Ναζίμ Χικμέτ ΡανΘεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 1902 - Μόσχα, 3 Ιουνίου 1963
Nazim του Yalçın Karayağız (2007) |
Το Συνέδριο θα γίνει 13 και 14 Ιούνη του 2015
Τετάρτη, 22 Απρίλη, ξεκινάνε οι κινηματογραφικές προβολές
Η ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζοντας τον κύκλο των επιστημονικών συνεδρίων για την ανάδειξη του έργου μεγάλων στρατευμένων δημιουργών, διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιούνη του 2015 το 4ο επιστημονικό συνέδριο της. Μετά τα συνέδρια για τους Ρίτσο, Βάρναλη, Μπρεχτ και όπως είχε προαναγγελθεί στη λήξη του προηγούμενου συνεδρίου, το 4ο συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, αταλάντευτο αγωνιστή και διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».
Ο Ναζίμ Χικμέτ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Γενάρη 1902. Στα 17 χρόνια του και πριν έρθει σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία, γράφει: «Μια θρησκεία, ένας νόμος, ένα δίκαιο: Η δουλειά του εργάτη».
Το Γενάρη του 1921, ταξιδεύει προς την Αγκυρα για να συμμετάσχει στον «Πόλεμο της Ανεξαρτησίας», που καθοδηγούσε ο Κεμάλ. Στο ταξίδι του συναντά Τούρκους εργάτες και φοιτητές, που είχαν συμμετάσχει στο κίνημα των Γερμανών Σπαρτακιστών, έτσι ο Χικμέτ έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία. Τελικά, δε στέλνεται στο μέτωπο. Γοητευμένος από τις σοσιαλιστικές ιδέες αποφασίζει να πάει στη Γερμανία, για να σπουδάσει μαρξισμό. Τα σχέδιά του αλλάζουν, όταν μαθαίνει ότι στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε η νικηφόρα Οχτωβριανή Επανάσταση.
Nazım Hikmet Ran του Yalçın Karayağız (2007) |
Nazim του ATILLA ATALA |
Το 1938, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της πρόκλησης εξέγερσης στο στρατό και στο ναυτικό και καταδικάζεται σε 28 χρόνια και 4 μήνες φυλάκισης.
«Κι εμείς θα περάσουμε ακόμη ένα χειμώναΖεσταίνοντας τα χέρια μας στη φωτιάΤης μεγάλης οργής μας και της άγιας ελπίδας μας»
γράφει σε ένα από τα ποιήματα εκείνης της περιόδου. Στη φυλακή γράφει μερικά από τα πιο σπουδαία λυρικά ποιήματά του, καθώς και το μεγαλειώδες έπος του «Ανθρώπινα Τοπία της πατρίδας μου». Στη φυλακή επίσης, πράττοντας στο ακέραιο το διεθνιστικό του καθήκον γράφει το ποίημα «Στηθάγχη», με το γνωστό στίχο «Πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα ντουφεκίζεται».
Nazim Ηikemt Ρan του Εrcansebat |
Αν η πατρίδα είναι τα τσιφλίκια σας (…)να πίνουν το κόκκινο αίμα μας στα εργοστάσια αν είναι πατρίδα (…)πατρίδα αν είναι γκλομπ αστυνομικού (…)πατρίδα αν είναι σωτηρία απ' το βρώμικο σκοτάδι σαςεγώ είμαι προδότηςΓράψτε πάνω σε τρεις στήλες με κατάμαυρους κραυγαλέους τίτλους:Ο Ναζίμ Χικμέτ συνεχίζει να είν' ακόμα προδότης».
Nazim του HALIT KURTULMUS AYTOSLU |
Ο Ναζίμ Χικμέτ γνώριζε καλά ότι η τέχνη δεν έχει δικό της κόσμο ξέχωρο από τη ζωή κι όπως άλλωστε έλεγε:
«Το Κόμμα μου καταπιάνεται με τα μεγάλα προβλήματα της ζωής και κανείς δεν είναι μεγάλος ποιητής ή συγγραφέας όταν μένει αδιάφορος ή ουδέτερος μπροστά στα μεγάλα προβλήματα».
Για αυτό και όλο του το έργο, όπως και όλη του η ζωή, αφιερώθηκε στην «επιδρομή στον ήλιο» της εργατικής τάξης, στην πάλη της για το σοσιαλισμό.
«Αν δούλεψες σαν κομμουνιστής,αν σκέφτηκες σαν κομμουνιστής,αν αγάπησες σαν κομμουνιστής,αν πάλεψες σαν κομμουνιστής,αν έζησες σαν κομμουνιστής,
Και ο Ναζίμ Χικμέτ σίγουρα ήταν.
Χικμέτ και κινηματογράφος
Η πρώτη ουσιαστική συνάντησή του με τον κινηματογράφο ήταν, όταν πήγε στη νεαρή τότε ΕΣΣΔ και παρακολούθησε την ταινία «Γκολόντ... Γκολόντ... ΓΚολόντ» (στα ελληνικά σημαίνει πείνα) του μεγάλου Σοβιετικού σκηνοθέτη Πουντόβκιν. Η ταινία αυτή τον βοήθησε να βρει μια κατάλληλη, νέα μορφή, ώστε να μπορέσει να αποδώσει ποιητικά νέες έννοιες, όπως αυτή της πείνας, που ήταν ανύπαρκτες στην παλιά τούρκικη ποίηση.
Μπορούμε να πούμε ότι η Οχτωβριανή Επανάσταση, όχι μόνο με τις αξίες και τα ιδανικά της, αλλά και με την τέχνη της και ιδιαίτερα τον κινηματογράφο, επηρέασε βαθιά την ποίηση του Χικμέτ και σε περιεχόμενο και σε μορφή. Η ιδιομορφία των ποιημάτων του είναι ότι έχουν κινηματογραφική έκφραση. Η ποίησή του έχει ισχυρό εικαστικό χαρακτήρα κάτι που αυξάνει την περιεκτικότητά της, οι εικόνες εναλλάσσονται γρήγορα και με ασυνέχειες.
Ο Ναζίμ Χικμέτ έβαλε την υπογραφή του σε πολλές κινηματογραφικές δουλειές. Σε αρκετές από αυτές συμμετείχε αναγκαστικά για επιβίωση. Σε σενάρια του στηρίχθηκαν αρκετά κινηματογραφικά έργα στην ΕΣΣΔ και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες.
Abidin Dino (1913-1993) του NECATI ABACI |
Ο Ναζίμ στην «Ανάβαση» για την Υψηλή Πύλη, σε άλλο, πλήρες ‒με όλη την κουστωδία‒ σχέδιο του Αμπιντίν (1930) |
Την Τετάρτη 22 Απρίλη ξεκινάει κύκλος κινηματογραφικών προβολών στον κινηματογράφο Αλκυονίς new star art cinema (Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας (στάση ηλεκτρικού, «Βικτώρια») με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα
Τετάρτη, 22 Απρίλη, 8.30 μ.μ.
«Δυο παιδιά της γειτονιάς» ΕΣΣΔ 1957, ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.
Σενάριο Ναζίμ Χικμέτ, σκηνοθεσία Ιλια Γκιουρίν, Αζντάρ Ιμπραγκίμοφ
Κυριακή, 26 Απρίλη 11.30 π.μ.
Κινηματογραφικό αφιέρωμα για παιδιά και μεγάλους. 11.30 π.μ.: Ταινίες μικρού μήκους με κινούμενα σχέδια. «Το αγαπημένο σύννεφο» ΕΣΣΔ 1959. Σενάριο Ναζίμ Χικμέτ, σκηνοθεσία Ανατόλι Καράνοβιτς, Ρομάν Κατσάνοφ.
«Το πιο περίεργο πλάομα οτον κόσμο», Τουρκία 2014, βασισμένη στσ ομώνυμο ποίημα του Ν. Χικμέτ, σκηνοθεσία Οζγκούρ Σερντάρ Αλτουνόγλου.
«Μπλε Μπάλα»ΕΣΣΔ1984.
Σενάριο Ναζίμ Χικμέτ - Χένριχ Σάλγκιρ, σκηνοθεσία Ροζαλία Ζέλμα.
12.15 μ.μ.:
«Ναζίμ Χικμέτ: Γαλανομάτης Γίγαντας» Τουρκία 2007, σκηνοθεσία Μπικέτ Ιλχάν.
Η ταινία είναι βιογραφική και αναφέρεται στην περίοδο που ήταν φυλακισμένος.
Τετάρτη, 29 Απρίλη 8.30 μ.μ.
«Το ταξίδι του Ναζίμ οτην Κούβα», Τουρκία 2008, ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία Τσάρε Κινίκογλου, Γκλόρια Ρονάλντο θα προηγηθεί ομιλία του Τούρκου σκηνοθέτη Τοάρε Κινίκογλου με θέμα «Χικμέτ και κινηματογράφος».
Τετάρτη, 6 Μάη 8.30 μ.μ.
«Κόκκινο ποτάμι, μαύρο πρόβατο», Τουρκία 1967, ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Σενάριο Ναζίμ Χικμέτ - Λιτφί Ακάντ, σκηνοθεσία Λιτφί Ακάντ. Πρωταγωνιστεί ο Γιλμάζ Γκιουνέι.
Τετάρτη, 13 Μάη 8.30 μ.μ.
«Ορατόριο για τον Ναζίμ Χικμέτ» Τουρκία 2005, κινηματογραφημένη μουσική παράσταση από το αρχαίο θέατρο της Ασπένδου.
Μουσική Φαζίλ Σάι, Απαγγελία Γκέντζο Ερκάλ, Διεύθυνση Ορχήστρας Ιμπραήμ Γιαζιτζί και άλλοι 200 συντελεστές.
Τις ταινίες θα προλογίσουν οι Τζία Γιοβάνη, κριτικός κινηματογράφου και Κώστας Σταματόπουλος, σκηνοθέτης.
Μετά την ολοκλήρωση των κινηματογραφικών προβολών θα πραγματοποιηθεί κύκλος μουσικών παραστάσεων, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.
Σάββατο, 23 Μάη, ώρα 8.00 μ.μ.
Συναυλία του Θάνο Μικρούτσικου με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από τους θ. Μικρούτσικο και Μάνο Λοΐζο. θα ερμηνεύσουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας θωμαΐδης. Θα απαγγείλει ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου.
Τετάρτη, 10 Ιούνη, ώρα 8.00 μ.μ.
Συναυλία από επταμελές μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ», με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες.
Α. Πρ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - Κυριακή, 19/4/205
Πηγές των πορτραίτων του Ναζίμ, από νέους Τούρκους ζωγράφους:
http://ercansebat.deviantart.com/art/nazim-hikmet-ran-267903986 http://ykarayagz.blogspot.gr/2010/09/nazm-hikmet-ran.html http://www.donquichotte.org/content/blogsection/1/153/25/75/lang,tr/ http://www.donquichotte.org/content/view/6434/153/lang,tr/
Πηγές των πορτραίτων του Ναζίμ, από νέους Τούρκους ζωγράφους:
http://ercansebat.deviantart.com/art/nazim-hikmet-ran-267903986 http://ykarayagz.blogspot.gr/2010/09/nazm-hikmet-ran.html http://www.donquichotte.org/content/blogsection/1/153/25/75/lang,tr/ http://www.donquichotte.org/content/view/6434/153/lang,tr/
Βλέπε το Αφιέρωμα της Μποτίλιας (2-4/6/2013):
- ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ: 50 χρόνια από το θάνατό του (Ι)
- Πλατεία Ταξίμ. Εντυπώσεις: 50 χρόνια από το θάνατο του Ναζίμ Χικμέτ (ΙΙ)
- Αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ. 50 χρόνια από το θάνατό του (ΙΙΙ)
- ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ: 50 χρόνια από το θάνατό του (IV)
- Ναζίμ Χικμέτ Ραν: Ζωγραφική, χειροτεχνήματα και ποίηση από τις φυλακές (Αφιέρωμα - 47 έργα)
- Ετικέτα: Χικμέτ (14)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.