Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΕΕ: Kλιματική στασιμότητα στο Καπιταλιστικό Θερμοκήπιο και είμαστε όλοι Παριζιάνοι

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Δεκάδες δισ. δολάρια σε επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της «κλιματικής αλλαγής»
Κυρ, 29/11/2015 - 20:44 - Ενημέρωση: Δευ, 30/11/2015 - 14:39
Ένας χορός δεκάδων δισ. δολαρίων για τα μονοπώλια στήνεται στο Παρίσι από τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη έως τις 11 Δεκέμβρη του 2015 με την 21η Σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης - Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 21).
Στη Διάσκεψη περίπου 40.000 συμμετέχοντες από 195 χώρες θα προσπαθήσουν να βρουν ένα συμβιβασμό προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι νέοι στόχοι για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που θα αντικαταστήσουν τους στόχους που έθετε το Πρωτόκολλο του Κιότο το 1997 (COP3). Κάθε μία χώρα πριν την Διάσκεψη παρουσίασε τις «Εθνικά Επιλεγμένες Συνεισφορές» δηλαδή ποια θα είναι η συμβολή σε εθνικό επίπεδο.
100 δισ. δολάρια ετησίως σε επιχειρηματικούς ομίλους για το κλίμα
Στόχος είναι μέχρι το 2020 κάθε χρόνο να ξοδεύονται 100 δισ. δολάρια για δράσεις για την κλιματική αλλαγή και ήδη σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) «οι αναπτυγμένες χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη χρηματοδότηση για το κλίμα» καθώς «κινητοποίησαν συνολικά 62 δισ. αμερικανικά δολάρια για τη χρηματοδότηση για το κλίμα το 2014, από 52 δισ. αμερικανικά δολάρια που είχαν διαθέσει το 2013».
Τα ιλιγγιώδη αυτά ποσά είναι χρηματοδοτήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους για τους οποίους εκτός από ζεστό χρήμα θα πρέπει να υποστηρίζονται και από ευνοϊκό περιβάλλον με τα κατάλληλα εθνικά αναπτυξιακά σχέδια για τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές.
Η πίτα είναι μεγάλη όπως μεγάλη είναι και η αντιπαράθεση για το ποιος θα πληρώσει και ποιος θα καρπωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των 100 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ αντικείμενο αντιπαράθεσης είναι και το προβάδισμα στις επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη» και στην «πράσινη οικονομία» που παρέχουν τη δυνατότητα να επενδυθούν κερδοφόρα λιμνάζοντα κεφάλαια.
ΕΕ και «κλιματική αλλαγή»
Αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Παρισιού εκ μέρους της ΕΕ ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, επίτροπος της Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας δήλωσε προ ημερών ότι «η αξιοπιστία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τρία καίρια στοιχεία: τη θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου στόχου, την τακτική επανεξέταση για ακόμα πιο φιλόδοξο σχεδιασμό και την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος διαφάνειας και λογοδοσίας».
Αυτά φαίνεται πως θα είναι και τα σημεία τριβής της COP 21 προκειμένου πέρα του στόχο για χρηματοδότηση με 100 δισ. δολάρια ετησίως των δράσεων για το κλίμα να υπάρχει και ένας μηχανισμός που θα καταγράφει ποια χώρα τηρεί και ποια όχι τις δεσμεύσεις της. Για την ΕΕ ένας τέτοιος μηχανισμός είναι ουσιαστικής σημασίας μιας και ξοδεύει τα περισσότερα ποσά κάθε χρόνο για το κλίμα.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) που συνεδρίασε στις 10 Νοέμβρη του 2015 «η ΕΕ και τα κράτη μέλη διέθεσαν χρηματοδότηση 14,5 δισ. ευρώ το 2014 για να βοηθήσουν τις πλέον φτωχές και ευάλωτες χώρες να μειώσουν τις ανθρακούχες εκπομπές και να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» και ότι «το διάστημα 2014-2020, τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού της ΕΕ θα διατεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Μάχη για τη μερίδα του λέοντος
Μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων έκανε σαφές ότι η μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης πρέπει να κατευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ διότι όπως δήλωσε: «Η ΕΕ επιβεβαίωσε σήμερα ότι είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως στη χρηματοδότηση για το κλίμα. Ενόψει της σημαντικής συνάντησης COP21, παρέχουμε σημαντική χρηματοδοτική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, σήμερα καθορίσαμε σαφείς αρχές ώστε να γίνει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη η χρηματοδότηση για το κλίμα: ο καθένας πληρώνει το μερίδιο που του αναλογεί, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες δυνατότητές του, επιτυγχάνεται η πλήρης συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω της διασφάλισης κατάλληλου ευνοϊκού περιβάλλοντος, και τα κονδύλια διοχετεύονται στις πλέον ευάλωτες χώρες.»
Στο ίδιο δελτίο τύπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι «υποστηρίζει την ανάγκη να σταλεί κατά τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού ένα ισχυρό μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα ώστε αυτός να στραφεί προς επενδύσεις χαμηλών εκπομπών και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή. Η χρηματοδότηση για το κλίμα πρέπει να υποστηρίζεται από ευνοϊκό περιβάλλον, όπως, μεταξύ άλλων, κατάλληλα εθνικά αναπτυξιακά σχέδια, στρατηγικές για το κλίμα, πολιτικές, εργαλεία, μηχανισμούς και ρυθμιστικά πλαίσια για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα». Συνεπώς τα κίνητρα δεν είναι μόνο χρηματικά αλλά οτιδήποτε διευκολύνει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.
Και Σύνοδος Συνειδήσεων!
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παράλληλες και βοηθητικές δραστηριότητες που ξεδιπλώνονται και έχουν σαφή στόχευση να υποστηρίξουν στη διεθνή κοινή γνώμη τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση της χρηματοδότησης για επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία».
Στις 21 Ιούλη στο Παρίσι διοργανώθηκε «Σύνοδος Συνειδήσεων» διότι όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αθήνα στις 27 Νοέμβρη «είναι θεμελιώδες οι συνειδήσεις των ανδρών και γυναικών του πλανήτη μας να μπορέσουν να εκφραστούν μαζί, ανεξαρτήτως συνθηκών, θρησκείας ή προσωπικής φιλοσοφίας». Ενημερώνει μάλιστα ότι «η εκστρατεία "Why do I care ?" ξεκίνησε στις 21 Ιούλη κατά τη διάρκεια της ''Συνόδου Συνειδήσεων", προσκαλώντας τον καθένα από εμάς να δηλώσει και να κάνει γνωστό γύρω του γιατί ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι σημαντικός και αφορά όλους μας» και πως «ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας απηύθυνε επιστολή για την αφύπνιση συνειδήσεων για το κλίμα σε καθέναν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα είναι παρόντες στο Παρίσι στις 30 Νοέμβρη 2015, για την έναρξη της Cop21».
Την Κυριακή 29 Νοέμβρη ορίστηκαν από ορισμένες οργανώσεις διαμαρτυρίες σε πρωτεύουσες χωρών για να υποβοηθηθεί ο στόχος της Διάσκεψης του Παρισιού με την άσκηση πίεσης προς τους ηγέτες που φυσικά δεν θέλουν καμία πίεση για να χρηματοδοτήσουν τα μονοπώλια. Αντίθετα εκείνο που επιθυμούν είναι συνενοχή και διευκόλυνση μέσω της δήθεν λαϊκής απαίτησης.
Επιχειρηματικό Φόρουμ για το Κλίμα
Στο Παρίσι στις 20 και 21 Μάη του 2015 διοργανώθηκε το Επιχειρηματικό Φόρουμ για το Κλίμα (Business Climate Forum) με τη συμμετοχή εκπροσώπων πανίσχυρων μονοπωλίων όπως: «Areva», «Vinci», «SNCF», «Michelin», «Infosys».
Όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης» στο τετρασέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» στις 14 Νοέμβρη 2015 στο εισαγωγικό καλωσόρισμα του Φόρουμ, σημειωνόταν: «Ο ιδιωτικός τομέας τώρα αναγνωρίζει ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη... Περισσότερες επιχειρήσεις και επενδυτές έχουν σήμερα - περισσότερο από ποτέ στην ιστορία - αφοσιωθεί στην ανάληψη τολμηρής δράσης για το κλίμα. Και ο ιδιωτικός τομέας κινητοποιείται γιατί έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος και αυξάνεται η ευκαιρία. Με λίγα λόγια, το να παίρνει κανείς μέτρα για το κλίμα "βγάζει καλό επιχειρηματικό νόημα"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.