Υεμένη: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Άντεν - Πολεμικά πλοία στέλνει στην περιοχή το Ιράν
Δημοσίευση: Τετ, 08/04/2015 - 22:15
Δεκάδες άνδρες των σιιτών Χούτι συγκρούστηκαν με μέλη τοπικών πολιτοφυλακών στη συνοικία Κράιταρ του Άντεν σήμερα, ενώ την ίδια ώρα τα τεμένη μετέδιδαν εκκλήσεις προς τους κατοίκους να συμμετάσχουν στον τζιχάντ εναντίον των σιιτών, που προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη αυτή της νότιας Υεμένης.
Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι αρκετά σπίτια είχαν πάρει φωτιά, αφού επλήγησαν από ρουκέτες, ενώ οι οικογένειες παρέμεναν στα σπίτια τους καθώς μαίνονταν οι μάχες στους δρόμους.
Οι Χούτι, που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, προωθήθηκαν στο Κράιταρ σήμερα το πρωί με ένα άρμα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, επεσήμανε ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Η μάχη για το κέντρο της παλιάς πόλης του Άντεν μαίνεται μία ημέρα αφού ένοπλοι από την πόλη ανακοίνωσαν ότι απώθησαν τους Χούτι και τους συμμάχους τους από τις θέσεις που είχαν καταλάβει στις βόρειες συνοικίες της πόλης, αποκόπτοντας τις γραμμές εφοδιασμού προς το κέντρο.
Τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν βόρειες συνοικίες του Άντεν σήμερα, με τους κατοίκους να λένε ότι πρόκειται για βομβαρδισμούς από τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι τα πλήγματα φαίνονταν να έχουν στόχο αποθήκες όπλων.
Ιρανικά πλοία στον κόλπο του Άντεν
Στο μεταξύ το Ιράν έστειλε δύο πολεμικά πλοία στον κόλπο του Άντεν σήμερα, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, αποκτώντας στρατιωτική παρουσία στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.
Τα ιρανικά πολεμικά πλοία θα περιπολούν τον κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί.
Εξάλλου στο Πακιστάν κάποιοι βουλευτές τάχθηκαν σήμερα κατά της στρατιωτικής επέμβασης της χώρας τους στην Υεμένη, καθώς συνεχίστηκε στη Βουλή η συζήτηση για το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει το Ισλαμαμπάντ στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Χούτι.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Πακιστάν, όπου θα καλέσει το Ισλαμαμπάντ να απορρίψει το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας.
«Η Υεμένη δεν είναι δικός μας πόλεμος (...). Η συμβουλή μας προς την κυβέρνηση είναι ότι ο στρατός δεν πρέπει να πάει», είπε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Σιρίν Μαζάρι.
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ έχει επισημάνει ότι θα υπερασπιστεί «την εδαφική ακεραιότητα» της Υεμένης, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι δεσμεύσεις έχει δώσει, ούτε καν αν έχει δώσει.
Υεμένη: Μετά τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, εναντίον των Χούτι τάσσεται και η Αλ Κάιντα!
Διαδηλωτές κρατούν αφίσες με το πρόσωπο του ηγέτη των Χούτι (Φωτο ΑΡ) |
Στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στη μάχη εναντίον των Χούτι, εκτός από τις περισσότερες χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και φυσικά τις ΗΠΑ, βρίσκεται πλέον και επίσημα η Αλ Κάιντα.
Συγκεκριμένα η ισλαμιστική οργάνωση, ανακοίνωσε ότι προσφέρει «20 κιλά χρυσό» για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του ηγέτη των δυνάμεων του κινήματος των σιιτών Χούτι στη Υεμένη, του Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, καθώς και του συμμάχου του, του πρώην προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, όπως ανέφερε σήμερα η υπηρεσία παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων «SITE».
Σύμφωνα με την υπηρεσία, η Αλ Κάιντα ανακοίνωσε την επικήρυξη με ένα βίντεο το οποίο διένειμε από μια ομάδα της οργάνωσης που ασχολείται με την προπαγάνδα, αναφέρει το «SITE».
Υεμένη: «Καταστροφική» η ανθρωπιστική κατάσταση στο Άντεν σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό
Η ανθρωπιστική κατάσταση σταδιακά γίνεται «καταστροφική» στο Άντεν, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), καθώς η μεγαλούπολη της Νότιας Υεμένης συνεχίζει να αποτελεί θέατρο σφοδρών, καθημερινών μαχών ανάμεσα στους σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι και τους συμμάχους τους από τη μια και από την άλλη τους υποστηρικτές του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, τον οποίο υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη στην Υεμένη, μια χώρα η οποία εισάγει το 90% των διατροφικών προϊόντων», τα οποία καταναλώνουν οι κάτοικοί της, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στη Σαναά, η Μαρί-Κλερ Φεγάλι.
Λόγω των εχθροπραξιών, η πλειονότητα των περίπου 800.000 κατοίκων «δεν μπορούν καν να φύγουν» για να γλιτώσουν από τον κίνδυνο, ενώ «πτώματα παραμένουν συχνά εγκαταλελειμμένα στο δρόμο, κανένας δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να πάει για να τα περισυλλέξει», όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.
«Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα νοσοκομεία», πρόσθεσε η Φεγάλι, ο οργανισμός της οποίας ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου να διανεμηθεί βοήθεια.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μια μη κυβερνητική οργάνωση που συνεχίζει να είναι παρούσα στην Υεμένη, ανέφεραν επίσης ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται μέρα τη μέρα» στο Άντεν, σύμφωνα με την επικεφαλής της αποστολής τους, την Μαρί-Ελιζαμπέτ Ενγκρ.
Στους 159 οι νεκροί τις τελευταίες ημέρες
Στις μάχες, οι οποίες επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες στο νότιο τμήμα της Υεμένης, έχουν χάσει τη ζωή τους 159 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 63 στο Άντεν, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση διάφορες πηγές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι τουλάχιστον 540 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.700 έχουν τραυματιστεί από τη 19η του Μάρτη, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών. Από τη δική του πλευρά το Ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, η UNICEF, υπολογίζει ότι «τουλάχιστον 74 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 44 έχουν τραυματιστεί από την 26η του Μάρτη».
Ένα εκατομμύριο παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.