Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και η ιμπεριαλιστική τους ΙΡΙΝΙ

Πεδίο μάχης

Παρασκευή 12/06/2026 - 08:00

Ένα επικίνδυνο σκηνικό, που επιταχύνει τη μετατροπή της Μεσογείου σε θέατρο της σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία, στήνεται βήμα - βήμα από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι διεκδικούν «στρατηγική αυτονομία» πρώτα απ' όλα στην κλιμάκωση των πολέμων.

Με απόφαση των υπουργών Άμυνας στις αρχές της βδομάδας επεκτείνεται η αποστολή της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «IRINI», που συγκροτήθηκε για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Τα πολεμικά πλοία των ευρωπαϊκών κρατών - μελών εξουσιοδοτούνται να σταματούν και να ελέγχουν πλοία ύποπτα για συμμετοχή στον ρωσικό λεγόμενο «σκιώδη στόλο». Είναι ο στόλος των εμπορικών πλοίων με τα οποία το κράτος και μεγάλα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια μεταφέρουν πετρέλαιο που υπόκειται σε κυρώσεις των Ευρωατλαντικών.

Η επιχείρηση «IRINI» (διάδοχος της «SOPHIA») είναι στην πραγματικότητα το στρατιωτικό αυτί και μάτι της ΕΕ στη Λιβύη, μετά την λεγόμενη «αραβική άνοιξη» και την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2011.

Πέρα από την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, που το παραβιάζουν πρώτοι απ' όλους οι Ευρωατλαντικοί - εξοπλίζοντας ο καθένας την πλευρά που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους στη Λιβύη - αποστολή της είναι «να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές ορυκτού πετρελαίου, αργού πετρελαίου και διυλισμένου πετρελαίου από τη Λιβύη». Με άλλα λόγια, η ευρωπαϊκή πολεμική επιχείρηση έχει το ...«know how» για να παρατάξει τα όπλα της απέναντι στον ρωσικό «σκιώδη στόλο».

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με φρεγάτες και προσωπικό, ενώ έχει αναλάβει πολλές φορές τη διοίκηση εν πλω. Τελευταία φορά την παρέδωσε στην Ιταλία μόλις τον περασμένο Απρίλη.

Η απάντηση της Ρωσίας στην επέκταση της «IRINI» ήταν άμεση: Προειδοποίησε ότι «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της», ενώ έχει ήδη δώσει κατεύθυνση στο Πολεμικό Ναυτικό να συνοδεύει εμπορικά πλοία, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο της εμπλοκής στη Μεσόγειο.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει και κάτι άλλο: Ότι η σιωπή όλων των αστικών κομμάτων στη χώρα μας για το ουκρανικό drone που στόχευε ρωσικά πολεμικά πλοία ανοιχτά της Λευκάδας - καθ' ομολογία των Ουκρανών - μόνο τυχαία δεν ήταν.

Με τον πιο επίσημο τρόπο η ΕΕ πρωταγωνιστεί στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία χιλιάδες μίλια μακριά από το μέτωπο της Ουκρανίας, δίνοντας άλλοθι στις καταδρομικές μη επανδρωμένες επιχειρήσεις των Ουκρανών εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών στόχων, που εφορμούν και από τις ακτές της Λιβύης.

Η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες. Ειδικά η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο γνώριζε για την πραγματική αποστολή του drone στη Λευκάδα και συνεχίζει να το κρύβει από τον λαό, αλλά έχει καθοριστική συμβολή και στην αποστολή «IRINI», που παίρνει τώρα τα σκήπτρα στη σύγκρουση με τη Ρωσία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, που δείχνουν ότι η κανονικότητα του πολέμου παίρνει πολλές μορφές σε πολλά διαφορετικά σημεία, σέρνοντας πιο βαθιά στην δίνη τους λαούς.

Το δίκαιο αίτημα να επιστρέψουν τώρα οι ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις από τις ευρωατλαντικές αποστολές επιβεβαιώνεται ως αιχμή στη σύγκρουση με στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης και των κομμάτων της, που αποτελούν νήματα μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στον εφιάλτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

902 από Ριζοσπάστη - Η Άποψή μας, 12/6/2026

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.