Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το παλιό παραμύθι με τα προαπαιτούμενα, ο... δράκος της διαπλοκής, το άλλοθι των επεμβάσεων και η συνδιαχείριση στο Αιγαίο (VIDEO)

Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο νομοσχέδιο με τους πλειστηριασμούς
(VIDEO)
Δημοσίευση: Πέμ, 19/11/2015 - 18:31
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 19/11/2015 - 19:44
«Απάτη ολκής» χαρακτήρισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τα περί προστασίας στα φτωχά λαϊκά στρώματα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Τόνισε ότι κυβέρνηση και δανειστές σφίγγουν τη θηλιά των πλειστηριασμών και σχολίασε πως ακόμα και το κρασί θέλουν να φορολογήσουν, αν τελικά δεν το αλλάξει το σχετικό άρθρο. Ανέφερε πως είναι παραμύθι χωρίς δράκο ότι η διαπλοκή θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, η οποία μοιράζει προνόμια στο κεφάλαιο.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην επίθεση στο Παρίσι, σημείωσε ότι αξιοποιείται ως άλλοθι για νέες επεμβάσεις και επισήμανε την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει την παροχή βοήθειας στη Γαλλία με όλα τα μέσα και με στρατιωτικά.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνο παιχνίδι με την τουρκική πολιτική για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, για επέκταση των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και για σχέδιο «τύπου Ανάν» στην Κύπρο.
Επίσης εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους σεισμόπληκτους της Λευκάδας, ζητώντας άμεσα να αποζημιωθούν και να προχωρήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι κτιρίων και έργα αντισεισμικής θωράκισης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Απάτη ολκής η «προστασία» που υπόσχεται η συγκυβέρνηση στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής
«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης

Μέχρι σήμερα λέγαμε ότι η συγκυβέρνησή σας, ακολουθεί τη γνωστή τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοθετικά μέτρα που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, τα δικαιώματα του λαού μας. Από σήμερα και πέρα σας ενημερώνουμε ότι τους έχετε ξεπεράσει. Μέσα σε μόλις δύο μήνες από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, μαζί με τους 7 προηγούμενους από τον περασμένο Γενάρη που αναρριχηθήκατε στην εξουσία, έχετε φέρει τόσα κατεπείγοντα, υιοθετώντας πλήρως όλες τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές και έχετε ξεπεράσει σε συχνότητα, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτους αριθμούς, όλες τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, πριν τη δική σας.

Έχετε το προνόμιο βλέπετε ως "αριστεροί" ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να είστε πρωτοπόροι και σε αυτό μετά την πλήρη μετάλλαξή σας, παρότι επιμένετε να τη θεωρείτε προσωρινή... "Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού" έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας, πολύ περισσότερο μάλιστα που η καρέκλα της εξουσίας είναι γλυκιά και συνηθίζεται εύκολα...

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Πριν μπω στο θέμα θέλω να εκφράσω ξανά εκ μέρους του ΚΚΕ την αλληλεγγύη μας με τον λευκαδίτικο λαό που βιώνει τις τραγικές συνέπειες από τις ελλείψεις σε αντισεισμική θωράκιση και προστασία όπως πριν από αυτόν οι Κεφαλονίτες, άλλες περιοχές της χώρας μας. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν αποζημιώσεις, να προχωρήσει ο έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων, να αρχίσουν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας σε όλη τη χώρα.

Μια ακόμα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτούμενων από τη συμφωνία - λαιμητόμο

Είμαστε σήμερα εδώ για μια ακόμα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και συμμαχιών του κεφαλαίου.

Μια συμφωνία που φέρνει το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών, που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους, νέους φόρους που προστίθενται σε αυτούς που ισχύουν, εκβιασμούς για να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά έγκαιρα τα χρέη τους και πολλά ακόμα που βασανίζουν για χρόνια όσα εργατικά νοικοκυριά προσπαθούν να σταθούν όρθια και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Μια συμφωνία που διατηρεί επίσης την ομηρία χιλιάδων μικρών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, στις οποίες απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Μία συμφωνία - λαιμητόμος, που είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, για να μπορούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να νιώθουν σιγουριά ότι θα ανοίξουν -με το αίμα του λαού- νέα πεδία για σίγουρα κέρδη.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, που έχει καταγραφεί πλέον και σε νομοσχέδιο, για να ψηφιστεί άρον - άρον από τη Βουλή.

«Τα νέα είναι καλά. Συμφωνία σε όλα τα ζητήματα. Το Euroworking Group χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε». Με αυτήν τη φράση του Γ. Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup, σφραγίστηκε μια ακόμα σφαγή σε βάρος του λαού.
Βέβαια, το ενδιαφέρον δεν είναι τι λένε αυτοί, είναι πώς αντιλαμβάνεται αυτό ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας. "Μετά από χρόνια ο αγώνας αυτός, έδωσε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να ελπίζει και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον", είπε προχτές στη Βουλή, ενώ είχε κλείσει τη συμφωνία με τους «εταίρους» του, ενώ γνώριζε ότι το κόστος των μέτρων που θα παρθούν, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά οι λαϊκές οικογένειες.
Το έργο "προαπαιτούμενα" έχει παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, φέτος και από "την πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά". Πρόκειται για μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η χώρα από τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, αλλά και αναδιαρθρώσεις στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Κάθε φορά που νέα προαπαιτούμενα μέτρα μπαίνουν στην τελική ευθεία για υλοποίηση, πάντα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σκαρφίζεται κάτι για να εξαπατήσει το λαό. Πότε αυτή η απάτη λέγεται "ισοδύναμα που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις", πότε "η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που έκαναν οι προηγούμενοι", πότε "υπάρχουν κόκκινες γραμμές"!
Τώρα, το παραμύθι λέγεται "καταπολέμηση της διαπλοκής που προσπαθεί να μας ανατρέψει". Μόνο που αυτό το παραμύθι δεν έχει δράκο.
Γιατί την ίδια στιγμή που τσακίζουν το λαό και καταγγέλλουν τη "διαπλοκή" και ορισμένους "νταβατζήδες", την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις, ζεστό χρήμα από ΕΣΠΑ και "πακέτο" Γιούνκερ, ιδιωτικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όλα αυτά για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που είναι ο μεγάλος διαφθορέας, η πηγή της διαφθοράς κρατικών στελεχών και αστών πολιτικών.
Πέφτουν οι μάσκες περί «προστασίας» των φτωχών νοικοκυριών

Κυρίες και κύριοι
Απάτη ολκής είναι η "προστασία" που υπόσχεται η συγκυβέρνηση στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.
Στο σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών γύρω από την πρώτη κατοικία των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών προχωρά στην ουσία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ουσιαστικά, η όποια παρεχόμενη προστασία απομένει, πέφτει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2018, ενώ η ένταξη σε αυτήν προϋποθέτει την προσφυγή του οφειλέτη στα δικαστήρια, τα οποία και θα αποφασίζουν για το ύψος της ελάχιστης δόσης, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα ακόμα και των πιο ανήμπορων νοικοκυριών.
Την ίδια ώρα, η επικοινωνιακή τακτική της συγκυβέρνησης αποτελεί μια ακόμη απάτη ολκής. Είναι αποκαλυπτικό ότι επιχειρούν να τσουβαλιάσουν την όποια παρεχόμενη νομική προστασία με τον τρόπο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούν οι τράπεζες με βάση τον "Κώδικα Δεοντολογίας», στο πλαίσιο των εξωδικαστικών συμβιβασμών και των ατομικών συμφωνιών με την πελατεία τους.
Μάλιστα, σύμφωνα και με το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, ο «Κώδικας Δεοντολογίας» θα ενισχυθεί με νέες διατάξεις, προκειμένου βέβαια να ενταθούν οι εκβιασμοί και οι απειλές απέναντι στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, εξαναγκάζοντάς τα να κόψουν ακόμη και από στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης προκειμένου να ανταποκριθούν στις "υποχρεώσεις" απέναντι στις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους τους.
Οι μάσκες πέφτουν...
-- Το όριο της "αξιοπρεπούς διαβίωσης", το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει το "κεραμίδι" της φτωχής λαϊκής οικογένειας, τοποθετείται για τον άγαμο στα 8.180 ευρώ μεικτό εισόδημα το χρόνο, για το ζευγάρι στα 13.917 ευρώ, με προσαύξηση 3.361 ευρώ για κάθε παιδί.
-- Παράλληλα, το όριο της αντικειμενικής αξίας για την παραπάνω "προστασία" διαμορφώνεται στα 170.000 ευρώ, που βέβαια θα υποχωρήσει στη συνέχεια μαζί με την προς τα κάτω αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο ανακάλυψε νέο αντίστοιχο έλλειμμα στα "ισοδύναμα" μέτρα, που αφορούν στην "αντικατάσταση" του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Καλά γίνεται και φεύγει το ΦΠΑ στα φροντιστήρια και άλλα σχολειά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Αλλά όμως σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από το φόρο στα "τυχερά παιχνίδια", καθιερώνεται και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο εμφιαλωμένο κρασί! Το κρασάκι που πίνουν από καταβολής Ελλάδας, οι λαϊκές οικογένειες στο σπίτι ή την ταβέρνα. Μέχρι κι αυτό θα ψηφίσουν σήμερα να ακριβύνει, επειδή έτσι θέλει η κυβέρνηση σε συμφωνία με το κουαρτέτο. Εκτός κι αν έχουμε καμιά εξέλιξη κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Μάλιστα, όπως λένε, αναζητούνται ακόμη ένα - δυο μέτρα προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό.
Οι πλειστηριασμοί αναπόσπαστα δεμένοι με το συνολικότερο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης

Κυρίες και κύριοι
Η συγκυβέρνηση κάνει λόγο για καθεστώς "μερικής προστασίας" για υψηλότερα εισοδήματα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό.
Τα ποσά των δόσεων και η ίδια η προστασία από τους πλειστηριασμούς επίσης θα καθορίζονται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, και με την προσκόμιση των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων από τους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες.
Η εν λόγω κατηγορία, κατά τα λεγόμενα των υπουργών, αφορά σε ετήσια εισοδήματα με πλαφόν στα 35.000 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία έως 230.000 ευρώ.
Ο προσδιορισμός της δόσης που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά θα γίνεται από το δικαστήριο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει ο δανειολήπτης να εξυπηρετήσει την παραπάνω ρύθμιση ή το δικαστήριο κρίνει ότι δεν πρέπει να τύχει προστασίας, τότε έρχεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πλειστηριασμού.
Η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση επιβολής της "κουλτούρας πληρωμών" που προωθούν κυβέρνηση και "εταίροι".
Μάλιστα, με στόχο να αρπάξουν από τα λαϊκά νοικοκυριά τα τρέχοντα χαράτσια, προβλέπουν την αποβολή από τη ρύθμιση της "διευκόλυνσης" -μέχρι 100 δόσεις- τα νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τόσο τα παλαιότερης κοπής χαράτσια, όσο και τα νέα που προστίθενται συνεχώς, εντός των παρεχόμενων προθεσμιών.
Το περιθώριο των 30 ημερών για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών "υποχρεώσεων" από όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα διατηρηθεί μέχρι τον Ιούνη του 2016. Στη συνέχεια, θα περιοριστεί σταδιακά στις 20 και τις 10 μέρες, ώσπου το 2018 να μηδενιστεί εντελώς...
Κυρίες και κύριοι
Το ζήτημα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το συνολικότερο θέμα της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, το βηματισμό και την πολιτική που θα επιλέξουν στη συνέχεια οι τραπεζικοί όμιλοι. Το συγκεκριμένο ζήτημα, επί του οποίου οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, παραπέμπεται σε επόμενο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα περιλαμβάνονται διαφορετικές "λύσεις" για τις διάφορες κατηγορίες δανείων -μεγάλα επιχειρηματικά, μικρά επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά- αλλά θα προωθεί τη διαχείριση εντός του τραπεζικού συστήματος, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πώλησής τους σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ σημείωσε ότι "η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει σύντομα μετά την ταχεία υιοθέτηση της απαραίτητης νομοθεσίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη", δηλαδή σήμερα.
Παράλληλα «τρέχουν» επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια με ενεργό εμπλοκή της συγκυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Μαζί με όλα αυτά δεν πρέπει να μας διαφύγει της προσοχής, η επικίνδυνη εξέλιξη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά την σφαγή του γαλλικού λαού στο Παρίσι από φανατικούς τζιχαντιστές, τους οποίους πρώτα στήριξαν εξόπλισαν και εκπαίδευσαν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, οι υπηρεσίες τους και τώρα, χρησιμοποιούν τη δολοφονική στάση τους ως άλλοθι νέων επεμβάσεων και αιματοκυλίσματος των λαών στο βωμό των οξυμένων ανταγωνισμών τους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής και των σφαιρών επιρροής. ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Μεγ. Βρεττανία, αραβικά κράτη και μοναρχίες του κόλπου, περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Τουρκία, ανταγωνίζονται με την συμμετοχή και άλλων κρατών, στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή απλά του κοινού "αντιτρομοκρατικού αγώνα".
Δεν μας διαφεύγει της προσοχής ότι ομόφωνα, ενεργοποιήθηκε μετά από γαλλικό αίτημα το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ για "παροχή βοήθειας με όλα τα διαθέσιμα μέσα"...
Με τον τρόπο αυτό, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το σχετικό άρθρο, η ΕΕ παρέχει και επισήμως τη "θεσμική" ομπρέλα για την εμπλοκή όλων των κρατών - μελών της "με όλα τα μέσα", δηλαδή και με στρατιωτικά, στην κλιμάκωση, εμβάθυνση και γενίκευση των επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η γαλλική κυβέρνηση, αντί να επικαλεστεί το άρθρο 222 της Συνθήκης της Λισαβόνας (που αναφέρεται μάλιστα πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων), επέλεξε να κάνει επίκληση στο άρθρο αυτό της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο αναγνωρίζει το "θεμελιώδη ρόλο" του ΝΑΤΟ. Πέρα από άλλες προεκτάσεις που ενδεχομένως "κρύβονται" εδώ, πρόκειται για μια κίνηση που προφανώς συνδέεται με τις συνολικότερες αντιθέσεις και διεργασίες για την πορεία της ΕΕ, στις οποίες είναι φανερό ότι παρεμβαίνουν ενεργά και οι ΗΠΑ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μη στρατιωτική εμπλοκή, την ίδια ώρα μάλιστα που υπουργοί επικαλούνται συνεχώς το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ακούγονται μόνο ως ανέκδοτο...
Αλλωστε όλοι οι μετέχοντες υπουργοί -την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος- έκαναν αποδεκτό το αίτημα της Γαλλίας. Και για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση επ΄ αυτού ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, δήλωνε: "Κάθε χώρα θα μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο, γρήγορα και σε διάφορα μέρη". Η βοήθεια θα μπορούσε να περιλαμβάνει "μεγαλύτερη υποστήριξη" στη Συρία, στο Ιράκ και στην Αφρική.
Η επισήμανση του Γάλλου για "βοήθεια με κάθε τρόπο" παραπέμπει στους διάφορους τρόπους με τους οποίους θα εμπλακούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τα διάφορα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ειδικά για την Ελλάδα και με βάση την επιδίωξη του εγχώριου κεφαλαίου να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, έχει όλο το προηγούμενο διάστημα "διαφημίσει" έντονα τη δυνατότητα να «συνδράμει» παραχωρώντας βάσεις, άλλες υποστηρικτικές υποδομές και μέσα, επιτελείς και επιμελητεία, αλλά και πληροφορίες, κρισιμότατο κομμάτι στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων, χωρίς τελικά να αποκλείεται και άμεση στρατιωτική συμμετοχή στην επέμβαση.
Η ατζέντα αυτή βρωμάει μπαρούτι, το λέμε καθαρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν και για το μελλοντικό ρόλο και τη διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, "την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών"), αλλά και το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς και την "ανάπτυξη ικανοτήτων για την υποστήριξη της ασφάλειας και της ανάπτυξης", όλα ζητήματα που αποτυπώνουν τις ετοιμασίες της ΕΕ προς ανάληψη διευρυμένης πλέον στρατιωτικής δράσης.
Μάλιστα έκαναν επισκόπηση των διεξαγόμενων επιχειρήσεων της ΕΕ, ιδίως δε της επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά και της ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο.
Επικίνδυνα παιχνίδια με την τουρκική πολιτική

Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στάθηκε στα ζητήματα διαχείρισης του "προσφυγικού ζητήματος".
Ενόψει και του ταξιδιού του ίδιου και του πρωθυπουργού στην Τουρκία, επισήμανε τις "δυσκολίες" στην εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ληφθεί διμερώς ή σε επίπεδο ΕΕ και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει "κοινή βούληση και αποφασιστικότητα από όλα τα μέρη" για την εφαρμογή τους στην πράξη.
Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στην απόφαση για μετεγκατάσταση προσφύγων εντός χωρών της ΕΕ, στο διμερές Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, στη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας και στις Συμφωνίες Επανεισδοχής της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν.
Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά. Παίζετε επικίνδυνο παιγνίδι με την τούρκικη πολιτική. Ανοίγετε τον δρόμο εν ονόματι της αντιμετώπισης του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος, για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, για άνοιγμα της όρεξης στην τούρκικη αστική τάξη και τους συμμάχους της για επέκταση των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, για περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας, για ένα νέο σχέδιο Ανάν στο Κυπριακό.
Να βρεθεί σε ετοιμότητα ο λαός για νέους απεργιακούς αγώνες

Τελειώνω με την παρένθεση αυτή, άλλωστε δεν είναι και το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης για αναλυτική εξέταση.
Κι επειδή τα ζητήματα είναι σύνθετα και πολλά, και πάντα ο λαός μας και η νεολαία την πληρώνει στο τέλος, γι' αυτό αυτούς και το κίνημά τους καλούμε και από αυτό το βήμα της βουλής για να αντισταθούν, να κινητοποιηθούν, να οργανωθούν πιο αποφασιστικά, και ενάντια στα σημερινά μέτρα που θα ψηφίσει η πλειοψηφία σας, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το σιγοντάρισμα και το ψεύτικο αντιπολιτευτικό ξέσπασμα των υπολοίπων κομμάτων, που σας συνδράμουν πολλαπλώς αλλιώς.
Αλλά και να βρεθεί σε ετοιμότητα ο λαός μας για νέους μεγάλους απεργιακούς αγώνες και πάλη, και για όσα έρχονται, για το ασφαλιστικό, την υγεία και πρόνοια, την παιδεία, τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αυτός ο αντιλαϊκός νόμος που ψηφίζετε απόψε, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να γίνει κατάσχεση, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας εργατικής - λαϊκής οικογένειας και μη διανοηθείτε να χρησιμοποιήσετε και το μαστίγιο στους εργαζόμενους. Ο ίδιος ο λαός θα το στρέψει ενάντιά σας.
 Η μεγάλη επιτυχία της πρόσφατης απεργίας και των συλλαλητηρίων στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα συνδικάτα, τα εργατικά σωματεία, οι Ομοσπονδίες, κυρίως αυτές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είναι το παράδειγμα για τις μορφές πάλης, το περιεχόμενο του αγώνα, στο οποίο πρέπει κάτω από τις δικές τους τις γνήσια ταξικές σημαίες να συσπειρωθούν, συμπαραταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και αγρότες, τα παιδιά τους και οι γυναίκες τους».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.