Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΘΕΣΜΟΙ: Στρώνουν το χαλί με στόχο το κλείδωμα της συμφωνίας

Παζάρια με ατζέντα ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής
Με επίκεντρο το σκληρό πυρήνα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων συνεχίζονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ενόψει και της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 24 Απρίλη. Στο τραπέζι της αξιολόγησης βρίσκονται ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, η παραπέρα φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, σε συνδυασμό και με τη μεγαλύτερη συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιταχύνονται και οι αντιλαϊκές διεργασίες, με στόχο την κατάληξη της συμφωνίας μέχρι το τέλος του Απρίλη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συγκυβέρνηση έχει αποστείλει μια ακόμη συνοδευτική λίστα με μεταρρυθμίσεις - την τέταρτη στη σειρά - ανεβάζοντας το λογαριασμό της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής στο αστρονομικό ύψος των 10 δισ. ευρώ, έναντι μέτρων 8,5 δισ. ευρώ που περιελάμβανε η αμέσως προηγούμενη λίστα.


Το νέο αντιλαϊκό πακέτο συμπληρώνεται με μέτρα μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα και απόδοσης, προκειμένου να συζητηθεί σε επίπεδο «Brussels Group» (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης.
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, και για λόγους διαχείρισης της κατάστασης, επιχειρεί να μεταθέσει τα καίρια ζητήματα στο πλαίσιο της επόμενης «μεγάλης συμφωνίας», που θα ακολουθήσει μετά και τη λήξη της 4μηνης παράτασης που δόθηκε στο τρέχον μνημόνιο, με βάση την απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.
Οι Άγιες Γραφές
Η Κομισιόν
Χαρακτηριστική είναι χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μ. Σχοινά, σύμφωνα με τον οποίο «οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα». 

Οπως τόνισε, η Κομισιόν προσδοκά ότι μέχρι το Γιούρογκρουπ (24/4) θα «υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», έκρινε πως «μάλλον δε θα υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου. Επομένως, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να εκταμιεύσει τη δόση», θεωρώντας ως περισσότερο πιθανή την εκταμίευση στο Γιούρογκρουπ της 11ης Μάη. Οπως ο ίδιος ισχυρίστηκε,
«η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από απροθυμία, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας, ενώ δεν εμφανίζεται ικανή να ευθυγραμμιστεί στις απαιτήσεις σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις». 
Να σημειωθεί ότι στα υπό εξέταση σενάρια, βρίσκεται και αυτό μιας έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, πριν το τέλος Απρίλη.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg», ο Β. Ντομπρόφσκις είχε χαρακτηρίσει περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις. 

Η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ανέφερε, «θα είναι μια καλή ευκαιρία», τονίζοντας ωστόσο ότι «χάθηκε πολύς χρόνος σε άσχετα θέματα», ενώ, όπως είπε, η Ελλάδα είναι αυτή που βιάζεται, γιατί η θέση της, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, καθίσταται δύσκολη. 

Προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Απρίλη θα πρέπει, τόνισε, όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι οι «θεσμοί» αναμένουν από την ελληνική πλευρά την πλήρη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια πρόοδος, επειδή τα «μαξιλάρια ρευστότητας» στην Ελλάδα είναι σαφές ότι «γίνονται πολύ - πολύ μικρά».
Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ευελιξία στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους όχι μόνο από αίσθημα αλληλεγγύης, αλλά για να υπερασπιστεί το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, δήλωσε χτες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Αν πέσει ένας, τότε θα πέσει ολόκληρο το σύστημα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη γι' αυτό», σημείωσε στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του G7 στη γερμανική πόλη Λούμπεκ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, υποστήριξε από την πλευρά του πως δεν πρέπει να λέγονται «εύκολες» κουβέντες για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Το Πνεύμα το Άγιον
Το ΔΝΤ
«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε χτες ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολ. Μπλανσάρ, παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν» (σε μια συμφωνία), προσθέτοντας ότι η έξοδος από το ευρώ, «θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και πολύ οδυνηρή για την Ελλάδα». 

Παράλληλα, υποστήριξε πως 
  • «η Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας. Ορισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει».
Και η Αγία Τράπεζα
Η ΕΚΤ
Την ίδια ώρα, σε περαιτέρω μέτρα, για την αποτροπή αγοράς εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου μέσω διευκολύνσεων από τους ελληνικούς τραπεζικούς Ομίλους, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Στο πλαίσιο αυτό, κοινοποιήθηκε επιστολή με την οποία απαγορεύονται οι αγορές εντόκων γραμματίων και μέσω θυγατρικών εταιρειών τους (όπως εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων), καθώς επίσης και ο δανεισμός δημόσιων φορέων, που με τη σειρά τους προχωρούν σε αγορές βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προγραμματίζει την έκδοση εντόκων γραμματίων, τρίμηνης διάρκειας με στόχο να αντλήσει ποσά ύψους 625 εκατ. ευρώ.
Χτες, επίσης, συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΚΤ, προκειμένου να επανεξετάσει το όριο της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν, μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται πλέον στα 74 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.