Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τσίπρας - ΟΟΣΑ: Έμαθα να μαστορεύω και... το μάστορά μου ‒ 4 εργαλεία από καινούργια σοσιαλδημοκρατική εργαλειοθήκη ‒ ΚΚΕ: Με «τεχνογνωσία» ΟΟΣΑ οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Με «τεχνογνωσία» ΟΟΣΑ οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις
Με τη συνδρομή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την ανάκαμψη των κερδών και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του. 
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει «τεχνογνωσία» στην ελληνική κυβέρνηση για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και συγκεκριμένα
«η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσο - μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους».
Στην πραγματικότητα η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ δεν εγκυμονεί τίποτα καλό για το λαό, αφού πρόκειται για έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό που προτείνει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά ο πρωθυπουργός είπε ότι με τη συμφωνία αυτή είναι «η σφραγίδα του ΟΟΣΑ στο διαβατήριο» που «θα είναι πολύ σημαντική για να οικοδομηθεί και εμπιστοσύνη με εταίρους μας». 
Κρύβοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι από χέρι αντιλαϊκές, γιατί φέρουν το πρόσημο της τάξης που εξουσιάζει, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις και ο ΟΟΣΑ έχει την τεχνογνωσία για την υλοποίηση τέτοιων μεταρρυθμίσεων.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν, είναι αυτές που θέλουμε, που θεωρούμε απαραίτητες για να αλλάξει η Ελλάδα και ζητάμε την τεχνογνωσία ενός οργανισμού εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη φιλοδοξία της κυβέρνησής του να αποκαταστήσει την έννοια των μεταρρυθμίσεων στη συνείδηση του λαού, αποσπώντας τη συναίνεσή του στην υλοποίησή τους.

Ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία που η ελληνική κυβέρνηση εγκαινιάζει με τον ΟΟΣΑ 
έχει «νέο περιεχόμενο γιατί βασίζεται στο πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία». Επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις», έσπευσε να πει ότι δεν θα είναι «όπως τις γνωρίσαμε ως σήμερα που μετέτρεψαν στη συνείδηση της κοινωνίας την έννοια της μεταρρύθμισης σε συνώνυμο της απορρύθμισης», αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα τις κάνει «συνώνυμο της αναγκαίας αλλαγής».
Ο Αλ. τσίπρας δεν διευκρίνισε βέβαια  σε ποιες μεταρρυθμίσεις καίγεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, αρκούμενος σε γενικούς αφορισμούς της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των καρτέλ κ.λπ..  

Εντούτοις, διαμήνυσε στο κεφάλαιο ότι
η κυβέρνηση θα πετύχει όσα άλλοι διαχειριστές δεν κατάφεραν επειδή μπορεί να πετύχει «πλατιά κοινωνική συναίνεση στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία»!
Και πρόβαλε τον ΟΟΣΑ και τις συνταγές του σαν την... απάντηση στη σκληρή λιτότητα που «επέβαλλε στην Ελλάδα το ΔΝΤ», αποστερώντας απ' το κεφάλαιο πολύτιμους πόρους για τη στήριξη των κερδών του.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εγκάλεσε την τρόικα γιατί, ενώ εκβίαζε για μειώσεις μισθών και συντάξεων, δεν άσκησε καμία πίεση για να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα να ανακάμψει.
902

Σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Γκουρία
Δημοσίευση: Πέμ, 12/03/2015 - 17:48
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 12/03/2015 - 17:54
Σε σχόλιό του για τη συνάντηση Τσίπρα - Γκουρία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Μία μέρα μετά την επίσημη επανέναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα (Brussels Group), η κυβέρνηση προχωράει σε μια ακόμη διαφημιστική απάτη: Υπόσχεται "φιλολαϊκές" μεταρρυθμίσεις μέσω ΟΟΣΑ, του γνωστού οικονομικού οργανισμού που μόνιμα προτείνει αντιλαϊκά μέτρα και σφαγή δικαιωμάτων για τη στήριξη του κεφαλαίου. Και το χειρότερο απ’ όλα, ζητάει και τη στήριξη του λαού σ’ αυτόν το δρόμο».
902


Οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης


Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία διττή μεταρρυθμιστική στρατηγική της ελληνικής πλευράς η οποία δεν θα έχει σχέση με την εργαλειοθήκη που χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία θα εμπεριέχει
  • μια απαραίτητη πρώτη δέσμη, sinequanon (απαραίτητων) μεταρρυθμίσεων, με άμεση εφαρμογή μέχρι τον Απρίλιο. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα θέσουν το πλαίσιο για μια ακόμη πιο φιλόδοξη δέσμη μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. «Θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία», είπε ο κ. Τσίπρας προαναγγέλοντας τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης μέχρι τον Απρίλιο. 
Για την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα επισήμανε ότι αποτελεί δύσκολο εγχείρημα σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει με την μείωση των υπουργείων και προανήγγειλε την προώθηση μηχανισμών για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.
Οικονομικές μεταρρυθμίσεις
Ο κ. Τσίπρας στον οικονομικό τομέα πρότεινε τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν:
  • Την προσέλκυση επενδύσεων σε βασικούς τομείς με την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους πιο αποτελεσματικά εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά.
  • Ενοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα) με σκοπό την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της αξίας τους μέσω μικροοικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
  • Αλλαγές στις αγορές προϊόντων και εργασίας, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τις καίριες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.
Τέσσερις τομείς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την επιλογή της κυβέρνησης να διευρύνει το πεδίο των μεταρρυθμίσεων και στους τομείς:
  • Πράσινη Ανάπτυξη: Η Ελλάδα να γίνει ένας ηγέτης στις στρατηγικές του πράσινου μετασχηματισμού. Μείζονες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσω της εισαγωγής των κατανεμημένων συστημάτων (στον τομέα της ενέργειας ή των αποβλήτων, για παράδειγμα), αλλά αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως οι κατασκευές και ο βιομηχανικός σχεδιασμός.
  • Κοινωνική Οικονομία: Η κοινωνική Οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στα χρόνια που έρχονται.
  • Νέα Δικτυακά Συστήματα: Η πληροφορική έχει πλέον δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για δικτυακά συστήματα και κινείται προς μια παραγωγή με βάση τα κοινά στοιχεία. Η εφαρμογή της, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι ευρέα: από την κοινωνική φροντίδα μέχρι τον τραπεζικό τομέα, και από τα τρόφιμα μέχρι την εκπαίδευση.
  • Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters): Η δημιουργία των οικοσυστημάτων παραγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για να παραμείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αντί να φύγουν στο εξωτερικό. Ένα οικοσύστημα μπορεί να περιλαμβάνει συνένωση υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σύμπραξης με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη της επένδυσης στην συνεργασία.


Επισημάνσεις, φωτό, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.