Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Θα υπάρξει συμφωνία, επώδυνη για τον λαό ‒ Άλλοθι το δημοψήφισμα· κλίμα τρομοκρατίας και φοβίας ‒ Συμπαιγνία κύκλων ευρωπαϊκών, ελληνικών και της ελληνικής κυβέρνησης· όσο πιο φοβισμένος ο ελληνικός λαός, τόσο πιο εύκολα μπορεί να αποδεχτεί αντιλαϊκές δεσμεύσεις (Ακούστε και κάνα ξύλινο, ντε! - VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κυβέρνηση και «εταίροι» φοβίζουν το λαό για να αποδεχτεί νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στο «Mega» (VIDEO)
Δημοσίευση: Τετ, 22/04/2015 - 14:05
O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα, το πρωί της Τετάρτης 22 Απρίλη 2015. 
Στην αρχή της συνέντευξης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου στο Μαρούσι, που έγινε από τη ΔΕΗ εξαιτίας οφειλών από εταιρείες που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο.
Παρατίθενται αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Τρεις μήνες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, πού βρισκόμαστε, ποια είναι η θέση του Κόμματος; Θα κάνουμε συμφωνία; Θα φουντάρουμε; Θα πάμε στα βράχια;
«Συμφωνία θα υπάρξει, αυτή είναι η εκτίμησή μας, φυσικά πάντα υπάρχουν και τα απρόβλεπτα, τα ονομαζόμενα ατυχήματα, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Οι αντιθέσεις είναι μεγάλες στην ΕΕ και ευρύτερα, εδώ παίζουν ισχυροί παίχτες που είναι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους για τα δικά τους συμφέροντα και όχι των λαών τους. Το ίδιο γίνεται και με την ελληνική κυβέρνηση και με την ελληνική άρχουσα τάξη, με αυτούς δηλαδή που έχουν την πραγματική εξουσία σ' αυτόν τον τόπο. Άρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι τελικά θα επιτευχθεί μια συμφωνία, ένα νέο μνημόνιο. Αυτή η συμφωνία θα είναι επώδυνη, θα έχει νέες δεσμεύσεις, και αυτές τις δεσμεύσεις πάλι θα τις πληρώσει ο ελληνικός λαός, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και αυτά που λέει η επίσημη κυβερνητική γραμμή.
Δηλαδή ότι συζητούν και έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, ότι έχει λυθεί το πρόβλημα του πρωτογενούς πλεονάσματος ότι έχει λυθεί το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων, ότι θα γίνουν δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχουν μερικά "αγκάθια" ακόμη, αλλά στη βασική γραμμή συμφωνούν για το ασφαλιστικό, δηλαδή ότι θα υπάρχει πάλι αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε κλάδους ή κατηγορίες εργαζομένων που έχουν αυτό το "προνόμιο" με τις πρόωρες, και ουσιαστική μείωση στο εισόδημα σε μισθούς και συντάξεις πάλι θα έχουμε. Αυτή η προπαγάνδα ότι βάζουμε κόκκινη γραμμή να μη μειωθούν κι άλλο οι μισθοί, οι συντάξεις... εννοούν οι ονομαστικοί μισθοί, οι ονομαστικές συντάξεις. Γιατί όταν τόσα χρόνια το εισόδημα έχει κατρακυλήσει τόσο κάτω, είναι επόμενο κάποια στιγμή η μείωση του εισοδήματος και αυτό που παίρνεις απ' τη λαϊκή τσέπη, απ' το λαϊκό πορτοφόλι, να το παίρνεις απ' αλλού. Έτσι εξηγείται και αυτή η ιστορία των αποθεματικών σήμερα, των διαθέσιμων που λένε. Γιατί όταν μετά θα πληρώνεις στο νοσοκομείο παραπάνω, θα πληρώνεις τη φορολογία παραπάνω με τα μέτρα που παίρνονται, θα πληρώνεις για διάφορα ζητήματα, μειώνεται πάλι το εισόδημα».
Απειθαρχία στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Όπου έχει το ΚΚΕ δήμους θα δώσουν οι δήμαρχοι τα αποθεματικά;
«Όχι, ήδη οι δήμαρχοι του ΚΚΕ από χθες έχουν κάνει ξεκάθαρη δήλωση, μάλιστα έχουν κάνει έκτακτες συγκλήσεις των δημοτικών συμβουλίων με αποφάσεις, δεν θα βάλουν την υπογραφή τους. Αυτό είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ. Κανένας δήμαρχος να μην υπογράψει. Έχει βέβαια δικαίωμα το κράτος να τους τα πάρει, όχι από παντού γιατί κάτι θα τους μείνει... π.χ. από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα μπορεί να τα πάρει».
Να παραβιάσουν το νόμο δηλαδή;
«Μα βεβαίως, μόνο με απειθαρχία γίνονται αυτά. Ποιος νόμος; Κατ' αρχήν δεν υπάρχει νόμος, υπάρχει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και ξέρουμε ότι η ΠΝΠ είναι αυτή που κατά κόρον κατήγγελλε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, ότι δεν θα υπάρξει ούτε μισή ΠΝΠ. Και όχι μόνο αυτό αλλά ότι θα καταργηθούν και όλες οι προηγούμενες, και αντ' αυτού βλέπουμε σε ένα μήνα δύο ΠΝΠ. Πριν 15 ημέρες είχαμε άλλη όπου τα "δανεικά και αγύριστα" των χρεών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων πάνε στράφι κι αυτά, δεν μπαίνουν στον κρατικό κορβανά για να πάνε για τα λαϊκά συμφέροντα, που λέει η κυβέρνηση. Και τώρα έρχεται αυτή η ΠΝΠ και παίρνουν διαθέσιμα και αποθεματικά απ' τους δήμους, που σημαίνει ότι θα έχει επιπτώσεις στη λαϊκή οικογένεια. Γιατί ο δήμαρχος, το ΔΣ θα το αναγκάσει και με εντολή της κυβέρνησης να πάρει μέτρα, να πληρώνει τον παιδικό σταθμό, να βάλει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στους δημότες. Γιατί αφορά όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της δημοτικής αρχής, δεν αφορά μόνο τα λειτουργικά της έξοδα».
Παρόλα αυτά, αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μάχεται για τα λαϊκά εισοδήματα, γι' αυτό κάνει διαπραγμάτευση. Για να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, για να μη χειροτερέψει η κατάσταση.
«Λέτε γι' αυτό η τρόικα να επέβαλε να γίνει αυτή η ΠΝΠ για να πάρουν τα αποθεματικά, επειδή τους λείπουν 400 εκατ.; Μόλις προχθές έδωσαν 500 εκατ. για εξοπλιστικά προγράμματα στους Αμερικάνους».
Σου λέει κάνουμε διαπραγμάτευση, μέχρι τώρα δεν έχουν μειωθεί οι επικουρικές συντάξεις... δεν είναι κάτι αυτό;
«Κατ' αρχήν το "δεν θα μειωθεί" ακόμη είναι στο "θα", όλα είναι στο "θα". Η ουσία είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό, θα μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα όταν γίνει η συμφωνία. Μετά έρχεται και η νέα συμφωνία, το νέο μνημόνιο... Όπως κι αν ονομαστεί θα περιέχει τέτοια πράγματα, διότι θα είναι σε πιο μακροπρόθεσμη βάση».
Την έξοδο από την Ευρωζώνη πρέπει να την εντάξεις σε άλλη εξουσία

Εσείς έχετε μια βασική πολιτική αρχή, να φύγουμε από την ΕΕ, γιατί μέσα στην ΕΕ δεν υπάρχει χαΐρι και προκοπή. Όμως ο ελληνικός λαός δεν θέλει να φύγουμε, αλλιώς θα είχε ψηφίσει εσάς και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Έτσι μπαίνεις όμως στη λογική ότι "έτσι είναι η κατάσταση, αναλλοίωτη", "δεν μεταβάλλεται", "δεν μπορώ ν' αλλάξω τίποτε"… Άρα να ξεκινήσουμε απ' την αρχή: Πρώτον, το χρέος το αναγνωρίζω ως κράτος, ως χώρα; Εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός, δεν το έχουν δημιουργήσει οι εργάτες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μικροεπαγγελματίες, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι λαϊκές οικογένειες. Αυτό το χρέος δημιουργήθηκε από τραπεζίτες, από μονοπωλιακούς ομίλους, δημιουργήθηκε απ' το εφοπλιστικό κεφάλαιο, από τις πολιτικές και τις κατευθύνσεις της ίδιας της ΕΕ, δηλαδή της διακρατικής καπιταλιστικής συμμαχίας στην οποία συμμετέχουμε. Άρα, αν πεις ότι "φεύγω απ' αυτό και δεν αναγνωρίζω το χρέος και μονομερώς το διαγράφω", δεν κάθεσαι σε τραπέζι για να διαπραγματευτείς. Όχι να κουρευτεί, γιατί κι απ' αυτό έχει φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ... πάνε για επιμήκυνση του χρέους. Η επιμήκυνση του χρέους ήταν η πολιτική και των προηγούμενων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιμήκυνση θα γίνει, θα μου πείτε ότι κι αυτό είναι μια μορφή κουρέματος, αλλά ας το έλεγε από πριν. Ένα ψεύτικο επιχείρημα που χρησιμοποίησε, για να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο, μια και μου λέτε ότι αυτή την εντολή τού έδωσε ο ελληνικός λαός. Δεύτερον, εφόσον πεις ότι "δεν διαπραγματεύομαι το χρέος και δεν μπαίνω σ' αυτή τη λογική, γιατί αυτό θα φέρει επώδυνα μέτρα για τον λαό", πας σε μια άλλη λογική. Αυτή τη λογική βεβαίως δεν την έχει η συγκυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ. Πηγαίνεις σε λογική ρήξης, όχι όμως με τη λογική που λένε ορισμένοι -οι οποίοι είναι και συνιστώσες σήμερα- υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές που λένε "να φύγουμε απ' το ευρώ να πάμε στη δραχμή" ή "να έχουμε δύο νομίσματα", γιατί αυτό πραγματικά δεν σημαίνει τίποτα. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, είτε υπογράφεις επώδυνη συμφωνία με μέτρα είτε βγαίνεις από το ευρώ χωρίς άλλες προϋποθέσεις, θα πάρεις πάλι αντιλαϊκά μέτρα. Άρα λοιπόν πρέπει αυτό να το εντάξεις (δηλαδή την έξοδο απ' την Ευρωζώνη) σε μια διακυβέρνηση - εξουσία, που θα είναι αποφασισμένη να πάρει ουσιαστικά μέτρα, π.χ. πρέπει να έχεις τα εργαλεία στα χέρια σου, πώς θα σχεδιάσεις την οικονομία, πώς θα αναπτύξεις την οικονομία για να βρει δουλειά ο κόσμος, πώς θα αναπτύξεις την αγροτική παραγωγή, τον ορυκτό πλούτο, τη βιομηχανία κλπ, άρα αυτές τις βασικές επιχειρήσεις που υπάρχουν, και αυτός ο πλούτος που υπάρχει στον τόπο, πρέπει να είναι στα χέρια της κοινωνίας, πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία και όχι σε έναν επιχειρηματία».
Άρα ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε ρήξη στις διαπραγματεύσεις και πει «φεύγω», ακόμη κι αν οδηγηθούμε εκτός ευρώ, δεν θα έχει τη στήριξή σας.
«Όχι βέβαια, αυτό σας εξηγούσα. Δύο εκδοχές έχουμε σήμερα μπροστά μας: ή η κυβέρνηση θα υπογράψει μια συμφωνία, που κατά τη γνώμη μας και κατά τη γνώμη των περισσοτέρων, θα φέρει νέα επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα, που σημαίνει ότι πάλι θα την πληρώσει ο λαός και το βιοτικό του επίπεδο, ή η άλλη περίπτωση θα είναι να πει "φεύγω απ' το ευρώ", εφόσον λέει ότι θα είναι μέσα στην ΕΕ και δεν αλλάζει ρότα. Και σ' αυτή την εκδοχή, χωρίς τις άλλες προϋποθέσεις και το σχέδιο στην οικονομία και στην κοινωνία για άλλη εναλλακτική διέξοδο απ' την κρίση, που λέει μόνο το ΚΚΕ, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση. Με έξοδο μόνο απ' το νόμισμα, όπως λένε, πάλι το κράτος θα πάρει επώδυνα μέτρα, και εδώ και με τους υπόλοιπους "συμμάχους" που θα συνδιαλέγεται, γιατί με κάποιους θα συζητά».
Οι ΗΠΑ αξιοποιούν κυβερνήσεις για να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα

Στο θέμα του Ξηρού, που φάνηκε ότι οι Αμερικανοί τσαντίστηκαν, υπήρχε ένα σχήμα όπου η κυβέρνηση θεωρούσε τους Γερμανούς «κακούς» και ήταν σε αντιπαράθεση, και ο Ομπάμα στήριζε όσο μπορούσε. Αυτό κατά τη γνώμη σας είναι πραγματικό;
«Έχει μια βάση, την εξής μόνο: ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους πολιτική για τα δικά τους συμφέροντα και για τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, και συνολικά για το ποιος θα έχει "το πάνω χέρι" στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη είναι η Γερμανία, είναι καθαρό αυτό. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Γερμανία να είναι ηγεμονική δύναμη, θέλουν όχι μόνο τους δικούς τους συμμάχους στην Ευρώπη, αλλά οι ίδιες να παίζουν σημαντικό ρόλο και να καθορίζουν εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Απ' αυτή την άποψη αξιοποιούν, χρησιμοποιούν και διπλωματικά και οικονομικά και πολιτικά και στρατιωτικά, κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Μια τέτοια κυβέρνηση που προσπαθεί να αξιοποιήσει η αμερικανική πολιτική σ' αυτό το "παιχνίδι" -ουσιαστικά είναι αντιθέσεις και σκληροί ανταγωνισμοί- είναι η ελληνική κυβέρνηση. Και μ' αυτή την έννοια στηρίζει τη διαπραγμάτευση. Στην ουσία όμως τι γίνεται; Τι έχει κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση; Υποτίθεται κέρδισε να πιέζουν οι ΗΠΑ τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους να βρουν μια λύση, η οποία όμως θα έχει όλα τα προηγούμενα, δηλαδή και μειώσεις σε μια σειρά παροχές και δεσμεύσεις. Η αμερικανική πολιτική τι κέρδισε; Κέρδισε 500 εκατ. για εξοπλιστικά προγράμματα, και για τον εξοπλισμό τής Ελλάδας από τους Αμερικάνους, που θα είναι πάλι για να παίξουμε στο δικό τους παιχνίδι, στο παιχνίδι γενικότερα αυτών των δυνάμεων. Διότι λέει χθες ο κ. Κοτζιάς "βεβαίως θα είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε αποστολές", σε επεμβάσεις δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή ενάντια στους Τζιχαντιστές, δήθεν να προστατέψουμε τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Ποιος; Η Ελλάδα που έχει τόσα άλυτα προβλήματα, να βάλει και τα παιδιά του ελληνικού λαού να σκοτώνονται στη Μ. Ανατολή, στη Β. Αφρική και ευρύτερα στην Ασία, για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των συμμαχιών των Αμερικάνων, κλπ. Αυτή είναι η ουσία, αυτό κέρδισε, δηλαδή όχι μια τρύπα στο νερό, αλλά επικίνδυνα ζητήματα για τον λαό μας, για την πατρίδα μας».
Το μεταναστευτικό απαιτεί σύγκρουση με τις επιταγές της ΕΕ
Μεγάλη πίεση υφίσταται η χώρα για το μεταναστευτικό, έχουμε χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν να μπουν στη χώρα. Προφανώς ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη, δεν το δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι μπορεί να γίνει όμως είναι το θέμα.
«Είναι λογικό η Ελλάδα να δέχεται τέτοια πίεση, γιατί είναι σε τέτοιο σημείο στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Ιταλία κυρίως. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, αυτά τόνισα και χθες στην επικοινωνία που είχα με τον Επίτροπο της ΕΕ, τον κ. Αβραμόπουλο. Πρέπει να παρθούν μέτρα, δεν μας ικανοποιούν τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει πάρει οπωσδήποτε η ΕΕ. Δεν είναι απλά ότι δεν μας ικανοποιούν, αλλά είμαστε και σε αντίθετη κατεύθυνση για την ουσία τους. Θεωρούμε για παράδειγμα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απειθαρχήσει στον κανονισμό του Δουβλίνου, που είναι βραχνάς, αλυσίδα, δέσμευση. Οι άνθρωποι πρέπει να πάνε στους τόπους του οριστικού προορισμού τους, δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα. Ξέρουν ότι η Ελλάδα έχει ανεργία, ότι είναι σε κρίση, υπάρχει φτώχεια, θέλουν να πάνε αλλού και τους εμποδίζει ο κανονισμός του Δουβλίνου, που τον έχει υπογράψει και η Ελλάδα, άρα αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί. Δεύτερον, όσον καιρό μένουν εδώ, να εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, τόποι φιλοξενίας, κλπ. Εμείς προτείνουμε και συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένους χώρους, υπάρχουν για παράδειγμα παροπλισμένα στρατόπεδα, που έχουν εγκαταστάσεις, κτίρια, δωμάτια, κουζίνες, τουαλέτες, ανθρώπινες συνθήκες δηλαδή, που θα μπορούσαν να πάνε εκεί και να εγκατασταθούν, όπως επίσης μια σειρά άλλους χώρους και στην Αθήνα και ευρύτερα, που μπορούν προσωρινά να μείνουν και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Πρέπει να ενισχυθούν τα γραφεία χορήγησης ασύλου, με υπαλλήλους και με προσωπικό που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και των ταξιδιωτικών εγγράφων που απαιτούνται, για όσους θέλουν να φύγουν. Μια σειρά τέτοια άμεσα μέτρα, τα οποία είναι ρεαλιστικά, αλλά χρειάζεται πολιτική απόφαση. Θα μου πείτε και εδώ χρειάζεται σύγκρουση. Μα, βέβαια χρειάζεται σύγκρουση με την ΕΕ, με τις επιταγές της, με τις οδηγίες, και τις κατευθύνσεις της. Πρέπει να συγκρουστείς σ' αυτά τα ζητήματα, και το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι ως Ελλάδα, ως κυβέρνηση, συμβάλλει σ' αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα και στα πλαίσια της ΕΕ, όταν υπογράφει συμφωνίες για συμμετοχή σε επεμβάσεις. Διότι το προσφυγικό πρόβλημα δημιουργείται από δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής, από πολέμους και συγκρούσεις που γίνονται και αναγκάζουν τον κόσμο να ξεσπιτώνεται για να μπορέσει να ζήσει».
Πρέπει κάπως να αντιμετωπιστεί όμως, γιατί είναι δεκάδες χιλιάδες κόσμου, και υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι θα μας πετάξουν έξω από τη Σένγκεν, θα αλλάξουν τα πράγματα.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πολλά νησιά και βραχονησίδες, βρέχεται από τον Έβρο μέχρι πάνω την Κέρκυρα και γύρω από θάλασσα, οπότε τι να ελέγξεις όσο και να ενισχύσεις τη Frontex, που λένε. Να ενισχύσουν το λιμενικό για να μπορούν να σώζουν τους ανθρώπους αυτούς; Ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει. Όταν φτάνουν κοντά στην ακτή οι δουλέμποροι αναποδογυρίζουν τις βάρκες, γιατί είσαι υποχρεωμένος να διασώσεις τον ναυαγό, αυτό γίνεται. Είναι χαρακτηριστικό και πρέπει να το τονίσουμε, ότι ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες και στη Λέσβο και στη Ρόδο, σε όλα τα νησιά, έδειξαν αλληλεγγύη και ανθρωπιά για να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους με κίνδυνο τη ζωή τους. Άρα δεν ισχύουν αυτά που λέγονται, ότι ο ελληνικός λαός είναι ρατσιστής ή αντίθετος με τους μετανάστες. Είναι άνθρωπος, είναι καρδιά που μπορεί να αγωνιστεί για τους συνανθρώπους του».
Να μην υπάρξει καμία παρέμβαση για να πέσει στα «μαλακά» η Χρυσή Αυγή
Ισχύει αυτό, αλλά ισχύει και το ότι στους 100 ανθρώπους που βλέπεις οι 10 έχουν ψηφίσει Χρυσή Αυγή.
«Είναι ένα συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει ο κόσμος, έχουν οι ίδιοι ευθύνη, όσοι εξακολουθούν να ψηφίζουν ή να σιγοντάρουν τη Χρυσή Αυγή, και έχουν ευθύνη και οι πολιτικές δυνάμεις και το ίδιο συνολικά το σύστημα, όμιλοι, ιδιαίτερα συμφέροντα που δημιουργούν και αξιοποιούν τον φασισμό κατά τη βούληση και ανάλογα τις συνθήκες. Και μια τέτοια περίπτωση ζούμε τώρα και με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δεν μπορεί για παράδειγμα να θέτεις -και το κάνουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν να κάνουν και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί βουλευτές, στελέχη, θεσμικοί παράγοντες- το ζήτημα της ισότιμης αντιμετώπισης ενός ναζιστικού μορφώματος όπως είναι η ΧΑ και μέσα στη Βουλή, επειδή δήθεν την έχει εκλέξει ο λαός... Αυτά δείχνουν ανοχή. Όπως επίσης μας προξενεί εντύπωση που καθυστερεί η δίκη, για νομικούς λόγους βέβαια, το δικαστήριο είναι αρμόδιο, αλλά εμείς λέμε το εξής και προειδοποιούμε: να μην υπάρξει καμιά πολιτική παρέμβαση είτε απ' την κυβέρνηση είτε απ’ το κράτος είτε από άλλους μηχανισμούς, που θα πάνε να οδηγήσουν στα "μαλακά" τη ΧΑ. Η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση ακριβώς επειδή είναι ναζιστική, και αυτό δεν είναι θέμα γενικά ιδεών, οι ιδέες της ΧΑ είναι ο ναζισμός, είναι ο εθνικοσοσιαλισμός, και μόνο όποιο κόμμα, όποια ομάδα, όποια οργάνωση έχει αυτή την ιδεολογία, από τη φύση της, από τη θεωρία, από την πράξη της, οδηγείται στο να κάνει εγκλήματα ενάντια σε μετανάστες, ενάντια σε συνδικαλιστές, ενάντια σε εργάτες, ενάντια σε αντιφασίστες, ενάντια σε κομμουνιστές. Αυτό δηλαδή που είναι η ναζιστική οργάνωση, όπως τη γνωρίσαμε στο παρελθόν, ντυμένη βέβαια με το σημερινό επικαιροποιημένο λόγο. Και απ' αυτή την άποψη δεν πρέπει να κάνουμε καθόλου πίσω, εννοώ η ελληνική κοινωνία. Η ΧΑ να καταδικαστεί, και στη συνείδηση του λαού και απ' το ίδιο το κίνημα, ως τέτοια εγκληματική οργάνωση που είναι».
Να λυθεί το πρόβλημα στις φυλακές
Για το νομοσχέδιο για τις φυλακές, για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', τι έχετε να πείτε;
«Εμείς ψηφίσαμε να καταργηθούν με τον τρόπο που είναι, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως και κάποια επιμέρους άρθρα, όπως είναι το άρθρο για το μπούλινγκ, που είναι σε θετική κατεύθυνση, η κατάργηση του κουκουλονόμου, που επίσης δεν έλυνε κανένα πρόβλημα αλλά περιέπλεκε τα προβλήματα και δημιουργούσε ένταση της κρατικής καταστολής, κλπ. Για το ζήτημα όμως που δεν αφορά μόνο τον Ξηρό, αφορά συνολικότερα το έγκλημα και την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε αυτούς τους συγκεκριμένους και άλλους, εμείς καταψηφίσαμε αυτή τη διάταξη, που λέει ότι όποιος έχει ποσοστό αναπηρίας 80% μπορεί να βγαίνει απ' τη φυλακή και να πηγαίνει π.χ. σπίτι του…».
Το καταψηφίσατε αυτό;
«Βεβαίως το καταψηφίσαμε, και δεν αφορά μόνο τον Ξηρό αυτό, αφορά όλους τους εγκληματίες. Να σας πω ένα παράδειγμα. Ένας εγκληματίας που έχει καταδικαστεί για δολοφονικές ενέργειες, που έχει σκοτώσει ανθρώπους, ο οποίος έχει ένα ποσοστό αναπηρίας, μπορεί να έχει απόλυτη πνευματική διαύγεια, και μπορεί πολύ καλά απ' το σπίτι του να καθοδηγήσει νέες εγκληματικές πράξεις, και χρήματα μπορεί να βρει, μιλάμε για μαφία, για κυκλώματα, και ανοίγουν τέτοιο δρόμο. Δεν είναι το πρόβλημα αν έχει μειωμένη όραση, η αναπηρία δεν σε αποτρέπει από το να καθοδηγήσεις έγκλημα και να έχεις συνεργούς. Διαφορετικό είναι το πρόβλημα της ανάρρωσης ενός κρατούμενου -γιατί πρέπει να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές- δεν μπορείς όμως να περνάς ένα τέτοιο νόμο για να αποσυμφορήσεις δήθεν τις φυλακές, και να πηγαίνεις σε αδιέξοδα και να βάζεις την κοινωνία σε νέα προβλήματα. Να λύνεις το πρόβλημα στις φυλακές, να φτιάξεις κι άλλες φυλακές, να φτιάξεις μέσα νοσοκομείο, να προσλάβεις υγειονομικό προσωπικό, να προσλάβεις γιατρούς κλπ. Ο κρατούμενος έχει δικαιώματα και πρέπει να τηρούνται αυτά, και για την υγεία του και για την ανθρώπινη διαβίωσή του».
Αλλοθι το δημοψήφισμα
Διάφορα κυβερνητικά στελέχη κατά καιρούς απαντούν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να πάμε σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα. Βλέπετε πιθανή τη διενέργεια εκλογών ή την πιθανότητα δημοψηφίσματος;
«Μα κυβερνητικά στελέχη το λένε. Οι ίδιοι λένε ότι τους έδωσε εντολή ο ελληνικός λαός με βάση αυτά που έλεγαν, άσχετα με το τι θα κάνουν στην πράξη. Η ουσία είναι ότι μπορούν πάρα πολύ καλά να κυβερνήσουν με βάση τη λαϊκή εντολή, άλλο ζήτημα ότι ο λαός πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα απ' τη διακυβέρνηση. Επίσης το δημοψήφισμα, εμείς θεωρούμε ότι είναι άλλοθι, η κατάσταση που δημιουργείται έχει να κάνει και με επικοινωνιακούς, προπαγανδιστικούς λόγους, κλίμα δηλαδή τρομοκρατίας και φοβίας. Υπάρχει και μια συμπαιγνία, και ευρωπαϊκών και ελληνικών κύκλων και της ελληνικής κυβέρνησης, όσο πιο φοβισμένος είναι ο ελληνικός λαός για το τι μπορεί να συμβεί, τόσο πιο εύκολα μπορεί να αποδεχτεί επώδυνες αντιλαϊκές λύσεις και δεσμεύσεις. Και θέλουν αυτό τον λαό να τον πάνε έτσι, και μάλιστα και με την ψήφο του να πει "εντάξει καλά έκανες, αφού δεν γινόταν τίποτε άλλο, και εγώ σου δίνω την ψήφο με δημοψήφισμα είτε με εκλογές, για να συνεχίσεις". Αυτό το έχουμε ξαναζήσει και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, και οι σημερινοί κυβερνώντες το αξιοποιούν με πολύ μεγαλύτερη μαστοριά απ' ό,τι άλλες κυβερνήσεις προηγούμενων δεκαετιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.