Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Ουκρανία: Επιστρέφει η ναζιστική ιδεολογία με αντικομμουνιστικό νόμο και υπογραφή ΕΕ - ΗΠΑ ‒ Ο φιλοναζιστικός «Δεξιός Τομέας» στην κυβέρνηση του Κιέβου ‒ Γκρεμίζουν σοβιετικά μνημεία ‒ ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στους Ουκρανούς κομμουνιστές και στη μάχη τους κατά της τρομοκρατίας ‒ Εκτεθειμένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ένα από τα μνημεία που γκρεμίστηκαν
Ουκρανία: Άγνωστοι γκρέμισαν τρία Σοβιετικά μνημεία στο Χάρκοβο
Δημοσίευση: Σάβ, 11/04/2015 - 17:33
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντικομμουνιστικού νόμου (βλ. πιο κάτω), (διαβάστε μεθεπόμενη ενότητα) οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία ανέλαβαν έργο. Άγνωστοι γκρέμισαν στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο τρία Σοβιετικά μνημεία στην πόλη Χάρκοβο, στα ανατολικά της χώρας.
Τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί προς τιμή των ηγετών του ΚΚ Ουκρανίας, αλλά και των Σοβιετικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν την πόλη από τους Ναζί, γκρεμίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από νεαρούς που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σύμφωνα με ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τους «φιλο-ουκρανούς ακτιβιστές» του κινήματος «Nakipelo» στο Χάρκοβο.
Οι νεαροί εμφανίζονται να σκαρφαλώνουν σε ένα μνημείο, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σκάλα και να τοποθετούν στο πάνω μέρος του αγάλματος ένα σκοινί το οποίο τραβούν με τα βοήθεια ενός μικρού φορτηγού. Η αστυνομία παρακολούθησε χωρίς να επεμβαίνει το γκρέμισμα ενός από αυτά τα μνημεία στο Χάρκοβο.
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την απαράδεκτη αντικομμουνιστική απόφαση του Ουκρανικού κοινοβουλίου

Δημοσίευση: Σάβ, 11/04/2015 - 13:24
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 11/04/2015 - 14:26
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την απαράδεκτη αντικομμουνιστική απόφαση του Ουκρανικού κοινοβουλίου (στην αμέσως επόμενη ενότητα) αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη απόφαση του Ουκρανικού κοινοβουλίου να ταυτίσει τον κομμουνισμό με το φασισμό και να απαγορεύσει τη δράση των κομμουνιστών και τη διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών, προχωρώντας ταυτόχρονα στην ιστορική δικαίωση των ντόπιων φασιστών, του λεγόμενου "Ουκρανικού απελευθερωτικού στρατού".
Το σημερινό Ουκρανικό κοινοβούλιο, όπως είναι πασίγνωστο, έχει προκύψει μέσα από εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες βίας, νοθείας κι εμφυλίου πολέμου. Καταστάσεις που επικράτησαν εξαιτίας της απροκάλυπτης επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία.
Οι πολιτικές δυνάμεις που αναδείχτηκαν στην κυβέρνηση και πλειοψηφούν στο σημερινό κοινοβούλιο της Ουκρανίας, επιδιώκουν με το συγκεκριμένο νόμο να ακολουθήσουν ως "μοντέλο" το δρόμο των Βαλτικών χωρών, όπου εδώ και πάνω από 20 χρόνια εφαρμόζονται ανάλογοι νόμοι ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού, την ώρα που οι ντόπιοι φασίστες δικαιώνονται ιστορικά και επιπλέον παρουσιάζονται ως "πατριώτες" και "δημοκράτες", γιατί πολέμησαν κατά της σοβιετικής εξουσίας, στο πλευρό των ναζί.
Η απόφαση αυτή έχει τις ιδεολογικοπολιτικές "πλάτες" των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως αποδεικνύεται κι από άλλες σχετικές ανακοινώσεις του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η στιγμή που εγκρίνεται αυτή η απόφαση δεν είναι τυχαία. Λαμβάνεται την ώρα που χειροτερεύει η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των εργαζομένων, που προωθούνται αντεργατικά- αντιλαϊκά μέτρα και δεν έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά κερδίζουν έδαφος, τα σχέδια συνέχισης του εμφύλιου στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Επιδιώκει να σπείρει την πολιτική τρομοκρατία σε βάρος όσων αντιστέκονται στη σημερινή αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εκτεθειμένη αφού πλέον συμμετέχει δραστήρια στη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου από την ΕΕ, όπως φαίνεται κι από τα "Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές σχέσεις" (19 Μαρτίου 2015).
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές της Ουκρανίας και τη σιγουριά του πως η πάλη του λαού της Ουκρανίας, 70 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, θα αποκρούσει και αυτά τα αντικομμουνιστικά κι αντιλαϊκά σχέδια!».
Ουκρανία: Σε ισχύ ο αντικομμουνιστικός νόμος
Από την αποκαθήλωση αγάλματος του Λένιν στη Δυτική Ουκρανία (πηγή ΑΡ)
Δημοσίευση: Σάβ, 11/04/2015 - 13:23
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 11/04/2015 - 13:25
Την ώρα που ο ηγέτης του ακροδεξιού «Δεξιού Τομέα» ανελάμβανε χρέη συμβούλου του υπουργείου Άμυνας (στο αμέσως επόμενο θέμα), οι Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν με διαδικασίες εξπρές μια σειρά νόμων, οι οποίοι εξισώνουν το σοσιαλισμό - κομμουνισμό και το φασισμό και ποινικοποιούν τη «δημόσια άρνηση» του «εγκληματικού χαρακτήρα» τους, καθώς και την «αναπαραγωγή», τη «μετάδοση» και τη «δημόσια χρήση» των συμβόλων τους.

Είναι φανερό ότι αυτό το σχέδιο νόμου έχει στόχο τη δράση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που αντιτάχθηκαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία και εξακολουθούν να εκτιμούν το ρόλο της ΕΣΣΔ, που ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για τη συντριβή του ναζισμού.
Σύμφωνα με τους νόμους αυτούς, τα μνημεία σοβιετικών αξιωματούχων πρόκειται να αποκαθηλωθούν, ενώ δρόμοι και κοινότητες θα μετονομαστούν σε περίπτωση που παραπέμπουν στην εποχή του κομμουνισμού.

Σε περίπτωση παραβίασης της νέας νομοθεσίας, η οποία μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, οι οργανώσεις ή τα κόμματα που προβαίνουν σε αυτή θα απαγορεύονται, κάτι που στοχοποιεί ευθέως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας.
Τα πρόσωπα που θα καταδικάζονται για την αναπαραγωγή ή τη μετάδοση σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων, ιδίως όσοι αναπαράγουν δημοσίως το σοβιετικό ύμνο, θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και δέκα ετών, βάσει της νέας νομοθεσίας.
Στον κατάλογο με τα στοιχεία που απαγορεύονται, περιλαμβάνεται η σημαία και ο ύμνος της ΕΣΣΔ και των ναζί, μνημεία, αναμνηστικές πλάκες προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος, ακόμη και τοπωνύμια, ονόματα δρόμων ή επιχειρήσεων που αναφέρονται σε αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος, δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος ή στην Επανάσταση του 1917.
Συνεχής η προσπάθεια ποινικοποίησης των κομμουνιστών
Η ουκρανική αντιδραστική κυβέρνηση και πέρσι είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει την κομμουνιστική ιδεολογία (διαβάστε σχετικά από Μποτίλια), ενώ εκκρεμεί δίκη σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας και πρόσφατα ζητήθηκε και η δίωξη του προέδρου του Πέτρο Σιμονένκο, για
«συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και δράσεις που αποσκοπούν στην ανατροπή του συνταγματικού καθεστώτος και ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Επίσης, για την υποτιθέμενη «εκλογή του στο προεδρείο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας», με αφορμή το γεγονός ότι τα δύο κόμματα συμμετέχουν στο λεγόμενο ΚΚ της Σοβιετικής Ένωσης - Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων, που συσπειρώνει κόμματα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Το ίδιο το ΚΚ Ουκρανίας κατήγγειλε τη σύλληψη και απαιτεί την απελευθέρωση του Αλεξάντερ Μπόνταρτσουκ, αγωνιστή πρώην μέλους του, που εκδίδει το περιοδικό «Εργατική Τάξη» και διώκεται με το πρόσχημα ότι «παραβιάζει έμμεσα την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας» με την αρθρογραφία του. Το ΚΚ Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα του παράσχει στήριξη και νομική βοήθεια.
Αντιδρά η Μόσχα
Η Μόσχα κατηγόρησε χτες Παρασκευή το Κίεβο ότι «ξαναγράφει την ιστορία» και χρησιμοποιεί «πραγματικά ολοκληρωτικές μεθόδους», μετά την έγκριση από το Ουκρανικό κοινοβούλιο μιας σειράς νόμων οι οποίοι έχουν στόχο την «αποσοβιετοποίηση» της Ουκρανίας.
«Το Κίεβο χρησιμοποιεί μεθόδους αληθινά ολοκληρωτικές, οι οποίες επιτίθενται στην ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της συνείδησης» τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η ουκρανική πολιτική ηγεσία «διχάζει» την κοινωνία και προωθεί «μια εθνικιστική ιδεολογία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το Κίεβο παραβιάζει διεθνείς δεσμεύσεις του, «εξυμνώντας» τους μαχητές του αμφιλεγόμενου Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA), ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον του Κόκκινου Στρατού και είχε συνεργαστεί με τους ναζί πριν στραφεί εναντίον τους.
«Τοποθετώντας στο ίδιο επίπεδο τους φασίστες επιτιθέμενους και τους στρατιώτες οι οποίοι πολέμησαν το φασισμό (...), οι ουκρανικές αρχές προδίδουν εκατομμύρια βετεράνους» και ταυτόχρονα «προσπαθούν να διαγράψουν τη συλλογική μνήμη εκατομμυρίων Ουκρανών» συνεχίζει η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.
Για τη Μόσχα, οι αμφιλεγόμενοι νόμοι που υιοθετήθηκαν την Πέμπτη από το Ουκρανικό κοινοβούλιο, αποτελούν σύμβολα της «εθνικιστικής ιδεολογίας» η οποία κυριαρχεί στο Κίεβο, ενώ απειλούν ακόμη και την «επιτυχημένη ανάπτυξη της Ουκρανίας ως κράτους».
«Σε μια περίοδο που η Ουκρανία χρειάζεται ικανότητες για να βγει από τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση» την οποία αντιμετωπίζει, η χώρα αυτή αντιθέτως «οδηγείται στην άβυσσο», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.
Ουκρανία: Σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας ο επικεφαλής του φιλοναζιστικού «Δεξιού Τομέα
Δημοσίευση: Δευ, 06/04/2015 - 21:05
Ο Ντμίτρο Γιάρος, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς, φιλοναζιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας (Πράβι Σεκτόρ), διορίστηκε σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις και η ίδια η οργάνωση.
Ο 43χρονος Γιάρος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στην ουκρανική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, διορίστηκε σύμβουλος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Βίκτορ Μουζένκο.
«Ο Ντμίτρο Γιάρος θα διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα τάγματα των εθελοντών και το γενικό επιτελείο», υπογράμμισε ο Ολεκσίι Μαζέπα, εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.
  • «Θέλουμε να είμαστε ενωμένοι έναντι του εχθρού και στόχος μας είναι ο συντονισμός και η ένταξη των ταγμάτων εθελοντών στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μέλη του φιλοναζιστικού δεξιού τομέα (Φωτο ΑΡ)
Ένας εκπρόσωπος του Γιάρος, ο Άρτεμ Σκοροπάντσκι, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Δεξιός Τομέας θα παραμείνει μια «αυτόνομη» δομή, αλλά στο εξής θα «χρηματοδοτείται από το υπουργείο Άμυνας». «Οι μαχητές μας θα είναι στο εξής καλά οπλισμένοι. Μέχρι σήμερα, οι εθελοντές ήταν αυτοί που συνεισέφεραν τον εξοπλισμό τους» ανέφερε ο Σκοροπάντσκι.
  • Ο Δεξιός Τομέας διεκδικεί την «κληρονομιά» των Ουκρανών εθνικιστών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που υπό τον Στέπαν Μπαντέρα είχαν συμμαχήσει με τους Ναζί ενάντια στον Κόκκινο Στρατό.
Ο Ντμίτρο Γιάρος διώκεται από τις αρχές της Ρωσίας για «υποκίνηση της τρομοκρατίας» κι η Μόσχα έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.