Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Βουλή: Εγκρίθηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια ‒ ΚΚΕ: Κακόγουστη φάρσα ο λογιστικός έλεγχος ‒ Επιτροπή παρωδία η εξεταστική για τα μνημόνια. Συσκοτίζει τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της κρίσης ‒ Απάντηση η πρότασή μας για την κατάργησή τους (VIDEO)

H τοποθέτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου

Βουλή: Εγκρίθηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια - Η τοποθέτηση του ΚΚΕ (VIDEO)
Δημοσίευση: Δευ, 06/04/2015 - 22:05
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 07/04/2015 - 09:53
Με 156 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 22 «παρών» ενέκρινε η Βουλή κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια.
Την πρόταση υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ και το Ποτάμι δήλωσαν «παρών».
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
«Κακόγουστη φάρσα» χαρακτήρισε την επιτροπή λογιστικού ελέγχου της δημόσιου χρέους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καθαρανασόπουλος, ξεκινώντας την τοποθέτηση του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για αυθαίρετη κίνηση της προέδρου της βουλής όταν ο υπουργός Οικονομικών δεσμευόταν ότι θα πληρώνονται στο διηνεκές οι υποχρεώσεις στους δανειστές, ενώ τόνισε ότι με την συγκεκριμένη επιτροπή καλείται ο λαός να αποδεχθεί και να πληρώσει μεγαλύτερο η μικρότερο μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται.
Αναφερόμενος στην πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για εξεταστική επιτροπή έκανε λόγο για «επιτροπή παρωδία» που θέλει να αποπροσανατολίσει από την έκφραση ευρύτατης συναίνεσης για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. 
Σημείωσε όμως ότι η βασική στόχευση της πρότασης δεν είναι αποπροσανατολιστική καθώς θέλει να συσκοτίσει τα αίτια της όξυνσης των προβλημάτων του λαού, δηλαδή την εκδήλωση της καπιταλιστική κρίσης και την διαχείριση της με τα μνημόνια. 
Τόνισε πως επιδίωξη είναι η συσκότιση ότι «έχουμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση που είναι στο DNA του συστήματος» που «αξιοποιήθηκε για να φορτωθούν τα βάρη στο λαό» και για να διεκολυνθεί η κεδροφορία του κεφαλαίου.
Τόνισε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το μνημόνιο, την εποπτεία, την αξιολόγηση, τις προηγούμενες πολιτικές και για αυτό δεν φέρνει στη βουλή της συμφωνία της 20ης Φλεβάρη στη βουλή. Για να μην εκφραστεί η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι προσφέρει στις ΗΠΑ ρυθμιστικό ρόλο στον ενεργειακό πλούτο της χώρας, για την παροχή 500 εκατ. ευρώ στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία αλλά και για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που χαρίζει πρόστιμα σε εταιρείες για φοροδιαφυγή.
Σημείωσε ότι για όλα αυτά το ΚΚΕ δεν μπορεί να στηρίξει την πρόταση και υπενθύμισε ότι στον αντίποδα είναι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής
Δημοσίευση: Τετ, 01/04/2015 - 12:58
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 01/04/2015 - 13:02
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αναφέρει: 
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, αναζητά άλλοθι για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν κατάργησε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, αλλά αντίθετα τα εφαρμόζει ήδη κανονικότατα και τα επεκτείνει παραπέρα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συγκαλύπτει συνειδητά τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, επειδή ακριβώς κινείται και η ίδια στον ίδιο δρόμο.
Η πρόταση αυτή επιχειρεί ν' αποσιωπήσει το γεγονός ότι τα μνημόνια δεν ήταν η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που ακόμη είναι σε εξέλιξη. Επιχειρεί να "βγάλει λάδι" την πολιτική της ΕΕ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα απ' τα μνημόνια, με βίαιο και γρήγορο τρόπο, όμως αποτελούν κατευθύνσεις που εφαρμόζονται σ' όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Τα μνημόνια ήταν επιλογή της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα, για να φορτωθεί η κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και να γίνει ελεγχόμενα η όποια απαξίωση του κεφαλαίου, που συνοδεύει αναγκαστικά τις οικονομικές κρίσεις.
Απ' αυτήν την άποψη υπάρχουν αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες σ' όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, και όχι μόνο σ' εκείνες της περιόδου 2009 - 2014, χωρίς ν' αποκλείονται και άλλου είδους ευθύνες, που μπορούν φυσικά να διερευνηθούν.
Το ΚΚΕ θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή, προκειμένου ν' αποκαλύψει στον ελληνικό λαό αυτήν την αλήθεια, ώστε ο ίδιος να φτιάξει τη δική του τελική "εξεταστική επιτροπή" σε βάρος της ΕΕ, του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν, χθες και σήμερα».
Διπολικός καυγάς με απειλή για ανακριτική επιτροπή
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως εξεταστική επιτροπή πρέπει να γίνει αφού υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές διότι «αν δεν υπάρξει (συμφωνία) τότε άλλη επιτροπή θα χρειαστεί, επιτροπή ανακριτική για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια», ανεβάζοντας τους τόνους τις διπολικής αντιπαράθεσης.
Χαρακτήρισε «σκέτη προπαγάνδα »την εισηγητική έκθεση της πρότασης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά δεν θέλει να ψηφίσει υπέρ της πρότασης η ΝΔ. Ανέφερε ακόμα «επιτέλους κυβερνήστε, αφήστε τις εύκολες δραπετεύσεις με δημοψηφίσματα ή εκλογές όπως υπονοούν στελέχη σας». Επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανάφερε «περιμένετε στη γωνία την αποτυχία της χώρας. Απειλείτε με ανακριτική επιτροπή μία κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις πριν από δύο μήνες και ύστερα μιλάτε για συναίνεση.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αθέτησε την υπόσχεση του για μια και μόνη εξεταστική επιτροπή αυτή για τα μνημόνια και πως σκοπός της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι «να ριχθεί άπλετο φως στα σκοτεινά σημεία της τελευταίας 5ετίας» για το «αν τελέστηκαν πράξεις με μη πολιτικά κίνητρα» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.
Επίσης με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στους Financial Times ότι θα στηρίξει μια οικουμενική κυβέρνηση απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας προς τον Αντώνη Σαμαρά ότι θα μείνει στην αντιπολίτευση για πολλά χρόνια.
Τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής, Αλέξης Μητρόπουλος, ζήτησε να υπερψηφιστεί η πρόταση του κόμματος του για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «ως έμπρακτη απόδειξη της απαραίτητης εθνικής συναίνεσης» δείχνοντας ότι υπάρχει στρατηγική σύγκλιση με άλλα κόμματα όπως ΝΔ, Το Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι πρέπει «να διερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ, οι δανειακές συμβάσεις, οι ρήτρες εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας» όπως επίσης και «ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραθεσμική πρόσκληση του ΔΝΤ». Ωστόσο δεν ανέφερε το παραμικρό για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΧΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους που προεκλογικά καταργούσε όπως άλλωστε έπραξε και η ΝΔ που επίσης ήταν «αντιμνημονιακή» πριν γίνει κυβέρνηση.   
Εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι το κόμμα του δεν στηρίζει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διότι την θεωρεί άκαιρη, ελλειπή και ασαφή λέγοντας ότι θα έπρεπε να δρομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και πως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε η κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση του μνημόνιο. Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο αποπροσανατολισμός από τους αυτοσχεδιασμούς και τις αντιφάσεις της.
Θέαμα για να καλυφθεί η έλλειψη άρτου ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. 
Δεν έχει νόημα η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής ανάφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, και έκανε λόγο για κίνηση διχαστική, ανώφελη με μοναδικό κίνητρο τον αντιπερισπασμό.
Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλο στη Βουλή
Συνάντηση 10 λεπτών είχαν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη βουλή πριν τη συζήτηση στην ολομέλεια για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως είπε «μια καλησπέρα» στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του ευχήθηκε χρόνια πολλά. Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και επέκρινε την κατάθεση τροπολογίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταργηθεί νόμος του 2009 που αναφέρεται σε αυξημένες ποινές σε άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.  
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.