Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Χρήσιμη λίστα, αλλά να ελεγχθεί από την Αγία Τριάδα. Κάντε και καμιά μεταρρύθμιση, ντε! ‒ Το χαρτί «Βαρουφάκης»: Αποκρατικοποιήσεις αλά… ΣΥΡΙΖΑ ‒ Διεθνή ΜΜΕ: Καμπανάκι χρεοκοπίας στο κακοπαιγμένο έργο που έχουμε ξαναδεί

Το Plan B του Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup: Αποκρατικοποιήσεις σε λιμάνια αεροδρόμια και ΟΣΕ και ενοποιήσεις ταμείων
Eurogroup: Συνεχείς δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις

Με δεσμεύσεις για την προώθηση συγκεκριμένων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προσέρχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο σημερινό Eurogroup.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να λάβουν απόφαση για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, αλλά να συζητήσουν για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Μετά την προσθήκη νέων μεταρρυθμίσεων διά μέσου της συμπληρωματικής επιστολής προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανακοινώσει κάποια επιπλέον μέτρα.
Πληροφορίες και δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι θα παρουσιαστούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην απαντητική του επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έλαβε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ελεγχθεί από τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
«Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», ανέφερε. «Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς», πρόσθεσε.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι συζητήσεις με τους «θεσμούς» θα γίνουν στις Βρυξέλλες και οι «εργασίες τεχνικής φύσης» για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα λάβουν χώρα στην Αθήνα, καθώς και ότι κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης οι «θεσμοί» θα πρέπει να εξετάσουν ευρύτερα «όλους τους τομείς» πολιτικής.
«Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δήλωσε ότι
«μία επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και πολύ». Συμπλήρωσε πως ο μόνος τρόπος για να εκταμιευθούν δόσεις είναι η ψήφιση και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Το χαρτί των ιδιωτικοποιήσεων θέλει να παίξει η κυβέρνηση

Έναν δεύτερο φάκελο, πέραν των επτά μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν παρουσιαστεί στους εταίρους, θα έχει μαζί του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup προκειμένου να πείσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να ανοίξει σταδιακά ο δρόμος της χρηματοδότησης της χώρας.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να κρατά χαμηλούς τόνους όσον αφορά τις προσδοκίες από το σημερινό Εurogroup όμως- σύμφωνα με πληροφορίες- το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανάψει το «πράσινο φως» στον Γιάννη Βαρουφάκη να παρουσιάσει το σχέδιο Β της ελληνικής πλευράς – εάν αυτό καταστεί αναγκαίο- που επικεντρώνεται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και των ενοποιήσεων των ταμείων.

Από την πλευρά των δανειστών έχει ζητηθεί η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, οι αλλαγές στα εργασιακά και οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και μισθούς, όπως επιβεβαίωσε χτες και ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό 9,84. Υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων στον ΟΣΕ, στα περιφερειακά αεροδρόμια και στα λιμάνια καθώς και την ενοποίηση των ταμείων με νέου τύπου ιδιωτικοποιήσεις όπως είναι το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναμένεται να προωθηθούν οι προτάσεις:
  • Για την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ με την διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών στο Δημόσιο αλλά την παραχώρηση της χρήσης του δικτύου σε ιδιώτη για 30 ή 40 χρόνια που θα δημιουργεί την υποχρέωση να συντηρεί και να επεκτείνει το σιδηροδρομικό δίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, προεκλογικά ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει για τον ΟΣΕ, μιλώντας σε οικονομικούς και τραπεζικούς παράγοντες στο Citi του Λονδίνου, ότι θα τον πουλούσε -ως ζημιογόνο- και έναντι ενός ευρώ, αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα. Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε ξανά το θέμα του ΟΣΕ λέγοντας ότι «η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη», αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση». Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση συζητά ήδη με την Κίνα για την επένδυση του ΟΣΕ ενώ επίκειται επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη στο Πεκίνο όπου θα συζητηθεί και αυτό το θέμα
  • Αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών. Με αλλαγές στην μέθοδο και το ποσοστό που θα κατέχει το κράτος αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση τις αποκρατικοποιήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια και στα λιμάνια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα διατηρηθεί η πλειοψηφία των μετοχών στο κράτος και θα ενταχθούν στο μετοχικό κεφάλαιο και οι δήμοι τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα λιμάνια προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις των ΟΤΑ και να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο στην πορεία της επένδυσης. Στις αποκρατικοποιήσεις των αεροδρομίων αναμένεται να προωθηθεί η συμφωνία με την γερμανική εταιρεία Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με το μοντέλο αποκρατικοποιήσεων του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή με αυξημένη παρουσία του ελληνικού δημοσίου και των ΟΤΑ στο μετοχικό σχήμα. Μοντέλο «ΟΛΠ» αναμένεται να ακολουθηθεί και στα λιμάνια της χώρας με παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες για κάποια χρόνια.
  • Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στην λίστα που απέστειλε ο Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup. Όμως ο αν. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Στρατούλης σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» είχε ανοίξει «παράθυρο» για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, «εφόσον χρειαστεί» και «χωρίς να ισοπεδωθούν προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα», όπως είπε. Είναι πιθανό η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων να ενταχθεί στο Plan B του Γ. Βαρουφάκη που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ροή των χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα.
THETOC
«Πυροβολούν» για κίνδυνο χρεοκοπίας τα διεθνή ΜΜΕ 
Καμπανάκι για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας από σύσσωμο σχεδόν τον ξένο Τύπο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup.

Μιλούν για τελευταία ευκαιρία και χαμηλές προσδοκίεςο χαρτί των ιδιωτικοποιήσεων θέλει να παίξει η κυβέρνη

Tον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας επαναφέρουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα τους οι ξένες εφημερίδες ενόψει του κρίσιμου Eurogroup που ξεκινά στις 3.45 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, με χαμηλές, μηδενικές κατά δηλώσεις αξιωματούχων, προσδοκίες για λύση. Κι αυτό την ώρα που είναι ζήτημα ημερών να ξεμείνει η Αθήνα από ρευστό.«Πυροβολούν» για κίνδυνο χρεοκοπίας τα διεθνή ΜΜΕ Καμπανάκι για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας από σύσσωμο σχεδόν τον ξένο Τύπο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup. Μιλούν για τελευταία ευκαιρία και χαμηλές προσδοκίες.«Πυροβολούν» για κίνδυνο χρεοκοπίας τα διεθνή ΜΜΕ
Καμπανάκι για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας από σύσσωμο σχεδόν τον ξένο Τύπο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup. Μιλούν για τελευταία ευκαιρία και χαμηλές προσδοκίες
Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι οι «πιστωτές απορρίπτουν τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας» ως ερασιτεχνικές. «Η αρχική συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της για την αποτροπή μίας στάσης πληρωμών έχει αρχίσει να ραγίζει καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν πολύ απ' το να ανταποκριθούν σε αυτό που συμφωνήθηκε δύο εβδομάδες πριν», σημειώνει το Bloomberg .Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους οι προτάσεις Βαρουφάκη είναι ερασιτεχνικές και δεν είναι αρκετές για την επίτευξη συμφωνίας. «Δεν δείχνουν σημαντική πρόοδο για την επίτευξη των δεσμεύσεων που έγιναν στις 20 Φεβρουαρίου», υπογραμμίζουν.
Η Bild επανέρχεται κάνοντας με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο, «Το ρολόι της χρεοκοπίας χτυπά και ο χρόνος κυλά..». Η γερμανική ταμπλόιτ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι  «ο έλληνας υπουργός Οικονομικών πρέπει να κατεβάσει τα παντελόνια και να εξηγήσει τους ομολόγους του το νέο πρόγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις». 

Handelsblatt: Πτώχευση για Ελλάδα χωρίς τρίτο πακέτο διάσωσης
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Γερμανοί οικονομολόγοι, ωστόσο, θεωρούν ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας είναι απαραίτητο για την επιβίωση της χώρας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προσθέτοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι στο τραπέζι των συζητήσεων... 


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ακριβώς επειδή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατάσταση πτώχευσης για τον Μάρτιο, η Αθήνα προσκολλάται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους οι Ελληνες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

«Ακόμα και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο πέμπτος γύρος επανεξέτασης της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Απριλίου και η διεθνής κοινότητα απελευθερώσει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να αποπληρώσει δύο ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jörg Krämer, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt. «Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τόσο σαρωτική, το να βρει τώρα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές φαίνεται κάτι εντελώς εξωπραγματικό.






FAZ «Η Ελλάδα γράφει επιστολές, αλλά δεν συνεργάζεται σκληρά με την τρόικα και έχασε ήδη άλλη μια εβδομάδα» αναφέρει η FAZ. To άρθρο επισημαίνει ότι η παράταση του προγράμματος εξυγίανσης μέχρι τέλος Ιουνίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση ως διευκόλυνση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος εξυγίανσης και διευκρινίζει ότι χρήματα θα δοθούν μόνο «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξυγίανσης με την τρόικα». Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτουν ότι έχει ληφθεί υπόψη πως στη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων θα υπάρξουν διαφορές με την Ελλάδα. 

Η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών ότι σημερινό Eurogroup, όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών θα προτείνουν στον έλληνα ομόλογό τους έναν συμβιβασμό για να ξεκινήσει τελικά η διαδικασία επεξεργασίας εκταμίευσης της δόσης, υπό δύο όρους. 


Πρώτον, ο Τσίπρας θα πρέπει να καταθέσεις ένα λεπτομερές και κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να δεσμευτεί ότι θα το υλοποιήσει και δεύτερον, παράλληλα με αυτό, θα πρέπει οι εκπρόσωποι των θεσμών να το εξετάσουν για να δουν εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι κατάλληλο και πληροί τους συμφωνημένους όρους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Για να δώσουν τέλος στη διαμάχη με την Αθήνα, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι οι εταίροι θα προτείνουν στην Αθήνα οι πολιτικές συναντήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες και οι τεχνικές στην Αθήνα.

Για την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας κάνει λόγο η Le Figaro. «Το Εurogroup της τελευταίας ευκαιρίας για την Αθήνα», είναι ο τίτλος της γαλλική εφημερίδας η οποία επισημαίνει ότι από οι σημερινές συνομιλίες θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας. Η γαλλική εφημερίδα απεικονίζει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος με τις δηλώσεις περί δημοψηφίσματος και εκλογών, δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Για την απειλή του δημοψηφίσματος πριν από το Eurogroup κάνει λόγο ο Guardian που παρακολουθεί με live updates τις εξελίξεις. 

TIMESΟ Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή στον Γιάνη Βαρουφάκη να βγει από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών που συνηθίζει να μιλά σε υψηλούς τόνους υποχρεώθηκε να εκδώσει μια «διευκρίνηση» μετά τη συνέντευξη στην Corriere della Sera που προκαλούσε αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας στο ευρώ.


THETOC

Επισημάνσεις, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.