Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Κατρουγκάλειο άγος: Μπλοκάκια ή μπλόκα; − ΚΚΕ: Ανάσα... κοροϊδίας για την ασφάλεια των επιχειρήσεων

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ»
Ελιγμός για την απρόσκοπτη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου
Τρίτη 07/02/2017 - 14:54 - Ενημέρωση: Τρίτη 07/02/2017 - 22:49
Να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων - ασφαλιζομένων με «μπλοκάκι» επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, τη δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες, που τροποποιεί την πρώτη σε επιμέρους ζητήματα, χωρίς όμως να αναιρεί τις επώδυνες ανατροπές στην ασφάλιση επιστημόνων και αυτοαπασχολούμενων.

ΚΚΕ
Σχόλιο για την κυβερνητική ρύθμιση σχετικά με τους εργαζόμενους με μπλοκάκια
Τρίτη 07/02/2017 - 15:23
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κυβερνητική ρύθμιση σχετικά με τους εργαζόμενους με μπλοκάκια αναφέρει:
«Αποτελεί πρωτοφανή κοροϊδία να αποκαλείται “ανάσα” η κυβερνητική ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών με "μπλοκάκια", τη στιγμή που οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που ξεκινούν από το 27% και φθάνουν στο 38% παραμένουν και θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά το Μάρτη, ενώ η ευθύνη απόδειξης της μισθωτής σχέσης παραμένει στον εργαζόμενο.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά πως τάχα “υπαναχωρεί”, αλλά και να δώσει πολύτιμο χρόνο στις επιχειρήσεις, που για ένα δίμηνο δεν θα κληθούν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και η ταχύτερη δυνατή προώθηση του νόμου-λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό».
902

Και η δεύτερη διευκρινιστική εγκύκλιος διαιωνίζει το καθεστώς εργασίας και ασφάλισης με τα «μπλοκάκια», τα οποία υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας κι από πάνω φορτώνει στον ίδιο τον ασφαλισμένο το βάρος να αποδείξει τη σχέση αυτή.
Η μόνη διαφορά που φέρνει η νέα τροποποιητική εγκύκλιος, είναι ότι για το διάστημα που ο εργαζόμενος - ασφαλισμένος με μπλοκάκι θα «κυνηγά» να αποδείξει ότι υπάγεται σε αυτό το καθεστώς ασφάλισης (άρθρο 39, παράγραφος 9 του νόμου 4387), αν ο εργοδότης δεν το αποδέχεται, δεν θα καταβάλλει το σύνολο της εισφοράς για την κύρια σύνταξη 20% -όπως δηλαδή προέβλεπε η προηγούμενη εγκύκλιος- αλλά θα καταβάλει το 6,67% των αποδοχών του, όπως δηλαδή και οι μισθωτοί.
Βέβαια, το βασικό ζήτημα που προέκυπτε από την πρώτη εγκύκλιο, το γεγονός δηλαδή ότι το βάρος της απόδειξης της σχέσης του ασφαλισμένου με τον εργοδότη το επωμίζεται ο πρώτος, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τη νέα εγκύκλιο. Ως εκ τούτου, οι δυσμενείς συνέπειες σε βάρος των εργαζόμενων ασφαλισμένων με μπλοκάκι παραμένουν ακέραιες.
Και τούτο διότι η διαδικασία «απόδειξης» εκ μέρους του ασφαλισμένου της σχέσης εργασίας με τους εργοδότες του (και μόνο έως δύο), μόνο εύκολη δεν είναι, αφού στην καθημερινή πραγματικότητα, μέσα στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, αυτό θα οδηγεί είτε σε μετακύλιση της συνολικής επιβάρυνσης στις πλάτες του ασφαλισμένου σιωπηρά,
  • είτε σε μείωση των αποδοχών και άρα έμμεση μεταφορά ολόκληρης της ασφάλισης σε βάρος του ίδιου,
  • είτε σε εξαναγκασμό να διακόψει μια τέτοια απασχόληση και να «κλείσει» το «μπλοκάκι».
Στη νέα τροποποιητική εγκύκλιο, η αναφορά που γινόταν για τον τρόπο απόδειξης της συγκεκριμένης σχέσης μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), παραμένει σε ισχύ και προβλέπει πως
«ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, οφείλει να αναγράφει στο ΔΠΥ που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση. Αντίστοιχα, και μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού μήνα, ο εν λόγω αντισυμβαλλόμενος υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση ΑΠΔ, προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης.
(...) Στην περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος δεν υποβάλει ΑΠΔ, προκειμένου ο παρέχων σε αυτόν υπηρεσίες ασφαλισμένος να υπαχθεί στην οικεία ρύθμιση, ο εν λόγω ασφαλισμένος οφείλει να υποβάλει στον ΕΦΚΑ υπεύθυνη δήλωση περί πλήρωσης των νόμιμων προϋποθέσεων, όπως αυτές περιγράφονται ως άνω, δηλώνοντας ταυτόχρονα το ΑΦΜ του/των αντισυμβαλλομένου/ων του και προσκομίζοντας τυχόν άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσής του (...) Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ (...) μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά...».
Επιπλέον, όπως προκύπτει και από τις δύο εγκυκλίους, από τη διάταξη με τα «μπλοκάκια» εξαιρούνται οι εργαζόμενοι δικηγόροι που προσφέρουν την εργασία τους σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία.
Τέλος, από τη νέα τροποποιητική εγκύκλιο προκύπτει πως στην περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος έχει μισθωτή σχέση και ασφαλίζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και ταυτόχρονα προσφέρει υπηρεσίες σε ακόμα έναν ή δύο αντισυμβαλλόμενους με μπλοκάκι, τότε και σε αυτόν θα εφαρμόζεται το καθεστώς της παρ. 9 του άρθρου 39.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.