Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΚΚΕ: Ημερίδα για την εργατική τάξη, 21-22 Νοέμβρη 2015

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινά σήμερα η ημερίδα για την εργατική τάξη
Θέμα της ημερίδας:
«Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ»
Ημερίδα, με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ σήμερα Σάββατο 21 και αύριο Κυριακή 22 Νοέμβρη στην Αίθουσα Συνεδρίων της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.
Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο:
Σάββατο 21 Νοέμβρη (17.00-20.00)
  • Κεντρική εισήγηση από την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».
Παρεμβάσεις με θέμα:
  • «Η σχέση του Κόμματος με την εργατική τάξη. Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής στην οργάνωση των αγώνων και του κινήματός της», από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Η οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής του», από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα (20.15-21.30), με θέμα «Το εργατικό - επαναστατικό τραγούδι στο μεσοπόλεμο 1918-1935».
Κυριακή 22 Νοέμβρη (10.00-13.00)
  • Ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».
Παρεμβάσεις με θέμα:
  • «Η διαπάλη με τον οπορτουνισμό στο εργατικό κίνημα σε συνθήκες κρίσης», από τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος», από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για τη νεολαία», από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
Στην αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870-1935, με τίτλο: «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θέμα «Το εργατικό - επαναστατικό τραγούδι στο μεσοπόλεμο 1918-1935: Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες…»
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ημερίδας για το εργατικό κίνημα, με τίτλο «Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες…», περιλαμβάνει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του Μεσοπολέμου (1918-1935). Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα ποιήματα και τραγούδια, που τα περισσότερα αναδύονται για πρώτη φορά μετά από 95 περίπου χρόνια, μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος: Του Εκδοτικού Τμήματος του ΣΕΚΕ («Κόκκινα Τραγούδια», 1921), του Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου («Επαναστατικά Τραγούδια», 1928) και του «Ριζοσπάστη» («Κόκκινο Ημερολόγιο», 1935).
Οι εκδόσεις αυτές μαρτυρούν ότι από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την ίδρυσή του, στο φως της νικηφόρας Οχτωβριανής Επανάστασης, το ΚΚΕ αγκαλιάζει και ενθαρρύνει την τέχνη που συμβάλλει στην εργατική - επαναστατική πάλη, ως απαραίτητο κι αναπόσπαστο όπλο στη δράση του.
Οι στίχοι μεγάλου μέρους των ποιημάτων και τραγουδιών έχουν γραφεί από επώνυμους δημιουργούς, όπως οι πρόδρομοι σοσιαλιστές συγγραφείς Κώστας Χατζόπουλος και Ρήγας Γκόλφης, αλλά και ο «νεανικός» Γιάννης Ρίτσος, που υπογράφει με το ψευδώνυμό του εκείνα τα χρόνια Γ. Σοστίρ. Οι συνθέτες των παλιών τραγουδιών που θα αναδειχθούν δυστυχώς παραμένουν ανώνυμοι.
Στην εκδήλωση, ανάμεσα σε άλλα, θα παρουσιαστούν και άγνωστοι στίχοι της «Διεθνούς», καθώς και του τραγουδιού «Άνεμοι, θύελλες» (Βαρσαβιάνκα), ενώ συμπληρωματικά θα ακουστούν ορισμένα τραγούδια νεότερων συνθετών, όλα σε ποίηση του Μεσοπολέμου.
Τα θέματα των τραγουδιών αντλούνται από τα συνταρακτικά γεγονότα της νέας ιστορικής εποχής που άνοιξε η είσοδος του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η Οχτωβριανή Επανάσταση, οι εργατικοί αγώνες, η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η δολοφονία των Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ κ.ά. και εκφράζουν την πάλη της ανερχόμενης εργατικής τάξης για να διαχωριστεί από την αστική διεκδικώντας την εξουσία της.
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται με την αρωγή του Χρήστου Λεοντή, θα ερμηνεύσει ο Πάνος Μπούσαλης στο τραγούδι, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» και πολυμελής ορχήστρα οργάνων.
Την ενορχήστρωση και διασκευή των τραγουδιών καθώς και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, τη διδασκαλία της χορωδίας η Ανθή Γουρουντή, ενώ στην αφήγηση μετέχουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Λίλα Καφαντάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.