Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΔΝΤ-ΕΕ: Ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες - Κατακέφαλος για το λαό

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή διελκυστίνδα με άξονα τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς
Αναπόσπαστα δεμένες με έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς είναι όλες οι «εκκρεμότητες» γύρω από τις οποίες συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια
Σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται σε αυτή τη φάση.

Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον
  • το ζήτημα των κριτηρίων για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς και
  • το ζήτημα του επιμερισμού των νέων «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα μεταφερθεί ο ΦΠΑ από την ιδιωτική εκπαίδευση σε άλλους τομείς και κατηγορίες της λαϊκής κατανάλωσης.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα και πάνω από τα προβαλλόμενα ζητήματα και τις προβαλλόμενες «αιτιάσεις», τα αντιλαϊκά παζάρια και σε αυτή τη φάση είναι αναπόσπαστα συνδεμένα με τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, καθώς στην πραγματικότητα αφορούν σε ζητήματα όπως η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, οι ανταγωνισμοί στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου «να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια», αναβλήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group). Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ φαίνεται να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στις αντιλαϊκές εξελίξεις και σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα ζητήματα. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή παραπομπή της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Α. Μπράιτχαρτ, στους «θεσμούς» και στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» των εκπροσώπων τους για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων:
«Μόλις οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής, θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη - μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης» ανέφερε σχετικά, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα - τεχνικό και πολιτικό - και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος (...) Βλέπουμε το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία».
Σε κάθε περίπτωση, τα αντιλαϊκά παζάρια δε στέκονται μόνο στα τρέχοντα «ανοιχτά» ζητήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν στην παραπέρα κλιμάκωση, με επίκεντρο βέβαια τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, ζητήματα γύρω από τα οποία αναμένεται να παίξει αποφασιστικό ρόλο και η πλευρά του ΔΝΤ, συνδράμοντας την Ευρωζώνη και βέβαια τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην αντιλαϊκή επίθεση.
Οι αντιλαϊκές «εκκρεμότητες»
Στο μεταξύ, μετά τη χτεσινή αναβολή της συνεδρίασης της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ, αυτό που αναμένεται πλέον ως «θετικό αποτέλεσμα» από το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας είναι να ανακοινωθεί ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του ελληνικού κράτους και των «θεσμών» για όλα τα ανοιχτά θέματα και ότι επίκειται η σχετική νομοθετική δράση τις επόμενες μέρες.
Ειδικότερα, στα «ανοιχτά θέματα» που συζητούνται ενόψει του Γιούρογκρουπ της Δευτερας, περιλαμβάνονται:

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Σε ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, η εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας πως πρόκειται για... «εξειδικευμένα θέματα», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε μέρα γίνεται πρόοδος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των πλειστηριασμών συζητήθηκε στο πλαίσιο χτεσινής τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των «θεσμών». Την ίδια ώρα, στο τραπέζι έχουν πέσει οι νέες «βελτιωμένες» (επί το αντιλαϊκότερο...) προτάσεις της συγκυβέρνησης.
  • Στο επίκεντρο βρίσκονται κατά βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και δευτερευόντως τα περιουσιακά, για τη διασφάλιση της περιβόητης «κουλτούρας πληρωμών», στην οποία εστίασε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο των επαφών του την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αθήνα με τη συγκυβέρνηση. 
Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται «αισιόδοξοι» για την επίτευξη του διαβόητου «έντιμου συμβιβασμού», μέσω του οποίου, σε συνδυασμό και με τον υπάρχον αλλά και το υπό διαμόρφωση νομοθετικό οπλοστάσιο, σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά των πλειστηριασμών και των εκβιασμών γύρω από τη λαϊκή στέγη.
  • Η βασική διαπραγματευτική γραμμή της συγκυβέρνησης φαίνεται ότι υποχωρεί στην «κάλυψη» του 50% των λαϊκών νοικοκυριών από τα επίπεδα του 80% σε προηγούμενη φάση.

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση μέσω «διαρροών» επιχειρεί να θολώσει το πεδίο, παραπέμποντας στο ένα ή στο άλλο «ισοδύναμο» μέτρο (σε αυτήν τη φάση έναντι της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πληροφορίες για επιπλέον φορολόγηση των «τυχερών παιχνιδιών» του ΟΠΑΠ, από την πλευρά του οποίου εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για νέα δέσμη παρεμβάσεων, συνολικής απόδοσης ύψους 300 εκατ. ευρώ.

ΡΥΘΜΙΣΗ «100 ΔΟΣΕΩΝ»

Αφορά στη μείωση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια προς την Εφορία. Τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν μέσω υπουργικής απόφασης που αναμένεται στο προσεχές διάστημα.

ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Το ζήτημα αφορά την επιχειρηματική διαπάλη και τους ανταγωνισμούς στη φαρμακοβιομηχανία, με επίκεντρο πλέον την «προστασία» των παρασκευασμάτων κάτω από μια ορισμένη τιμή.

Το μνημόνιο προβλέπει μείωση 50%, ως πρώτο βήμα, της τιμής όλων των πρώην πρωτότυπων φαρμάκων που έχουν χάσει την «πατέντα προστασίας» και των γενόσημων στο 32,5% επί της τιμής του πρωτοτύπου.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η ανακεφαλαιοποίηση κατά 14,4 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζικών ομίλων είναι σημαντική, όμως δεν αρκεί από μόνη της για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης «Fitch».
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να αντιμετωπιστούν βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα, καθώς οι τραπεζικοί όμιλοι διαχειρίζονται ένα εξαιρετικά μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων και οι δομές χρηματοδότησης υποφέρουν από ανισορροπίες.
Σύμφωνα με τη «Fitch», η ανακεφαλαιοποίηση θα βελτιώσει τη ρευστότητα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.