Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Κουαρτέτο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-Θεσμοί: Αυτί ανοιχτό στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις ‒ Βλέμμα στραμμένο στις οφειλές του λαού από τα «μνημονιακά» χαράτσια

Αγία Τριάς ελέησον ημάς

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Δεδομένες οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις, συνεχίζονται τα παζάρια
Την ίδια ώρα που επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ο επιζήμιος για τα λαϊκά συμφέροντα χαρακτήρας των παζαριών «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, τα επιτελεία της Ευρωζώνης, καθώς και η πλευρά του ΔΝΤ προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενόψει και της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) τη Δευτέρα.
Αποκαλυπτικές ως προς τους στόχους της διαπραγμάτευσης που επιχειρεί η συγκυβέρνηση είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» σημείωσε:
«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα θεμελιώδες βήμα: Αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ομως, έχει ένα πρόβλημα, πρέπει να εξηγήσει πως ορισμένες από τις υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δεν θα τηρηθούν», προσθέτοντας ακόμη ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες».
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα είναι επιτυχημένο. Το γερμανικό Κοινοβούλιο το ψήφισε και η τρόικα θα συνεχίσει την αξιολόγηση», είναι το μήνυμα που απέστειλε από την πλευρά της, χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, στο πλαίσιο συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.
Σε αυτό το πλαίσιο, επανήλθε στην επικαιρότητα και ο χαρακτηρισμός «τρόικα», χωρίς βέβαια αυτό να αλλοιώνει την ουσία των αντιλαϊκών διεργασιών.
Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα. Σε μια διαφορετική προσέγγιση, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, επανέλαβε ότι το χρηματοδοτικό πακέτο, μετά τον Ιούνη, θα κυμανθεί από 30 μέχρι 50 δισ. ευρώ.
«Διαμεσολάβηση» από την Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Europolitics», η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο επιχειρεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και το Γιούρογκρουπ, προτείνοντας μια συμβιβαστική λύση, η οποία περιλαμβάνει ένα «λιγότερο φιλόδοξο στόχο σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και δυνατότητα μικρότερης αύξησης του ΦΠΑ».
«Η λύση δεν είναι ούτε αυτή που προτείνει το ΕΛΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει η αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας και αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις, M. Ροντρίγκεζ. Η ίδια τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση του συστήματος συλλογής φόρων, σε συμφωνία με τις προτάσεις Αλ. Τσίπρα, και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα «αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα συλλογής φόρων με τη χρήση όλων των διαθέσιμων φορολογικών εργαλείων» και όχι μόνο μέσω του ΦΠΑ. «Δεν αποκλείουμε μια αύξηση των φόρων, αλλά χωρίς να εστιάζουμε στο σημείο αυτό», σημειώνει.
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε μια μείωση σε ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στον αρχικό στόχο του προγράμματος και το ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ που ζητά η Ελλάδα, δηλαδή περί το 3% του ΑΕΠ.
Είναι φανερό ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές ως προς το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα και την «επόμενη μέρα»...
Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, ανέφερε ότι
«κλειδί για τις μεταρρυθμίσεις είναι να μη χαθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε», δηλαδή να μην υπάρξει οπισθοχώρηση από τον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της «μνημονιακής» περιόδου. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, σημείωσε ότι υπάρχουν τέσσερις μήνες για την εφαρμογή της και για «να τοποθετήσουν μαζί» με τους εταίρους στην Ευρωζώνη τα συμφωνηθέντα για τη δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί και για τις «πρακτικές της ανάπτυξης».
Ο δε επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του προγράμματος «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής δεν πρόκειται να είναι επαρκής προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου συζητούνται τα ζητήματα της ποσοτικής χαλάρωσης, θα συνεχιστεί και σήμερα.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου,
«ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Γ. Στουρνάρας θα συμβάλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα εργαλεία, της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας»...
Προετοιμασίες για το Γιούρογκρουπ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η χτεσινή, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και την εξειδίκευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εξετάστηκαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε χτες υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
O Γ. Βαρουφάκης
«Το πρώτο βήμα που απαιτείται αφορά στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, με τη στήριξη των υφιστάμενων θεσμών και με πυλώνα ανάπτυξης τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας του στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την περίπτωση που δεν εκταμιευθεί η δόση από τα δάνεια των «επίσημων θεσμών». Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 1,13 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2,97%, από 2,75% στην προηγούμενη έκδοση του Φλεβάρη.
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Με το βλέμμα στραμμένο στις οφειλές του λαού από τα «μνημονιακά» χαράτσια
Η συνεχιζόμενη υποχώρηση των φορολογικών εσόδων του κράτους, σε συνδυασμό με τα λεγόμενα «χρηματοδοτικά κενά» φέρνει στο προσκήνιο τις νέες ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.
  • Στο επίκεντρο βρίσκονται οι «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών από τα «μνημονιακά» χαράτσια, ενόψει και της αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), τους οποίους η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να εξοφλεί στο «ακέραιο και εγκαίρως».
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, προωθούνται δύο ξεχωριστές αλληλοσυμπληρούμενες ρυθμίσεις:
  • Με τροπολογία που κατατίθεται άμεσα στο νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση», η κυβέρνηση προωθεί έκτακτη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με προθεσμία υπαγωγής μέχρι τέλη Μάρτη. Ουσιαστικά, η ρύθμιση αφορά σε χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα τα ποσά των προσαυξήσεων να είναι υψηλότερα από την αρχική οφειλή.
  • Σε κάθε περίπτωση, η αρχική οφειλή θα είναι απαιτητή στο σύνολό της. Με το νέο πλαίσιο, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί, ενώ σε περίπτωση καταβολής ενός ποσοστού της αρχικής οφειλής θα αφαιρείται αντίστοιχο ποσοστό επί των προσαυξήσεων και των προστίμων.
Π,χ. αν κάποιος χρωστά 8.000 ευρώ, από τα οποία τα 3.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ είναι προσαυξήσεις, τόκοι και πρόστιμα θα έχει τις εξής «εναλλακτικές» δυνατότητες:
-- Να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή 3.000 ευρώ και να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής των υπόλοιπων 5.000 ευρώ.
-- Να πληρώσει οποιοδήποτε κάποιο ποσό «έναντι» της αρχικής οφειλής και να τύχει μιας «έκπτωσης» επί των προσαυξήσεων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε (π.χ. αν πληρώσει 1.000 από τα 3.000 ευρώ της αρχικής οφειλής, θα έχει «έκπτωση» και κατά 33% στα 5.000 ευρώ των προσαυξήσεων).
Είναι φανερό το γεγονός ότι οι ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες, με μεγάλα ποσά προσαυξήσεων, οι οποίοι, έχουν επιπλέον και την οικονομική δυνατότητα της εφάπαξ καταβολής ή της καταβολής μεγαλύτερων ποσών, άρα και της εξασφάλισης μεγαλύτερων «εκπτώσεων».
  • «Τροποποιημένη» θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την αποπληρωμή μέχρι 100 δόσεις, καθώς πλέον δε θα προβλέπεται «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, παρά μόνο «εκπτώσεις» επί των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
Εξάλλου, σύμφωνα με την Ν. Βαλαβάνη, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015, προκειμένου, όπως είπε, να αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τη Δευτέρα έκανε λόγο για «αλλαγή του ΕΝΦΙΑ προς το αποδοτικότερο» και χαρακτήρισε την αποπληρωμή του τρέχοντος χαρατσιού «πατριωτικό καθήκον»...
Επισημάνσεις, τίτλοι, φωτό: Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.