Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η Σ. Αραβία σφυροκοπά την Υεμένη, 39 νεκροί ‒ Η Wall Street και η επίθεση στην Υεμένη: Στο βάθος, Ιράν και Κίνα ‒ (2 VIDEO)


Η Σ. Αραβία "σφυροκοπά" την Υεμένη, 39 νεκροί
ΑΘΗΝΑ 27/03/2015
Τουλάχιστον 39 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Υεμένη κατά το πρώτο 24ωρο μετά την έναρξη της υπό την Σαουδική Αραβία στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στη Σαναά.
Την ίδια ώρα, το Πακιστάν ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Καουάτζα Άσιφ ότι δεν έχει λάβει απόφαση για το αν θα παράσχει στρατιωτική στήριξη στον συνασπισμό.
"Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση να συμμετάσχουμε σε αυτό τον πόλεμο. Δεν υποσχεθήκαμε τίποτα. Δεν έχουμε υποσχεθεί καμία στρατιωτική υποστήριξη στον υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμό στην Υεμένη. Στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ, πυροδοτείται ο διχασμός και πρέπει να περιοριστεί", δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου σχολιάζοντας ότι η κρίση κινδυνεύει να επηρεάσει και το Πακιστάν.
Σήμερα τα ξημερώματα, πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας υπό το Ριάντ έπληξαν στόχους κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην ελεγχόμενη από τους Χούτι πρωτεύουσα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, καθώς και στο προπύργιο της οργάνωσης στα βόρεια της χώρας.
Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν βάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς -που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ισχυρό σύμμαχο των Χούτι- στα περίχωρα της Σαναά, περιλαμβανομένης μίας κοντά στο προεδρικό μέγαρο σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας.
Ρεπορτάζ του CNN
Οι βομβαρδισμοί είχαν στόχους δύο περιοχές στο βόρειο προπύργιο των Χούτι, σύμφωνα με πηγές των φυλών.
Επλήγησαν μία αγορά στην Κατάφ αλ Μποκάα, βορείως της επαρχίας Σααντά, καθώς και η συνοικία Σάντα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Τα πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν και μία αεροπορική βάση στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Μαρίμπ στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας σταθμός ραντάρ που απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από την πετρελαιοπηγή Σάφερ, σύμφωνα με τους κατοίκους.
Παρότι η Μαρίμπ δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων Χούτι, που είναι ο κύριος στόχος της επιχείρησης υπό την Σαουδική Αραβία, στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ.
Κατά τις αεροπορικές επιδρομές επλήγησαν ακόμη αποθήκες πυραύλων.
Ρεπορτάζ του RT
Η Wall Street και η επίθεση στην Υεμένη: Στο βάθος, Ιράν και Κίνα

Άκαρπες οι προσπάθειες ανάκαμψης στην Wall Street
Παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης, οι αμερικανικές μετοχές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης με ήπιες απώλειες, δίνοντας συνέχεια στις απώλειες των τριών προηγούμενων ημερών.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων δύο μηνών.
Το βλέμμα των επενδυτών παρέμεινε στραμμένο στη Μέση Ανατολή, όπου η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 5,73 μονάδες (0,03%) και βρίσκεται στις 17.722 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,01% και βρίσκεται στις 4.877 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 2 μονάδων (0,09%) και βρίσκεται στις 2.063 μονάδες.
Οι μετοχές πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών προσπαθώντας να ανακάμψουν από τις εκτεταμένες απώλειες που συσσώρευσαν στην εκκίνηση με οδηγό τον κλάδο τεχνολογίας. Ο όγκος ήταν σχετικά περιορισμένος, με τους βραχυπρόθεσμους traders, όπως τα hedge funds να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής δραστηριότητας.
Σημάδια σταθεροποίησης έδειξαν οι μετοχές βιοτεχνολογίας μετά το αρνητικό ράλι των προηγούμενων ημερών.
Η ένταση στη Μέση Ανατολή εντείνει την ανησυχία των επενδυτών οδηγώντας τις τιμές του χρυσού πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.200 δολ. ανά ουγγιά.
Οι τιμές του αργού βρέθηκαν να σημειώνουν ράλι έως και 6% στον απόηχο της είδησης για τις συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές πέντε κρατών του Κόλπου και της Αιγύπτου στην Υεμένη.
Το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινώσει τις τελευταίες ημέρες το μήνυμα της Federal Reserve ότι προετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2006, με τους περισσότερους αναλυτές να κάνουν λόγο για μια αύξηση μέσα στο καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, σε ομιλία του σήμερα στη Φρανκφούρτη προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος από την παραμονή των αμερικανικών επιτοκίων στο μηδέν για πολύ μεγάλη περίοδο "ενδεχομένως να είναι σημαντικός".
"Τώρα μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσουμε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, έτσι ώστε να είναι σωστά ρυθμισμένη για την βελτιούμενη οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια", δήλωσε ο Bullard.
Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 9.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 282.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 290.000.
Την ίδια στιγμή ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, που εξομαλύνει την εβδομαδιαία μεταβλητότητα, υποχώρησε κατά 7.750 στις 297.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε κατά 6.000 στις 2,42 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Μαρτίου.
Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η ConAgra Foods Inc. ανακοίνωσε σήμερα ζημιές για το γ΄ τρίμηνο χρήσης, έναντι κερδών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο σε προσαρμοσμένη βάση τα αποτελέσματα της εταιρείας συσκευασμένου φαγητού αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Αυξημένα κέρδη και πωλήσεις ανακοίνωσε η εταιρεία ανοιχτού λογισμικού Red Hat Inc. για το δ΄ τρίμηνο ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Ο τίτλος της εταιρείας έκανε άλμα 10% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Υεμένη: «Επιτυχείς» χαρακτηρίζουν τις επιδρομές οι Σαουδάραβες
Δημοσίευση: Παρ, 27/03/2015 - 08:08
Από τα «αποτελέσματα» της πρώτης φάσης της επιδρομής (πηγή: ΑΡ)
«Επιτυχή» χαρακτήρισε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Σαουδάραβας ταξίαρχος Αχμεντ Ασίρι την πορεία του «πρώτου μέρους» της ιμπεριαλιστικής επίθεσης που εξαπολύει στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία με πρόσχημα την «αποκατάσταση» της κυβέρνησης του προέδρου Χάντι.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ριάντ ο ταξίαρχος υποστήριξε ότι «επιτεύχθηκαν» οι στόχοι του πρώτου μέρους της επίθεσης που ήταν η εξουδετέρωση όπως είπε, της αεράμυνας των πολιτοφυλακών Σιιτών Χούτι, η καταστροφή πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) και η «σίγηση» των κέντρων ελέγχων και διοίκησής τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι μεταξύ των πρώτων στόχων της επίθεσης ήταν η αεροπορική βάση αλ Ντιλάιμι στην πρωτεύουσα Σαναά, όπου οι πολιτοφυλακές των Χούτι είχαν τα βασικά κέντρα πολεμοφοδίων, συντήρησης και τεχνικού ελέγχου.
Ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επίθεσης που φέρει την κωδική ονομασία «Αποφασιστική Καταιγίδα» υποστήριξε ακόμη ότι οι πιλότοι των μαχητικών της Σ. Αραβίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους «πλήρως» τον εναέριο χώρο της Υεμένης «μέσα στα πρώτα 15 λεπτά από την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης». Απέφυγε εντούτοις να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι από την έναρξη της επίθεσης, τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Πέμπτης, σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά...
Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν απέφυγε να καταδικάσει ευθέως την ιμπεριαλιστική επίθεση που έχουν εξαπολύσει στην Υεμένη οι Σαουδάραβες σε συνεργασία με άλλες χώρες του Κόλπου (πλην του Ομάν) των ΗΠΑ και άλλων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών. Είπε ότι ο «διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών παρατάξεων» είναι η «μόνη λύση στη σύρραξη της Υεμένης».
Υεμένη: Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης ζητεί το Ιράν - Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Κίνα
Δημοσίευση: Πέμ, 26/03/2015 - 13:24
Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης υπό τη Σαουδική Αραβία που ξεκίνησε τη νύκτα στην Υεμένη ζήτησε το Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Fars», προσθέτοντας ότι η «υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση» θα παρεμποδίσει την πολιτική επίλυση της κρίσης στη χώρα και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από τη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA ότι
«οι υπό τη Σαουδική Αραβία επιχειρήσεις θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα και στρέφονται εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Υεμένης... Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο της κρίσης στην Υεμένη».
Η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφκχάμ, δήλωσε ότι
«η επίθεση είναι μία επικίνδυνη ενέργεια, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Θα οδηγήσει στην εξάπλωση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Την ίδια ώρα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη, έπειτα από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργήσουν σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη και να λύσουν τη διένεξη μέσω διαλόγου.
Οι Χούτι, από την πλευρά τους, δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την επιχείρηση.
Ερωτηθείς από το «Ρόιτερς» αν υπήρξε επικοινωνία με το Ιράν από την έναρξη των επιθέσεων ή αν οι Χούτι θα ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από την Τεχεράνη, ο αξιωματούχος της σιιτικής πολιτοφυλακής Μοχάμεντ αλ-Μπουχάιτι είπε:
«Όχι. Ο λαός της Υεμένης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επίθεση χωρίς ξένη παρέμβαση».
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία στο νότο της χώρας
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια του νοτίου τμήματος της χώρας, κοντά στη μεθόριο με την Υεμένη, έπειτα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.
Το μέτρο, που εφαρμόζεται σε επτά αεροδρόμια, ανάμεσά τους και τα αεροδρόμια της επαρχίας Ζαζάν, που συνορεύει με την Υεμένη, θα παραμείνει σε ισχύ «μέχρι νεωτέρας διαταγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Οι τοπικές αρχές της Υεμένης ανακοίνωσαν επίσης ότι έκλεισαν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας μετά την έναρξη της επέμβασης στη χώρα.
Η Υεμένη εξάγει 1,4 έως 1,5 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου Masila, με κύριο αποδέκτη την Κίνα.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.