Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Το ΚΚΕ στην Κούβα – Δημήτρης Κουτσούμπας: «Σταθερή αλληλεγγύη μας στο ΚΚ Κούβας και στον Κουβανικό Λαό» – Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα: Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα
Δημοσίευση: Παρ, 24/10/2014 - 19:59
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 25/10/2014 - 09:33
Με τη συνάντηση με τον Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και αντιπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της κυβέρνησης της Κούβας, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε στην Κούβα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, στην Πλατεία της Επανάστασης. 
Σε αυτήν έγινε ανταλλαγή απόψεων για την εμπειρία από την πάλη των δύο κομμάτων στις δύο χώρες, με κύριο καθήκον την ιδεολογική πολιτική δουλειά και την οργανωτική ισχυροποίηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων.
Από την επίσκεψη στην Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής
Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το πολύ σπουδαίο έργο που επιτελεί η Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Αβάνα και εκπαιδεύει εντελώς δωρεάν φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, τους οποίους επιλέγουν οι χώρες προέλευσής τους.
Αυτή την περίοδο η Σχολή έχει πάνω από 3.000 φοιτητές από 85 χώρες (από Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία). Στα πρώτα δύο χρόνια της φοίτησης γίνεται προετοιμασία της γλώσσας και των αντικειμένων που έχουν σχέση με την Ιατρική. Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων χρόνων, οι φοιτητές ενσωματώνονται στις σχολές Ιατρικής, μαζί με τους Κουβανούς συναδέλφους τους (902)
Ο Β. Μέσα αρχικά μετέφερε τη μεγάλη εκτίμηση του ΚΚ Κούβας για τη συμβολή του ΚΚΕ τόσο στη σταθερή αλληλεγγύη του στην Κούβα, όσο και για τη συνεισφορά του στην πάλη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και τις διεθνείς αγωνιστικές οργανώσεις, όπως η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα δύσκολα και σύνθετα καθήκοντα που έχει να αντιμετωπίσει το ΚΚ Κούβας αυτήν την περίοδο, τρία χρόνια μετά την πραγματοποίηση του 6ου Συνεδρίου και της Εθνικής Συνδιάσκεψης και την ανάγκη να παίξει τον πρωτοπόρο ιδεολογικοπολιτικό ρόλο του, όπως και την ανάγκη οι νέες γενιές να γνωρίσουν τις αγωνιστικές παραδόσεις του Νησιού της Επανάστασης και να αποτελέσουν τους νέους άξιους συνεχιστές της.
Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας 
  • σημείωσε τη μεγάλη αξία που έχει η ανταλλαγή εμπειριών που εμπλουτίζει την πείρα και τη δράση και των δυο κομμάτων,
  • υπογράμμισε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το ΚΚ Κούβας και τον κουβανικό λαό και
  • αναφέρθηκε σε πλευρές της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος της Ελλάδας και τις προτεραιότητες που βάζει το Κόμμα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος, Όσκαρ Μαρτίνες Κόρντοβες. Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και ο Δ. Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».
Από τη συνάντηση στο Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών, όπου συμμετείχαν και οι συγγενείς των πέντε Κουβανών Ηρώων (Η μητέρα του Αντόνιο Γκερέρο στα αριστερά  του Δημήτρη Κουτσούμπα)
Συνάντηση στο Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των λαών
Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με την ηγεσία του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), γεμάτη έντονα συναισθήματα, αφού συμμετείχαν και συγγενείς των 5 Κουβανών ηρώων, τρεις εκ των οποίων (Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο) εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.
Ξεχωριστή στιγμή η παρουσίαση από τον αντιπρόεδρο του ICAP, Έλιο Γκάμες Νέιρα, της μητέρας του Αντόνιο, Μίρτα Ρόντριγκες, η οποία, παρά τη μεγάλη της ηλικία, στα 82, δίνει καθημερινά τη μάχη και δε λείπει από κανένα μετερίζι για την οριστική απελευθέρωση όλων των αγωνιστών.
Στην Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής
Η Σχολή διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη ιατρικών πληροφοριών, εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, άθλησης κτλ. Η λειτουργία της υλοποιεί πρόγραμμα της Κούβας που δημιουργήθηκε το 1998, μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν δύο κυκλώνες στην Κεντρική Αμερική και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει γιατρούς, επιστήμονες υψηλού επιπέδου, με αναπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Η μόνη δέσμευση που θέτει η Κούβα είναι οι γιατροί να επιστρέψουν στις χώρες τους και να βοηθήσουν τους λαούς τους (902)
Η ίδια σημείωσε γεμάτη συγκίνηση ότι δεν αρκεί να γυρίσει το παιδί της στην Κούβα, πρέπει να γυρίζουν όλοι και ο Χεράρδο, που είναι και αυτός που εκτίει την πιο βαριά ποινή, των δύο φορές ισόβια.
Επίσης, η Λίζα Παλμέιρο, σύζυγος του Ραμόν,
  • υπογράμμισε την ανάγκη να διπλασιαστεί η προσπάθεια από το κίνημα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στην αμερικανική κυβέρνηση και
  • στην προσπάθεια να σπάσει το τείχος της σιωπής γύρω από την υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών, που δε διέπραξαν απολύτως κανένα έγκλημα.
  • Αντιθέτως, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους, προσπαθούσαν να αποτρέψουν εγκλήματα εναντίον της, που οργανώνονται από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι και έχουν τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων. 
  • Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη, ειδικά το Σεπτέμβρη του 2015, με τη συμπλήρωση των 17 χρόνων της άδικης σύλληψης και φυλάκισης των αγωνιστών, να διοργανωθεί μια πολύ μεγάλη διεθνής συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, όπως και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα εντείνει την προσπάθεια για την ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης, την πολύμορφη δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να τερματιστεί αυτή η κατάφωρη αδικία ενάντια στους Κουβανούς αγωνιστές. 
Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, Ε. Γκάμες, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη μεγάλη συμβολή του στο κίνημα αλληλεγγύης στην Κούβα και υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναμένεται να επιστρέψει το Σάββατο στην Ελλάδα, ενώ για την επίσκεψη του ΚΚΕ υπήρχε την Παρασκευή αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της «Γκράνμα», του οργάνου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.
902
Επισημάνσεις, πρόσθετες φωτό από 902, τίτλοι, λοιπά: Μποτίλια Στον Άνεμο

 ***
Από Μποτίλια επίσης

Για τους 5 Κουβανούς:
Αγκόλα 1988. Κουβανέζες σε αντιαεροπορική μονάδα πυροβολικού
Η συμπεριφορά των ΠΕΝΤΕ αποτελεί συνέχεια του ρόλου τους, τόσο στην Κούβα ως φοιτητικά στελέχη, όσο και ως διεθνιστές μαχητές στην Αγκόλα.
Στην περίπτωση των διεθνιστών ανήκουν ο Ρενέ, ο Χεράρδο και ο Φερνάντο. 
 
*
 Για το μικρό νησί με τη τεράστια προσφορά, και τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη του:
Ο Ραούλ αποχαιρετά τους γιατρούς και νοσηλευτές της δεύτερας μπριγάδας που αναχώρησαν για Λιβερία και Γουινέα στις 21/10).
 
*
 Για τον Κουβανέζικο Προλεταριακό Διεθνισμό και τους Κουβανούς μαχητές στην Αγκόλα, να προσεχθεί ιδιαίτερα το εξαιρετικό κείμενο του Lenin Reloaded:
11.051 χιλιόμετρα!

*
Για την παρουσία της Κούβας στην Αφρική και ιδιαίτερα στην Αγκόλα, βλέπε επίσης από Μποτίλια:
1965. Ο Τσε στο αρχηγείο του MPLA

  

*
Και τα πολλά αφιερώματα της Μποτίλιας από ετικέτα Κούβα (38)

*
Ανυπερθέτως
Ο Φιντέλ από τον Αντόνιο Γκερέρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.