Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Η ενεργή συμμετοχή τους στα παζάρια της ΕΕ για το «κεφάλαιο» των προσφύγων ‒ ΚΚΕ: Αυτοί που κλέβουν τον πλούτο των χωρών και η επιζήμια για το λαό πολιτική της κυβέρνησης


*

ΕΕΔΔΑ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη: Αυτό που προσβάλλει τον πολιτισμό μας είναι ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑτοι και τα εγκλήματά τους κατά των λαών (VIDEO - ΦΩΤΟ)
*
Παζάρια και αντιθέσεις στη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό

Δημοσίευση: Παρ, 13/11/2015 - 10:21 

«Ζεστό χρήμα» στην Τουρκία και «ψίχουλα» σε χώρες της Αφρικής προκειμένου να συγκρατήσουν στο έδαφός τους (και συνεπώς εκτός ΕΕ) τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χρήμα όμως από το οποίο δεν θα πάει ούτε ευρώ στους λαούς αυτών των χωρών, αποφάσισαν να δώσουν οι αρχηγοί των «28» της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε την Πέμπτη στη Βαλέτα της Μάλτας.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τη Σύνοδο ΕΕ - Αφρικής για το Προσφυγικό
Δημοσίευση: Παρ, 13/11/2015 - 15:07
Σε ανακοίνωση για τη Σύνοδο ΕΕ - Αφρικής για το Προσφυγικό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το “Σχέδιο Δράσης” της Συνόδου της Βαλέτα για το Προσφυγικό κινείται στη σταθερή κατεύθυνση της ΕΕ: Καταστολή - διαλογή - κινητικότητα και υπερεκμετάλλευση των -χρήσιμων για το κεφάλαιο- προσφύγων. Οι αποφάσεις της Συνόδου, με δεδομένο ότι δρομολογούνται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεών της στην Αφρική, με ενεργητικό ρόλο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνιστούν τον ορισμό τού “Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι”.
Η ΕΕ χρησιμοποιεί γι’ αυτές τις επεμβάσεις ως πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των εγκληματικών κυκλωμάτων, την αποτροπή της προσφυγιάς και την "προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Όμως αυτοί που κλέβουν τον πλούτο των χωρών της Αφρικής, όπως κι άλλων χωρών, και ευθύνονται για τη φτώχεια των λαών, αυτοί που επεμβαίνουν με διάφορους τρόπους και προκαλούν ή αναζωπυρώνουν εμφύλιες συρράξεις, δεν μπορούν να φέρουν ευημερία. Αυτοί που υπηρετούν το σύστημα, που προκαλεί τους πολέμους και την εκμετάλλευση, δεν μπορούν να αποτρέψουν την προσφυγιά και είναι υποκριτική η ανησυχία τους για τη δυστυχία των λαών της Αφρικής.
Ο λαός επίσης να μην εφησυχάζει από την “επανόρθωση” Γιούνκερ για το ζήτημα των “κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας”. Το θέμα έχει ανοίξει για τα καλά από την ΕΕ και συνιστά κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, που ενισχύουν οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων, η επιζήμια για το λαό πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».


Την ίδια ώρα που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται, λόγω της φτώχειας και της εξαθλίωσης που παράγει ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί η ΕΕ, οι ηγέτες της λυκοσυμμαχίας έδειξαν ότι μοναδικός τους στόχος είναι να κλείσουν τα σύνορα της Ευρώπης στους πρόσφυγες και να δέχονται μόνον όσους καλύπτουν τις ανάγκες των μονοπωλίων για φθηνό εργατικό δυναμικό.

Πέντε δισ. ευρώ σε Τουρκία - Αφρική

Συγκεκριμένα, οι 28 αποφάσισαν τη σύσταση ενός Ταμείου Αρωγής για την Αφρική ύψους 1,8 δισ. ευρώ, από το οποίο θα χρηματοδοτούνται προγράμματα και σχέδια για την «οικονομική ανάπτυξη» και τη δημιουργία θέσεων «απασχόλησης» στις χώρες καταγωγής των μεταναστών. Εκτός της χρηματοδοτικής στήριξης τα αφρικανικά κράτη συμφώνησαν να συντονίσουν τις δράσεις τους με την ΕΕ και στην κατεύθυνση της καταστολής, ενώ θα διερευνηθούν και τρόποι για τη διευκόλυνση της επανεισδοχής οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Πάντως η χρηματοδότηση αυτού του -ούτως ή άλλως πενιχρού- ποσού συναντά δυσκολίες, καθώς μέχρι στιγμής 25 κράτη - μέλη της ΕΕ και 2 εκτός ΕΕ (Νορβηγία και Ελβετία) έχουν ανακοινώσει συνολική συνεισφορά που φτάνει μόλις σε 81,3 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συμφωνία με τους Αφρικανούς ηγέτες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν ταχύτατα μια συμφωνία με την Τουρκία η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στα τέλη του Νοέμβρη ή το αργότερο στις αρχές Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ πρόκειται να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για τα έτη 2016-2017, χρήματα που απαιτούνται να καταβληθούν από τα κράτη - μέλη, καθώς ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλιο 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η προοπτική μιας ετεροβαρούς συμφωνίας με την Τουρκία και η παροχή λευκής επιταγής εκ μέρους της ΕΕ έχει προκαλέσει τριγμούς τόσο ανάμεσα σε κράτη -μέλη, όσο και σε πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που αναμένεται να εκφραστεί και το επόμενο διάστημα.

Από τη Σύνοδο στη Μάλτα (φωτό ΑΡ)
Υπέρ της «συνεννόησης» με την Τουρκία ο Αλ. Τσίπρας

Υπέρμαχος της «συνεννόησης» με την Τουρκία εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «η μόνη πραγματική πιθανότητα για ουσιαστική διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης είναι η συνεννόηση με την Τουρκία» και σημείωσε ως θετικές τις αποφάσεις που πάρθηκαν, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία έως το τέλος του Νοέμβρη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι επαφές που θα έχει εκεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τα ανταλλάγματα (εκτός από τα χρηματικά) με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, «υπό το πλαίσιο ότι θα τηρούνται οι όροι, δεν θα υπάρχει κάποια αλά καρτ συνεννόηση, θα τηρούνται οι όροι και οι αρχές της ενταξιακής διαδικασίας».

Ενισχύεται η θέση της Άγκυρας

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση από την ΕΕ του ρόλου της Τουρκίας στο ζήτημα του Προσφυγικού θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση σε μία σειρά ανοιχτά ζητήματα, όπως το θέμα της ΑΟΖ, του Αιγαίου, αλλά και το Κυπριακό.

Από αυτή την άποψη, ανησυχία προκαλεί η άποψη που εξέφρασαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι είναι αναγκαίο να «συμβάλει η Τουρκία αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού», κάτι που καθιστά το ζήτημα ουσιαστικά διμερές (και όχι διεθνές), σε μία στιγμή μάλιστα που το ένα μέρος (Τουρκία) ενισχύεται σημαντικά.

Και στο ζήτημα του Αιγαίου όμως αντικειμενικά η Τουρκία αποκτά ένα ακόμη πλεονέκτημα, έστω και αν Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιχείρησαν να κλείσουν τη συζήτηση των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας -Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής και ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε η Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία και να υπάρχει διαβούλευση με την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές. Από την πλευρά του ο Γιούνκερ χαρακτήρισε ατυχή την έκφραση «κοινές περιπολίες» και πρότεινε να αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες»...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.