Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΤσΗΠΑς: Ελλάς-Τουρκία-Γιουροπία ‒ ΕΕ: «Ξεπάγωμα ένταξης» και 3 δισ. με προσφυγικά παζάρια του κεφαλαίου ‒ ΚΚΕ: Τα λαϊκά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται με ανταλλαγή tweets, αλλά με τη λαϊκή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, με την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αναμασώντας τα επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων
Δευ, 30/11/2015 - 10:49
Τη στήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, (βλέπε πιο κάτω) καλλιεργώντας τις γνωστές αυταπάτες των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι έτσι θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας (βλέπε πιο κάτω) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
Δευ, 30/11/2015 - 12:32
«Επικίνδυνες για τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής, πολύ περισσότερο για τους σημερινούς πρόσφυγες και μετανάστες, είναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, με τις οποίες επισφραγίστηκε ο ''αρραβώνας'' μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή, λίγες μέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία, αποτελεί νομιμοποίηση και κάλυψη της συνολικής στάσης και εμπλοκής της Τουρκίας στο συριακό πόλεμο. Αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, τη σύμπλευση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.
Τα ανταλλάγματα που έδωσε στην Τουρκία η ΕΕ, όπως η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ξεμπλοκάρισμα των κεφαλαίων για την ένταξή της στην ΕΕ, η δρομολόγηση της κατάργησης της βίζας, η αναβάθμιση των εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και η χορήγηση οικονομικής βοήθειας, σηματοδοτούν την αναβάθμιση της αστικής τάξης της Τουρκίας στον ανταγωνισμό της με τις αστικές τάξεις άλλων χωρών της περιοχής, την ώρα που οξύνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Τα αποτελέσματα της Συνόδου εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, η Σύνοδος επιβεβαίωσε τη σταθερή πολιτική της ΕΕ για την καταστολή των προσφύγων - μεταναστών και την ''απορρόφηση'' μόνο όσων θεωρούνται ''χρήσιμοι'' για την κερδοφορία του κεφαλαίου και το σύστημά τους. Αυτή την πολιτική εξυπηρετούν οι αποφάσεις για αναβάθμιση της θέσης της Τουρκίας σε ''στρόφιγγα'' της ΕΕ, η οποία δήθεν λαμβάνοντας τα 3 δισ. ευρώ θα ''αναχαιτίσει'', με επαναπροωθήσεις και απελάσεις, τους οικονομικούς μετανάστες.
Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, φέρουν σοβαρότατες ευθύνες γιατί ψήφισαν και υπέγραψαν τις επικίνδυνες, αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ, όπως έχουν κάνει και με άλλες ανάλογες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στην πρόθεσή τους να αναβαθμίσουν τη θέση της άρχουσας τάξης στην περιοχή, εμπλέκουν σε σοβαρούς κινδύνους και τυχοδιωκτισμούς τον ελληνικό λαό.
Τα λαϊκά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται με ανταλλαγή tweets, με τα οποία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει ''στάχτη στα μάτια'' του λαού και να δείξει ότι ακολούθησε δήθεν ''σθεναρή'' στάση. Εξυπηρετούνται μόνο με τη λαϊκή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, με την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε η επόμενη κοινή Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας να γίνει σε ένα ελληνικό νησί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα πρόσθεσε, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.
Όπως είπε, με αυτή τη λογική «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της», αν και αυτό το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Μάλιστα, η ιδέα της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο έχει καλλιεργηθεί με τη βούλα της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, άσχετα αν μετά υπήρξε μια φραστική αναδίπλωση. 
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία είναι η επίλυση του Κυπριακού, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, ο οποίος βασίζεται σε μια παραλλαγή του διχοτομικού σχεδίου Ανάν. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι υπάρχει ξανά σήμερα μετά από δέκα χρόνια η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού, καθώς ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί έχουν τη βούληση για θετικά βήματα.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν αδιάκοπα χρήματα για παραβιάσεις και αναχαιτίσεις. Αντί να επενδύσουμε σε συνεργασία και ανάπτυξη, δίνουμε πόρους σε οπλικά συστήματα. Και ενώ τα συστήματά αυτά είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να πιάσουμε τους διακινητές», σημείωσε για την κατάσταση στο Αιγαίο.
Απευθυνόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να του είπε «ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους». Ο Αλ. Τσίπρας δημοσιοποίησε την επίμαχη φράση στον ελληνικό και στον ξενόγλωσσο λογαριασμό του στο Twitter. Στη συνέχεια, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, του έγραψε στο Twitter ότι τα σχόλιά του δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας. Τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός διέγραψε τη συγκεκριμένη φράση από τον ξενόγλωσσο λογαριασμό και τη διατήρησε μόνο στον ελληνικό λογαριασμό.
902
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Ξεπάγωμα» ενταξιακής διαδικασίας και 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για να συγκρατήσει πρόσφυγες στο έδαφος της
Κυρ, 29/11/2015 - 22:34 - Ενημέρωση: Κυρ, 29/11/2015 - 22:36
Χρηματοδότηση με 3 δισ. ευρώ, κατάργηση υπό προϋποθέσεις της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ και «ξεπάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι τα σημεία που καταλήφθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάνοντας λόγο για ιστορική συνάντηση και αμοιβαία επωφελή συζήτηση και γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε να διενεργούνται κάθε χρόνο δύο Σύνοδοι ΕΕ – Τουρκίας.
Την ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ προκειμένου να δεχτεί να συγκρατήσει πρόσφυγες από τη Συρία στο έδαφος ανακοίνωσαν σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Επιπλέον επιβεβαίωσαν ότι εντός του 2015 θα ξεκινήσει το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ενώ την άνοιξη του 2016 θα ανοίξουν κι άλλα κεφάλαια της ίδιας διαδικασίας.
Στην κατάργηση της Βίζας έκανε αναφορά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σημείωσε ότι η συνάντηση με Τουρκία βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα.
Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η εκμαίευση των 3 δισ. Ευρώ προς την Τουρκία θα εξαρτηθεί από την πορεία των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Άγκυρα προκειμένου να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες υπάρχει ικανοποίησή στην ελληνική κυβέρνηση για το κείμενο συμπερασμάτων μετά τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας διότι όπως υποστήριξαν η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Το δράμα των προσφύγων θα συνεχίζεται ως απότοκο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (πηγή ΑΡ)
Άλλο ένα επεισόδιο στο παζάρι κατά των λαών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Η ατζέντα είναι για το Προσφυγικό, αλλά το παζάρι ...πολύ ευρύτερο
Κυρ, 29/11/2015 - 16:03 - Ενημέρωση: Κυρ, 29/11/2015 - 16:02
Το απόγευμα της Κυριακής η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα της ατζέντας το λεγόμενο «κοινό πλαίσιο δράσης» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, που έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται οι δυο πλευρές από το καλοκαίρι και πιο ειδικά μετά τις 15 Οκτώβρη.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι υπό το φόντο της κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μετά και το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τα τουρκικά μαχητικά, το παζάρι είναι πολύ ευρύτερο. Υπάρχει βεβαίως και το παλιότερο παζάρι για τα ανταλλάγματα σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, μια βασική επιδίωξη της τουρκικής αστικής τάξης (τουλάχιστον του κυρίαρχου τμήματός της), διαδικασία όμως που αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άλλες αστικές τάξεις.
Δηλώσεις Ζ. Κ. Γιούνκερ
«Αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας» χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας». Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας - και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας».
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν περιόρισε μόνο στο προσφυγικό τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας δηλώνοντας ότι «θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό».
Δηλώσεις Ντόνλντ Τούσκ
«Ο βασικός μας στόχος είναι να αναχαιτίσουμε τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη» δηλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ζήτησε αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων λέγοντας πως «χωρίς αυστηρότερους ελέγχους, η ζώνη Σένγκεν θα αποτελέσει παρελθόν».
Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα
«Γρήγορες δράσεις» από την ΕΕ και την Τουρκία ζήτησε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης». Ανέφερε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.
Το προσφυγικό ζήτημα, δηλαδή ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που στηρίζουν από κοινού ΕΕ και Τουρκία και άλλες δυνάμεις, αξιοποιείται ώστε η αστική τάξη της Τουρκίας να εξασφαλίζει καλύτερες θέσεις, σε μια περιοχή που φουντώνει ο ανταγωνισμός ουσιαστικά μονοπωλιακών ομίλων για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία που στήριξε, εξόπλισε, ενίσχυσε (και αυτή) τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (που τώρα δήθεν πολεμάει, όταν είναι γνωστό ότι και αυτή κερδίζει από το λαθρεμπόριο πετρελαίου), επιχειρεί να αποφύγει το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, που θα μπορούσε να συνενώσει συμφέροντα και πληθυσμούς από την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ. Το ενδεχόμενο αυτό, μάλιστα, φαίνεται ότι στηρίζουν - στη λογική τού «διαίρει και βασίλευε» - και οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Γι' αυτό και στο παζάρι που γίνεται με την ΕΕ, είναι και η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας έως και 20 χιλιομέτρων στις περιοχές των Κούρδων και των Τουρκομάνων συμμάχων της, ουσιαστικά στο έδαφος της Συρίας, όπου εκεί μπορούν να στηθούν οι καταυλισμοί προσφύγων και σημεία διαλογής που προτείνει η ΕΕ.
Στη συμφωνία με την ΕΕ, που δεν βέβαιο ότι θα κλείσει σήμερα, η Τουρκία φαίνεται να έχει διασφαλίσει 3 δισ. ευρώ για το κοινό σχέδιο δράσης, στο οποίο συνεισφέρουν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ (δηλαδή οι λαοί τους) και ο ελληνικός υπολογίζεται ότι θα καταβάλλει γύρω στα 30 εκατ. ευρώ.
Χτες έγινε γνωστό ότι της Συνόδου Κορυφής των «28» θα προηγηθεί μια συνάντηση (που θεωρείται και πρόκριμα για την εξέλιξη της Συνόδου), που θα συμμετάσχουν οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης (οι χώρες της ΕΕ που θεωρούνται χώρες προορισμού) και η Ελλάδα, που είναι ουσιαστικά η πύλη εισόδου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Υπολογίζεται ως τώρα ότι πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα. Προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως και άλλες χώρες, που είτε υπέστησαν είτε όχι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι λαοί τους βιώνουν τη φτώχεια και την ανέχεια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Στην ΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι φουντώνει η συζήτηση για το πώς μπορεί να γίνει καλύτερα και φυσικά με πιο συμφέρον τρόπο για το κεφάλαιο η διαχείριση και κυρίως η διαλογή των προσφύγων, με προσόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Γερμανίας, όπου τμήματα του κεφαλαίου ασκούν κριτική και στην πολιτική της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και ζητούν αυστηρότερους όρους. Αντίστοιχα και η Γαλλία, αξιοποιώντας τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, επιδιώκει να κερδίσει και αυτή ανταλλάγματα και να αναβαθμίσει το ρόλο της αστικής της τάξης. Σε αυτό το «κουβάρι» των αντιθέσεων εμπλέκεται ενεργά και η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.