ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προσπάθεια συγκάλυψης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών
(VIDEO)
Από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
Τις ευθύνες της συγκυβέρνησης για την εμπλοκή του λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Τις ευθύνες της συγκυβέρνησης για την εμπλοκή του λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Ήταν εμφανής η προσπάθεια του υπουργού να συγκαλύψει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς, οι οποίοι ευθύνονται για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως και η επιδίωξη της συγκυβέρνησης να διασφαλίσει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου μέσω της βαθύτερης εμπλοκής του λαού σε αυτούς τους σχεδιασμούς.
Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του στις εξελίξεις στη Συρία και συνολικά στη Μ. Ανατολή, στο φόντο των εξελίξεων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, «ξεχνώντας» βέβαια το ρόλο των σχεδιασμών και των επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Ανέφερε ότι «στη Συρία σήμερα βρισκόμαστε, ως ΕΕ και ως Ελλάδα, ενώπιον ενός κλασικού προβλήματος στις διεθνείς σχέσεις, του πώς και αν μπορεί να διαμορφωθεί συνεργασία ανάμεσα σε δύο διαφορετικές συμμαχίες»!Όπως σημείωσε, από τη μια μεριά
«έχουμε μια συμμαχία που διαμορφώνεται ανάμεσα στη Ρωσία, τη Συρία, το Ιράν». Από την άλλη, «είναι τα κράτη του Κόλπου, κύρια όμως η Σαουδική Αραβία, με την ερμηνεία του Κορανίου την οποία πρεσβεύει (...) Έχουμε, δηλαδή, κρατικά συμφέροντα που συνεκφράζονται μέσα από θρησκευτικά ρεύματα. Βέβαια, σε αυτήν τη συζήτηση υπάρχουν και άλλες πηγές και τις ξέρετε, που δημιουργούν την ένταση. Είναι οι τόσο ακραίες ιδεολογίες και ο τζιχαντισμός ανάμεσα στους ισλαμιστές»!
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην «παρέμβαση» της κυβέρνησης στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αποτύπωσε τους τομείς που ιεραρχεί για «μπίζνες» το κεφάλαιο, σημειώνοντας:
«Εμείς προωθούμε το διάλογο -όπως ξέρετε, έχω κάνει επίσκεψη σε όλα τα κράτη της Βαλκανικής- προωθούμε όμως δίκτυα, τη διαμόρφωση δικτύων. Η διαμόρφωση δικτύων αφορά αγωγούς, Ενέργεια, αφορά μεγάλους σιδηροδρομικούς κόμβους, αφορά αυτοκινητόδρομους, αφορά δίκτυα κοινωνικά, δίκτυα πολιτικής συνεργασίας και πολιτισμού, με στόχο να είναι δίκτυα σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς εξαρτήσεις κάποιου από κάποιον άλλο». Ο ίδιος παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.
Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε:
«Εμείς θεωρούμε ότι η εξωτερική πολιτική είναι συνέχεια της εσωτερικής. Δεν μπορείς δηλαδή να έχεις μια πολιτική στο εσωτερικό της χώρας σαν αυτή που ζούμε τώρα και τα όλα τα προηγούμενα χρόνια και στην εξωτερική πολιτική να έχεις μια διαφορετική στάση. Ταξικά συμφέροντα εκφράζονται, γι' αυτό εμείς δεν συμμετέχουμε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή εξωτερική πολιτική από κόμματα που εκφράζουν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα».
Πρόσθεσε ότι με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μ. Ανατολή,
«το θέμα είναι να δούμε τις αιτίες του πολέμου. Ότι είναι μέρος μιας γενικότερης επέμβασης του ιμπεριαλισμού σε βάρος όλης της περιοχής. Ότι οι ανταγωνισμοί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης οξύνονται και γίνονται εκρηκτικοί (...) Δεν είναι ξεκομμένη η επέμβαση στη Συρία από το σχέδιο της "Μεγάλης Μέσης Ανατολής" που αποφάσισε το ΝΑΤΟ το 2004 στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης και που υιοθέτησε εν ριπή οφθαλμού και η ΕΕ, που έχει στόχο ουσιαστικά να ελέγξει όλη την περιοχή γιατί είναι πλούσια σε πρώτες ύλες και βέβαια εκεί συγκρούονται όχι μόνο ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν και άλλοι παίχτες όπως η Ρωσία και Κίνα».
Ανέφερε ότι στους σχεδιασμούς αυτούς εντάσσεται και ο ISIS, θέτοντας το ερώτημα ποιος τον δημιούργησε, τον χρηματοδότησε, εκπαίδευσε και εξόπλισε.
«Απευθύνουμε», τόνισε, «καθαρά στον ελληνικό και τους άλλους λαούς αυτό το κλασικό σύνθημα: "Όχι κρέας για τα κανόνια". Να μη χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα αυτών που θέλουν τα πετρέλαια και την κυριαρχία σε ολόκληρη την περιοχή».
Καμία απάντηση για το τι συμβαίνει με τη Σούδα
Ξεκαθάρισε ότι «απορρίπτουμε όλες αυτές τις θεωρίες περί πολέμου θρησκειών, ότι η Ευρώπη δέχεται επίθεση, ότι πρέπει να υπάρχει ομοψυχία» και πρόσθεσε όσον αφορά την κυβέρνηση ότι έχει τεράστιες ευθύνες και πως «πολυδιάστατη πολιτική και μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, δίνοντας ό,τι σου ζητούν και δηλώνοντας επανειλημμένα, από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, πίστη στο ΝΑΤΟ, δεν γίνεται».Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας για την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης της ΕΕ και τόνισε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία εμπλοκή και ρωτάμε ευθέως τι συμβαίνει με τη βάση της Σούδας. Αυτό που βλέπετε και γράφεται είναι ότι ήδη είναι το κέντρο, το στρατηγείο. Αντιλαμβάνεται ο καθένας αν η Κρήτη αποτελέσει το στρατηγείο τι συνέπειες μπορεί να έχει στο μέλλον και ρωτάμε αν ισχύει ή όχι».
Ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει στον Θ. Παφίλη, λέγοντας ότι η διαχείριση των βάσεων δεν αρμοδιότητα του υπουργείου του, προσθέτοντας: «Η Γαλλία δεν ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ. Ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 42.7», ενώ ισχυρίστηκε ότι «εμείς δηλώσαμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στις στρατιωτικές ενέργειες».
Η τοποθέτηση της Λιάνας Κανέλλη
Το λόγο πήρε και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ζητώντας ενημέρωση για τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το Κόσσοβο. Όμως δεν κατάφερε να πάρει απάντηση, λόγω και της κοκορομαχίας που διαδραματίστηκε ανάμεσα στον υπουργό και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.