Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: O “εξειδικευμένος ηλίθιος” και άλλες εννοιολογήσεις

Κώστας Γουλιάμος

O “εξειδικευμένος ηλίθιος” και άλλες εννοιολογήσεις

Στις δυτικές μητροπόλεις του καπιταλισμού και, συνακόλουθα, στην περιφέρεια, πολλές φορές ερευνητές αλλά και λόγιοι αποδίδουν όρους ή/και εννοιολογήσεις σε λάθος συγγραφείς και διανοητές.

Για παράδειγμα, ολοκλήρωσα πρόσφατα τον τόμο του Karel Kosik υπό τον ελληνικό τίτλο “Η Κρίση της Νεοτερικότητας”.

Πρόκειται για κείμενα που καλύπτουν την περίοδο 1964-2000 του σημαντικού Τσέχου φιλόσοφου, όπου σ`ένα εξ αυτών —στο «Διαφωτισμός και Κουλτούρα»— αποδίδει λανθασμένα στον Max Weber την εννοιολόγηση (όρο) “εξειδικευμένος ηλίθιος”.

Προφανώς ο Karel Kosik αγνοεί —για δικούς του λόγους— πως ο εν λόγω όρος απαντάται στον Diderot, και βέβαια στην “Αθλιότητα της φιλοσοφίας” του Marx, δημοσιευμένη ως γνωστόν το 1847 ως “απάντηση στη Φιλοσοφία της αθλιότητας του κ. Προυντόν”.

O Marx —αναλύοντας τον καταμερισμό εργασίας που επιβάλλει ο βιομηχανικός καπιταλισμός— γράφει συγκεκριμένα :

«αυτό που χαρακτηρίζει τον καταμερισμό εργασίας στη σύγχρονη κοινωνία είναι ότι παράγει ειδικότητες, ειδικούς και τον εξειδικευμένο ηλίθιο».

Ο “εξειδικευμένος ηλίθιος” (ανα)γνωρίζει ένα πρόβλημα μόνο από την οπτική του δικού του γνωστικού πεδίου, παράγοντας έτσι μερική κατανόηση αφού αρνείται να εξετάσει όλες τις δυνατότητες ενός θέματος.

Προσέξτε επίσης και δύο άλλες εννοιολογήσεις (όρους).

Αναφέρομαι στην “αμφιβολία”, μορφή μεθοδολογικού σκεπτικισμού, που αποδίδεται στον Descartes, όπως και η “έξις” που καταχωρείται αποκλειστικά —κυρίως από ημιμαθείς ερευνητές/συγγραφείς— στον αναστοχασμό του Bourdieu.

Πρόδηλα, κάποιοι “μονοδιάστατοι” δεν γνωρίζουν την Αριστοτελική χρήση του όρου που αργότερα πέρασε στη Σχολή του Σκεπτικισμού.

Μάλιστα ο Πύρρων ο Ηλείος, ιδρυτής της Σχολής είχε ως βασικό θεωρητικό πρόταγμα την "Αρρεψία" (αμφιβολία), και την κατά «νόμω και έθει», (δηλαδή την καθιερωμένη έξη) θέση.

{ Φωτό: Jackson Patterson }

Μποτίλια Στον Άνεμο BookSitting Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

* * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.