Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Κινηματογραφικό «Σκοπευτήριο» - Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής: Αναζητώντας το άλλο μισό του Ουρανού με 3+1 ταινίες (1, 15, 29 και 8 Μάρτη 2017)


Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής
και
Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής

Αφιέρωμα προβολών
Μαρτίου 2017
Αναζητώντας το άλλο μισό του ουρανού*
Με 3+1 ταινίες
*
Τετάρτη 1η Μαρτίου
Η Γυναίκα Με Τα Σπίρτα
(Tulitikkutehtaan Tytto - The Match Factory Girl, 1989)
Σκηνοθεσία: Ακι Καουρισμάκι.
Ηθοποιοί: Κάτι Ούτινεν (Ίρις), Ελίνα Σάλο (Μάνα), Έσκο Νικάρι (Πατριός), Βέζα Βιερίκο (Άαρνε). Φινλανδία, Έγχρ. 68'.

Η Ίρις, εργάτρια σε εργοστάσιο σπίρτων, αργοπεθαίνει «ταξιδεύοντας» στη διαδρομή σπίτι – δουλειά – δουλειά – σπίτι, με την ενδιάμεση στάση μιας χωρίς προοπτική εγκυμοσύνης, για να καεί γρήγορα, σαν το σπίρτο που παράγει, πασχίζοντας να φωτίσει το σκοτάδι της μονότονης ζωής της.Σκλάβα χωρίς αλυσίδες
Ρaul-Desire Τrouillebert 
 (Παρίσι 1829 - 28 Ιουν. 1900)
«Υπηρέτρια στο χαρέμι», 1874, λάδι σε καμβά.
(Μουσείο Καλών Τεχνών, Νίκαια)
Η άγρια εργασιακή εκμετάλλευση, αλλά και το φάσμα της ανεργίας παράλληλα με τον αγώνα για επιβίωση –ιδιαίτερα σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης– αγγίζει όλες τις πλευρές της ζωής, «προσφέροντας» στις γυναίκες τριπλή καταπίεση: οικογενειακή, κοινωνική, ταξική.
Η πορεία των γυναικών στην ιστορία υπήρξε δύσκολη, δύσβατη, με εμπόδια και περιορισμούς.
Φασονάδικα, φαστφουντάδικα και κάθε λογής «άδικα», είναι οι σύγχρονοι τόποι μαρτυρίου των γυναικών κυρίως, ενώ στα όμορφα χρόνια μας τα πρώτα θύματα της ανεργίας είναι οι γυναίκες.
Εκατομμύρια εργάτριες και εργάτες έχουν δώσει και δίνουν σκληρές μάχες ενάντια στην καταπίεση, για έναν καλύτερο κόσμο.
*Το άλλο μισό του Ουρανού, σύμφωνα με μια κινέζικη παροιμία, είναι η Γυναίκα, αφού αυτά τα δύο στοιχεία –γυναίκα και ουρανός– συνθέτουν τον Κόσμο. 
Μπ. Ζ.
*
Κεντρική Εκδήλωση ΟΓΕ
Κινηματογράφος STUDIO, 18:30
Σπάρτης & Σταυροπούλου 33 Πλ. Αμερικής
Τετάρτη 8 Μαρτίου
Δυο Μέρες, Μια Νύχτα
(Deux Jours, Une Nuit, 2014)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν.
Ηθοποιοί: Μάριον Κοτιγιάρ (Σάντρα), Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε (Μανού), Κατρίν Σαλέ (Ζουλιέτ), Ολιβιέ Γκουρμέ (Ζαν Μαρκ). Γαλλία – Βέλγιο, Έγχρ. 95'.


Η Σάντρα θα ξεχυθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας, για να κάνει τους συναδέλφους της να αντιληφθούν το ταχυδακτυλουργικό κόλπο μιας αδίστακτης εργοδοσίας, που μετατρέπει τη συναδελφική αλληλεγγύη σε πριμ αλληλοσπαραγμού.
Μαριόν Κοτιγιάρ: Υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, 2015.

Τετάρτη 15 Μαρτίου
Η Πηγή Των Γυναικών
(La Source Des Femmes, 2011)
Σκηνοθεσία: Ράντου Μιχαϊλεάνου.
Ηθοποιοί: Σαλέχ Μπακρί (Σάμι), Χιάμ Αμπάς (Φατίμα), Χαφσιά Χερζί (Εσμεράλντα), Λεϊλά Μπεκτί (Λεϊλά). Γαλλία, Έγχρ. 125'.

Οι γυναίκες σ’ ένα ορεινό χωριό του Μαρόκου σφραγίζουν τη μυστική πηγή τους με την «τέχνη» της Λυσιστράτης, για να πάψουν οι άντρες τους να τις χρησιμοποιούν σαν υποζύγια.
Άκι Καουρισμάκι. Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Καλύτερης ταινίας, 1990. Βραβείο της Εθνικής Ένωσης Κριτικών των ΗΠΑ Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, 1993.
Τετάρτη 29 Μαρτίου
Ροζέτα
(Rosetta, 1999)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν.
Ηθοποιοί: Έμιλι Ντεκέν (Ροζέτα), Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε (Ρικέ), Αν Υερνό (μάνα), Ολιβιέ Γκουρμέ (αφεντικό). Γαλλία – Βέλγιο, Έγχρ. 95'.

Η Ροσέτα, μια έφηβη, ένα ανημέρευτο αγρίμι, διεκδικεί το δικαίωμα στην εργασία για να βγει, από τις σκιές του δάσους όπου ζει, στο φως του «πολιτισμένου» κόσμου.
Ζαν-Πιερ Νταρντέν, Λικ Νταρντέν: Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ των Καννών 1999. Βραβείο της οικουμενικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών Ειδικής μνείας, 1999
Εμιλί Ντεκέν: Βραβείο Φεστιβάλ των Καννών Καλύτερης ηθοποιού, 1999. Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Σικάγου Πλέον υποσχόμενης ηθοποιού, 1999.
*
Παρουσίαση των ταινιών:
Ώρα έναρξης προβολών: 7.00 μ.μ.
 Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)
 
 e-mail: klskopeythrio@gmail.com
τηλ.
Επικοινωνίας: 6973 999219 - 6979 119018
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
*
Οι άλλες παρουσιάσεις στην Καισαριανή
Μετανάστες – Πρόσφυγες
14/1/2016: Άκι Καουρισμάκι: Ένας Ελληνοφινλανδός στο Λιμάνι της Χάβρης (δημοσίευση, 22/1/2016)
και
20/1/2016: BIUTIFUL: Η ανορθόγραφη ζωή μας (δημοσίευση, 24/1/2016, συμπληρωμένη από την παρουσίαση στην ΟΓΕ Χολαργού - Παπάγου, 7/2/2016)
*
ΠόλεμοςΦασισμός
17/2/2016: Έλα Να Δεις: Το Κατίν και η Αποκάλυψη του καπιταλισμού από τον Έλεμ Κλίμοφ (VIDEO) (δημοσίευση, 19/2/2016, με προσθήκη στοιχείων από την παρουσίαση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, 11//5/2016)
και
2/3/2016: Αποκάλυψη Τώρα: Από τον Τζόζεφ Κόνραντ στον Χο Τσι Μινχ (δημοσίευση, 13/3/2016. Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης με Σημειώσεις και Παράρτημα)
*
*
Από Μποτίλια επίσης
Λευκή ρετροσπεκτίβα σε φόντο κόκκινο
Με αφορμή την επαναλειτουργία της Αλκυονίδας και του Studio
Μικρό οδοιπορικό μνήμης μέσα από σινεμά και γεγονότα που σημάδεψαν τα χρόνια μας
***
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας
και
Μποτίλια Στον Άνεμο: Πρόσωπα

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.