Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Συρία: Ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στις πλάτες των λαών ‒ Σε πλήρη εξέλιξη τα αιματοβαμμένα σχέδια ‒ Λυσσαλέα αντίσταση των Κούρδων στο Κομπάνι - 300.000 πρόσφυγες ‒ Πνίγονται στο αίμα οι διαδηλώσεις των Κούρδων σε όλη την Τουρκία: Στους 18 οι νεκροί (4 VIDEO - 20 ΦΩΤΟ - Χάρτης του BBC)


Συρία: Σε πλήρη εξέλιξη τα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών
Δημοσίευση: Τετ, 08/10/2014 - 15:30
Οι σφοδρές μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στην πόλη Κομπανί, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, συνεχίζονται, περισσότερες από 24 ώρες μετά την εισβολή των «τζιχαντιστών» στην πόλη.
Κομπάνι: Οπισθοχωρούν οι τζιχαντιστές
Οι αεροπορικές επιδρομές αποδεικνύονται ανίκανες να αποτρέψουν την προέλαση του ΙΚ και σίγουρα δεν μπορούν να σώσουν την πόλη, ζήτημα που αναδεικνύει την ανάγκη για ανάπτυξη -άμεσα- χερσαίων δυνάμεων.
Για το ενδεχόμενο αυτό προετοιμάζεται η Τουρκία, η οποία όμως «ζυγίζει» τις κινήσεις της, υπολογίζοντας το μέγιστο δυνατό κέρδος, με βάση τους γεωστρατηγικούς της σχεδιασμούς, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι η Κομπανί και οι κατοικοί της θα πέσουν στα χέρια του ΙΚ.

Σφοδρές μάχες
Στην Κομπανί συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των μισθοφόρων του ΙΚ, περισσότερες από 24 ώρες μετά την εισβολή των τελευταίων στην πόλη.
Οι Κούρδοι μαχητές συνεχίζουν να υπερασπίζονται σθεναρά τις θέσεις τους και έχουν καταφέρει προσωρινά να κάνουν τους «τζιχαντιστές» να οπισθοχωρήσουν από ορισμένες συνοικίες της πόλης. 

Σύμφωνα με πηγή από το πεδίο των μαχών, οι δυνάμεις του ΙΚ δεν είναι πλέον παρούσες στη δυτική πλευρά, αλλά κρατούν θέσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης και στη νότια περιφέρειά της.
Κούρδος δημοσιογράφος έγραψε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι «οι δρόμοι της συνοικίας Μάκταλα, στη νοτιο-ανατολική πλευρά της Κομπανί είναι γεμάτες πτώματα μαχητών του ΙΚ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν στην πόλη, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση αρχίζει να γίνεται δυσχερής, «αφού οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τρόφιμα και νερό».
Κούρδοι πρόσφυγες παρακολουθούν το βομβαρδισμό της Κομπανί (φωτό ΑΡ)
Αναποτελεσματικές οι επιδρομές
Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές επιδρομές αποδεικνύονται ανίκανες να αποτρέψουν την προέλαση των μισθοφόρων του ΙΚ και σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές δεν θα μπορέσουν να σώσουν την πόλη, από τα χέρια των τζιχαντιστών.
Αυτό που χρειάζεται, τονίζουν, είναι χερσαίες δυνάμεις, αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα τις στείλει.
Το διεθνές δίκαιο υποδεικνύει ότι το σωστό θα ήταν ο συριακός στρατός (ενδεχομένως με διεθνή υποστήριξη) να αναλάμβανε την επιχείρηση για την απώθηση των ακραίων αυτών δυνάμεων.

Μάλιστα, το Ιράν, στενός σύμμαχος της Συρίας, κατήγγειλε χθες «την παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας» και κάλεσε να υποστηριχθεί η συριακή κυβέρνηση απέναντι στους «τρομοκράτες».
Ωστόσο, η συριακή κυβέρνηση παραμένει ακόμη στο στόχαστρο των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίες ούτε στιγμή δεν σταμάτησαν να διακηρύσσουν το στόχο της ανατροπής του προέδρου Άσαντ.
Ο χάρτης της περιοχής (πηγή: BBC)
Ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στις πλάτες των λαών
Με δεδομένη τη στάση των ιμπεριαλιστών απέναντι στη συριακή κυβέρνηση και με διακηρυγμένη την άρνηση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να αποστείλουν στρατεύματα, η αποστολή χερσαίων δυνάμεων φαίνεται ότι είναι υπόθεση της Τουρκίας.
Ο τουρκικός στρατός έλαβε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως από το κοινοβούλιο για να εμπλακεί σε επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, όμως η τουρκική ηγεσία δεν θεωρεί ότι είναι η «κατάλληλη στιγμή».
Στρατιωτικο-πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι η Τουρκία θα ήθελε να καταληφθεί η πόλη από το ΙΚ (και να εξολοθρευτεί ολοκληρωτικά η κουρδική αντίσταση) και στη συνέχεια να «απελευθερωθεί» από τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία θα αποτελούν ντε φάκτο κατοχική δύναμη.
Το παραπάνω ίσως εξηγεί και την «απάθεια» που επιδεικνύει η τουρκική κυβέρνηση, παρά τον ξεσηκωμό και τις αιματηρές διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων Κούρδων της Τουρκίας για αυτή τη στάση.
902

Ρεπορτάζ από το NOOZ

 Λυσσαλέα αντίσταση των Κούρδων στο Κομπάνι
Στο Κομπάνι συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών, περισσότερες από 24 ώρες μετά την είσοδο στην πόλη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, την οποία δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού.
Η κατάσταση στην τρίτη κουρδική πόλη της Συρίας, η οποία απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Τουρκία, έχει άμεση επίδραση στη γειτονική χώρα, όπου τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις (βλέπε στη συνέχεια: Πνίγονται στο αίμα οι διαδηλώσεις των Κούρδων) που σημειώθηκαν την Τρίτη μεταξύ της αστυνομίας και κούρδων διαδηλωτών.
Οι Κούρδοι της Τουρκίας κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την "απραξία" της Άγκυρας απέναντι στους τζιχαντιστές και την άρνησή της να προχωρήσει σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ώστε να βοηθήσει στρατιωτικά τις μάχες στο Κομπάνι.
Τα πιο αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κουρδικό προπύργιο του Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν, γράφει η εφημερίδα Hürriyet.
Οι δυνάμεις της τάξης κατέστειλαν κάθε διαδήλωση σε άλλες πόλεις της Ανατολίας, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες. 

Συγκρούσεις επίσης ξέσπασαν μεταξύ κούρδων μαχητών και πολιτικών τους αντιπάλων, κυρίως του μικρού ισλαμιστικού κόμματος HUDA-PAR.
Πολλές οι υλικές ζημιές, κυρίως σε δημόσια κτίρια και σε γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αυτοκίνητα έγιναν στάχτη, τράπεζες και καταστήματα λεηλατήθηκαν. Η αστυνομία προχώρησε σε 98 συλλήψεις, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.
Από τη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα απηύθυνε έκκληση να υπάρξει "άμεση δράση" για να σωθεί η πόλη από τους τζιχαντιστές, την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και μέρες από τον αμερικανικο-αραβικό συνασπισμό στη Συρία δεν μπορούν να σταματήσουν την επέλαση του ΙΚ.
"Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να υπερασπιστεί την πόλη. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί μια ακόμη πόλη να πέσει στα χέρια τους", δήλωσε.
Ουάσιγκτον χαρακτήρισε "τρομακτική" τη μάχη στο Κομπάνι.
Ο πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα θα επισκεφθεί σήμερα το Πεντάγωνο για να συναντηθεί με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και να ενημερωθεί για τις αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού στρατού και του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία.
Τρεις νέες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, εναντίον θέσεων του ΙΚ, όλες έξω από το Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέσα στην πόλη, οι κούρδοι μαχητές έχουν καταφέρει να κάνουν τους τζιχαντιστές να οπισθοχωρήσουν προς τις ανατολικές επαρχίες, από τις οποίες εισήλθαν το βράδυ της Δευτέρας.
Το Κομπάνι έχει γίνει πεδίο "αντάρτικου πόλης", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, του οποίου η ΜΚΟ κάνει λόγο για περισσότερους από 400 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους μαχητές των δύο στρατοπέδων, από την έναρξη της επιχείρησης των τζιχαντιστών στις 16 Σεπτεμβρίου.

"Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) προβάλλουν λυσσαλέα αντίσταση", δήλωσε ο Οζγκούρ Άμεντ, κούρδος δημοσιογράφος που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή. "Το ηθικό μας κρατάει. Απλά φοβόμαστε για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης".
Οι πληροφορίες για τον αριθμό των αμάχων που παραμένει στην πόλη είναι πολύ δύσκολο να διασταυρωθούν, ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για μαζική φυγή όλου του πληθυσμού, ενώ άλλες, όπως ο Άμεντ, δηλώνουν ότι "χιλιάδες πολίτες" παραμένουν στο Kομπάνι ('Αιν αλ-Αραμπ στα αραβικά).
Η προέλαση του ΙΚ, το οποίο κατάφερε να καταλάβει περί τα 70 χωριά που βρίσκονται στο δρόμο προς το Κομπάνι, έχει ήδη προκαλέσει τη φυγή 300.000 κατοίκων, από τους οποίους περισσότεροι από 180.000 έχουν καταφύγει στην Τουρκία.
Παρότι ακόμη δεν έχει επέμβει, ο τουρκικός στρατός έλαβε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως από το κοινοβούλιο για να εμπλακεί σε επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του συνασπισμού έχουν αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων.
"Το Κομπάνι είναι έτοιμο να πέσει," προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τάχθηκε υπέρ μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών.
Ειδικοί εκφράζουν σκεπτικισμό όσον αφορά την προάσπιση της πόλης. "Σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ αργά να σωθεί το Κομπάνι.

Η προέλαση αυτή του ΙΚ αποδεικνύει ότι η αεροπορική επιχείρηση του συνασπισμού δεν επιτυγχάνει το στόχος της, που είναι η καταστροφή των στρατιωτικών ικανοτήτων της οργάνωσης", τονίζει ο Μάριο Αμπου Ζέιντ, αναλυτής στο αμερικανικό κέντρο ερευνών Carnegie στη Βηρυτό.
Στην περίπτωση που καταφέρουν να κατακτήσουν πλήρως το Κομπάνι, οι τζιχαντιστές θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο μιας συνεχόμενης μακράς λωρίδας εδάφους στα συρο-τουρκικά σύνορα.
To Ιράν κατήγγειλε χθες "την παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας" και κάλεσε να υποστηριχθεί η συριακή κυβέρνηση απέναντι στους "τρομοκράτες".

Σύμμαχος της Δαμασκού, η Τεχεράνη θεωρεί ότι ουσιαστικός στόχος των βομβαρδισμών του συνασπισμού είναι η ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Σε άλλα μέρη της Συρίας, ένας φραγκισκανός ιερέας και ορισμένος αριθμός χριστιανών απήχθησαν τη Δευτέρα στο χωριό Κούνια, βορειοδυτικά, από το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, τη συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε το Τάγμα των Φραγκισκανών.
Στο Ιράκ, ολλανδικά F-16 πραγματοποίησαν τις πρώτες επιδρομές εναντίον του ΙΚ για να βοηθήσουν του κούρδους μαχητές στο βορρά. 

Δυτικές χώρες που μετέχουν στις επιδρομές στο Ιράκ, όπου ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ελικόπτερα, ένδειξη μιας κλιμάκωσης της διαχείρισης της σύγκρουσης και έκθεσης σε περισσότερο κίνδυνο των αμερικανικών στρατιωτών.
Από την πλευρά της, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία απηύθυνε έκκληση για μάρτυρες προκειμένου να ταυτοποιήσει τα στοιχεία ενός τζιχαντιστή που μιλά αγγλικά με βορειοαμερικανική προφορά σε πρόσφατο προπαγανδιστικό φιλμ του ΙΚ, όπου το πρόσωπό του καλύπτεται πίσω από μια κουκούλα. "Είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας τώρα", είχε δηλώσει ο Ομπάμα πριν από μερικές ημέρες στον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι.

Πνίγονται στο αίμα οι διαδηλώσεις των Κούρδων
Οι συγκρούσεις μεταξύ των κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι πυροδότησαν βίαιες διαμαρτυρίες κούρδων σε όλη την Τουρκία με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ που θεωρείται η κουρδική "πρωτεύουσα" της Τουρκίας. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους.
Όλες αυτές οι πόλεις της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας κατοικούνται ως επί το πλείστον από Κούρδους.
Από τις συγκρούσεις των κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.
Οι κούρδοι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν κατόπιν έκκλησης του κύριου κουρδικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP).
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να σώσει την πόλη η οποία κινδυνεύει να πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
Στο Ντιγιαρμπακίρ, την κουρδική "πρωτεύουσα" της Τουρκίας τα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κούρδων ακτιβιστών με μέλη ισλαμιστικών κινημάτων. Επεισόδια έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και τις πόλεις Μερσίνα και Άδανα όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ντιγιαρμπακίρ και σε αρκετές περιοχές στο Μαρντίν και στο Βαν όπου έχει επέμβει ο στρατός.

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Η βία δεν είναι λύση (...) δεν είναι αποδεκτή» ανέφερε ο τούρκος υπουργός προειδοποιώντας τους κούρδους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως «αυτές τις παράλογες αντιδράσεις (...) αλλιώς θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες».

Οι κούρδοι της Τουρκίας είναι εξοργισμένοι καθώς παρά το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει και να σώσει το Κομπάνι.
Οι κούρδοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Άγκυρας με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με τις οποίες σταμάτησε μια πολεμική κατάσταση η οποία έχει αφαιρέσει 40.000 ζωές από το 1984.
Εν τω μεταξύ με ιδιαίτερη σκληρότητα συνεχίζονται οι μάχες στο Κομπάνι μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους οι θέσεις του οποίου χτυπήθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εκτελεί ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

NOOZ

Επιλογή και διαμόρφωση κειμένων, προσθήκη φωτό και βίντεο, σύνδεσμοι, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.