Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

1, 2, 3... πολλά μνημόνια ‒ Κάνουν πολύ πλάκα με την περεστρόικα της τρόικας ‒ Οδικός... εκβιασμός με 4 βήματα για να πάρει λεφτά η Ελλάδα ‒ Βαρουφάκης: Θα υποβάλλουμε και άλλη λίστα μεταρρυθμίσεων ‒ Σταματήστε να δουλεύετε τον κόσμο, ρεντίκολα, ε, ρεντίκολα!

Αγία Τριάς, ελέησον ημάς

Η επιστροφή της Τρόικας - Πώς το σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ

Τι είπε ο Μάριο Ντράγκι στον Γιάνη Βαρουφάκη; Η Τρόικα επιστρέφει γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Η επιστροφή της Τρόικας... με άλλο όνομα και χωρίς τελικά να έχει πολύ σημασία. 

Τα διεθνή ΜΜΕ επικεντρώνονται σήμερα, την επομένη του Eurogroup στον «χαμένο χρόνο» όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και σε αυτόν που δεν πρέπει να χαθεί όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι.
Χαρακτηριστικό το δημοσείευμα του Bloomberg που αποκαλύπτει τον διάλογο Ντράγκι Βαρουφάκη στο Eurogroup της Δευτέρας. Το αμερικανικό πρακτορείο επικαλείται πηγές που ήταν παρόντες στην στιχομυθία. Ο Ντράγκι προσπαθεί να πείσει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, δίχως να υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα γίνουν κάποιες από αυτές στην Αθήνα.
Μάριο Ντράγκι: Μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφωνεί 
Μάριο Ντράγκι: Δηλαδή την Τετάρτη;
Η συμφωνία έκλεισε.
Πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο, είχε προηγηθεί μια εντατική προσπάθεια από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι να πείσει τους Έλληνες αξιωματούχους πως επειδή βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, θα πρέπει να επιτρέψουν στους αντιπροσώπους της Ευρωομάδας να επιστρέψουν στην Αθήνα, εάν θέλουν να λάβουν βοήθεια. Αυτό σημειώνουν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Ο Μάριο Ντράγκι ήταν σαφής όταν είπε στον κ. Βαρουφάκη πως τα κυβερνητικά βιβλία χρειάζεται να εξεταστούν λεπτομερώς, έτσι ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα χρηματοδοτικά ελλείμματα. Στο πλευρό του Ιταλού τραπεζίτη στάθηκαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
Η πίεση φάνηκε να έχει αποτέλεσμα καθώς η Αθήνα επέτρεψε να έρθουν την Τετάρτη στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. 

Όπως καταλήγει το Bloomberg, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αρνείται να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών, καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ανακόλουθος προς τους ψηφοφόρους του, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ήταν για άλλη μια φορά σαφής όταν έλεγε πως η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της. 

Από τις 11 Φεβρουαρίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να σταματήσει το παιχνίδι των λέξεων και είχε πει δημόσια: «Εάν η Ελλάδα θέλει να συνομιλήσει με τους θεσμούς μπορεί να το κάνει. Δεν θα τους λέμε πλέον Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα είναι Τρόικα».
Στο ίδιο πνεύμα η γαλλική Le Figaro μιλά και αυτή για την επιστροφή της Τρόικας χρησιμοποιώντας την λέξη Τρόικα και όχι «θεσμοί». H μεγάλη επιστροφή της Τρόικας. Αυτός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που αναφέρεται στο θρίλερ της ελληνικής διαπραγμάτευσης.
Η Ελλάδα ξεκινά συνομιλίες με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ την Τετάρτη αναφέρει το Reuters. 
Το Spiegel αναφέρεται στις αντιδράσεις των εταίρων και στον εκνευρισμό που επικρατεί για τον χρόνο που χάθηκε. 
FT: Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα αρχίσουν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα την Τετάρτη -αναφέρουν οι FΤ- μετά από δύο εβδομάδες αντιπαράθεσης. Αξιωματούχοι φοβούνται ότι αυτές οι δύο εβδομάδες μπορεί να έβλαψαν την ικανότητά να επέλθει συμφωνία.
WSJ: Η Ευρωζώνη ζητά από την Ελλάδα να δράσει πιο γρήγορα. 


THETOC

*

Κάνουν πλάκα με την περεστρόικα της τρόικα
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η χρήση του λέξης "τρόικα" από ευρωπαίους υπουργούς. Αντίθετος ο γάλλος υπουργός οικονομικών στην χρήση του όρου. Τι είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Αίσθηση έκανε σήμερα η χρήση του όρου «τρόικα» από ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, μεταξύ αυτών και ο Β. Σόιμπλε ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup χρησιμοποίησε τον όρο ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές.
Χαρακτηριστικό είναι και το σχόλιο του δημοσιογράφου των Financial Times Peter Spiegel ο οποίος έγραψε στο twitter του:
«Ξαφνιάστηκα λίγο από το πόσοι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών χρησιμοποίησαν τον όρο “τρόικα” προσερχόμενοι στο Eurogroup. Σημάδι της αυξανόμενης αναστάτωσής τους;»
 Αλλά και ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Sinon Nixon, με ανάρτησή του στο Twitter, σχολίασε:
«Η τρόικα πίσω στην Ελλάδα την Τετάρτη. Τώρα ονομάζεται "τεχνικές ομάδες"». 
O δημοσιογράφος των International New York Times James Kanter αναφέρεται σε θεσμούς «formerly known as troika» (σσ. που κάποτε λέγονταν τρόικα) ενώ το  Der Spiegel κάνει λόγο για «ex-troika» (πρώην τρόικα). «Επιτέλους η Ελλάδα αποφάσισε να διαπραγματευθεί με την πρώην τρόικα», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Αντίθετος με την χρήση του όρου ο Γάλλος Υπ. Οικονομικών
 
Αντίθετος με τη χρήση του όρου εμφανίστηκε ωστόσο ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, στη συνέντευξή του μετά το πέρας του Eurogroup.

«Είναι σημαντικό να σταματήσουμε να αναφερόμαστε στην Τρόικα», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, «είναι σημαντικό να κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Στην πολιτική, οι λέξεις μετράνε», τόνισε. 

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει τρόικα

Ερωτηθείς πάντως για το ζήτημα ο έλληνας υπουργός οικονομικών δήλωσε: «Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους την στείλουμε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι τρεις θεσμικοί φορείς είναι φορείς στους οποίους ανήκουμε και ως μέλη αυτών των θεσμών θα συνεχίσουμε τη στενή επαφή. «Η ιδέα των τεχνοκρατών της τρόικα που θα μπαίνουν μέσα στα υπουργεία και θα επιβάλουν μέτρα που έχουν αποτύχει αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Θα τους δώσουμε ότι στοιχεία χρειάζονται για να κάνουν και την εργασία που πρέπει» είπε τοποθετούμενος στο ζήτημα. 

THETOC

*

Οδικός χάρτης με 4 βήματα για να πάρει λεφτά η Ελλάδα

Ο οδικός χάρτης των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης, τα αυστηρά μηνύματα Ντάισελμπλουμ και η έναρξη των τεχνικών συζητήσεων.
«Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα πρέπει να αρχίσουν και πάλι σύντομα. Χάνουμε πολύ χρόνο. Έχουμε χάσει πάνω από δύο εβδομάδες».
Με αυτές τις δηλώσεις ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε ουσιαστικά το στίγμα του τι επρόκειτο να ακολουθήσει -ή μάλλον να μην ακολουθήσει- στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα διήρκησε μόλις μισή ώρα σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.
Αυτό όμως ίσως δεν θα πρέπει να εκπλήσσει...


 O οδικός χάρτης
Οι εταίροι είχαν καταστήσει σαφές ποια ήταν η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί μετά την κατ' αρχήν συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ Αθήνας και ΕΕ, η οποία περιελάμβανε τέσσερα βήματα.
Βήμα πρώτον, η Ελλάδα θα έπρεπε μετά τη συμφωνία να υποβάλει ένα συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μέτρων στους θεσμούς.
Βήμα δεύτερον, αυτό το προτεινόμενο σχέδιο θα έπρεπε κατόπιν να γίνει αντικείμενο συζήτησης στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και να εγκριθεί από αυτά.
Βήμα τρίτον, τότε το πρόγραμμα θα ερχόταν για συζήτηση και έγκριση σε επίπεδο υπουργών οικονομικών στο Eurogroup.
Βήμα τέταρτον, εφόσον όλα τα παραπάνω προχωρούσαν τότε θα μπορούσε να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. Ευρώ.

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα συμφωνία και μετά εκταμίευση

Αυτά τα βήματα επανέλαβε ουσιαστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας του Eurogroup.
O επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση χρημάτων χωρίς συνολική συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων αλλά και σημάδια εφαρμογής τους.
«Το πρώτο βήμα είναι να φτάσουμε σε συμφωνία για το σύνολο, τι δηλαδή περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει σε αυτούς τους 4 μήνες».
Το δεύτερο βήμα -συμπλήρωσε- είναι η εφαρμογή.
Δεν θα γίνει καμία εκταμίευση χωρίς συμφωνία και χωρίς εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αν η εφαρμογή πάει καλά, θα ήταν ανοιχτός να συζητήσει την εκταμίευση ενός μέρους της δόσης.
Συζήτηση «εξπρές» στο Eurogroup και έναρξη τεχνικών συζητήσεων
Τα παραπάνω εξηγούν ίσως γιατί το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε με διαδικασία εξπρές στο Eurogroup της Δευτέρας.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν στην πραγματικότητα να εφαρμοστεί η ανωτέρω διαδικασία και παρέπεμψαν ουσιαστικά στα τεχνικά κλιμάκια τις περαιτέρω συζητήσεις, οι οποίες θα αρχίσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες αλλά και την Αθήνα όταν κριθεί αναγκαίο.
Οι εταίροι περιμένουν από την Αθήνα συγκεκριμένες προτάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το χρηματοδοτικό κενό, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Βαρουφάκης: Θα υποβάλλουμε και άλλη λίστα μεταρρυθμίσεων
Από τη μεριά του ο έλληνας υπουργός οικονομικών έκανε λόγο για σημαντικό βήμα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους για την μετά τον Ιούνιο εποχή.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι «χάνουμε χρόνο» απάντησε ότι  «δεν έχουμε χάσει χρόνο. Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές άρχισε να εργάζεται, όχι μόνο να κυβερνά αλλά να προγραμματίζει το δρόμο αλλά και τις στάσεις και διαδικασίες που θα χρειάζονταν».
Ακόμη, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά υπέβαλε μία λίστα με επτά προτάσεις και θα υποβάλει άλλη μία λίστα με άλλες επτά προτάσεις έτσι ώστε για να καταλήξουμε στην τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσουμε και θα κριθούμε.
Τέλος, σχολιάζοντας τη χρήση του όρου «τρόικα» από ορισμένους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: 
«Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους την στείλουμε. Η ιδέα των τεχνοκρατών της τρόικα που θα μπαίνουν μέσα στα υπουργεία και θα επιβάλουν μέτρα που έχουν αποτύχει αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Θα τους δώσουμε ότι στοιχεία χρειάζονται για να κάνουν και την εργασία που πρέπει» είπε τοποθετούμενος στο ζήτημα.
Βαρύ το κλίμα στο Eurogroup
Η συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται να μην διεξήχθη στο καλύτερο κλίμα.
Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο έλληνας υπουργός οικονομικών φέρεται να δέχθηκε «επίθεση» από τον Β. Σόιμπλε και άλλους υπουργούς Οικονομικών σχετικά με το νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην βουλή για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να χαρακτήρισε την κατάθεση του νομοσχεδίου ως «μονομερή ενέργεια» καθώς δεν είχε ενημερωθεί σχετικά το Eurogroup.
Ερωτηθείς πάντως για το ζήτημα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν του έχει επιτεθεί ποτέ, ενώ πρόσθεσε πως ο ομόλογός του τον ρώτησε για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και εκείνος του το εξήγησε.
«Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι η προτεραιότητά μας είναι η ανθρωπιστική κρίση και ότι θα κινηθούμε χωρίς να δημιουργούμε δημοσιονομικά κενά. Δεν έχουμε καμία όρεξη για μονομερείς ενέργειες, θέλουμε να συζητάμε. Βέβαια από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητά την άδεια για τα πάντα» συμπλήρωσε ο κ.Βαρουφάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.