Πρόσθετα μέτρα με κατανόηση του πολιτικού κόστους το μήνυμα του Π. Μοσκοβισί στην κυβέρνηση
Τετάρτη 15/02/2017 - 13:31
Τα πρόσθετα μέτρα είναι προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις αντοχές της κυβέρνησης για την προώθησή τους, είναι το μήνυμα των δηλώσεων του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τις συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
ΚΚΕ
Τετάρτη 15/02/2017 - 14:45
Σε σχόλιο για τις συναντήσεις και τις δηλώσεις του Κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Π. Μοσκοβισί, επιβεβαιώνουν όχι μόνο ότι τα νέα μέτρα (βλ. μεταρρυθμίσεις) είναι προ των πυλών, αλλά και ότι αυτά θα "σερβιριστούν"
για μια ακόμη φορά στο λαό, από κυβέρνηση - κουαρτέτο, με το δόλωμα της ανάπτυξης που δήθεν θα είναι ευεργετική για τα λαϊκά συμφέροντα».
Δήλωσε πως «υπάρχουν ακόμα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και πως
«αν γίνουν προσπάθειες από όλες τις πλευρές μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή πρόοδο και μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμφωνία», η οποία όπως είπε πρέπει να έχει «μια σωστή ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής βιωσιμότητας» και των «ανησυχιών εκείνων που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία».
Πρόσθεσε ότι θέλουμε
«μια ισχυρή και μεταρρυθμισμένη Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης» και επανέλαβε ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι στο ελληνικό μνημόνιο, λέγοντας πως είναι «πολύ σημαντικός εταίρος» και πως η συμφωνία «θα συμπεριλαμβάνει και το ΔΝΤ που είναι δικλείδα ασφάλειας και για την Ελλάδα». Για το Eurogroup της Δευτέρας απάντησε ότι «θα δούμε αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία στις 20 Φλεβάρη» και εκτίμησε πως «είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία από ό,τι χθες», ενώ για το ταξίδι του στην Αθήνα ανέφερε πως ήρθε ως «ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να έχει όλες τις παραμέτρους στα χέρια του» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Συμφωνία με «μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο» επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως ανάφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον δημοσιογράφων και καμερών ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετο βάρος, αλλά
«περισσότερη ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους» και πρόσθεσε ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και ελπίζει να συγκροτηθεί μια «συμμαχία των λογικών» και σε αυτή τη συμμαχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος διότι η λιτότητα πρέπει να τελειώσει.
Ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι
«κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας, όμως πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική, έτσι ώστε να είναι ελκυστική για ξένες επενδύσεις, έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που είναι το σημείο κλειδί».Σημείωσε ότι «χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμα» και πως οι όποιες αποφάσεις «πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά νούμερα», αναφερόμενος στις προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά 2,7% και 3% το 2017 και το 2018.
Για την ικανότητα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να εφαρμόζει τα μέτρα του μνημονίου αρθρογραφεί στην γερμανική εφημερίδα « Bild» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών θέτει το ερώτημα να
«είναι το ελληνικό πρόγραμμα σε σωστό δρόμο;» και απαντάει θετικά γράφοντας πως «όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οι εργαλειοθήκες 1& 2 των προγραμμάτων υπό την ευθύνη των προηγουμένων κυβερνήσεων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουμε ήδη διεκπεραιώσει περίπου 160 από τις 300 δράσεις της δικής μας εργαλειοθήκης 3, την οποία συμφωνήσαμε μαζί με τον ΟΟΣΑ».
Επικαλείται επίσης
«το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει προχωρήσει περισσότερο από ό,τι ανέμενε κανείς, και σε δύο χρόνια ξεπέρασε ό,τι είχαν πετύχει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα τέσσερα χρόνια της θητείας των». Επιπρόσθετα κάνει αναφορά στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων σημειώνοντας πως «ο νόμος για τη νέα κρατική εταιρεία holding η οποία θα διαχειρίζεται τα κρατικά assets, έχει διορίσει το εκτελεστικό της συμβούλιο, με CEO και πρόεδρο, είναι έτοιμος να αυξήσει την αξία των κρατικών επιχειρήσεων και των δημοσίων ακινήτων προς όφελος των πιστωτών μας και των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία».
Επιβεβαιόνοντας ότι το ΔΝΤ ζητά μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων γράφει ακόμα πως
«ούτε έχει δίκιο το ΔΝΤ που ζητά περισσότερες περικοπές στις συντάξεις και μείωση των φοροαπαλλαγών» διότι ήδη έχει προβεί σε σημαντικές περικοπές και «η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υποστηρίξει ότι έχουμε κάνει αρκετά για την ώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.