*
*
*
20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης
*
#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship
*
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Κόβουν και ράβουν στα μέτρα του Ισραήλ το σχέδιο συμφωνίας
Φωτό: Από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών (Πηγή: Associated Press)
Τετάρτη 21/08/2024 - 15:12
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει το διπλωματικό «πόκερ» - όπου πρωταγωνιστούν ΗΠΑ και Ισραήλ - γύρω από το «επικαιροποιημένο» σχέδιο εκεχειρίας που παρουσίασαν οι Αμερικανοί στο Κάιρο, ενσωματώνοντας και τις πιο πρόσφατες αξιώσεις των συμμάχων τους και εκβιάζοντας τους Παλαιστίνιους να το αποδεχτούν.
Στη σκιά του πολέμου στη Γάζα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν - μιλώντας στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο - και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που μετέβη χτες στο Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου, παρουσίασαν το Ισραήλ σαν «έτοιμο για συμφωνία». Από την πλευρά της, η Χαμάς καταγγέλλει ότι αυτό που οι ΗΠΑ ονομάζουν «γεφυροποιό πρόταση» δεν είναι ούτε αυτό που συμφώνησαν, ούτε αυτό που τους παρουσίασαν αρχικά...
Σε χτεσινή της νέα ανακοίνωση η Χαμάς αντικρούει τα όσα της προσάπτει ο Μπάιντεν, ότι δηλαδή οπισθοχωρεί από προηγούμενη «δέσμευση» για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων. Κατηγορεί δε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι με τις δηλώσεις του δίνει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση του Ισραήλ «να συνεχίσει τη διάπραξη περισσότερων εγκλημάτων κατά ανυπεράσπιστων αμάχων» στη Γάζα.
Στο επίκεντρο ο «Διάδρομος της Φιλαδέλφειας»
Επίσης χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου φανέρωσε το πραγματικό περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και των προτάσεων που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ. Σε συνάντηση με συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων στην Ιερουσαλήμ, είπε επί λέξει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει συμφωνία, αλλά, εάν υπάρξει, αυτή θα είναι μία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ».
Στην ίδια συνάντηση - σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου «Walla» - ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε και ένα άλλο φλέγον ζήτημα που αφορά τη συμφωνία για εκεχειρία: Τι θα γίνει με τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα Αιγύπτου - Γάζας, τον οποίο ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει από τις 6 Μάη.
Οπως είπε ο Νετανιάχου, το Ισραήλ δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή «σε καμία περίπτωση», παρά την «τεράστια πίεση». Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε το βάσιμο των κατηγοριών που απευθύνονται από διάφορες πλευρές σε Ισραήλ και ΗΠΑ, ότι συνεχίζουν τις αδιέξοδες «συνομιλίες» για εκεχειρία με «σημαδεμένα χαρτιά», απλά για να παρατείνουν τον πόλεμο.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο πρώην υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπένι Γκαντς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «i24NEWS» κατηγόρησε τη Χαμάς ότι επιχειρεί να αποτρέψει «κάθε απόπειρα» εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Αναφερόμενος στις επιθέσεις στις 7 Οκτώβρη, είπε πως πρόκειται «για πρωτοφανή καταστροφή από την ίδρυση του Ισραήλ». Εξήρε - παρά την κριτική του - την κυβέρνηση Νετανιάχου για τη συνέχιση των «επιθετικών προσπαθειών στη Γάζα, ενώ διατηρεί επιθετική άμυνα σε άλλα μέτωπα», και προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, απαιτεί «αποτρεπτική δράση κατά της Χεζμπολάχ».
Σε ό,τι αφορά τους ομήρους, είπε πως θα πρέπει «να διατηρηθεί η πίεση στη Χαμάς για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους» και πως το γεγονός ότι ο Νετανιάχου «λέει πως αποδέχεται τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι θα την εφαρμόσει».
Κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης βλέπει ο Σίσι
Υποδεχόμενος χτες το πρωί στο Ελ Αλαμέιν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι προειδοποίησε για τον σοβαρό κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή «με τρόπο που θα είναι δύσκολο ακόμα και να τον φανταστούμε».
Ο Μπλίνκεν είχε ορίσει ως επόμενο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή την Ντόχα του Κατάρ, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας έχει δρομολογηθεί εκτός απροόπτου συνέχιση των έμμεσων συνομιλιών Χαμάς - Ισραήλ στο Κάιρο.
Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ πρότειναν μια διεθνή παρουσία στην περιοχή, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Κάιρο αν περιοριστεί σε 6 μήνες το πολύ.
Επιπλέον, χτες η λιβανέζικη εφημερίδα «Al-Akhbar» υποστήριξε σε ρεπορτάζ ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να επιτρέψει στο Ισραήλ να παραμείνει στον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα βόρεια σύνορά της με τη Γάζα, όσο δεν χρειάζεται να εγκρίνει την παραμονή των στρατευμάτων «δημοσίως».
Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ, το Κάιρο θεωρεί τη σημερινή κατάσταση στα σύνορα με τη Γάζα «αποτέλεσμα νομικών παραβιάσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.