Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Συρία: Επικίνδυνες εξελίξεις - Στήριξη από το ΝΑΤΟ - «Ψυχραιμία» ζητά η ΕΕ - Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί

Επικίνδυνες εξελίξεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους - Κάλυψη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία
Νεκροί οι δύο πιλότοι - Χτυπήθηκε και ρωσικό ελικόπτερο
Το ρωσικό αεροσκάφος φλέγεται (πηγή: ΑΡ)
Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή που δρομολογούνται στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, φαίνεται να παίρνουν νέα διάσταση, ύστερα από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφουςαπό τουρκικό F16.
Το ρωσικό αεροσκάφος φλέγεται
Την στήριξη του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα εξέφρασε -όπως ήταν αναμενόμενο-  ο ΓΓ του Συμφώνου, τονίζοντας ότι «είμαστε αλληλέγγυοι στην Τουρκία και υποστηρίζουμε την [προάσπιση της] εδαφικής ακεραιότητας της χώρας- συμμάχου μας στους κόλπους του NATO».
Για «πισώπλατη μαχαιριά» από «συνεργούς τρομοκρατών», έκανε λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές επικοινωνίες με την Τουρκία.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να διατηρήσουν την ψυχραιμία», ενώ δήλωσε ότι πρόκειται για μια «επικίνδυνη» συγκυρία.
Να αποφύγουν την κλιμάκωση κάλεσαν Μόσχα και Άγκυρα, οι  ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.
Στήριξη από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία
(πηγή: ΑΡ)
Στήριξη στην Τουρκία προσέφερε – όπως ήταν αναμενόμενο - ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και απέρριψε τοποθετήσεις ότι το περιστατικό συνέβη εκτός τουρκικών συνόρων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «Η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση» και κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους, για να επιλύσουν το ζήτημα. «Έχουν ήδη υπάρξει επαφές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και θα θέλαμε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενημερώθηκε από τον Τούρκο πρέσβη για τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ τόνισε ότι μίλησε ο ίδιος με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι είναι αλληλέγγυοι με την Τουρκία και στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητά της. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά του.
Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία «να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία».
«Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων», είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της» δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα
Ο Μπ. Ομπάμα (πηγή: ΑΡ)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προέτρεψαν σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλιμάκωση» τόνισε ο Ομπάμα έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο ομόλογό του στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.
«Πρέπει να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής» επέμεινε και ο Ολάντ.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η Τουρκία, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της» πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Η χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, δηλώνει ο πρόεδρος Ερντογάν
«Το καθεστώς Άσαντ και οι χώρες που το στηρίζουν έχουν ξεκινήσει νέες επιθέσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το πνεύμα της Βιέννης» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας έμμεσα στη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για «πισώπλατη μαχαιριά από αυτούς που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
Ο Ερντογάν είπε πως «χωρίς να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην υπόθεση της Συρίας, δεν μπορεί να εμποδιστεί ούτε η παράνομη μετανάστευση, ούτε η τρομοκρατία» και αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς διαφόρων θέσεων από ρωσικά μαχητικά στη Συρία εδώ και μέρες υπογράμμισε τα περί χωρών που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Καταδικάζουμε τις σφοδρές επιθέσεις που επικεντρώνονται στη περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι» είπε ο τούρκος πρόεδρος και τόνισε: «Εκεί έχουμε συγγενείς και ομοεθνείς».
Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε πως έγινε «στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία, οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας. Να μην αμφιβάλλει κανείς για το ότι και σε αυτό το περιστατικό καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε. Όλοι όμως πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να προασπίζει τα σύνορά της».
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στις περιοχές τις οποίες βομβαρδίζουν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία υπάρχουν μόνο Τουρκομάνοι λέγοντας «στην περιοχή που βρίσκονται οι Τουρκομάνοι δεν υπάρχει «Ισλαμικό Κράτος». Λένε ότι χτυπούν το «ισλαμικό Κράτος», αλλά βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους».
Σχετικά με το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ενέργειας, ρωτήθηκε σήμερα ο νέος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Άλμπαϊρακ είπε «έχουμε με τη Ρωσία φιλικές, εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις που στηρίζονται σε μακρινό παρελθόν. Έχουμε σχέσεις σε πολλούς τομείς πέραν της ενέργειας. Ως προς τις σχέσεις μας στον τομέα της ενέργειας, δεν είμαι απαισιόδοξος».
Η αντίδραση της Ρωσίας
Ο Βλ. Πούτιν κατά την συνάντησή του με τον Αμπντάλα
«Πισώπλατη μαχαιριά», χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε από «συνεργούς τρομοκρατών». Προειδοποίησε, μάλιστα, την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «σημαντικές συνέπειες».
Μιλώντας πριν από τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «το γεγονός αυτό κινείται πέρα από το φυσιολογικό πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας».
«Φυσικά, ο στρατός μας επιτελεί ηρωικό έργο κατά της τρομοκρατίας. Αλλά η σημερινή απώλεια αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά που διενεργήθηκε από συνεργούς τρομοκρατών. Δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά» είπε, σημειώνοντας ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη πάνω από συριακό έδαφος, με τη χρήση πυραύλου αέρος-αέρος από τουρκικό F16. O ρώσος πρόεδρος είπε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Τουρκία.
«Κανείς από τους πιλότους μας, ούτε τα μαχητικά μας δεν απείλησαν το τουρκικό έδαφος. Αυτό είναι φανερό. Πολεμούν τρομοκράτες στις βόρειες περιοχές γύρω από τη Λαττάκεια, όπου υπάρχουν ένοπλοι, κυρίως άνθρωποι που προέρχονται από τη Ρωσία και τελούν το βασικό τους καθήκον, εξασφαλίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη Ρωσία. Είναι άνθρωποι που είναι ξεκάθαρα διεθνείς τρομοκράτες», σημείωσε ο Πούτιν.
Και συνέχισε: «Καθώς η ISIS διαθέτει εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από λαθρεμπόριο πετρελαίου και προστατεύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις άλλων κρατών, τότε είναι ξεκάθαρο γιατί είναι θρασύτατη, γιατί σκοτώνει ανθρώπους, γιατί πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης».
Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει τα πάντα και σημείωσε: «Το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σημαντικές συνέπειες, ανάμεσά τους και για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις».
«Φερόμασταν πάντοντε στην Τουρκία ως φιλικό κράτος. Δεν γνωρίζω προς ποίου το συμφέρον ήταν το σημερινό γεγονός, σίγουρα όχι προς το δικό μας. Και αντί να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας, εξ όσων γνωρίζουμε, η τουρκική πλευρά αμέσως στράφηκε στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για να συζητήσει το γεγονός, σαν να είχαμε εμείς καταρρίψει το δικό τους αεροσκάφος και όχι εκείνοι το δικό μας», είπε.
Και προχώρησε σε ακόμα μία αιχμή: «Θέλουν να κάνουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί την ISIS. Κατανοώ ότι κάθε κράτος έχει τα περιφερειακά του συμφέροντα και πάντα το σεβόμασταν αυτό, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί ένα τέτοιο έγκλημα όπως αυτό που συνέβη σήμερα. Και ελπίζουμε πως η διεθνής κοινότητα θα βρει τη δύναμη να ενωθεί και να πολεμήσει κατά του κοινού κακού», τόνισε.
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη, επίσκεψή του στην Τουρκία.
Νεκροί και οι δύο πιλότοι από πυρά Σύρων αντικαθεστωτικών
Πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής τύπου TOW, που χρησιμοποιούν οι ένοπλο του «Ισλαμικού Κράτους» και οι αντικαθεστωτικοί
Νεκροί είναι και οι δύο Ρώσοι πιλότοι του αεροσκάφους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διοικητής της δύναμης των Τουρκμένων Σύρων αντικαθεστωτικών που δρουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους, ο Αλπασλάν Τζελίκ: «Και οι δύο πιλότοι εντοπίστηκαν νεκροί. Οι σύντροφοί μας άνοιξαν πυρ ενώ εκείνοι βρίσκονταν στον αέρα και τους σκότωσαν πριν προσγειωθούν στο έδαφος».
Ο ίδιος κρατούσε στα χέρια του, όπως τουλάχιστον υποστήριξε, ένα κομμάτι από το αλεξίπτωτο ενός εκ των πιλότων. Οι δηλώσεις έγιναν στην περιοχή κοντά στο συριακό χωριό Γιαμάντι. 
Η Μόσχα επιβεβαιώνει τον θάνατο του ενός πιλότου
Ο ένας από τους δύο πιλότους έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του, αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό γενικό επιτελείο.
Χτυπήθηκε και ρωσικό ελικόπτερο - Ένας νεκρός στρατιώτης
Ελικόπτερο τύπου Hind, που δέχθηκε την επίθεση
Το ρωσικό ελικόπτερο που πέταξε στην περιοχή, προκειμένου να εντοπίσει τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους, χτυπήθηκε από Σύρους αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, το ρωσικό ελικόπτερο χτυπήθηκε από πύραυλο αμερικανικής κατασκευής και έκανε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Σύμφωνα με το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο, ένας άνδρας του ρωσικού σώματος πεζοναυτών σκοτώθηκε από τα πυρά που δέχθηκε το ελικόπτερο.
Νταβούτογλου: «Είχαμε δικαίωμα να ενεργήσουμε»
«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ενεργήσει εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει τα σύνορά της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγες ώρες μετά την κατάρριψη.
Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου είπε πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.
Από την πλευρά του το τουρκικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας υποστηρίζει πως το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος είχε λάβει δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο πριν τελικά χτυπηθεί από το τουρκικό μαχητικό.
Παράλληλα, για εξηγήσεις κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στη Μόσχα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
«Ψυχραιμία» ζητά η ΕΕ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προέτρεψε σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να διατηρήσουν την ψυχραιμία», ενώ δήλωσε ότι πρόκειται για μια «επικίνδυνη» συγκυρία.
«Σε αυτήν την επικίνδυνη συγκυρία μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους, όλοι εμείς πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παραμείνουμε ήρεμοι», επισήμανε σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Κατάφωρη επίθεση» καταγγέλλει η Δαμασκός
H συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε σήμερα μια «κατάφωρη επίθεση» εναντίον της εθνικής της κυριαρχίας. «Σε μια κατάφωρη επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας, η τουρκική πλευρά κατέρριψε σήμερα το πρωί ένα πολεμικό αεροσκάφος των Ρώσων συμμάχων μας στη συριακή επικράτεια, ενώ επέστρεφε από μια αποστολή εναντίον της οργάνωσης ΝΤΑΕΣ (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος»)», σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή που επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Αυτό «καταδεικνύει ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει στο πλευρό των τρομοκρατών και υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν αρχίσει να καταρρέουν μετά τα πλήγματα που τους προκάλεσε ο συριακός στρατός» συνέχισε η στρατιωτική αυτή πηγή.
«Αυτές οι απεγνωσμένες επιθετικές ενέργειες δεν θα συμβάλουν παρά στο να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων με την υποστήριξη και τη βοήθεια των φίλων μας, επικεφαλής των οποίων είναι η Ρωσία» προσέθεσε η πηγή.
«Να συνομιλήσουν απευθείας» καλεί Μόσχα και Άγκυρα ο Βρετανός πρωθυπουργός
O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ενθάρρυνε σθεναρά τη Ρωσία και την Τουρκία να συνομιλήσουν απευθείας για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με στόχο να αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση και να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του.
«Ο πρωθυπουργός ενθαρρύνει σθεναρά τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει απευθείας επικοινωνία μεταξύ των Τούρκων και των Ρώσων για το περιστατικό αυτό» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του σε δημοσιογράφους. Η ίδια προσέθεσε ότι ο Κάμερον συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου νωρίτερα σήμερα.
Οι ΗΠΑ ερευνούν για τον τόπο που έγινε η κατάρριψη
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα προκειμένου να διευκρινίσουν πού ακριβώς συνέβη το περιστατικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν.
Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις εξηγήσεις της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν, ο Ουόρεν δήλωσε σε μια ενημέρωση στο Πεντάγωνο: «Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό. Ναι».
«Βρισκόμασταν σε θέση να ακούσουμε όλα όσα συνέβαιναν, αυτές (οι επικοινωνίες) πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτές συχνότητες» τόνισε ο συνταγματάρχης. Ο Στιβ Ουόρεν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές σε μια βιντεοδιάσκεψη ενώ βρισκόταν στη Βαγδάτη, προσέθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο Ρώσοι πιλότοι.
Την ίδια στιγμή, Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι το ρωσικό βομβαρδιστικό ενδεχομένως παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα λίγων δευτερολέπτων προτού η τουρκική πολεμική αεροπορία καταρρίψει το πολεμικό αεροσκάφος, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε προκαταρκτικές ενδείξεις.
ΟΗΕ: «Επείγοντα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση» ζητά ο Μπαν Κι Μουν
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις» μετά το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικό αεροσκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς. Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.