the Communist Party of Canada (Marxist-Leninist)


*
 — Μετάφραση, λοξές [ ] εντός κειμένου, επισημάνσεις, πρόσθετες φωτό, σύνδεσμοι, βίντεο, Σημειώσεις: Μποτίλια Στον Άνεμο

*
Να διαβαστεί και το παλαιότερο (21 Οκτ. 2014)
*

Οι ΗΠΑ έχουν ένα σημαντικό ιστορικό επιθετικότητας προς τη Βενεζουέλα.
Τελευταία, πολλοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ομπάμα επαναλαμβάνουν μονότονα ότι οι ΗΠΑ δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Βενεζουέλας. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι «Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Βενεζουέλας περί εμπλοκής των ΗΠΑ σε σχεδιαζόμενο πραξικόπημα και αποσταθεροποίηση είναι αβάσιμοι και ψευδείς».
Στη συνέχεια η Ψάκι επανέλαβε μια παράδοξη δήλωση που είχε κάνει στις 19 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν πολιτικές αλλαγές με μη συνταγματικά μέσα».
Οποιοσδήποτε με ελάχιστη εμπειρία σε θέματα Λατινικής Αμερικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, γνωρίζει ότι ο ισχυρισμός της Ψάκι είναι κάλπικος, και θέτει υπό αμφισβήτηση την ακρίβεια προηγούμενων δηλώσεών της.
Μερικές από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις, που έχουν αναγνωριστεί ανοιχτά από πρώην προέδρους των ΗΠΑ και υψηλά ιστάμενους αξιωματούχούς, περιλαμβάνουν πραξικοπήματα εναντίον του Μοχάμετ Μοσαντέκ στο Ιράν το 1953, του Τζάκομπο Αρμπένθ στη Γουατεμάλα το 1954, του Πατρίς Λουμούμπα στο Κονγκό το 1960, του Ζοάο Γκούλαρτ στη Βραζιλία το 1964 και του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή το 1973.
Πιο πρόσφατα, στον εικοστό πρώτο αιώνα, η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ανοιχτά τα πραξικοπήματα εναντίον του προέδρου Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα το 2002, του Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ της Αϊτής το 2004 και του Ζοζέ Μανουέλ Σελάγια της Ονδούρας το 2009.
Ατράνταχτες αποδείξεις περί συμμετοχής της CIA και άλλων εμπλεκόμενων μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σε όλες αυτές τις αντισυνταγματικές ανατροπές δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, αφθονούν. Το κοινό όλων των ανατραπέντων ηγετών ήταν η απροθυμία τους να υποκύψουν στα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Παρά τους ψευδείς ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Ούγκο Τσάβες, μετά την εκλογή του με συντριπτική πλειοψηφία στην προεδρία της Βενεζουέλας, το 1998, και την άρνησή του στη συνέχεια να λάβει εντολές από την Ουάσιγκτον, έγινε γρήγορα στόχος της αμερικανικής επιθετικότητας.
Ο πρόεδρος Τσάβες με υψωμένη τη γροθιά, κατά την απελευθέρωσή του, στις 14 Απριλίου 2002, μετά την αποτροπή του πραξικοπήματος από τον λαό
Και μολονότι το υποκινούμενο από τις ΗΠΑ «διήμερο πραξικόπημα» που ανέτρεψε τον Τσάβες το 2002 (12-14 Απρ.) απέτυχε, χάρη στην κινητοποίηση εκατομμυρίων λαού, αλλά και στην εμπιστοσύνη των ενόπλων δυνάμεων, εν τούτοις οι ΗΠΑ επαύξησαν τις εχθρικές τους ενέργειες προς αυτό το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος. Μετά το θάνατο του Τσάβες από καρκίνο το 2013, ο δημοκρατικά εκλεγμένος διάδοχός του, Νικολάς Μδούρο, έγινε ο κύριος στόχος αυτών των επιθέσεων.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια μικρή συνόψιση της επιθετικότητας των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, που δείχνει με σαφήνεια τον μονόπλευρο πόλεμο. Η Βενεζουέλα δεν έχει απειλήσει και δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια για να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα συμφέροντά τους. Παρ’ όλα αυτά, η Βενεζουέλα, υπό την ηγεσία των Τσάβες και Mαδούρο ‒δύο προέδρων με τους οποίους άσκησε την κυριαρχία της και το δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση‒ υπήρξε ένα κατ’ επανάληψη θύμα των εχθρικών, και ολοένα πιο επιθετικών ενεργειών της Ουάσιγκτων.
2002-2004
Το πραξικόπημα εναντίον του Τσάβες πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2002. Τα έγγραφα που ελήφθησαν, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης (FOIA) αποδεικνύουν ξεκάθαρα τον ρόλο της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο πραξικόπημα, καθώς και την οικονομικοπολιτική στήριξή τους για τους Βενεζουελανούς εμπλεκόμενους.
Ένα «λοκάουτ» με ταυτόχρονο οικονομικό σαμποτάρισμα της βιομηχανίας πετρελαίου της Βενεζουέλας επιβλήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2002 έως τον Φεβρουάριο του 2003. Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος εναντίον του Τσάβες, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε ένα ειδικό κονδύλι μέσω του National Endowment for Democracy (NED). (1)
Η USAID (1) «έστησε» στο Καράκας την Υπηρεσία Μετάβασης Πρωτοβουλιών (OTI), έναν υπεργολάβο της Εναλλακτικής Αναπτυξιακής Α.Ε. των ΗΠΑ (Development Alternatives Inc. –DAI), για να επιβλέπει την μεταφορά και διανομή στη Βενεζουέλα εκατομμυρίων δολαρίων σε αντικυβερνητικές ομάδες.
«Δεν θέλουμε τη βοήθειά σας»
Σύνθημα από τη μαρτυρική Ραμαλα - Ισραήλ, Δυτ. Όχθη
Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ήταν η «εθνική απεργία» που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2002 που ανάγκασε τη βιομηχανία πετρελαίου να γονατίσει και κατέστρεψε την οικονομία. Διήρκεσε 64 ημέρες με πάνω από 20 δις. δολάρια σε ζημιές. Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες δεν κατάφεραν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του Τσάβες.
«Guarimbas»(2) το 2004: Στις 27 Φεβρουαρίου του 2004, εξτρεμιστικές αντικυβερνητικές ομάδες ξεκίνησαν βίαιες διαδηλώσεις στο Καράκας με στόχο την ανατροπή του Τσάβες. Διήρκεσαν 4 ημέρες και προκάλεσαν δεκάδες θανάτους. Οι ηγέτες αυτών των διαμαρτυριών είχαν εκπαιδευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Άλμπερτ Αϊνστάιν (ΑΕΙ), το οποίο ειδικεύεται σε τακτικές και στρατηγικές αλλαγής καθεστώτων.
Ανάκληση του Δημοψηφίσματος το 2004: Το NED και η USAID διοχετεύουν εκατομμύρια δολάρια σε μια εκστρατεία για την ανατροπή του προέδρου Τσάβες μέσω δημοψηφίσματος. Με αυτά τα κεφάλαια, η ΜΚΟ Sumate (3) [ιδρύθηκε το 2001], υπό την ηγεσία της πολυεκατομμυριούχου Μαρία Κορίνα Ματσάντο (3), καθοδηγούσε τις  προσπάθειες. Ο Τσάβες κέρδισε το δημοψήφισμα σε τη συντριπτική πλειοψηφία του 60%.
Guarimba: Η κυβέρνηση του Μαδούρο συνδέει τον όρο με βανδαλισμούς, βίαιες ταραχές και αυθαίρετο κλείσιμο των δρόμων, που οδηγούν σε συγκρούσεις.
2005
Μετά τη νίκη του προέδρου Τσάβες στο δημοψήφισμα του 2004, οι ΗΠΑ σκλήρυνε τη θέση της απέναντι στη Βενεζουέλας και αύξησε τις με δημόσιες δηλώσεις τις εχθρικές ενέργειες και τις επιθέσεις της εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης.
Να ένα μικρό απάνθισμα από δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα:
Ιανουάριος 2005: «Ο Τσάβες είναι μια αρνητική δύναμη στην περιοχή».Κοντολίζα Ράις.
Μάρτιος 2005: «Η Βενεζουέλα είναι μια από ταις πιο ασταθείς και επικίνδυνες περιοχές στη Λατινική Αμερική».Πόρτερ Γκος, πρώην διευθυντής της CIA.
«Βενεζουέλα ξεκινά μια επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών που απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια».Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Ανησυχώ για την επιρροή της Βενεζουέλας στον τομέα της ευθύνης ... Η SOUTHCOM για να διατηρήσει επαφή με τους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας». ‒Στρατηγός Bantz Craddock, πρώην Διοικητής της SOUTHCOM. (4)
Ιούλιος 2005: «Η Κούβα και η Βενεζουέλα προωθούν την αστάθεια στη Λατινική Αμερική. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Τσάβες χρηματοδοτεί ριζοσπαστικές δυνάμεις στη Βολιβία».Rogelio Pardo-Maurer, Υφυπουργός Άμυνας για το Δυτικό Ημισφαίριο.
«Η Βενεζουέλα και η Κούβα είναι η προωθούν το ριζοσπαστισμό στην περιοχή... Η Βενεζουέλα προσπαθεί να υπονομεύσει τις δημοκρατικές κυβερνήσεις της περιοχής για να εμποδίσουν την CAFTA (5)». Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αύγουστος 2005: «Το έδαφος της Βενεζουέλας είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες της Κολομβίας». Tom Casey, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σεπτέμβριος 2005: «Το πρόβλημα συνεργασίας με τον Πρόεδρο Τσάβες είναι σοβαρό και διαρκές».John Walters, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών.
Νοέμβριος 2005: «Η επίθεση κατά των δημοκρατικών θεσμών της Βενεζουέλας συνεχίζεται και το σύστημα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».Thomas Shannon, Δεύτερος-Γραμματέας του Κράτους.
2006
Φεβρουάριος 2006: «Ο πρόεδρος Τσάβες συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον έλεγχό του για να καταστείλλει την αντιπολίτευση, να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου και να περιστείλλει τη δημοκρατία... είναι μια απειλή».Τζων Νεγκροπόντε, πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
«Έχουμε Τσάβες στη Βενεζουέλα με πολύ χρήμα από τα πετρέλαια. Είναι ένα άτομο που είχε εκλεγεί νόμιμα, όπως ακριβώς και ο Αδόλφος Χίτλερ...»  Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Μάρτιος 2006: «Στη Βενεζουέλα, ένας δημαγωγός με πολύ πετρελαϊκό χρήμα υπονομεύει τη δημοκρατία και προσπαθει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».Τζωρτζ Μπους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να συνδέσουν τη Βενεζουέλα με την τρομοκρατία
Δεκέμβριος 2006. Γεννιέται το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας
Ιούνιος 2006: «Η Συνεργασία της Βενεζουέλας στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας εξακολουθεί να είναι ασήμαντη... Δεν είναι ξεκάθαρο ως ποιο βαθμό η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσφέρει υλική υποστήριξη σε τρομοκράτες της Κολομβίας».Ετήσια Έκθεση για την Τρομοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών.
Ιούνιος 2006: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του Τμήματος Εμπορίου και του Υπουργείου Οικονομικών επιβάλλει κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας για τον υποτιθέμενο ρόλο της σε τρομοκρατικές ενέργειες, και απαγορεύει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα.
Ιούλιος 2006: «Η Βενεζουέλα, υπό τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, ανέχθηκε στο έδαφός της τρομοκράτες...»Επιτροπή για τη διεθνή τρομοκρατία, Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική  παρουσία τους στη Λατινική Αμερική
Μάρτιος-Ιούλιος 2006: Ο στρατός των ΗΠΑ εμπλέκεται σε τέσσερεις μεγάλες ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας στην Καραϊβική Θάλασσα, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, και με τη βοήθεια των αεροπορικών δυνάμεων της βάσης των ΗΠΑ στο Κουρασάο. Μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία είναι εγκατεστημένη στη Δομινικανή Δημοκρατία ενώ οι βάσεις στο Κουρασάο και στην Αρούμπα ενισχύονται.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας καθορίζει τις «Αμερικανικές Γωνιές (6)».
Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ William Brownfield κλιμακώνει τη δημόσια εχθρότητά του προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με συχνά σαρκαστικά και εχθρικά σχόλια σε διάφορα ελεγχόμενα από την αντιπολίτευση ΜΜΕ.
Το NED και η USAID αυξάνουν τη χρηματοδότηση αντικυβερνητικών ομάδων στη Βενεζουέλα.
2007
Faja PETROLIFERA del Orinoco. Η πετρελαϊκή Λωρίδα στα ανατολικά του Ορινόκου ποταμού
Στις αρχές του 2007, η Βενεζουέλα δέχεται σοβαρό πλήγμα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και από εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για την απόφασή της να κρατικοποιήσει την CANTV (η μόνη εθνική τηλεφωνική εταιρεία), την ηλεκτρική ενέργεια του Καράκας και τις πετρελαιοπηγές Faja Orinoco.
Τον Μάιο του 2007 η επίθεση εντείνεται όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να μην ανανεώσει το δικαίωμα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση του λαϊκού αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού, RCTV.
Μια ισχυρή εκστρατεία στα διεθνή ΜΜΕ στρέφεται εναντίον της Βενεζουέλας και του προέδρου Τσάβες, αναφερόμενη σε αυτόν σαν σε δικτάτορα.
Ιδιωτικοί διανομείς και εταιρείες αρχίζουν κατακρατούν τρόφιμα και άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά, προκειμένου να δημιουργήσουν ελλείψεις και πανικό στον πληθυσμό.

Η USAID, το NED και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω της πρεσβείας στο Καράκας υποθάλπουν, χρηματοδοτήσουν και ενθαρρύνουν την ανάδυση ενός κινήματος νεολαίας της δεξιάς και συμβάλλουν στην ευνοϊκή προβολή της εικόνας της στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να στρεβλώσουν την εικόνα της δημοτικότητας του Προέδρου Chavez, ανάμεσα στους νέους.
Ομάδες όπως η Human Rights Watch, η Inter-American Press Association και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατηγορούν τη Βενεζουέλα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.
Σεπτέμβριος 2007: Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα έθνος «μη συνεργαζόμενο» στο πόλεμο κατά της διακίνησης ναρκωτικών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επιβάλλοντας πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.
Σεπτέμβριος 2007: Η Κοντολίζα Ράις δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είναι «ανήσυχες για τον καταστροφική λαϊκισμό» του Τσάβες.
2008
Αλβάρο Ουρίμπε
Ιανουάριος 2008: Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε (Τρομοκρατία και Δολοφονίες στη Βενεζουέλα), και εν συνεχεία με τον υπουργό Άμυνας Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον Πρεσβευτής των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπράουνφιλντ και τον Διοικητή των Κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων Freddy Padilla de Leon και δηλώνει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι «ανήσυχος για τις προμήθειες όπλων του Τσάβεζ» και εκφράζει ότι αυτό θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει την περιοχή».
Ο Τζων Γουόλτερς, ο Αμερικανός τσάρος κατά των ναρκωτικών, συναντιέται με τον Ουρίμπε στην Κολομβία, μαζί με 5 μέλη του κογκρέσου των ΗΠΑ και τον Πρέσβη  Μπράουνφιλντ, και δηλώνει ότι η Βενεζουέλα «είναι συμμέτοχη στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών» που την καθιστά «απειλή για τις ΗΠΑ και την περιοχή». Εκφράζει επίσης την επιθυμία του ότι η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Κολομβίας θα επικυρωθεί από το Κογκρέσο σύντομα.
Η Κοντολίζα Ράις επισκέπτεται την Κολομβία, μαζί με τον υφυπουργό Τόμας Σάνον και 10 μέλη του Κογκρέσου από το Δημοκρατικό Κόμμα για να ωθήσει τη Free Trade Agreement [Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών] και να ωθήσει την Κολομβία σε σύγκρουση με τη Βενεζουέλα.
Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους τονίζει τη σημασία της ΣΕΣ με την Κολομβία και προειδοποιε για την απειλή από τις «λαϊκιστικές» και «αντιδημοκρατικές» κυβερνήσεις της περιοχής.
Φεβρουάριος 2008: Η SOUTHCOM στέλνει τον «4ο στόλο» στην Καραϊβική (μια ομάδα από πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αεροπλανοφόρα που δεν έχουν ξαναεμφανιστεί σε αυτά τα ύδατα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο).
Ο Στρατηγός Mike McConnell, Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δημοσιεύει την Ετήσια Έκθεση Απειλής, η οποία κατατάσσει τη Βενεζουέλα ως την «κύρια απειλή εναντίον των ΗΠΑ στο ημισφαίριο».
Η Exxon Mobil προσπαθεί να «παγώσει» 12 δισ. $ περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο Λονδίνο, την Ολλανδία και τις Ολλανδικές Αντίλλες.
Μια Έκθεση Πρόσφατων Απειλών για την Εθνική Ασφάλεια της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών [Defense Intelligence Agency ‒ Υπηρεσια κατασκοπίας του Υπουργείο Άμυνας ‒ Department of Defense] κατατάσσει τη Βενεζουέλα στις «απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
Άλλη έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί Βενεζουέλα ότι είναι χώρα που επιτρέπει «τη διέλευση των παράνομων ναρκωτικών» το «ξέπλυμα χρήματος» και είναι «είναι συμμέτοχη στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών».
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατατάσσει τρεις υψηλόβαθμους Βενεζουελανούς υπαλλήλους ως «ιθύνοντες νόες των ναρκωτικών», χωρίς να παρουσιάζει καμία επίσημη απόδειξη. Ο στρατηγός Hugo Carvajal ‒επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βενεζουέλας, ο στρατηγός Henry Rangel Silva ‒επικεφαλής της πολιτοφυλακής της Βενεζουέλας, και ο Ramon Rodriguez Chacin ‒πρώην υπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, «πιστοποιούνται» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τίθενται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Υποναύαρχος Joseph Nimmich, διοικητής της Διυπηρεσιακής Task Force των ΗΠΑ, συναντά στην Μπογκοτά με τον Γενικό Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.
Ραούλ Ρέγιες (30/9/1948 - 1/3/2008)
Μάρτιος 2008: Ο κολομβιανός στρατός εισβάλλει στο έδαφος του Ισημερινού και δολοφονεί τον Ραούλ Ρέγιες των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και 12 ακόμη άνδρες, συμπεριλαμβανομένων 4 Μεξικανών, σε ένα στρατόπεδο των FARC στη ζούγκλα, κοντά στα σύνορα.
Ο Στρατηγός Jorge Naranjo, Διοικητής της Εθνικής Αστυνομίας της Κολομβίας, δηλώνει ότι οι φορητοί υπολογιστές που διασώθηκαν από τη σκηνή της βομβιστικής επίθεσης που σκότωσε τον Reyes, καθώς και άλλα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος Τσάβες έδωσε περισσότερα από 300 εκ. $ στις FARC, μαζί με μια ποσότητα ουρανίου και όπλων. Καμιά άλλη απόδειξη δεν υπάρχει και κανένα άλλο στοιχείο δεν δίνεται στη δημοσιότητα. Ο Ισημερινός κατηγορείται επίσης για την υποστήριξη της FARC.
Δεξιά ένας από τους ηγέτες των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), ο Μανουέλ Μαρουλάντα θα πεθάνει λίγο μετά τον Ρέγιες (1930- 26/3/2008)
Η Βενεζουέλα κινητοποιεί στρατεύματα στα σύνορα με την Κολομβία.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στέλνει το αεροπλανοφόρο Harry Truman στην Καραϊβική Θάλασσα να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις για πρόληψη πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων και ενδεχόμενων συγκρούσεων στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος Μπους δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Κολομβία από τις «προκλήσεις» της Βενεζουέλας.
Ο Ουρίμπε ανακοινώνει ότι θα ασκήσει αγωγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του προέδρου Τσάβες ως «χορηγού γενοκτονιών και τρομοκρατίας».
Μάρτιος 2008: Ο Πρόεδρος Μπους ζητά από ομάδα δικηγόρων και συμβούλων του να επανεξετάσουν τη δυνατότητα τοποθέτησης της Βενεζουέλας στον κατάλογο των «ΚΡΑΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», μαζί με την Κούβα, το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.
6 Δεκεμβρίου, 2008. Μεγαλειώδης διαδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων του Ούγκο Τσάβες

2009
Μάιος 2009: Ένα έγγραφο από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δείχνει την κατασκευή μιας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Παλενκέρο της Κολομβίας, για την καταπολέμηση των «αντι-αμερικανικών» κυβερνήσεων στην περιοχή. Η βάση Παλενκέρο αποτελεί μία από τις 7 στρατιωτικές βάσεις που οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να χτίσουν στην Κολομβία, στο πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση της Κολομβίας, για μια περίοδο δέκα ετών.
2010
Φεβρουάριος 2010: Ο αμερικανός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δηλώνει τη Βενεζουέλα ως τον «αντι-Αμερικανό καθοδηγητή» στην περιοχή, στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες απειλές.
Φεβρουάριος 2010: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εγκρίνει περισσότερα από 15 εκ. $ μέσω του NED και της USAID για αντικυβερνητικές ομάδες στη Βενεζουέλα.
Ιούνιος 2010: Μια έκθεση από το ισαπανικό Ινστιτούτο FRIDE (7), το οποίο χρηματοδοτείται από το NED, ενδείξεις ότι οι διεθνείς οργανισμοί διοχετεύουν περί τα 40-50 εκ. $ το χρόνο σε αντικυβερνητικές ομάδες στη Βενεζουέλα.
Σεπτέμβριος 2010: Η Ουάσιγκτων επισημοποιεί τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας με την κατηγορία ότι δεν συνεργάζεται στις προσπάθειες καταπολέμησης των ναρκωτικών ή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
2011-2015
21 Μάρ 2014. Σε ογκώδης εκδήλωση στην Πολιτεία Falcon (σ. Μπ.: μία από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας), αποκήρυσσεται η παρέμβαση των ΗΠΑ και επιβεβαιώνονται η αξιοπρέπεια και η κυριαρχία του λαού της Βενεζουέλας.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα εγκρίνει σε ένα ειδικό κονδύλι ύψους 5 εκ. $ στον ετήσιο προϋπολογισμό του για την υποστήριξη των αντικυβερνητικών ομάδων στη Βενεζουέλα. Το 2015, ο Ομπάμα αυξάνει αυτό το ποσό σε 5.5 εκ. $.
Το NED συνεχίζει να χρηματοδοτεί αντικυβερνητικές ομάδες στη Βενεζουέλα με περίπου 2 εκ. $ ετησίως.
Κάθε χρόνο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιλαμβάνει τη Βενεζουέλα στον κατάλογο των χωρών που δεν συνεργάζονται στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών ή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Επίσης, στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατατάσσει τη Βενεζουέλα ως «πολέμιο» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μετά το θάνατο του προέδρου Τσάβες από καρκίνο, στις 5 Μαρτίου του 2013, νέες εκλογές ανέδειξαν στην προεδρία τον Νικολάς Μαδούρο. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης διοργάνωσαν βίαιες διαδηλώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 12 νεκρούς.
15 Φεβρουαρίου 2014. Η συντριπτική πλειοψηψία των Βενεζουελανών δείχνει την υποστήριξή της στη Μπολιβαριανή Επανάσταση και στον Πρόεδρο Μαδούρο.
Τον Φεβρουάριο του 2014 οι βίαιες διαμαρτυρίες επαναλαμβάνονται, με επικεφαλής τον Λεοπόλντο Λόπεζ (3) και τη Μαρία Κορίνα Ματσάντο (3), που καλούν ανοιχτά για την ανατροπή του Προέδρου Μαδούρο, όπου πάνω από 40 άνθρωποι σκοτώνονται. Ο Λόπεζ, ως ο κύριος υποκινητής, αντιμετωπίζει κατηγορίες για τον ενεργό ρόλο του στη βία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητεί την άμεση απελευθέρωσή του.
Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Πρόεδρος Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε πάνω από 50 υπαλλήλους της Βενεζουέλας και στους συγγενείς τους, κατηγορώντας τους για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για συμμετοχή σε διαφθορά.
Δεν έχει παρουσιαστεί κανένα αποδεικτικά στοιχείο μέχρι σήμερα που να στοιχειοθετεί αυτές τις σοβαρές καταγγελίες. Το Υπουργείο Εμπορίου επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, που απαγορεύουν την πώληση «οποιωνδήποτε προϊόντων» που θα μπορούσαν να προορίζονται για «στρατιωτική χρήση» λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποτίθεται ότι διαπράχθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας.
Ιανουάριος 2015: Ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί χώρες της Καραϊβικής ότι η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο σύντομα θα «ηττηθεί» και ως εκ τούτου θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πετρελαϊκή συμμαχία τους, την PetroCaribe, με τη Βενεζουέλα.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι καταδικάζει την υποτιθέμενη «ποινικοποίηση της πολιτικής διαφωνίας» στη Βενεζουέλα.
Ματσάντο, Λεντέζμα, Λόπεζ, σε κοινή συνέντευξή τους στις 14 Ιαν. 2015
Φεβρουάριος 2015: Ο Πρόεδρος Ομπάμα αποκαλύπτει τη νέα του Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας, κατονομάζει τη Βενεζουέλα ως απειλή, και τονίζει την υποστήριξη του στους πολίτες της, που ζουν σε μια χώρα στην οποία «η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο».
Αντικυβερνητικοί παράγοντες κυκλοφορούν ένα έγγραφο για «συμφωνία μιας μεταβατικής κυβέρνησης», που προειδοποιεί την κυβέρνηση του Προέδρου Μαδούρο ότι βρίσκεται «στο τελικό στάδιο» και ότι δεσμεύεται να επανεξετάσει στο σύνολό του το σοσιαλιστικό πρόγραμμα, αντικαθιστώντας το με ένα νεοφιλελεύθερο, φιλο-επιχειρηματικό μοντέλο. Το έγγραφο υπογράφεται από τη Μαρία Κορίνα Ματσάντο (3), τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ (3) και τον Αντόνιο Λεντέζμα, δήμαρχο της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Καράκας [η πρωτεύουσα της χώρας, Σαντιάγκο ντε Λεόν ντε Καράκας, και 4 ακόμη δήμοι].
Μερικές μέρες αργότερα, μια συνωμοσία πραξικοπήματος κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ανατρέπεται, και 10 εν ενεργεία Βενεζουελανοί αξιωματικοί του στρατού συλλαμβάνονται. Ο Αντόνιο Λεντέζμα συλλαμβάνεται με την κατηγορία της συνωμοσίας για ανατροπή της κυβέρνησης.
12 Φεβ. 2015. To Πραξικόπημα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης: Το άθλιο βίντεο που διακινήθηκε από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας (*)

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδει μια σκληρή καταδίκη της κράτησής του, καλώντας τις γειτονικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση κατά της κυβέρνησης Μαδούρο.

Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Μαδούρο, αποκαλώντας «γελοίους» τους ισχυρισμούς, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει, ότι:
«Το Υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας προς μια κατεύθυνση όπου αυτοί οι τρεις άνθρωποι θα βρίσκονται επικεφαλής».
Eva Golinger, 25 Φλεβάρη 2015

___________
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Eva Golinger. 1973, Νέα Υόρκη. Δικηγόρος, συγγραφέας πολλών βιβλίων και ερευνήτρια, πολίτις της Βενεζουέλας. Έχει αφιερωθεί στην έρευνα για τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη και με την έρευνά της κατατάσσεται στους κορυφαίους υποστηρικτές της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Το 2009 κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας της Λέσχης Δημοσιογράφων του Μεξικού. Βλέπε και Eva Golinger
(*) Με αφορμή την επέτειο των βίαιων επεισοδίων του 2014, το Telesur εξετάζει το ρόλο των ΜΚΔ στην υποδαύλιση της βίας και της παραπληροφόρησης.

Στους δρόμους της Βενεζουέλας βγήκαν και διαδηλωτές αλλά και υποστηρικτές του Νικολά Μαδούρο. Το Καράκας και το Σαν Κριστομπάλ έγιναν πεδία μάχης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, στην επέτειο των περσινών αναταραχών κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 43 άτομα. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ομάδα διαδηλωτών θέλησε να κατευθυνθεί προς μια εκκλησία για να προσευχηθεί για τη μνήμη των νεκρών.


Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, σωλήνες και βόμβες μολότωφ στους αστυνομικούς αλλά και στην Εθνοφρουρά που κλήθηκε για να τους αντιμετωπίσει. Με δακρυγόνα επιχείρησαν να τους σταματήσουν οι αστυνομικοί. Τέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν στο Σαν Κριστομπάλ ενώ υπήρχαν τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές. (Βενεζουέλα: Κλίμα πραξικοπήματος - Συγκρούσεις και συλλήψεις αξιωματικών).

1. NED –Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία: Αμερικανική ΜΚΟ, που ιδρύθηκε το 1983 για την προώθηση(!) της δημοκρατίας (!!) Χρηματοδοτείται κυρίως μέσω ετήσιας κατανομής από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της USAID  (NED). Της γνωστής μας USAID!!! (Ετικέτα από Μποτίλια) ‒Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη – Αποστολή, Όραμα και Αξίες: Ηγετικός Οργανισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ που εργάζεται για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας από τον κόσμο και την ισχυροποίηση δημοκρατικών κοινωνιών να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους!!

Η USAID λειτουργεί σε Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική και Ανατολική Ευρώπη. Η CIA με τον μανδύα της ανθρωπιστικής βοήθειας (USAID). Που και που στήνει και καμιά Αραβική Άνοιξη για να βοηθήσει την αντιπολίτευση να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ανατροπή του Τσάβες. [Βλέπε: Τρομοκρατία και Δολοφονίες στη Βενεζουέλα – Ο Νέος Βρώμικος Πόλεμος. Και USAID, επίσημη ιστοσελίδα].

2. Guarimbas - Τα βενεζολανικά «οδοφράγματα». Πρόκειται για επιχειρησιακό τρόπο πραγματοποίησης βίαιης "διαδήλωσης" από τη βενεζολανική δεξιά. (prensa-rebelde)
Το 2004, 9 νεκροί και 193 τραυματίες. Κατά τη διάρκεια αυτών των βίαιων γεγονότων στη Βενεζουέλα, 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1800 τραυματίστηκαν (wikipedia).
Για τα πρόσφατα επεισόδια με νεκρούς (Φεβ., Μαρτ. 2014) βλέπε και από Μποτίλια ό.π. (Τρομοκρατία και Δολοφονίες).


Ο Ουρίμπε και ο Καταζητούμενος για δολοφονίες ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ την έχουν στήσει στον Μαδούρο.
3. Για Sumate, Ματσάντο, Λόπεζ, Ουρίμπε κλπ. βλέπε επισης στο Τρομοκρατία και Δολοφονίες.  

4. United States Southern Command ‒ Στρατιωτικός οργανισμός των ΗΠΑ, υπεύθυνος για την παροχή σχεδιασμού και δράσεων έκτακτης ανάγκης στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Καραϊβική (εκτός κοινοπολιτειών, εδαφών και κτήσεων ΗΠΑ), στα χωρικά τους ύδατα, καθώς και για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές.
Η USSOUTHCOM είναι επίσης υπεύθυνη για εξασφάλιση άμυνας στη Διώρυγα του Παναμά και στην ευρύτερη περιοχή του καναλιού. (United States Southern Command). Υποστηρίζει τις θέσεις του ΓΕΕΘΑ στο πρόγραμμα Military-to-Military Program (Mil-το-Mil ή M2M). Το Πρόγραμμα Mil-το-Mil ή M2M είναι ένα μια από τις πιο επιτυχημένες δραστηριότητες εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα συνεχίζεται ως μια ορατή πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Επεκτείνεται και προσαρμόζεται μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Εξυπηρετεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ώστε να επεκτείνουν τις δημοκρατίες στην περιοχή ευθύνης τους, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν την περιφερειακή σταθερότητα(!!) (military-to-military-engagement-program).


www.citizen.org
5. CAFTA (Ιδρύθηκε το 2004) ‒Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Αμερικής (Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα) και Δομινικανή Δημοκρατία (Central America Free Trade Agreement).
Είναι μια επέκταση της NAFTAΣυμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, 1994).

6. American Corners: Τμήματα των διαφόρων πρεσβειών των ΗΠΑ στις 5 Πολιτείες της Βενεζουέλας (Lara, Monagas, Bolívar, Anzoátegui, Nueva Esparta), για να λειτουργήσουν ως κέντρα προπαγάνδας, ανατροπής, κατασκοπείας και διείσδυσης. (caracas.usembassy.gov).

7. Fundación para las Relaciones Internacionales y el Diálogo Exterior – ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης με έδρες ευρωπαϊκές στη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες. Από το 2012, είναι μία από τις 55 δεξαμενές σκέψης στη χώρα. Επικεντρώνεται στη βελτίωση των ευρωπαϊκών απόψεων και ιδεών σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με τις διεθνείς εξελίξεις.

  • Ο Latuff, βεβαίως, με τα εύγλωττα σκίτσα του.
 ____________________

Μετάφραση, λοξές [ ] εντός κειμένου, επισημάνσεις, πρόσθετες φωτό, σύνδεσμοι, βίντεο, Σημειώσεις: Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.