Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974 − Ξενάγηση από τα Θέματα Παιδείας, Κυριακή 12 Φεβ. 2017 (VIDEO-Φωτό)

Ξενάγηση στην Έκθεση Εικαστικών Τεχνών
To περιοδικό Θέματα Παιδείας προγραμματίζει την Κυριακή 12 Φλεβάρη στις 12μ., ξενάγηση στην Έκθεση Εικαστικών Τεχνών με θέμα
Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950 – 1974
που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο).
Όπως όλες οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν. Αρκεί να δηλώσετε συμμετοχή
στο τηλέφωνο του περιοδικού: 210-8213430
*
Ξεναγοί μας οι επιμελητές της έκθεσης από την  Οργανωτική Επιτροπή του ΕΕΤΕ
*
Τρίτη: 10.00 – 21.00
Τετάρτη – Σάββατο: 10.00 – 19.00
Κυριακή: 10.00 – 16.00
Κάθε Δευτέρα η Εκθεση θα είναι κλειστή. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
*
Παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί στο χώρο «εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης», όπου σε μια βάση δεδομένων κατατίθενται στοιχεία γύρω από τους καλλιτέχνες στην περίοδο 1936-1974.
Γιώργος Φαρσακίδης (1926 - ). Είμαι καλά, 1950
(Χαρακτικό, 23 χ 18 εκ.)
Η ξενάγηση του περιοδικού είναι συνέχεια της προηγούμενης, στην Έκθεση Εικαστικών Τεχνών που είχε παρουσιαστεί παλιότερα με θέμα την Αντίσταση της περιόδου μέχρι το 1967. Και γι’ αυτήν την έκθεση το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας απευθύνθηκε σε συλλογές και Μουσεία, καθώς και σε ιδιώτες, για έργα καλλιτεχνών που πια δεν βρίσκονται στη ζωή, καθώς και με ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη του. Έτσι στην τωρινή έκθεση θα δούμε έργα 151 καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι και τη μεταπολίτευση. Πιο συγκεκριμένα εκτίθενται έργα:
Γιώργος Αργυράκης (1938 - ). Ο παρθενώνας φυλακή, 1970
(Φωτό-μακέτα-κολλάζ, 59 χ 47 εκ.)
1. Εικαστικών καλλιτεχνών της περιόδου 1950-1974 που να έχουν ζήσει οι ίδιοι στα γεγονότα και έχουν φιλοτεχνήσει εκείνη την εποχή έργο με βάση τα γεγονότα αυτά (πολιτικές διώξεις, εκτελέσεις, φυλακές, εξορία, πολιτική προσφυγιά, κ.ά.).
2. Εικαστικών καλλιτεχνών αυτής της περιόδου (1950-1974) που να έχουν ζήσει οι ίδιοι στα γεγονότα, αλλά για λόγους φυλακίσεων, εξοριών κλπ, δεν κατάφεραν να έχουν εικαστικό έργο μέσα σε αυτή την περίοδο αλλά αργότερα.
Βασίλης Αρμάος (1915 - 1977). Χωρίς τίτλο.
Από τη ζωή στη Μακρόνησο (Μολύβι, 23,2 χ 33,8 εκ.)
3. Εικαστικών καλλιτεχνών που για κάποιο λόγο δεν ήταν στην Ελλάδα την συγκεκριμένη περίοδο (που ζούσαν στην πολιτική προσφυγιά, εξορία ή και αυτοεξορία), αλλά έχουν δημιουργήσει έργο μέσα σε αυτήν την περίοδο, που να αφορά τα γεγονότα 1950-1974.

Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974
Γιάννης Γαΐτης (1923-1984). Η Δολοφονία της Ελευθερίας, 1968
(Λάδι σε Καμβά, 114 χ 146 εκ.)
Η Εκθεση έρχεται σε συνέχεια των επιτυχημένων εκθέσεων «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1936 – 1949» που διοργάνωσε το ΕΕΤΕ στην Αθήνα και την Πάτρα, ενταγμένη στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου.

Το ΕΕΤΕ προχώρησε στη δεύτερη φάση της μελέτης που περιλαμβάνει την περίοδο από το 1950 μέχρι και το 1974, μια ιστορική περίοδος που σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών εκθέτει έργα 151 εικαστικών καλλιτεχνών, που κατάφερε να συγκεντρώσει από τα μέλη του, από συλλογές και Μουσεία και έργα καλλιτεχνών που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που έγιναν την Τρίτη 24 Γενάρη, η  Εύα Μελά, πρόεδρος του ΕΕΤΕ, τόνισε:

«Το θέμα της Αντίστασης είναι πάντα επίκαιρο. Από το 2008 η χώρα ζει την καπιταλιστική κρίση πιο έντονα, με ολέθριες επιπτώσεις για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τους εργαζόμενους. Ο πόλεμος και το Προσφυγικό είναι η συνέχεια της ραγδαίας φτωχοποίησης που συντελείται, την ίδια ώρα που ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα από τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα, χάνεται. Το νερό, το ρεύμα, η Υγεία, η Παιδεία, η στέγη, η εργασία, η τέχνη, όλα τα κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Βλέπουμε καθημερινά, και με τα πρόσφατα γεγονότα στο Ικόνιο αλλά και αλλού, ότι ο φασισμός σηκώνει κεφάλι.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία ιδεολογική ανοχή απέναντι στις προκλήσεις των φασιστοειδών και της εγκληματικής τους οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής. Η απαίτηση των καιρών είναι η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος και σε αυτή την ανασύνταξη η Τέχνη δεν μπορεί να είναι θεατής. Η Τέχνη είναι όπλο που δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση των συνειδήσεων ώστε να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς οικονομικούς ανταγωνισμούς, χωρίς πολέμους, προσφυγιά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Κώστας Μαλάμος (1913 - 2007). Την Άλλη Μέρα, 1976
( Λάδι, 115 χ 140 εκ.)
«Στην Εκθεση υπάρχουν και παρουσιάζονται ντοκουμέντα από την καλλιτεχνική αντιστασιακή δράση τόσο στη διάρκεια της Χούντας όσο και παλιότερα.

Χαρακτικά – προκηρύξεις, έγγραφα και σκίτσα που δημοσιεύτηκαν στον παράνομο και νόμιμο Τύπο. Ντοκουμέντα από τον Τύπο σχετικά με τις διώξεις καλλιτεχνών, σχετικά με τη λογοκρισία στην Τέχνη, καθώς και ντοκουμέντα από εκείνους που αρνήθηκαν το «βοήθημα» της Χούντας των συνταγματαρχών, όπως του Κλέαρχου Λουκόπουλου, του Αλέκου Κοντόπουλου και του Γιώργη Βαρλάμου και άλλων…

Ντοκουμέντα επίσης σχετικά με τον Γιάννη Καΐλη, τον φοιτητή της ΑΣΚΤ που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της Χούντας μέσα σε ανεξιχνίαστες συνθήκες, καθώς και έργα από καλλιτέχνες που βρέθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες στην αναγκαστική προσφυγιά, ή στους μαρτυρικούς τόπους της εξορίας.

Δυστυχώς, λείπουν από την έκθεση έργα που έγιναν την περίοδο που αναφερόμαστε, τα οποία δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθούν, μιας και ανήκουν πλέον σε ιδιώτες (όπως σημαντικά σχετικά έργα του Δημήτρη Μυταρά ή έργα του Γιώργου Ιωάννου, του εξόριστου ζωγράφου Τάκη Τζανετέα, του Δημήτρη Κατσικογιάννη κ.ά.), που παρά τις προσπάθειες δεν τα βρήκαμε». 

Γιάννης Τσαρούχης (1910 - 1989). Θρήνος, 1951
(Τέμπερα σε Χαρτόνι, 26,5 χ 35,5 εκ.)

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ 

Α. Τάσσος, Αγγελάκης  Μιχάλης, Αθανασόπουλος Μπάμπης, Ακριβόπουλος Θανάσης, Ακριθάκης Αλέξης, Ακριτίδης Θεμιστοκλής, Αληθεινός Δημήτρης, Ανούση - Ηλία Ρένα, Απέργης Αχιλλέας, Αρβανίτης Ζαχαρίας, Αργυράκης Γιώργος, Αργυράκης Μίνως, Αρμάος Βασίλης, Αρμάου - Χατζηανδρέου Δέσποινα, Βακιρτζής Γιώργος, Βαλάσης Διονύσης, Βαλαβανίδης Γιάννης, Βαρλάμος Γιώργος, Βασιλείου Βιργινία (Βίργω), Βατζιάς Μάριος, Βλασίδης Βασίλης, Βλάσσης Άγγελος, Βογιατζής Γεώργιος, Βογιατζόγλου – Σκληρού Ισμήνη, Γαΐτης Γιάννης, Γερολυμάτος Διονύσης, Γιολδάσης Δημήτρης, Γιώτης Κωνσταντίνος, Γούλας Γιώργος, Γράββαλος Παναγιώτης, Γραμματόπουλος Κωνσταντίνος, Δαγκλής Χρήστος, Δανιήλ, Δαραδήμος Χαράλαμπος, Δεκουλάκος Ηλίας, Δημητρέας Βαγγέλης, Δήμου Γιώργος, Διαμαντόπουλος Διαμαντής, Δίγκα Κλεοπάτρα, Δουραμάνης Περικλής, Δωρόπουλος Βασίλης, Ευγενίδης Νίκος, Ζιάκας Γιώργος, Ζογγολόπουλος Γιώργος, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Ζωγράφος Τάσος, Θεολόγου Παλαιολόγος, Θεοφίλης Γιάννης, Θόδωρος,Γλύπτης, Καζάκος Βασίλης, Κακαδιάρης Νίκος, Κακουλίδης Δημήτρης, Καλαμάρας Δημήτρης,

Κτιστοπούλου Μαρία (1948 - ). Κρύπτη, 1976 (λεπτομέρεια)
(Μικτή Τεχνική, 150 χ 120 εκ.)
Καλογηράτος Μεμάς, Κανακάκις Λευτέρης, Κανιάρης Βλάσης, Καννέλης Ορέστης, Καπράλος Χρήστος , Καραβέλα Μαρία, Καραγάτση Νίκη, Καράς Χρίστος, Κασιμάτης Στέλιος, Κάσσης Μιχάλης, Κατζουράκης Κυριάκος, Κατράκη Βάσω , Κατσουλίδης Τάκης, Κελαϊδής Βασίλης, Κεσσανλής Νίκος, Κευγάς Μιχάλης, Κινδύνη Άννα, Κοκκινίδης Δημοσθένης, Κοκκίνου Μαρία, Κοντός Δημήτρης, Κουκουλομάτης Σπύρος, Κουνάδης Κώστας, Κουνάλης Γιώργος, Κουρσάρης Σπύρος, Κουσίδου Ελένη, Κοψίδης Ράλλης, Κτιστοπούλου Μαρία, Κυριάκη Βάσω, Κυριακός Αλέκος, Κυρίτσης Απόστολος, Λεοντής Στάθης, Μακρή Ζιζή, Μακρής Μέμος, Μαλάμος Κώστας, Μήνης Θανάσης, Μιχαηλίδη Φανή, Μπαχαριάν Ασαντούρ, Μπότσογλου Χρόνης, Μποσταντζόγλου Μέντης, Μυταρά Χαρίκλεια, Μώλος Θωμάς, Νίκας Ηλίας, Νικολινάκος Μιχάλης, Ξενάκης Κωνσταντίνος, Ξενάκη Μαριάννα, Οικονομίδης Νίκος, Πάντος Θεόδωρος, Παπαγεωργίου Δημήτρης, Παπαγιάννης Θεόδωρος,  Παπάζογλου Άρης, Παραλής Νίκος, Παρμακέλης Γιάννης, Πατσόγλου - Ραφτοπούλου Αλεξάνδρα, Πατσόγλου Αριστείδης, Περδικίδης Δημήτρης, Πίτσιος Γιώργος, Πολυχρονόπουλος Κώστας, Πρέκας Πάρις,

Βλάσης κανιάρης (1928 - 2011). Χωρίς Τίτλο, 1969
(Γύψος - Ύφασμα - Ξύλο, 100 χ 53 χ 5 εκ.)
Ριζόπουλος Γρηγόρης, Ρίτσος Γιάννης, Ρόκος Κυριάκος, Ρωμανού Χρύσα, Σαρρή Λυδία, Σαρρής Φώτης, Σαχίνης Νίκος, Σεμερτζίδης Βάλιας, Σεμιτέκολλο Γρηγόρης, Σικελιώτης Γιώργος, Σιοτρόπου Νότα, Σκουλάκης Δημοσθένης, Σολιδάκης Βασίλης, Στασινοπούλου Άσπα, Στραβοράβδης Πέτρος, Στεφανίδης Γιάννης, Ταλαγάνης Δημήτρης, Τζανετάκης Σάββας, Τούγιας Γιώργος, Τριανταφύλλου Κωστής, Τρικαλινός Γιώργος, Τσαγκάρης Γιάννης, Τσακίρης Κυριάκος, Τσάρας Κώστας, Τσαρούχης Γιάννης, Φαεινός Βαγγέλης, Φαμέλης Γιώργος, Φαρσακίδης Γιώργος, Φιλίνη Άννα, Φρέρης Αιμίλιος, Φωτοπούλου Πηνελόπη, Χαζαράκη Αντιγόνη, Χανδέλη Όλγα, Χάρος Βασίλης, Χριστοφυλάκης Στυλιανός, Χαΐνης Γιάννης, Χαριάτη - Σισμάνη Κατερίνα, Ψυχοπαίδης Γιάννης. 

Πέτρος Ζουμπουλάκης (1937 - ). Η Εκτέλεση, 1967
(Μικτή Τεχνική σε MDF, 50 x 70 εκ.)
Έργα παραχώρησαν για την έκθεση οι καλλιτέχνες καθώς και
// Η  Εθνική Πινακοθήκη / Μουσείο Αλεξ. Σούτσου
// Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
// Η  Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών - Τάσσος Α.
// Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας/ Μουσείο Κατσίγρα
// Το Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα
// Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
// Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
// Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
// Την Alpha Bank
// Το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου
// Το Μουσείο Βορρέ
// Η  Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
// Η Πινακοθήκη Μεσολογγίου Χ. & Σ. Μοσχανδρέου
// Το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη
// Οι συλλέκτες Γιάννης Παπακωνσταντίνο, Κώστας Τσιάρας, Ιορδάνης Χριστοδούλου
και οι συγγενείς και φίλοι καλλιτεχνών που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Ξεναγοί μας οι επιμελητές της έκθεσης από την  Οργανωτική Επιτροπή του ΕΕΤΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.