Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Με βούλα ΟΟΣΑ: Ποιος είναι ο «οργανισμός εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους»; ‒ Τσίπρας - Στουρνάρας: Δηλώσεις «καρμπόν» ‒ Κλασικά «χειρουργικά» εργαλεία σε ροζέ θήκη


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αναδιαρθρώσεις με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ για την ανάκαμψη του κεφαλαίου
Μία μέρα μετά την επίσημη επανέναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα (Brussels Group), η κυβέρνηση προχωρά σε μια ακόμη διαφημιστική απάτη: Υπόσχεται «φιλολαϊκές» μεταρρυθμίσεις μέσω ΟΟΣΑ, του γνωστού οικονομικού οργανισμού που μόνιμα προτείνει αντιλαϊκά μέτρα και σφαγή δικαιωμάτων για τη στήριξη του κεφαλαίου. Και το χειρότερο απ' όλα, ζητάει και τη στήριξη του λαού σ' αυτό το δρόμο.
Συμφωνία για παροχή «τεχνογνωσίας» από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό υπογράφτηκε μετά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του, Α. Γκουρία
Τη «σφραγίδα» του ΟΟΣΑ στο «διαβατήριο» της κυβέρνησης, ως εχέγγυο της πρόθεσής της να «τρέξει» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την ανάκαμψη των κερδών και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του, πήρε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον επικεφαλής του οργανισμού, Α. Γκουρία.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία, με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει «τεχνογνωσία» στην κυβέρνηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που
«αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους».
Σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Γκουρία
Δημοσίευση: Πέμ, 12/03/2015 - 17:48
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 12/03/2015 - 17:54
Σε σχόλιό του για τη συνάντηση Τσίπρα - Γκουρία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Μία μέρα μετά την επίσημη επανέναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα (Brussels Group), η κυβέρνηση προχωράει σε μια ακόμη διαφημιστική απάτη: Υπόσχεται "φιλολαϊκές" μεταρρυθμίσεις μέσω ΟΟΣΑ, του γνωστού οικονομικού οργανισμού που μόνιμα προτείνει αντιλαϊκά μέτρα και σφαγή δικαιωμάτων για τη στήριξη του κεφαλαίου. Και το χειρότερο απ’ όλα, ζητάει και τη στήριξη του λαού σ’ αυτόν το δρόμο».
902


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Α. Γκουρία, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις και ότι, επιπλέον, ο ΟΟΣΑ έχει την «τεχνογνωσία» για την υλοποίησή τους.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν, είναι αυτές που θέλουμε, που θεωρούμε απαραίτητες για να αλλάξει η Ελλάδα και ζητάμε την τεχνογνωσία ενός οργανισμού εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «αντιγράφοντας» ουσιαστικά ακόμα και τη φρασεολογία της προηγούμενης κυβέρνησης γύρω από τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Είναι βεβαίως αποδεδειγμένο ότι η μόνη τεχνογνωσία που διαθέτει ο εν λόγω οργανισμός αφορά σε μεταρρυθμίσεις που τσακίζουν λαϊκά δικαιώματα (είναι ιδιαίτερα πρόσφατο το παράδειγμα της περιβόητης «εργαλειοθήκης» του για την Ελλάδα), γεγονός που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγγελλε με σθένος κάποτε, πριν αναλάβει την αστική διαχείριση και χρίσει τον ΟΟΣΑ συμβουλάτορά του...

Προκειμένου άλλωστε να διασκεδάσει τις σχετικές εντυπώσεις, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία που η ελληνική κυβέρνηση εγκαινιάζει με τον ΟΟΣΑ 
έχει «νέο περιεχόμενο γιατί βασίζεται στο πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία», ενώ υποστήριξε ότι η συνδρομή του ΟΟΣΑ περιορίζεται στην τεχνική βοήθεια.
Επιδιώκει στοίχιση του λαού πίσω από τις αναδιαρθρώσεις που απαιτούν τα μονοπώλια
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε μάλιστα τη φιλοδοξία της κυβέρνησής του να αποκαταστήσει την έννοια των μεταρρυθμίσεων στη συνείδηση του λαού, αποσπώντας τη συναίνεσή του στην υλοποίησή τους. 
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις (...) όχι όπως τις γνωρίσαμε ως σήμερα, που μετέτρεψαν στη συνείδηση της κοινωνίας την έννοια της μεταρρύθμισης σε συνώνυμο της απορρύθμισης (...) Να κάνουμε τη μεταρρύθμιση συνώνυμο της αναγκαίας αλλαγής», ανέφερε, κρύβοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στον καπιταλισμό που σαπίζει φέρουν το πρόσημο της τάξης που εξουσιάζει και είναι από χέρι αντιλαϊκές (γεγονός που αποτυπώνεται άλλωστε και στη «λίστα μεταρρυθμίσεων» που συμφώνησε η συγκυβέρνηση με τους «εταίρους»...).
Δεν έκανε βεβαίως τον κόπο να διευκρινίσει ποιες μεταρρυθμίσεις καίγεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, αρκούμενος σε γενικούς αφορισμούς της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των καρτέλ κ.λπ. 

Εντούτοις, διαμήνυσε στο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει όσα άλλοι διαχειριστές δεν κατάφεραν επειδή μπορεί να πετύχει «πλατιά κοινωνική συναίνεση στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία»! 

Και πρόβαλε τον ΟΟΣΑ και τις συνταγές του σαν την... απάντηση στη σκληρή λιτότητα που «επέβαλε στην Ελλάδα το ΔΝΤ», αποστερώντας απ' το εγχώριο κεφάλαιο πολύτιμους πόρους για τη στήριξη των κερδών του.
Ο Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε μάλιστα την τρόικα -εν μέρει εξωραΐζοντας και τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων- ότι ενώ εκβίαζε για μειώσεις μισθών και συντάξεων, δεν άσκησε καμία πίεση για να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα να ανακάμψει.
Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα, 
καλώντας τους «εταίρους» να πράξουν το ίδιο. Οπως είπε, «δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό, αισθάνομαι ότι η Ελλάδα αποκτά τη βούληση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, πράγμα που θα βοηθήσει και τους εταίρους να κατανοήσουν ότι πρέπει να συμβάλουν να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση, αφήνοντας πίσω συγκρούσεις ή κινδύνους που θα μπορούσε να δημιουργήσει η αδυναμία να έχουμε μία συμφωνία. Τη συμφωνία την έχουμε και μένει να την υλοποιήσουμε και σε ό,τι μας αφορά θα την υλοποιήσουμε (...) Προχωράμε στα συμφωνηθέντα εμείς, είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους και οι εταίροι μας να είναι έντιμοι απέναντι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ακόμα κι αν δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όμως αν δεν υπάρξει σημαίνει ότι κάποιος θέλει να δυναμιτίσει τη συμφωνία. Το πρόβλημα είναι ο σκεπτικισμός που δημιουργείται ότι αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Αυτός είναι ο λόγος που σε κάθε συνάντηση που έχουμε θέτουμε το ζήτημα της αμοιβαίας τήρησης όσων έχουμε συμφωνήσει. Υπάρχει από ένα μέρος των εταίρων η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να προχωρήσουμε βρισκόμαστε εδώ, ώστε ο ΟΟΣΑ να βάλει τη σφραγίδα του και νομίζω ότι αυτή η σφραγίδα στο διαβατήριο θα είναι πολύ σημαντική για να οικοδομηθεί και εμπιστοσύνη με εταίρους μας».


Ποιος είναι στ' αλήθεια αυτός ο «οργανισμός εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους»;

Δηλώσεις «καρμπόν»


Κραυγαλέες είναι οι ομοιότητες ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με αυτήν των προκατόχων της, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού και η «μεν» και η «δε» συμπλέουν στη γραμμή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως αυτές που προτείνει ο ΟΟΣΑ.
«Οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν, είναι αυτές που θέλουμε, που θεωρούμε απαραίτητες για να αλλάξει η Ελλάδα και ζητάμε την τεχνογνωσία ενός οργανισμού εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους», τόνισε στις χτεσινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.
Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, σε ανάλογη παρουσίαση, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνιζε:
«Η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ δεν είναι κάτι το οποίο το ζήτησε η τρόικα να το κάνουμε προκειμένου να μας δώσει κάτι άλλο, είναι κάτι το οποίο εμείς είχαμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ. Αρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει για ν' απελευθερώσουμε την οικονομία από δεσμά, από καταστάσεις καρτέλ, από κατακερματισμούς και να γίνουμε επιτέλους μια κανονική οικονομία, όπως είναι και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία»...
Για να θυμηθούμε, όμως, μερικά στοιχεία για τον ΟΟΣΑ, αυτόν τον οργανισμό «εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους» τον οποίο τόσο ένθερμα «διαφήμισε» χθες ο Αλ. Τσίπρας...
  • Στην πραγματικότητα, ο ΟΟΣΑ και ο επικεφαλής του Α. Γκουρία, πριν ακόμα από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, πρωτοστατούσαν σε «μεταρρυθμιστικές προτάσεις», αντίστοιχες ή και πανομοιότυπες με αυτές που εδώ και χρόνια αξιώνουν ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου και οι οποίες «έτρεξαν» πιο γρήγορα κατά τη «μνημονιακή» περίοδο.
Να θυμίσουμε, για παράδειγμα, ότι ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Α. Γκουρία, σε επίσκεψή του στην Αθήνα το 2007 σημείωνε:  
  • «Εχετε (η Ελλάδα) πολύ υψηλή νεανική ανεργία, άρα πρέπει να υπάρχει μια αγορά που να προσφέρει χαμηλότερους μισθούς από τους κατώτατους».
  • Ταυτόχρονα, έβαζε στο τραπέζι τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τη διευκόλυνση των απολύσεων και την αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης.
  • Παράλληλα, αξίωναν τη μείωση των συντάξεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ έπρεπε να υπολογίζονται στο σύνολο της εργάσιμης ζωής.
  • Αυξήσεις στους φόρους πάνω στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους, πετρέλαιο θέρμανσης), φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας που είχε ήδη προηγηθεί.
  • «Απεξάρτηση» της ΔΕΗ από το κράτος, την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, την αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ.
  • Απαιτούσαν την παραπέρα περικοπή των κρατικών κονδυλίων, επικαλούμενοι (τότε) τη δημοσιονομική «σταθερότητα και προσαρμογή».
Να θυμίσουμε ακόμη ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στην προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις «εργαλειοθήκες», προβλέπει και τα παρακάτω: 
  • Να υπάρξει πλήρης «εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, όπως έχουν σχεδιαστεί».
  • Αρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
  • Κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων κ.ά...
Αυτός είναι ο οργανισμός που σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα θα μας παρέχει την «τεχνογνωσία» του (άλλος ένας!) για «φιλολαϊκές» μεταρρυθμίσεις που δε θα είναι «συνώνυμο της απορρύθμισης», αλλά «συνώνυμο της αναγκαίας αλλαγής»...

«Αναγκαίας» ναι, αλλά για το κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πάντα για το λαό...
Α. Σ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 13/3/2015

Επισημάνσεις, φωτό, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.