Φιέστες και κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες
Δημοσίευση: Τετ, 04/11/2015 - 10:00
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 04/11/2015 - 10:15
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 04/11/2015 - 10:15
Με μία τελετή που έστησαν μπροστά στις κάμερες, κατά τη διάρκεια αναχώρησης 30 προσφύγων προς το Λουξεμβούργο, προσπάθησαν να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την αναχώρηση των 30 προσφύγων μέσω του προγράμματος «μετεγκατάστασης»
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναχώρηση των 30 προσφύγων μέσω του προγράμματος «μετεγκατάστασης», αναφέρει:
«Οι φιέστες, τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Έλληνα πρωθυπουργού και η προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ, δεν μπορούν να κρύψουν την τραγική πραγματικότητα. Το όριο της "ανθρωπιάς" της ΕΕ, για την οποία μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωράει μόλις 66.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν επίσημα από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τους υπόλοιπους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, όσους δεν πνιγούν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, τους περιμένει ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα και η απέλαση.
Τώρα, ο λαός πρέπει να δημιουργήσει το δικό του, πραγματικό λαϊκό ποτάμι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, να απομονώσει το ρατσισμό όπου και όπως εκδηλώνεται. Να διεκδικήσει την ασφαλή και απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας με την ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ. Ο ελληνικός λαός μαζί με τους λαούς της περιοχής και της Ευρώπης, να παλέψουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που δολοφονούν και ξεριζώνουν τους λαούς ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζουν το αιματοκύλισμα των λαών και αξιοποιούν τους πρόσφυγες στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των μονοπωλίων».
Πρόκειται για τους πρώτους πρόσφυγες (έξι οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ) που θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα προς άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
Τους πρόσφυγες «υποδέχθηκαν» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, o επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Οι φωτογραφίες που αντάλλαξαν με τους πρόσφυγες και τα τηλεοπτικά πλάνα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι με ευθύνη της ΕΕ, που πρωτοστατεί στις επεμβάσεις μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως το ΝΑΤΟ, το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα-νεκροταφείο. Ακριβώς αυτές τις ευθύνες επιχείρησε να συγκαλύψει ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας επίκληση σε ένα «ευρωπαϊκό όραμα» που από τη φύση της ΕΕ ως διακρατική ένωση των καπιταλιστών, δεν είναι τίποτα άλλο από τα « οράματα»του κεφαλαίου.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Αναφερόμενος στην έναρξη της διαδικασίας επισήμανε ότι «ξεκινά η διαδικασία της μετεγκατάστασης για πρόσφυγες που έχουν έρθει από τη Συρία και το Ιράκ διακινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, περνώντας δια πυρός και σιδήρου και σήμερα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή». Ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, οι «30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης».
Βέβαια, ακόμα και αν εφαρμοστούν στο σύνολο τους οι ποσοστώσεις που έχουν αποφασιστεί, πάλι σταγόνα στον ωκεανό θα συνιστούν. Με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ, τα επόμενα χρόνια θα μετεγκατασταθούν 160.000 πρόσφυγες από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός μπροστά στα εκατομμύρια των προσφύγων και μάλιστα μέχρι στιγμής υπάρχει απροθυμία να εφαρμοστούν αυτές οι ποσοστώσεις. Επί της ουσίας, στα κράτη-μέλη θα κατευθύνονται οι πρόσφυγες που θέλουν τα μονοπώλια ως φθηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, ενώ οι υπόλοιποι θα επιστρέφουν στην κόλαση των πολέμων. Επίσης, αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα των επαναπροωθήσεων θα βρεθούν εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται μετανάστες και όχι πρόσφυγες.
Ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι απαιτείται συνεργασία της ΕΕ με την Άγκυρα, ώστε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να ξεκινά από την Τουρκία και όχι από τα ελληνικά νησιά.
Ακόμη, ανέφερε, πως «δε θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη που υψώνει τείχη και συρματοπλέγματα», προσθέτοντας πως «αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη τότε η ελπίδα και το ευρωπαϊκό όραμα θα σβήσει». Όμως ακριβώς αυτά τα «τείχη» υψώνει και η ελληνική κυβέρνηση, αποδεχόμενη στην τελευταία «μίνι» Σύνοδο Κορυφής να μετατραπεί η Ελλάδα σε σταθμό καταναγκαστικής συγκέντρωσης τουλάχιστον 50.000 προσφύγων.
Oι ομιλίες έγιναν μπροστά από μια φωτογραφία που δείχνει τρεις γιαγιάδες από τη Λέσβο να ταΐζουν ένα μωρό προσφύγων. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι η εικόνα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης των λαϊκών ανθρώπων που δεν έχουν καμία αξία με τα «οράματα» της λυκοσυμμαχίας.
Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν τα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο.
Το τι ακριβώς θα γίνει στην Ελλάδα, περιέγραψε πάντως ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, ο οποίος δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» όσους μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο.
«Όποιος έχει ταξιδέψει παράτυπα και δεν έχει δικαίωμα να λάβει άσυλο θα πρέπει να οδηγείται γρήγορα πίσω στη χώρα του» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Ο Φαμπρίς Λεγκέρι ανέφερε ότι η Frontex έχει ήδη καταγράψει φέτος «περισσότερες από 800.000 παράτυπες εισόδους» από τα σύνορα της ΕΕ, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη «στο ανώτατο σημείο» του μεταναστευτικού κύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.