Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει στον αιώνα τον άπαντα ‒ Να μένει ήσυχο το κεφάλαιο! ‒ Σχόλιο του ΚΚΕ

«Στο διηνεκές» θα ματώνει ο λαός για ένα χρέος που δεν είναι δικό του, διαβεβαίωσε το ΔΝΤ ο Γ. Βαρουφάκης
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τη «βιωσιμότητα» του χρέους
Για ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τη... «δέουσα επιμέλεια» δεσμεύεται η κυβέρνηση
Ο σκληρός πυρήνας των νέων αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας» αποτελεί πλέον το επίκεντρο της συνεχιζόμενης διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ομολογεί ανοιχτά πλέον ότι στο τραπέζι της αξιολόγησης βρίσκονται ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, η παραπέρα φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καθησυχάζουν το κεφάλαιο για χρέος και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για τη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Ο υπουργός Οικονομικών απ' τη μια διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει μια ζωή, για να αποπληρώνει ένα χρέος που δε δημιούργησε ο ίδιος και απ' την άλλη καθησυχάζει το κεφάλαιο ότι θα υλοποιήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις».
Θα ματώνουν το λαό «στο διηνεκές»
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και των συναντήσεων με τα επιτελεία του ΔΝΤ και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δίνει νέες διαβεβαιώσεις και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του κρατικού χρέους: «Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο διηνεκές», τόνισε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε ό,τι αφορά τη «διαδικασία», δεσμεύθηκε για «πολύ πιο αποτελεσματικές συζητήσεις», τόσο στην «Ομάδα των Βρυξελλών» όσο και στο επίπεδο των «τεχνικών κλιμακίων» της Αθήνας, με στόχο, όπως είπε, την «όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών». Μάλιστα, προκειμένου η συζήτηση να γίνει περισσότερο «αποτελεσματική», θα διεξαχθεί σε «θεματικές ενότητες», δηλαδή γύρω από τα καίρια ζητήματα, όπως τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά (κρατικά έσοδα - δαπάνες), οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.
Την ίδια ώρα, καταρρίπτονται, οι ισχυρισμοί και τα κάθε είδους επικοινωνιακού χαρακτήρα τεχνάσματα, περί του υποτιθέμενου νέου ύφους της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η δήλωση από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εστίασε στη «δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές με τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) στην Αθήνα»...
Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση των δύο πλευρών μετείχαν και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης, καθώς και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ευρώπη (πρώην στέλεχος της τρόικας), Π. Τόμσεν.
«Στο Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει μια κατ' αρχήν κατάληξη, όπως προβλέπει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», υπογράμμισε εξάλλου ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
Να σημειωθεί ότι στις 8 και 9 Απρίλη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Βαρουφάκης, επιστρέφοντας από τη Ουάσιγκτον, θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, καθώς και με τον Επίτροπο της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.
Ολα στο τραπέζι...
Σταθερά στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται τα εργασιακά, η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, η παραπέρα διόγκωση του ΦΠΑ σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης κ.ά. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης.
Στο ερώτημα, αν τέθηκαν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών, απάντησε: «Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα - συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση». Από την πλευρά του, πηγές του υπουργείου Οικονομικών «διέψευδαν» ότι το ΔΝΤ ζητά νέες περικοπές στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ...
Το κρατικό χρέος και η «βιωσιμότητά» του
Σε συνθήκες ασφυξίας για τα λαϊκά στρώματα και υφαρπαγής των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων, η συγκυβέρνηση, από την επόμενη βδομάδα, θέτει σε εφαρμογή και τη ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις), προκειμένου να εισπράξει από τα λαϊκά νοικοκυριά τους φόρους και τα βαριά χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου».
Περίπου σε 2,9 δισ. ευρώ φτάνουν μέχρι το τέλος Απρίλη οι υποχρεώσεις το αστικού κράτους, για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποπληρώνει στο «ακέραιο και εγκαίρως». Ειδικότερα, 458 εκατ. ευρώ, αφορούν σε πληρωμές προς το ΔΝΤ (9 Απρίλη), ενώ ακόμη 2,4 δισ. ευρώ την ανακύκλωση του κρατικού χρέους από εκδόσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν (14/4 και 17/4).
Γα τον επόμενο μήνα, προβλέπονται πληρωμές ύψους 763 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ (12/5), ενώ στις 20 Ιούλη λήγει ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ...
Την ίδια ώρα, παρά τη κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με νέους φόρους και περικοπές κρατικών κονδυλίων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντοπίζει και ομολογεί και νέα χρηματοδοτικά κενά, που φτάνουν στα 19 δισ. ευρώ για το 2015. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε νέα δανειακή σύμβαση και μνημόνιο, όπως και να βαφτίσουν τη νέα συμφωνία που θα ακολουθήσει στο β' εξάμηνο του 2015.
Σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους ο Γ. Βαρουφάκης - στην ίδια συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική» - υπέδειξε ως «λύση» τους παρακάτω άξονες, προκειμένου να γίνει «βιώσιμη» η αποπληρωμή του στους μεγαλοπιστωτές, εξασφαλίζοντας παράλληλα και επιπλέον δυνατότητες κρατικής στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο:
-- «Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων» (της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ).
--«Λελογισμένη αναδιάρθρωση», που να συνδέει τις αποπληρωμές με το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
-- Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα.
-- Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
-- Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.
«Παραγωγική αναδιάρθρωση» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου
Στο μεταξύ, την ανάγκη να επισπευσθεί η συμφωνία με τους «εταίρους» για την ενδιάμεση συμφωνία, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα, επισήμανε η Πρόεδρος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Λ. Κατσέλη, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Οπως είπε, προτεραιότητα της νέας διοίκησης της ΕΤΕ αποτελεί η επιθετική προσέλκυση κεφαλαίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, κίνηση που προϋποθέτει και την άρση όλων των «αντικινήτρων» στην άσκηση της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε κλειστές συναντήσεις της διοίκησης της Εθνικής με επιχειρηματίες, αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα «προβλήματα και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων». Η ίδια αναγόρευσε ως «εθνικό αναπτυξιακό μας στοίχημα» τη διεύρυνση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, με «μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού από λιγότερο σε περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.