Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Δίκη Χ.Α.: Εδειραν μάρτυρες - Προπηλάκισαν βουλευτή - Διακοπή της διαδικασίας για τις 7 Μαϊου


Δίκη Χ.Α.: Εδειραν μάρτυρες-Προπηλάκισαν βουλευτή

Διεκόπη για τις 7 Μαϊου η δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε επεισοδιακά. Σε εξέλιξη αντιφασιστικές διαδηλώσεις.


Για τις 7 Μαΐου διεκόπη η δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς ένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε δικηγόρο. Ετσι, η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία, προκειμένου να του οριστεί.

Εγινε και η εκφώνηση του καταλόγου των μαρτύρων κατηγορητηρίου, η πλειοψηφία των οποίων ήταν παρόντες. Μάλιστα οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης δήλωσαν παρόντες στην ακροαματική διαδικασία, από άλλη ειδική αίθουσα, με αλλοιωμένες τις φωνές τους.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Κορυδαλλού ζήτησε η δίκη να μεταφερθεί σε άλλη πόλη. Συνήγορος από την πολιτική αγωγή Κώστας Παπαδάκης ζήτησε να δοθεί η αίθουσα τελετών του εφετείου της Αθήνας μη εισαγγελέας της έδρας διευκρίνισε ότι η αίθουσα τελετών φιλοξενεί άλλη δίκη επισημαίνοντας ότι η έδρα του δικαστηρίου ήταν πολιτική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο στο μέλλον να μεταφερθεί η δίκη αλλού. 

Όπως έγινε γνωστό, οι δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα χρειάστηκε να φύγουν από το δικαστήριο και να μεταβούν στο αστυνομικό τμήμα του Κορυδαλλού, όπου βρίσκονταν χτυπημένοι τρεις μάρτυρες της οικογένειας. 

Πρόκειται για τρεις φίλους του Παύλου Φύσσα οι οποίοι είναι και μάρτυρες στην υπόθεση. Ο ένας από αυτός μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο και οι άλλοι δύο με αστυνομική συνοδεία επιστρέφουν στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κορυδαλλού, Μιχάλη Ευθυμιάδη, οι μάρτυρες κατέβαιναν από λεωφορείο στη συμβολή των οδών Χειμάρας και Μικράς Ασίας και δέχθηκαν, όπως ανέφερε, επίθεση από «φουσκωτούς».

Ενταση δημιουργήθηκε όταν άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα αντέδρασαν όταν είδαν στην αντιφασιστική διαδήλωση κατά της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό τον βουλευτή του Ποταμιού, Νίκο Ορφανού.
Η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής σε πρώτο βαθμό είχε ξεκινήσει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού. 
Εκφωνήθηκαν οι κατηγορούμενοι εκ των οποίων 44 ήταν παρόντες, 24 απόντες, ενώ ένας έχει αποβιώσει.
Από τους 18 κατηγορούμενος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, δεν παρίσταται κανείς και η εκπροσώπησή τους είναι μέσω δικηγόρου.

Οι συνθήκες μέσα στην αίθουσα είναι ασφυκτικές. Πολλοί από τους δικηγόρους είναι όρθιοι και δεν είναι γνωστό εάν θα χωρέσουν οι μάρτυρες.

Το αίτημα της διακοπής της δίκης και αλλαγή χώρου αναμένεται να τεθεί από όλες τις πλευρές.

Δεν εμφανίστηκε κανείς από την ηγετική ομάδα της ΧΑ, Μιχαλολιάκος, Παπάς και Κασιδιάρης ενώ ο Γιώργος Ρουπακιάς που προσήλθε  δεν έχει δικηγόρο. Στον Κορυδαλλό βρίσκεται η μητέρα του Παύλου Φύσσα, προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα


Στους δρόμους έξω από τις φυλακές είναι σε εξέλιξη μεγάλες κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και αντιναζιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων.  Διεκδικούν απονομή Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα τα οποία αποδίδονται, κατά περίσταση, στους 69 κατηγορουμένους και φέρεται να έγιναν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης την οποία διηύθυναν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 17 βουλευτές, δηλαδή όλα τα μέλη της πρώτης κοινοβουλευτικής ομάδας (2012) της Χ.Α.

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει
Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια

Η αίθουσα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας της Χ.Α., Νίκος Μιχαλολιάκος και άλλοι από τους εμπλεκόμενους βουλευτές του κόμματος του, σκέφτονται να μην παρουσιαστούν στο δικαστήριο, τουλάχιστον την πρώτη ημέρα της δίκης και να εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους.

Είναι πάντως πολύ πιθανό η δίκη να μην προχωρήσει σήμερα και να οδηγηθεί σε διακοπή ή και σε σύντομη αναβολή, καθώς ο χώρος του ακροατηρίου είναι πολύ μικρός και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην απρόσκοπτη εξέλιξη της διαδικασίας. Δικηγόροι της υπόθεσης αλλά και σύσσωμο το δικαστικό ρεπορτάζ έχουν ζητήσει να εξευρεθεί ένα άλλος πιο κατάλληλος χώρος, με ανάλογες συνθήκες τόσο για τους παράγοντες της δίκης όσο και για την απαραίτητη δημοσιογραφική της κάλυψη.

Aρτέμης Ματθαιόπουλος
Aρτέμης Ματθαιόπουλος
Στη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό αντιδρούν και τοπικοί φορείς αλλά και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ( σσ. σχετική παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Παιδείας), καθώς ακριβώς δίπλα στις φυλακές υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα και εκτιμάται ότι μια τέτοια υπόθεση θα δημιουργήσει σοβαρά  προβλήματα στη λειτουργία τους.

Στάθης Μπούκουρας
Στάθης Μπούκουρας
Δίκη ιστορικής σημασίας

Ακόμα κι αν η δίκη δεν ξεκινήσει σήμερα κανονικά, πρόκειται για μια υπόθεση που δεν έχει προηγούμενο στα ποινικά και ιστορικά χρονικά της χώρας.

Για πρώτη φορά σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος κάθεται στο εδώλιο, μαζί με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που είναι φίλοι ή και μέλη του ναζιστικού μορφώματος, αντιμετωπίζοντας το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η μάνα του Παύλου Φύσσα προσέρχεται στον Κορυδαλλό για τη δίκη
Η μάνα του Παύλου Φύσσα προσέρχεται στον Κορυδαλλό για τη δίκη
Οι δικαστές καλούνται να  κρίνουν αν οι αιματηρές επιθέσεις που τους αποδίδονται -με συγκλονιστικότερη την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα που στάθηκε η αφορμή για τη μεγάλη έρευνα της Δικαιοσύνης για τα "έργα και οι ημέρες" της Χ.Α.-  αποτελούν στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί με την ετυμηγορία του αν οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών "αρχών" και επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ή αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ανεξάρτητα από τις κομματικές κατευθύνσεις και επιλογές.Ειδικὀτερα:

Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη, και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:
  • Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού αντιφασίστα, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.
Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ δολοφονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής στην Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Ο Γιώργος Ρουπακιάς σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας.

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στη δολοφονία οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας - πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
  • Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα, στις 12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κ.ά. τους: Αναστάσιο Πανταζή - πυρηνάρχη Περάματος, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Δημήτριο Αγριογιάννη, Θωμά Μαριά και Μάρκο Ευγενικό.
  • Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ οι: Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός.
Ακόμα στις επιμέρους δικογραφίες εντάσσονται η επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν, στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης, στις 13 Φεβρουαρίου 2013. Κατηγορούμενοι είναι τα στελέχη της οργάνωσης του νομού Λασιθίου: Σάββας Γαροφαλλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Γιώργος Πετράκης και Εμμανουήλ Ψυλλάκης. Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι πέντε κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν για την εμπρηστική επίθεση σε βάρος των αλλοδαπών.

  • Δολοφονία Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν, στις 17 Ιανουαρίου 2013, στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες: Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στη σημερινή   δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που αντιμετωπίζουν σήμερα το κακούργημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.


Η ηγετική ομάδα

Σύμφωνα με τη δικογραφία η  ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, με φερόμενο ως αρχηγό τον Νίκο Μιχαλολιάκο, είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Κάποιοι από τους πρώην και νυν βουλευτές, που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι αντιμέτωποι και με άλλες κατηγορίες, κυρίως για παραβάσεις το νόμου περί όπλων.

Είναι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται και οι:
Διονύσης Αγιοβλασίτης και Νικόλαος Αποστόλου, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο έχει εμπλοκή σε υποθέσεις εκβίασης σε νυχτερινά καταστήματα.

Επιπλέον, ο Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρόσκαιρη ποινή κάθειρξης για την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, ο Χρήστος Γαλανάκης, ο Γεώργιος Καλπιτζής, ο Θωμάς Μπαρέκας, η Νικολέτα Μπενέκη, αρραβωνιαστικιά, όπως η ίδια υποστήριξε απολογούμενη στις ανακρίτριες, του βουλευτή Ι. Λαγού, που απασχολείται  στο πολιτικό του γραφείο, ο Αντώνιος Μπολέτης, που φέρεται να είχε δράση στην Κυψέλη και τον Άγιο Παντελεήμονα και εμπλέκεται σε εμπρησμό μπαρ ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής, ο Νικόλαος Παπαβασιλείου και ο Γεώργιος Περρής, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για τον αναφερόμενο εμπρησμό του μπαρ, με την επιβαρυντική περίσταση της τέλεσης της πράξης από φυλετικό μίσος. 

Επίσης, η Βενετία Πόπορη, αστυνομικός, η Θεώνη Σκαρπέλη, σύζυγος του Γιώργου Πατέλη, η Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη. Στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη, κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος  και οι
Μαργαρίτα Μικελάτου, σύζυγος του Γιώργου Ρουπακιά και Αναστάσιος Χιλιός.

Οι ενστάσεις της υπεράσπισης

Αν τελικά η δίκη προχωρήσει κανονικά, οι δικαστές πριν μπουν στην εκδίκαση των υποθέσεων, θα κληθούν να τοποθετηθούν στη βροχή των δικονομικών ενστάσεων, που αναμένεται να υποβληθούν από την υπεράσπιση των βουλευτών οι οποίοι κατηγορούνται για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, και θα αφορούν ακόμα και σε ακυρότητα του κατηγορητηρίου.

Ένα από τα βασικά υπερασπιστικά επιχειρήματα, στο στάδιο των ενστάσεων, είναι η μειοψηφία του εφέτη, εισηγητή στο δικαστικό συμβούλιο, Νίκου Σαλάτα, που διατύπωσε την άποψη ότι η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης δεν στοιχειοθετείται.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του εκλείπει ο ορισμός οικονομικού οφέλους, το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο που έχει κυρωθεί από την χώρα μας.

Μια άλλη ένσταση θα αφορά ότι η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί χωρίς την προηγηθείσα συγκρότηση που δεν έχει αποδοθεί.
Θα υποβάλλουν ένσταση και για την παρουσία στην πολιτική αγωγή της ομάδας των δικηγόρων που πήρε την πρωτοβουλία να παρασταθεί για την προάσπιση δικαιωμάτων θυμάτων της υπόθεσης.

Οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου  

Ο Παναγιώτης Φύσσας, τραγικός πατέρας του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού, Παύλου Φύσσα, θα είναι ο πρώτος μάρτυρας της δίκης.

Ο κατηγορούμενος Γιώργος Ρουπακιάς
Ο κατηγορούμενος Γιώργος Ρουπακιάς
Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορητηρίου περιλαμβάνει 131 πρόσωπα, από τα οποία τα 24 θα εξεταστούν για τη δολοφονία Φύσσα.Στη συνέχεια θα εκδικαστεί η υπόθεση της άγριας επίθεσης σε βάρος των δύο Αιγυπτίων αλλιεργατών στο Πέραμα και θα ακολουθήσει η επίθεση σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ.
 


Οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν δώσει συγκλονιστικές καταθέσεις για τάγματα εφόδου αλλά και για συγκεκριμένες εγκληματικές δράσεις, βρίσκονται τελευταίοι στον κατάλογο... Προηγείται ο δημοσιογράφος, Δημ.Ψαρράς που είχε αποκαλύψει το  κρυφό κατασταστικό της Χ.Α.

Στους μάρτυρες περιλαμβάνονται: Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο συνταγματολόγος Νικ. Αλιβιζάτος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιική Κατριβάνου, ο Δήμαρχος Νεμέας Ευαγγ. Ανδριανάκος, ο Δήμαρχος Νίκαιας Γ. Ιωακειμίδης, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Μιχ. Σπουρδαλάκης, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γ.Χριστόπουλος, αστυνομικοί διευθυντές.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.