Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Προκατειλημμένη άγνοια — Οι σοφιστές, ο Πλάτωνας κι η αριστοκρατία του καπιταλισμού

 

Κώστας Γουλιάμος

Προκατειλημμένη άγνοια

Έχω κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια για συγγραφείς που αποδίδουν εννοιολογήσεις και όρους σε λάθος στοχαστές ή/και αγνοούν ολόκληρες σχολές σκέψης. (βλ. και εδώ).

Πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσα το πόνημα του Jean-François Lyotard με τίτλο «Το Απάνθρωπο ‒ Κουβέντες για τον χρόνο» (2019, ελληνική έκδοση).

Ο Γάλλος διανοητής αναγνωρίζεται διεθνώς για το πολυσχιδές έργο που άφησε στα φιλοσοφικά και κοινωνιολογικά πεδία του 20ου αιώνα.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο που αναφέρομαι, ο Lyotard στο κεφάλαιο «Το υψηλό και η αβανγκάρντ» —μιλώντας για τον Μπουαλώ και τη μετάφρασή του «Περί Ύψους» του Λογγίνου—, διατείνεται (με βάση τον Λογγίνο) πως «...μετά τον Αριστοτέλη, τον Κικέρωνα, τον Κοϊντιλιανό, η διδακτική της ρητορικής είναι μέρος της παράδοσης» (σελίδα 151).

Πρόδηλα ο Lyotard αγνοεί, με τρόπο αν όχι προκλητικό τουλάχιστον πρωτόγνωρο, την σοφιστική κίνηση που γεννήθηκε μαζί με την ρητορική.

Ας σημειώσουμε πως σημαντικό μέρος του αποκαλούμενου «δυτικού κόσμου» έχει επηρεαστεί από τον Πλάτωνα, ο οποίος δηκτικά υποτιμούσε τους σοφιστές.

Κατ’ ουσίαν, ο Πλάτωνας δεν μπορούσε να δεχτεί την κριτική στάση που ασκούσαν οι σοφιστές απέναντι στο δίκαιο, την κοινωνία, την ηθική ή/και τη θρησκεία (και όχι μόνο).

Να υπογραμμιστεί πάντως πως η σοφιστική κίνηση συνδέεται με την περίοδο κλονισμού των πολιτικών και ιδεολογικών δομών της αριστοκρατίας.

Παρά την επαφή του μέσω Κρατύλου με τις Ηρακλείτειες θεωρήσεις, ο Πλάτων προτάσσει την «ηθική» της αριστοκρατίας.

Αλήθεια, τι άλλο μπορεί να είναι μεταξύ άλλων γραπτών, η Επιστολή Ζ΄; Εξού και η με ανοίκειο τρόπο επίθεση αλλά και ο αήθης χλευασμός του Πλάτωνα προς τους σοφιστές.

Καθώς λοιπόν το πλατωνικό πνεύμα κυριάρχησε στην «Δύση», αυτή η σφοδρή επίθεση επηρέασε, μπόλιασε την «δυτική» σκέψη πολλών στοχαστών: του Kant, για παράδειγμα, του E. Levinas και άλλων.

Από αυτή την οπτική δεν ξέφυγε ο Lyotard. Μόνο που αντί της επίθεσης, φαίνεται να προτιμά στην προσέγγισή του το είδος που αποκαλώ «προκατειλημμένη άγνοια».

Και αυτή η άγνοια δεν είναι μόνο ταυτόσημη του αποκλεισμού, είναι και βαθιά αντικοινωνική, ανιστορική και αντι-επιστημονική.

Τελικά σε μια εποχή —όπως η δική μας— πολλαπλασιάζονται τέτοιες ή/και αντίστοιχες-ανάλογες υποτροπές.

Κοντολογίς οι σοφιστές δεν μπορεί —και δεν πρέπει— ν’ αποτελούν φιλοσοφικό και κοινωνικό στίγμα, επειδή ο ηγεμονικός λόγος του κεφαλαιοκρατισμού συντηρεί με διάφορες μορφές ή όψεις αλλά και αστικές ιδεολογικές συγκλίσεις, την πολιτική διαθήκη του πλατωνικού αριστοκρατικού προτάγματος.

(Φωτο: Mario Giacomelli)

Μποτίλια Στον Άνεμο Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης Τεύκρος Ανθίας Πολιτιστικός Όμιλος Λέσχη Ανάγνωσης Καλαμάτας Ποιείν / Poiein.gr

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

* * *

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.