Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Αρχείο ΚΚΕ: Διασώζοντας την ιστορική μνήμη – «Σελίδες που κρατούν πάνω τους αστραπές λεβεντιάς» – Ένα μοναδικό VIDEO - 24 ΦΩΤΟ


«Μάθαμε τα λόγια μας να μη διαφέρουν απ' τα έργα μας»

«Αυτοί θέλουν το σκοταδισμό και το χαμό.
Εμείς θέλουμε λεύτερη, χαρούμενη, γερή Ελλάδα.
Για μια τέτοια Ελλάδα χρειάζεται πολλή δουλειά
Μα η δουλειά θα 'ναι λεύτερη, δική μας.

Χρειάζεται πολύς μόχθος και ιδρώτας,
μα θα 'ναι για μας και για τα παιδιά μας
και ο καρπός θα 'ναι για το λαό.
Χωρίς καρχαρίες, δίχως παράσιτα.
Δεν τάζουμε στα χαμένα, δε λέμε λόγια,
μάθαμε τα λόγια μας να μη διαφέρουν απ' τα έργα μας.
Μάρτυρες και εγγύηση είναι οι εκατόμβες το αίμα
και οι αμέτρητες θυσίες που δώσαμε
για το λαό και την Ελλάδα.
Είναι οι πολλές δεκάδες χιλιάδες ήρωές μας,
οι φυλακισμένοι και εξόριστοί μας
που ολόρθοι και ατράνταχτοι, σεμνοί και αλύγιστοι
κάνουν πάντα ακέραιο το καθήκον τους
προς το λαό και την πατρίδα.

Αυτού βρίσκεται η ηθική υπεροχή μας,
η ατράνταχτη απόδειξή της.
Ποιος πρόσφερε τόσο αίμα στο βωμό της Ελλάδας,
της λευτεριάς και προκοπής του λαού;
Είμαστε το Κόμμα των θυσιών, των αγώνων,
της δημιουργίας.

Ο λαός ξέρει τους Κουκουέδες
και τους έχει εμπιστοσύνη».

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο: Απόσπασμα από ραδιοφωνική ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη, που μεταδόθηκε στις 2 Σεπτέμβρη 1951.
Διασώθηκε στο Αρχείο του ΚΚΕ και περιλαμβάνεται στο βίντεο που ακολουθεί  -22:37- και προβλήθηκε στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την πλημμύρα.

Τιτάνια προσπάθεια χιλιάδων εθελοντών
Το βίντεο για το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ

«Σελίδες που κρατούν πάνω τους αστραπές λεβεντιάς»
 Δημήτρης Κουτσούμπας
(Από την ομιλία του στην εκδήλωση)


Δημοσίευση: Τρί, 14/10/2014 - 08:33
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 14/10/2014 - 08:34

(δεξί κλικ και view image για μεγέθυνση των φωτό)

Τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη από την πλημμύρα της 21ης Οκτώβρη 1994 η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ,  καθώς και την τιτάνια προσπάθεια χιλιάδων εθελοντών, χάρη στην οποία το Αρχείο διασώθηκε, συντηρήθηκε, ψηφιοποιείται και μεγάλο μέρος του είναι προσβάσιμο στο κοινό στο «Επιμορφωτικό Κέντρο - Χαρίλαος Φλωράκης», αποτυπώνει το βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση τιμής και απολογισμού που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη μεγάλη πλημμύρα. 
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ. «Ριζοσπάστης», 10 Ιουνίου 1943
Μέσα από τα πλάνα ξαναζωντανεύει η μεγαλειώδης μάχη που δόθηκε για να διασωθεί το Αρχείο του ΚΚΕ, η γεμάτη αυταπάρνηση εθελοντική προσφορά όχι μόνο μελών, φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και ανθρώπων που δεν πρόσκεινται πολιτικά στο ΚΚΕ, καθώς και επιστημόνων και φορέων που προσέφεραν τις γνώσεις τους για τη διάσωση του Αρχείου.
«Ριζοσπάστης», 8 Δεκέμβρη 1944. Συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ από τη μάχη της Αθήνας
Περιγράφεται η διαδικασία συντήρησης και ψηφιοποίησης του Αρχείου του ΚΚΕ, ενώ προβάλλονται ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος -ενδεικτικά και αποκαλυπτικά του πλούτου που περιέχει:
Φωτογραφίες από το Αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του ΔΣΕ, έργα τέχνης, ηχητικά ντοκουμέντα, όπως απόσπασμα ραδιοφωνικής ομιλίας του Νίκου Ζαχαριάδη, ομιλιών του Μάνου Κατράκη και του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα των ραδιοσταθμών «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας».

Παράλληλα, παρουσιάζεται ψηφιοποιημένο υλικό από το μέρος του Αρχείου που εκτίθεται στο «Επιμορφωτικό Κέντρο - Χαρίλαος Φλωράκης», το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό, σε όποιον θέλει να μελετήσει την ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος και γενικότερα την ελληνική ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων μέσα από πλούσια βιβλιογραφία και πρωτογενές αρχειακό υλικό. 

Στις εγκαταστάσεις του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης» ο ερευνητής μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε 91.966 ντοκουμέντα που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί μέχρι σήμερα
902

Δημοσίευση: Τρί, 14/10/2014 - 08:33
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 14/10/2014 - 08:34




    ***
    Η εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια από την πλημμύρα που χτύπησε την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
    Κάθε γωνιά του κτιρίου γεμίζει από τα υλικά του αρχείου
    Δημοσίευση: Δευ, 13/10/2014 - 08:39
    Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 13/10/2014 - 18:44
    Οι πρώτες εικόνες όταν άρχισε η απάντληση των νερών
    Στις αποθήκες ένας χαρτοπολτός στη θέση των ρολών
    Από τη συγκέντρωση του υλικού στο υπόγειο...
    Στα 20 χρόνια από την καταστροφική πλημμύρα, η ΚΕ του ΚΚΕ οργάνωσε τη Δευτέρα το απόγευμα, στις 19:00,  στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, ειδική εκδήλωση για να τιμήσει όλους όσοι συνέβαλαν στη σωτηρία του Αρχείου του Κόμματος, αλλά και για να παρουσιάσει τον μέχρι τώρα απολογισμό αυτής της προσπάθειας.
    Στην εκδήλωση μμίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
    Υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού και έργων τέχνης, καθώς και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.
    «Terrorism in Greece», εκδόθηκε στην Αθήνα το 1945, υπό τον επεξηγηματικό τίτλο «αυτό είνε (σ.σ. δική τους η ορθογραφία) το ΚΚΕ - ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην Ελλάδα». Διασώθηκε και μας επιτρέπει να «μεταφράζουμε» γρήγορα τις σύγχρονες σχετικές αναφορές της αστικής τάξης...
    Το πρωί του Σαββάτου, 22 Οκτώβρη του 1994, ο «Ριζοσπάστης» κάνοντας γνωστό στο πανελλήνιο το μαύρο μαντάτο, έγραφε στη θέση του πρώτου θέματος της εφημερίδας:
    Στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων στήνονται ράφια για μια πρώτη «ανάσα» του υλικού
    «Στην καρδιά της βιβλικής καταστροφής που χτύπησε χθες στην Αθήνα βρέθηκε ο "Ριζοσπάστης" και συνολικά το κτίριο της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό! Σε λίγα λεπτά της ώρας μεταξύ 7.30 και 8.00 το βράδυ οι κάτω όροφοι του κτιρίου μετατράπηκαν σε λίμνη. Άνθρωποι κινδύνεψαν. Οι μηχανές σίγησαν και θάφτηκαν μέσα στα ορμητικά νερά που μπήκανε από παντού! Ο "902" σίγησε καθώς χτυπήθηκε από ολοκληρωτική καταστροφή. Το κτίριο ολόκληρο βυθίστηκε στο σκοτάδι.
    Στο χώρο του τυπογραφείου ένα ανθρώπινο μελίσσι ήδη πιάνει δουλειά σε μία προς μία τις εκατομμύρια σελίδες που πρέπει να σωθούν
    Ολο το έμψυχο δυναμικό ρίχτηκε στην μάχη να σώσει μια τριμελή οικογένεια που κινδύνεψε μέσα στα υπόγεια του κτιρίου μας, όπου τους παρέσυραν τα ορμητικά νερά του πλημμυρισμένου Ποδονίφτη! Του ποταμού που περνά ακριβώς δίπλα από την κάτω πλευρά του κτιρίου στην είσοδο των γραφείων της Κεντρικής Επιτροπής. Τα καταφέραμε! Οι άνθρωποι σώθηκαν.
    Αμέσως άρχισε η μάχη για την έκδοση της εφημερίδας, αυτού του φύλλου που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας, κυριολεκτικά από το ΜΗΔΕΝ! Σε όλο το συγκρότημα της εφημερίδας δεν λειτουργεί ΤΙΠΟΤΑ. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού και η βοήθεια που απλόχερα μας προσφέρθηκε από φίλους είχαν αποτέλεσμα».
    Ηταν παραμονή του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών και το προηγούμενο βράδυ, την ώρα της πλημμύρας, ήταν σε εξέλιξη οι προεκλογικές συγκεντρώσεις.
    Μια νεροποντή - που όπως αποδείχθηκε αργότερα είχε προβλεφθεί από την Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά η πρόβλεψή της είχε υποτιμηθεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες - μετέτρεψε τους χειμάρρους του Λεκανοπεδίου σε ποτάμια που στο διάβα τους σάρωναν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. 
    Oι καταστροφές στο συγκρότημα της ΚΕ, του "Ρ" και του "902" είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Τεράστιες...
    Ο "Ριζοσπάστης" κυκλοφορεί την Κυριακή με ένα άρθρο στην πρώτη σελίδα όπου ανάμεσα σ' άλλα σημειώνει:
    10 χρόνια μετά, 24/10/2007
    «πρέπει όλοι μαζί να ξεκινήσουμε μια γιγαντιαία προσπάθεια για την αναστήλωση. Ναι, περί αναστήλωσης πρόκειται (...) στην πραγματικότητα, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και για εντελώς διαφορετικούς λόγους, καλούμαστε όλοι, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος να ξεκινήσουμε από σήμερα μια γιγαντιαία προσπάθεια για την αποκατάσταση των αναγκαίων προϋποθέσεων λειτουργίας του κεντρικού μηχανισμού του Κόμματος (...) το σίγουρο είναι ένα: ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. Με την πλατιά κινητοποίηση όλων των ανθρώπων που είναι κοντά στο ΚΚΕ. Με την εθελοντική τους εργασία και την ποικιλόμορφη προσφορά τους. Με τη συμβολή τους από το υστέρημά τους και το πάθος τους για την αναστήλωση».
    «Φωνή του Εργάτου», Νέα Υόρκη, 1 Ιούλη 1922
    Κι έτσι έγινε. Κινητοποιήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, μέλη, φίλοι του ΚΚΕ, αλλά και άνθρωποι πέρα από μας που όμως είχαν συναίσθηση τι σήμαινε αυτή η καταστροφή και πόσο σημαντικό ήταν να στηθούν όλα όρθια από την αρχή και ειδικά πόσο σπουδαίο ήταν να διασωθεί το Αρχείο του ΚΚΕ, το αρχείο, δηλαδή, της ιστορίας της ταξικής πάλης στη χώρα μας, στον αιώνα που πέρασε.
    «Κόκκινος Ναύτης», όργανο των κομμουνιστικών πυρήνων του Πολεμικού Ναυτικού. Ο χειρόγραφος πρώτος τίτλος είναι χαρακτηριστικός: Αδιάκοπα γυμνάσια, παραλαβές και παραγγελίες! Είναι το ζύγωμα του Πολέμου που πρέπει να μετατρέψουμε σε εμφύλιο Τάξεων
    Αυτή η τεράστια προσπάθεια έχει καταγραφεί ήδη στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του εργατικού κινήματος της χώρας μας. Η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα με άλλους όρους.
    «Ο Εργάτης», Βόλος 23 Δεκέμβρη 1907
    Σ' όλη αυτή την προσπάθεια είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που γίνεται τη Δευτέρα στον Περισσό.
    «Καθημερινά Νέα», Δελτίο Ειδήσεων του Αρχηγείου Ηπείρου του ΔΣΕ, Πέμπτη 22 Απρίλη 1948
    Ήδη στον "Ρ" με αφορμή αυτήν την εκδήλωση έχουν παρουσιαστεί ορισμένα ειδικά αφιερώματα απ' όλες τις φάσεις της διάσωσης.
    «Ελεύθερη Ελλάδα», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, 20 Απρίλη 1942. Αναφορά στην απεργία που έγινε καταμεσής της ναζιστικής κατοχής και καταλήγει με τη φράση που απευθύνεται στην κυβέρνηση Τσολάκογλου:«Φύγετε από τη μέση λακέδες. Οι λογαριασμοί μας μαζί σας μένουν ανοιχτοί. Σήμερα δεν έχουμε να κάνουμε με σας, αλλά με τ' αφεντικά σας!»
    Απ' το δικό μας μετερίζι αναδημοσιεύουμε σήμερα ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα από τις διάφορες φάσεις αυτής της προσπάθειας.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.