Στρατιωτική και οικονομική παρουσία της ΕΕ στη Λιβύη με πρόσχημα το Μεταναστευτικό
Παρασκευή 03/02/2017 - 19:38
Στρατιωτική και οικονομική παρέμβαση στη Λιβύη και κατ' επέκταση στη βόρεια Αφρική, όπου διακυβεύονται πολλά κρίσιμα συμφέροντα των μονοπωλίων αποφάσισε η ΕΕ με αφορμή τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών κατά τη Σύνοδο κορυφής της Μάλτας.
ΜΑΛΤΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Παρασκευή 03/02/2017 - 19:56 - Ενημέρωση: Παρασκευή 03/02/2017 - 20:01
Την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο η ΕΕ να αμφισβητηθεί «ως έννοια και ως όραμα» από τους λαούς εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα και εμφανίσθηκε απαισιόδοξος πως μπορεί να προκύψει αλλαγή συνταγής στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης με λιγότερη λιτότητα, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα μέτρα στην Ελλάδα.
Δήλωσε πως
«βλέπουμε από την πλευρά των ΗΠΑ μια αλλαγή στάσης» και ότι «αυτές τις προκλήσεις πρέπει να της διαχειριστεί η Ευρώπη με αποφασιστικότητα». Ανέφερε ότι «δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει και δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα». Πρόσθεσε ότι «η Σύνοδος της Ρώμης είναι μια ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία, προκειμένου να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός και μια αλλαγή πορείας. Ωστόσο, δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα».
Αναφέρθηκε επίσης στο Αιγαίο λέγοντας ότι
«το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας» και πρόσθεσε πως «αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά». Δήλωσε πως «τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν» και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού».
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκέτ που είναι στην προεδρία της ΕΕ ανέφερε ότι η Λιβύη έχει ζητήσει από την ΕΕ «βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων, όχι μόνο των θαλάσσιων αλλά και των χερσαίων, όπως και τη διαχείριση των καταυλισμών μεταναστών στη Λιβύη». Με λίγα λόγια η ΕΕ αναλαμβάνει τη διαχείριση της Λιβύης -πλούσιας σε ενεργειακά κοιτάσματα- στο όνομα της αντιμετώπισης των κυκλωμάτων λαθρεμπόρων και διακίνησης ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα υπάρξουν «άμεσα επιχειρησιακά μετρά», «θα συνδράμουμε την ακτοφυλακή της Λιβύης» και «θα ενδυναμώσουμε τις εθελοντικές επαναπροωθήσεις μεταναστών από τη Λιβύη προς άλλες χώρες».
Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου αποφασίστηκε δοθεί προτεραιότητα στους εξής τομείς:
- Εκπαίδευση, εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής και άλλων συναφών υπηρεσιών.
- Αυξημένες προσπάθειες προκειμένου να διαλυθεί η επιχείρηση λαθρεμπορίου ανθρώπινων ζωών, με ευθύνη της Λιβύης και σχετικών διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την Europol και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
- Συμβολή στη μείωση της πίεσης στα χερσαία σύνορα της Λιβύης, σε συνεργασία τόσο με τις λιβυκές αρχές αλλά και όλους τους γείτονες της Λιβύης.
- Εμβάθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης με όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης επιχειρησιακής συνεργασίας με τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και του Λιμενικού για την πρόληψη αναχωρήσεων και τη διαχείριση των επιστροφών.
- Βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των τοπικών κοινοτήτων στην Λιβύη, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές και στα σύνορα της Λιβύης με τους «δρόμους» μετανάστευσης.
- Εξασφάλιση επαρκούς ικανότητας υποδοχής και ικανοποιητικών συνθηκών για τους μετανάστες στη Λιβύη από κοινού με την UNHCR και τον ΙΟΜ.
- Η Σύνοδος της Μάλτας καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλλει, ως πρώτο βήμα, με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική και να δώσει προτεραιότητα στα προγράμματα που αφορούν στην μετανάστευση και σχετίζονται με τη Λιβύη.
ΜΑΛΤΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Παρασκευή 03/02/2017 - 19:04 - Ενημέρωση: Παρασκευή 03/02/2017 - 19:50
Η συνοχή, το μέλλον της ΕΕ και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι το ζήτημα που κυριαρχεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας όπου επίσημα κεντρικό θέμα είναι το Μεταναστευτικό και ήδη αποφασίστηκε η παρέμβαση της ΕΕ, οικονομικά και στρατιωτικά, στην Λιβύη για τη συγκράτηση στο έδαφος της των μεταναστευτικών ροών που έχουν προορισμό την Ιταλία. Η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ θα συνεχισθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το Μάρτη στην Ιταλία και τη Ρώμη.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου κυριάρχησαν τα ερωτήματα για τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν πως κοινός στόχος των 27 είναι μια ισχυρή ΕΕ. Στην ερώτηση η ΕΕ ποιόν θεωρεί μεγαλύτερη απειλή τον Τράμπ ή τον Πούτιν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απάντησε πως «η μόνη πραγματική απειλή να μην κάνουμε όσα μπορούμε και να μην μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις» και πρόσθεσε πως «σήμερα πιστεύω σε επίπεδο 28, διότι ακόμα παραμένουμε 28, είμαστε ενωμένοι ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».
Για το ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τουσκ απάντησε πως «χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμμαχία στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την βεβαιότητα πως «η Βρετανία είναι αρωγός» σε αυτό. Πρόσθεσε ότι είναι «ύψιστη προτεραιότητα η υπεράσπιση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ», ενώ αναφερόμενος στα μέλη της ΕΕ δήλωσε πως «έχουμε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης» αλλά «κοινός στόχος είναι να προστατεύσουμε την ΕΕ» και «αυτή είναι η πραγματική πρόκληση για την Ευρώπη».
Υπέρ μιας ΕΕ πολλαπλών ταχυτήτων ο Φρ. Ολάντ
«Η ΕΕ πρέπει να αυτοοργανωθεί, να γίνει κύρια του εαυτού της», «η Ευρωζώνη πρέπει να εμβαθυνθεί» και πως «οι πολλαπλές ταχύτητες στην ΕΕ θα αποτελούσαν μια εναλλακτική επιλογή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και οξυμένες αντιθέσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ λέγοντας πως έναντι των θέσεων του Ντ. Τραμπ «προφανώς δεν συμφωνούμε όλοι» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες που έχουν επιφυλάξεις και «δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους». Πρόσθεσε ότι «εκείνοι που θέλουν να αποκλίνουν, πρέπει να καταλάβουν ότι η ΕΕ δεν είναι αλά καρτ» και πως «η ΕΕ έχει οικοδομηθεί για να δρούμε από κοινού κι αυτή η αρχή πρέπει να υπογραμμιστεί στη Ρώμη», στη σύνοδο που θα γίνει το Μάρτη για το μέλλον της ΕΕ.
Ανέφερε ότι απαιτείται «κοινή στρατηγική σε σχέση με ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη δεν μπορούν να απαντήσουν από μόνα τους» και πως «η ικανότητα να είμαστε μαζί μας κάνει πιο δυνατούς». Σε ερώτηση για το ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει μια αποδυναμωμένη ΕΕ και το ρόλο της Βρετανίας μετά το Brexit απάντησε πως «η ίδια η ΕΕ θα αποφασίσει πόσα μέλη θα έχει και πως θα πορευτεί στο μέλλον» και ότι «η ΕΕ δεν οικοδομήθηκε ενάντια των ΗΠΑ, αντίθετα οικοδομήθηκε υπέρ των κοινών αρχών», ενώ ανέφερε πως εντός της Γαλλίας υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Για τις συνομιλίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «η Βρετανία προασπίζεται τα συμφέροντα της ΕΕ, αλλά η ίδια η ΕΕ πρέπει να επωμισθεί την ευθύνη των σχέσεων της με τις ΗΠΑ», ενώ κατέδειξε πως μετά το Brexit η Γαλλία θα διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην ΕΕ διότι όπως είπε ο Ολάντ «θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ μέλος στο ΣΑ ΟΗΕ μετά το Brexit».
Αγκ. Μέρκελ: Καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ όποτε είναι δυνατόν
Η ΕΕ θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλές διατλαντικές σχέσεις όποτε αυτό είναι δυνατόν.
Αναφερόμενη στο Brexit, η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι είναι ικανοποιημένη για τη δήλωση που έκανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι η οποία είπε ότι θέλει μια ισχυρή Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.