Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Νέα τραγωδία με 700 νεκρούς μετανάστες ‒ Ξεπερνούν τους 1.500 οι πνιγμένοι από την αρχή του χρόνου ‒ «Θρηνούν» οι θρασείς κροκο-δειλοί δολοφόνοι της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και ο Φραγκίσκος ‒ (Δεν) ντρέπονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τον πολιτισμό τους (που τον υπηρετούν) ‒ VIDEO & Φωτό

Συγκονίζουν οι εικόνες από τις προπάθειες διάσωσης, μετά το τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο. 
Η τραγωδία σημειώθηκε130 μίλια ανοιχτά από την Λαμπεντούζα, όταν σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες ανατράπηκε.
Αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των νεκρών, τη στιγμή που αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για 700 νεκρούς.  
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών από το ναυάγιο.
Ανείπωτη τραγωδία στη Μεσόγειο - 700 νεκροί μετανάστες
Προσπαθούμε να βρούμε επιζώντες ανάμεσα σε πτώματα που επιπλέουν λένε μέλη της ιταλικής ακτοφυλακής. 49 οι διασωθέντες σύμφωνα με την ιταλική Rai. Εκτάκτως στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος. Μάλτα: Η ΕΕ κλείνει τα μάτια.
19 Απρ. 15 (11:03) | upd: 19 Απρ. 15 (19:06)
Ανείπωτη τραγωδία με μετανάστες. Συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ρέντσι. Δηλώσεις Ολάντ. Έκτακτη σύνοδο ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ της ΕΕ για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε η Κομισιόν. Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών εντός της εβδομάδας ζητά ο Ρέντσι. Ραχόι: Οι λέξεις πλέον δεν αρκούν. Σακελλαρίδης: Η ΕΕ να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της.

Στο μεταξύ συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν και σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου μέχρι πριν από λίγη ώρα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα.
Rai: 49 μέχρι στιγμής οι διασωθέντες
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα στην Ιταλία, όπου σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες ανατράπηκε. Εκφράζονται φόβοι για 700 νεκρούς είπε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας στο BBC.
«Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό»,  δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι.
Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Η εφημερίδα Times of Malta μετέδωσε ότι σκάφος με περίπου 700 μετανάστες ανατράπηκε τα μεσάνυχτα, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στην μία πλευρά του σκάφους. 
Oι διασωθέντες από το ναυάγιο αλιευτικού στα ανοικτά των λιβυκών ακτών είναι συνολικά 49, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai. Οι διασωθέντες και 20 σοροί των θυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας, πρόσθεσε η ιταλική τηλεόραση.
Ωστόσο η ιταλική ακτοφυλακή συνεχίζει να αναφέρει, σε επίσημο ανακοινωθέν της, πως κατέστη δυνατό να διασωθούν 28 μετανάστες.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας.
Οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν Ιταλικά πλοία και το ναυτικό της Μάλτας, συνολικά 23 πλοία και τρία ελικόπτερα. Αν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών θα πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία με μετανάστες στην Μεσόγειο. Από τις αρχές του χρόνου πάνω από 1.500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Δραματικό μήνυμα του Πάπα
Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας πριν από λίγο στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο Ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.
Ολάντ: Θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο
Αν οι φόβοι που εκφράζονται ότι 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επιβεβαιωθούν, «θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. Πρέπει «να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων», «να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις» στην περιοχή «και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Σε έκτακτη σύνοδο ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ προχωρά η ΕΕ
Την οργάνωση κοινής έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα ανακοίνωσε η Κομισιόν, μετά τα τραγικά γεγονότα που εξελίσσονται ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα
«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, μετά από πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κ. Μονγκερίνι.  
Η κ. Μογκερίνι χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο  «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους», ενώ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σειρά προτάσεων.  
Μάλτα: Η ΕΕ κλείνει τα μάτια 
Διεθνείς οργανώσεις αρωγής και οι ιταλικές αρχές έχουν επικρίνει την ευρωπαϊκή επιχείρηση "Τρίτων" για την προστασία των συνόρων, η οποία πρόσφατα αντικατέστησε μια πιο συνολική ιταλική αποστολή έρευνας και διάσωσης.
«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.
Στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος
 Στη Ρώμη μεταβαίνει ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση. Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Η πάγια θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα με περισσότερα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, για τη συνολική αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών που φθάνουν διαρκώς στις ακτές της μεσογειακής Ευρώπης.
Εκτακτη συνεδρίαση υπό τον Ρέντσι
Στις 17:00 σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τις νέες αποφάσεις που θεωρείται αναγκαίο να ληφθούν για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «πρωτοφανής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας «μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;», τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.
Ο ιταλός πρωθυπουργός διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη όπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μμε «πρωτοφανής κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o Ματέο Ρέντσι ζήτησε την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για το θέμα της μετανάστευσης, λέγοντας μάλιστα ότι αυτή να πραγματοποηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Ραχόι: Οι λέξεις πλέον δεν αρκούν 
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε σήμερα στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Αλικάντε πως «καμιά χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή κι αν είναι και όποια κι αν είναι τα μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τέτοια γεγονότα», τα οποία χαρακτήρισε «καθημερινές τραγωδίες».
«Η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη και οι λέξεις πλέον δεν αρκούν. Πρέπει να δράσουμε. Εμείς οι Ευρωπαίοι, διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία μας, αν δεν είμαστε ικανοί να αποτρέπουμε αυτές τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά», πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός.
Άφωνος δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με δήλωσή του αναρωτιέται: «Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πνιγούν μέχρι να αναλάβουμε δράση στην Ευρώπη; Πόσες φορές ακόμα θέλουμε να εκφράσουμε απλώς την απογοήτευσή μας και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας; Ο καταγγελτικός λόγος δεν αρκεί. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κάθε μέρα που καθόμαστε άπραγοι και παρακολουθούμε πώς άνθρωποι αφήνουν τις τύχες τους στα χέρια εγκληματιών και απάνθρωπων διακινητών και πεθαίνουν στο δρόμο τους προς την Ευρώπη, έχουμε όλο και μεγαλύτερη ευθύνη. Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα και πρέπει να κάνει περισσότερα. Είναι ντροπή και μια ομολογία αποτυχίας το πόσες χώρες αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη και το πόσα λίγα χρήματα παρέχουμε για αποστολές διάσωσης χωρίς μια πραγματική κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη με νόμιμο τρόπο και που θα γεννά ελπίδα αντί για απελπισία, η επόμενη τραγωδία είναι απλώς θέμα χρόνου».
Σακελλαρίδης: Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων,αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακκελάρίδης
«Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα», προσθέτει,«μας συγκλονίζει όλους. Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που μαζί με τις ζωές κινδυνεύει να χαθεί και η ανθρωπιά μας, απαιτούνται πράξεις και όχι ωραία λόγια». Και καταλήγει:
«Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε».
ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή για τον πολιτισμό μας 
«Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα. Τη στιγμή που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή φλέγονται, απαιτείται άμεσα μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, στη βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς» υπογραμμίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα.
«Τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν ντροπή για τον πολιτισμό μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού, ώστε να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αλλά και μια συνολική λύση του ζητήματος, που να μην επιβαρύνει μονομερώς τις χώρες της Μεσογείου, ιδίως την Ελλάδα και την Ιταλία» καταλήγει το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Αθήνα, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και γενικότερα η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών θα τεθούν προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αύριο το πρωί.
Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με συνεργάτες του και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.
Φωτογραφίες: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.