Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Αεροπλανοφόρο κύπρος: Προδιαγεγραμένες οι επικίνδυνες εξελίξεις – Ιμπεριαλιστική ρότα για τα «οικόπεδα» (VIDEO)

Η θέση του τουρκικού σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasa» το πρωί της Τετάρτης
(πηγή: marinetraffic.com)

  • Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εταιρείες που εκφράζουν ενδιαφέρον για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες.
  • Πολεμικές ασκήσεις από Ρωσία και Κύπρο - Ισραήλ.
  • Η στάση της ΕΕ στο ζήτημα διαψεύδει όσους την πρόβαλλαν ως δήθεν προστάτη του κυπριακού λαού.
  • Διαψεύδονται και οι πανηγυρισμοί ότι η εύρεση φυσικού αερίου θα αποτελούσε «εργαλείο» επίλυσης του Κυπριακού. Αντίθετα, οι οξυμένοι ανταγωνισμοί περιπλέκουν το πρόβλημα, που φέρει ήδη τη σφραγίδα των ευθυνών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.
(Από το πρωτοσέλιδο του ΡΙΖΟΥ, 22/10/2014)

Κύπρος: «Έρευνες» σε όλη την ΑΟΖ πραγματοποιεί το τουρκικό πλοίο 

Αυξάνονται οι εταιρείες που εκφράζουν ενδιαφέρον για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες


Δημοσίευση: Τετ, 22/10/2014 - 10:21
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 22/10/2014 - 10:45

Η θέση του τουρκικού σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasa» το πρωί της Τετάρτης (πηγή: marinetraffic.com)
Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα επί των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» να «αλωνίζει» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση, απαντά με δέσμη μέτρων κατά της Άγκυρας, με στόχο «να δεχτεί η Τουρκία πολιτικό και διπλωματικό κόστος», αλλά παράλληλα εντείνει και την εμπλοκή στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.
Συνεχίζει τις «έρευνες» το «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά»
Σε απόσταση μόλις 48 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Λεμεσού και 45 χιλιομέτρων από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», έφθασε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά», μαζί με δύο συνοδευτικά πλοία.
Το βράδυ της Τρίτης, το «Μπαρμπαρός» ακολουθούσε πορεία στα δυτικά όρια του «οικοπέδου 9» με κατεύθυνση τη γειτονική περιοχή, όπου βρίσκεται η υπό κατασκευή κυπριακή εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12».
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εξήλθε το πρωί της Τρίτης από το «οικόπεδο 3» ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, έκανε τον διάπλου τού «2» παράλληλα προς τις ακτές, και το απόγευμα έπλεε εντός του «οικοπέδου 1», έξω από τη Λεμεσό και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο δυτικό όριο της περιοχής που είχε δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες.

Ιμπεριαλιστική ρότα για τα οικόπεδα
Το μεσημέρι το «Μπαρμπαρός» βρέθηκε πολύ κοντά, 25 ναυτικά μίλια από τη γεώτρηση που κάνει η κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης.
Μέτρα κατά της Τουρκίας αποφάσισε η Λευκωσία
Αντιδρώντας στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, η Λευκωσία ανακοίνωσε χτες (μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου) μια σειρά μέτρα που θα προωθήσει, με στόχο -όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης- να δεχτεί η Τουρκία «πολιτικό» και «διπλωματικό κόστος».
Στα μέτρα περιλαμβάνεται
  • η παρεμπόδιση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ,
  • μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κ.τ.λ.
NOOZ
Κανονικά οι εργασίες στο κοίτασμα «Ονασαγόρας»
Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ - Κogas, στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου εννέα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.
Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κανονικά και χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα γίνεται και ο εφοδιασμός στην πλατφόρμα, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση των ελικοπτέρων της κοινοπραξίας.
Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι η πορεία των εργασιών βρίσκεται στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, το γεωτρύπανο έφθασε στο βάθος που έπρεπε να ήταν και ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του Δεκεμβρίου.
Ο Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε επίσης ότι τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας παρακολουθούν την γεώτρηση από απόσταση πέντε χιλιομέτρων, ενώ το Barbaros δεν είναι ορατό από την εξέδρα της γεώτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει σεισμογραφικές εργασίες.
Πηγή: THETOC
Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες
Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία πυκνώνει τις επαφές της με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών, που «ορέγονται» τον ενεργειακό πλούτο του κυπριακού λαού.
Προχτές Δευτέρα, η πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Τούλα Ονουφρίου, είχε στην κυπριακή πρωτεύουσα συνάντηση διάρκειας πάνω από δύο ώρες με αντιπροσωπεία της «BG Egypt» (θυγατρική του βρετανικού Ομίλου «British Gas»). «Αυτή η συνάντηση αποτελεί ορόσημο, αφού σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών της ΕΥΚ, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων για διάθεση του κυπριακού φυσικού αερίου, έτσι όταν ωριμάσουν αρκετά οι συνθήκες -κάτι που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες- να έχουμε μπροστά μας τις βέλτιστες δυνατές επιλογές», δήλωσε η Τ. Ονουφρίου μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της «BG Egypt», Aρσάντ Σούφι.
Η ίδια εξήγησε ότι οι επαφές με τη «BG Egypt» θα συνεχιστούν, ώστε να εξεταστούν πιο συγκεκριμένες τεχνικές, οικονομικές, νομικές και γεωπολιτικές πτυχές του θέματος, και να καταλήξει ένα επεξεργασμένο πλαίσιο «εναλλακτικών σεναρίων» για μια πιθανή συμφωνία πώλησης του αερίου.
NOOZ
Τα «παζάρια» με μια σειρά επιχειρηματικά συμφέροντα θα ενταθούν, καθώς -όπως επισήμανε και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στη συνάντηση με τη «BG Egypt»- τις επόμενες μέρες θα γίνουν κι άλλες «τέτοιες συναντήσεις».
Επισήμανε ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις προχωρούν, όπως και οι επαφές για την «αξιοποίηση» του φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί.
Σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε, έχει εκφραστεί μεγάλη ικανοποίηση και για τη συνάντηση Κορυφής, που προγραμματίζεται αρχές Νοέμβρη μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
Εξάλλου, υπό το «φως» των ανακαλύψεων σημαντικών κοιτασμάτων, πολλοί σπεύδουν να εκφράσουν «αλληλεγγύη» στην Κύπρο, επιλέγοντας φυσικά κινήσεις και εκφράσεις υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων συμφερόντων τους.
Σε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Αλέξανδρο Ζήνων, ο γενικός διευθυντής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Κριστιάν Μασέμ, δήλωσε ότι η θέση της Γαλλίας είναι πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της.
Ακόμα, ο Μασέ εξέφρασε τη γαλλική «ανησυχία» για τη δημιουργία έντασης, και υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει η εμπιστοσύνη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία έδωσε το μήνυμα αυτό στην Τουρκία.
NOOZ
Πολεμικές ασκήσεις
Στο μεταξύ, χτες το κυπριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε «με επιτυχία» η άσκηση «Ονήσιλος - Gideon», που πραγματοποίησαν από κοινού οι Ένοπλες Δυνάμεις Κύπρου και Ισραήλ «στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».
Σήμερα στις 7 μ.μ. αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι πολεμικές ασκήσεις που άρχισε προχτές το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, σε περιοχή που εφάπτεται με αυτήν που η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι «δέσμευσε» για να ξεκινήσει τις έρευνες το «Μπαρμπαρός». Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.
Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε προχτές Δευτέρα στην άσκηση Έρευνας - Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ Β' 14», σε περιοχή νότια της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο).
Πραγματοποιήθηκε σενάριο Έρευνας - Διάσωσης Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από εικονική εγκατάλειψη, σε «απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών». Στην άσκηση συμμετείχαν 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+, 1 ελικόπτερο Super Puma AS-332, 1 αεροσκάφος C-130, προσωπικό της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας - Διάσωσης, καθώς και πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.
Πηγή βίντεο: NOOZ

***

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Κύπρου

Δημοσίευση: Τρί, 21/10/2014 - 13:15
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Κύπρου, αναφέρει:
«Η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Κυπριακό και η επικίνδυνη στάση αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά πρόκληση κατά του κυπριακού λαού, κινείται στη λογική της διαιώνισης των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, οδηγεί σε όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή και εγκυμονεί κινδύνους.
Η στάση της ΕΕ στο ζήτημα διαψεύδει όσους την πρόβαλαν ως δήθεν προστάτη του κυπριακού λαού.
Το ίδιο διαψεύδονται και οι πανηγυρισμοί ότι η εύρεση φυσικού αερίου θα αποτελούσε "εργαλείο" επίλυσης του Κυπριακού.
Αντίθετα οι οξυμένοι ανταγωνισμοί περιπλέκουν το πρόβλημα που φέρει ήδη τη σφραγίδα των ευθυνών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό, να απαιτήσουν λύση για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».
902 

Επισημάνσεις κειμένων, πρόσθετες φωτό και βίντεο, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.