Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Τάισε μπλουμ... απάτες!

Τάισε μπλουμ!...
Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Πεινάς. Αγωνιάς. Κι ύστερα έρχεται το θριαμβευτικό μενού. Πατάτες μπλουμ, δηλαδή νερόβραστες πασπαλισμένες με καυστικά επαινετικά σχόλια Σόιμπλε, σαν μπούκοβο ένα πράγμα.
Υστέρα μαθαίνεις πως όσα χρόνια δούλεψες για μια ψωροσύνταξη, είναι υπόθεση προσωπικής διαφοράς και η περικοπής της το περαιτέρω πετσόκομμα.
Δηλαδή θα αντισταθμιστεί εξισορροπητικώς με πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην ταβέρνα που δεν πας.
ΜπΖ, 29.V.2016
Πατάτες μπλουμ σημαίνει να πανηγυρίζεις γιατί εντάσσονται στο σωτηριολογικό διαιτολόγιο της αριστεράς που καρτεράει την άδεια του μπούλη της για να καταθέσει ερυθρά άνθη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, χωρίς το μπούλινγκ του κυβερνητικού εταίρου.
Πλήθη χορταίνουν με απάτες κι έτσι μισθωτοί και συνταξιούχοι, από τώρα κι έως τον αιώνα τον άπαντα, αποφασίστηκε στην εποχή της «μεταλιτότητας» να ενταχθούν γλωσσικά σ' ένα παράλληλο πρόγραμμα, όχι της Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά, αλλά εκπονημένο μεταξύ Μαξίμου και Βερολίνου.
Για να διαστρεβλώσεις μια γλώσσα, ακόμη και σε επίπεδο σάτιρας, τσακίζοντας τις λέξεις και τις έννοιες ή παίζοντας με τις συνηχήσεις π.χ. «φρύδια - καρύδια», καταρχήν πρέπει να την ξέρεις.
Για να διαστρεβλώσεις μια ιδεολογία, να κοροϊδέψεις μια τάξη, να αγοράσεις με ξένα κόλλυβα καριέρα, δόξα και πολιτική ισχύ στον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί η αμερικανιά του διαβόητου πλέον «μετά».
Σαν να λέμε ότι το ανώτερο στάδιο του οπορτουνισμού είναι εκείνο του γλωσσικού αφανισμού, αυτό που προκύπτει από την αλλαγή του τόνου μεταξύ δουλειάς και δουλείας.
Η μετα-αριστερά απαιτεί ανακατασκευή του διλήμματος των πολιτικά κοιλιόδουλων: 
Ή πατάτες μπλουμ με ψεύτικα γαλόνια
Ή τρως απ' τα βρώμικα γωνία Βενιζέλου και Κουρουμπλή, όπου έχει σταθεί η εκλογική καντίνα...
Απ' τη δεκαετία του '80 κι εκείνο το αμίμητο πολιτικό status που κρυβόταν πίσω από το «μη πόλεμος», σήμερα, τέσσερις δεκαετίες μετά, φτάνουμε στο απίθανο «μεταλιτότητα».
Η πραγματικότητα τα ξεπερνάει και τα δυο, όταν ο γενναίος Κρητικός δηλώνει κατηγορηματικά ότι «ράντζα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», για όποιον προφανώς είτε επειδή είναι κακορίζικος, είτε επειδή είναι γκαντέμης, είτε επειδή είναι εχθρικός προς την κυβέρνηση, 
επιμένει ν' αρρωσταίνει και να βλάπτει το ΕΣΥ με το εγώ του.
Είναι εύκολο να αστειεύεται κανείς και να αυτοσαρκάζεται σ' ένα συνεχές ράδιο αρβύλα στα βραχέα των προσδοκιών, τα μεσαία των δανεισμών και τα fm των φιμωμένων πολιτών σε ανάγκη.
Όμως η πιο φαιά προπαγάνδα, η κοντινότερη στον γκεμπαιλισμό, είναι η μετατροπή λέξεων και εννοιών σε κινούμενη εννοιολογική και ιδεολογική άμμο.
Σ' αυτό το επίπεδο οι ΣΥΡΙΖΑίοι, περισσότερο ακόμα και από τους ΑΝΕΛίτες, δεν βαφτίζουν απλώς το κρέας ψάρι, αλλά σε πυροβολούν στο σταυρό του κοινού νου επειδή δε νηστεύεις χαρούμενα.
Ακόμη και οι αδαείς περί τα μαθηματικά ξέρουν τι σημαίνει άγνωστος Χ.
Στο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικο λεξικό πολιτικής επιβίωσης ο άγνωστος Χ είναι ο φανερός δείκτης φτώχειας, ανεργίας, ακηδείας, ανασφάλειας, παραλυτικής οργής, τον οποίο απαγορεύεται να βλέπεις αφαιρώντας απ' τον Πετρόπουλο, τον Σπίρτζη, τον Δραγασάκη, την ΕΡΤ κι όλα τα καλά παιδιά το δικαίωμα να αποφασίζουν την ειδική τιμή του.
Κι η φαιά προπαγάνδα γίνεται μαύρη τόσο ώστε να παρουσιάζεται ως αισθητική επέμβαση αφαίρεσης ρυτίδων το μακιγιάζ των νεκρών σε ακριβές κηδείες.
Και το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικοί μας ναζί κυκλοφορούν ντυμένοι σβάστικες σε γιορτές απελευθέρωσης απ' τους ναζί, σε λίγο θα μοιάζει με δωρεάν μαθήματα εκφασισμού της κοινής λογικής στα οποία κανένας άλλος δεν θα 'πρεπε ποτέ να βαθμολογείται ούτε με μηδέν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.