Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Συρία-Ιράκ-Τουρκία: Μάχες και παζάρια εντός του «συνασπισμού» των ΗΠΑ – Κλίμα για σχέδια τρομο-επιθέσεων – Λίβανος-Συρία: Συγκρούσεις «Χεζμπολάχ» - «Μετώπου Νούσρα»


ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνονται μάχες και παζάρια εντός του «συνασπισμού» των ΗΠΑ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Συνεχίζονταν οι μάχες και χτες ανάμεσα σε δυνάμεις των Κούρδων και ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στα νότια και ανατολικά προάστια της στρατηγικής μεθοριακής συριακής πόλης Κομπανί.
Αργά χτες το μεσημέρι, εμφανίστηκαν σε δύο κτίρια ανατολικού προαστίου του Κομπανί να κυματίζουν σημαίες των ισλαμιστών (Βλ. Μποτίλια), δίνοντας σε ξένα ΜΜΕ την εντύπωση πως έχει ήδη αρχίσει η κατάληψη της πόλης από τους μισθοφόρους του «ΙΚ».
Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας Κούρδων της Συρίας από το «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» (PYD) Ναουάφ Κχαλίλ διέψευσε τις πληροφορίες περί κατάληψης της πόλης, υποστηρίζοντας ότι ο κυματισμός των δύο σημαιών δεν σημαίνει αυτόματα και άλωση της πόλης.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε, σε άλλο σημείο, την πληροφορία πως ο Σάλεχ Μάσλιμ Μοχάμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων της Συρίας, μετέβη το Σαββατοκύριακο στην Αγκυρα όπου είχε συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.
Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα με τη Σύρια κοντά στην πόλη Κομπανί
Αντιπαράθεση Αμερικανού αντιπροέδρου και Τούρκου Προέδρου
Νωρίτερα, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN συνέδεσε οποιαδήποτε χρήση του τουρκικού εδάφους από αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις στον αγώνα κατά των «τζιχαντιστών» με «παράλληλη προσπάθεια» ενάντια στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Ερωτηθείς, για το πρόσφατο περιστατικό ανάμεσα στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν (βλ. και από Μποτίλια: Οι «αλήθειες» του Μπάιντεν, οι δρόμοι του μεταξιού και η διάθεση της ελληνικής αστικής τάξης) κατά το οποίο ο πρώτος υποστήριξε, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι οι σύμμαχοί τους στην περιοχή και ότι ο «παλιός του φίλος» (Ερντογάν) παραδέχθηκε πως επέτρεψε σε «εξτρεμιστικά στοιχεία» να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία, ο Νταβούτογλου είπε πως η Αγκυρα αναμένει από τους συμμάχους της «δικαιοσύνη και κατανόηση». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι και οι ΗΠΑ μοιράζονται με το Μεξικό εκτενή σύνορα και αδυνατούν να τα ελέγξουν στο σύνολό τους...

Ο Μπάιντεν είχε πιο πριν «απολογηθεί» και στην Τουρκία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και σε άλλους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή, ανασκευάζοντας πως «έχουν σκόπιμα υποστηρίξει ή διευκολύνει την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία».
Τέτοια υποκρισία για ένα γεγονός που ξέρουν και οι... πέτρες.
Οι ΗΠΑ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη τέτοιων δυνάμεων. Το «Ισλαμικό Κράτος» είναι δικό τους κατασκεύασμα (όπως πιο πριν οι «Ταλιμπάν», η «Αλ Κάιντα» κ.λπ.) που τώρα χρησιμοποιούν κατάλληλα, ως το νέο πρόσχημα.
Αυτά, ενώ χτες άλλα 14 τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα πήραν θέσεις «άμυνας» σε λοφώδη περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου, γύρω από το συνοριακό πέρασμα Μουρσιτπινάρ, απέναντι από το Κομπανί, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν πυρά προς το τουρκικό έδαφος...
Στην Άγκυρα αναμένεται τα επόμενα 24ωρα και ο ειδικός αντιπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα στους συμμάχους κατά των «τζιχαντιστών», στρατηγός Τζον Αλεν, που θα παζαρέψει με τους Τούρκους την έμπρακτη συμμετοχή τους στη «συμμαχία».
Ο Αλεν την Κυριακή βρέθηκε στο Ερμπίλ του βορείου Ιράκ και μετά την άφιξή του στην Αγκυρα αναμένεται να μεταβεί σε Βέλγιο, Ιορδανία και Αίγυπτο.
Σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ Κούρδων και μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Κομπάνι στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, μετά την προέλαση των τζιχαντιστών τη Δευτέρα, καταλαμβάνοντας τα 3/4 της πόλης.
Επαφές Κούρδων της Συρίας στην Αγκυρα
Ο Σάλεχ Μάσλιμ Μοχάμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων της Συρίας, μετέβη το Σαββατοκύριακο στην Αγκυρα όπου είχε συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.
Οι επαφές του Μοχάμεντ στην Αγκυρα επιβεβαιώθηκαν χτες από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος απέφυγε να δώσει άλλες πληροφορίες.
Ωστόσο, χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους, αναφέρει πως ο Μοχάμεντ συναντήθηκε με στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), ζητώντας, αφενός να επιτραπεί το πέρασμα όπλων για τους Κούρδους της Συρίας (μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και την ΕΕ) και αφετέρου να επιτρέψουν οι τουρκικές δυνάμεις το πέρασμα Κούρδων της Τουρκίας στις περιοχές της βόρειας Συρίας, για να βοηθήσουν στις συγκρούσεις έναντι των «τζιχαντιστών».
Οι Τούρκοι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ζήτησαν από τον Σ. Μ. Μοχάμεντ να πάρει αποστάσεις από τους Κούρδους του ΡΚΚ στην Τουρκία και να τεθούν υπό την ομπρέλα του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», επειδή τάχα στο παρόν στάδιο η λεγόμενη συριακή «μετριοπαθής» αντιπολίτευση ανασυγκροτείται.
Το δημοσίευμα σημειώνει πάντως ότι ο Κούρδος αξιωματούχος απάντησε αρνητικά στις πιέσεις των Τούρκων...
Κλίμα για σχέδια τρομο-επιθέσεων
Την Κυριακή, ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ μιλώντας στην εκπομπή 60 Minutes του CBS επανέφερε στο προσκήνιο απειλές και σχέδια τζιχαντιστών να επιτεθούν στις ΗΠΑ «ακόμη και αύριο», τονίζοντας: «Οι τζιχαντιστές καταβάλλουν προσπάθειες να επιτεθούν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους και προσπαθούν να το κάνουν πάρα πολύ σύντομα».
Πρόσθεσε ότι γνωρίζει «τουλάχιστον δέκα Αμερικανούς» που πολεμούν στο πλευρό του «ΙΚ» και ότι εάν επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ θα τεθούν υπό την στενή παρακολούθηση των αρχών.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη δήλωση Κόμεϊ αποτέλεσε η σύλληψη ενός 19χρονου Αμερικανού την Κυριακή στο Σικάγο, ο οποίος σχεδίαζε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του «ΙΚ».
Ο Κόμεϊ υπεραμύνθηκε της ύπαρξης της λεγόμενης «Ομάδας Κχορασάν» που υποτίθεται πως δρα στη Συρία και αποτελείται από μέλη της «Αλ Κάιντα», χαρακτηρίζοντας τους μισθοφόρους του «Μετώπου Νούσρα» και του «ΙΚ» «μετάσταση του καρκινώματος της Αλ Κάιντα» στη Συρία.
 *
Συγκρούσεις «Χεζμπολάχ» - «Μετώπου Νούσρα»
ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Επιθέσεις σε θέσεις Λιβανέζων μαχητών της «Χεζμπολάχ» στη μεθόριο Συρίας - Λιβάνου εξαπέλυσαν την Κυριακή ισλαμιστές μισθοφόροι του «Μετώπου Νούσρα», οργάνωσης που θεωρείται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και πολεμά το συριακό στρατό αλλά και τους «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους».
Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, οι επιθέσεις συνοδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες έληξαν μετά από μερικές ώρες, καθώς οι μαχητές της «Χεζμπολάχ» ανάγκασαν τους «τζιχαντιστές» του «Μετώπου Νούσρα» σε οπισθοχώρηση.
Σύμφωνα με μία εκδοχή που αναφέρουν ΜΜΕ επικαλούμενα ως πηγές διοικητές του «Μετώπου Νούσρα», οι τελευταίοι εξαπέλυσαν τις επιθέσεις τους σε φυλάκια της «Χεζμπολάχ» στα χωριά Μπριτάλ και Νάχλεχ.
Άλλη εκδοχή, που επικαλείται ως πηγή στελέχη της «Χεζμπολάχ», αναφέρει ότι οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις έγιναν επί συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με το Λίβανο με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ Λιβανέζων μαχητών και 14 «τζιχαντιστών».
Στο μεταξύ, η ισραηλινή εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ», επικαλούμενη Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, αναφέρει σχέδια προετοιμασίας της ισραηλινής πλευράς μπροστά σε μία μελλοντική σύγκρουση με τη «Χεζμπολάχ», η οποία εκτιμάται πως από την εμπειρία της συμμετοχής της σε συγκρούσεις κατά των «τζιχαντιστών» στη Συρία έχει αποκτήσει «μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Διαμόρφωση κειμένου, πρόσθετες φωτό, σύνδεσμοι, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.